Καλοκαίρι κοινωνίας

Ενώ έχει ήδη αρχίζει το καλοκαίρι μαζί με όλα τα παρελκόμενα του, που μας οδηγούν προς ένα προγραμματισμό με κέντρο το «εγώ» μας (είτε πολλή δουλειά με κούραση και άγχος, είτε διακοπές με ανεμελιά για ό,τι συνήθως μας απασχολούσε), δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από τις ρίζες μας. Ούτε ο Θεός κάνει διακοπές, ούτε και εμείς πρέπει να κάνουμε διακοπές από εκείνον. Απεναντίας, μάλιστα. Η περίοδος του καλοκαιριού μας προσφέρει τη δυνατότητα για μια πιο στενή επαφή μαζί του, μέσα στις συνθήκες που θα ζει ο καθένας.

Αρχικά για όσους παραμένουν στον τόπο τους και εντατικοποιούνται στη δουλειά. Δε θα πρέπει να αφήνουν να γίνεται η «δουλειά» δουλεία. Κινδυνεύουν να σκλαβωθούν είτε στο χρήμα, είτε στην εργασία, είτε στην επιτυχία. Ο κίνδυνος δεν είναι απλώς ορατός, αλλά πραγματικός. Επιβάλλεται, λοιπόν, οι ρυθμοί της ζωής μας να παραμένουν ανθρώπινοι και όχι απάνθρωποι. Εμείς και η οικογένειά μας, αλλιώς, θα πληρώσουμε το τίμημα και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα της μεταμέλειας, επειδή θα είναι αργά...

Εκείνοι, πάλι, που φεύγουν από το σύνηθες περιβάλλον τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να αφήσουν τον Θεό πίσω, εκεί που τον είχαν «εγκλωβίσει» για τον εαυτό τους χρονικά και τοπικά. Τους προσφέρεται η δυνατότητα για περισσότερη «κοινωνία» με τη συμμετοχή στο κοινό καλό. Η Εκκλησία είναι όντως κοινωνία και συμμετοχή, μέσα στα πλαίσια της ενορίας μας πρώτα και δεύτερον όπου είμαστε φιλοξενούμενοι. Η συμμετοχή μας στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων, χωρίς να γίνεται επιδρομή και κατάληψη, μπορεί να προσφέρει στο έργο του ευαγγελισμού. Είναι, μάλιστα, απαραίτητη αυτή η συμμετοχή με σεβασμό στις όποιες τοπικές ιδιαιτερότητες, ως ακραιφνής εκδήλωση της εκκλησιακής κοινωνίας που απαιτεί η καθολική μας πίστη.Ξινάρα

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, το απόγευμα, κατά τη διάρκεια Θ. Συλλειτουργίας στον Καθεδρικό μας Ναό, ο Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος χορήγησε το Μυστήριο του Χρίσματος σε 30 περίπου παιδιά που προέρχονταν από όλες σχεδόν τις ενορίες της τοπικής μας Εκκλησίας.  Τα παιδιά τα συνόδευαν οι γονείς και οι ανάδοχοί τους και πολλοί πιστοί. Τους ευχόμαστε να αναδειχθούν πιστοί μάρτυρες του Ιησού Χριστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Καρδιανή

v        Το Σάββατο 12 Ιουνίου το απόγευμα τελέσαμε τη λιτάνευση του Σώματος του Κυρίου, με μεγάλη συμμετοχή πιστών και από την Αθήνα.

Χώρα

v        Κατά την εορτή της Πεντηκοστής έλαβαν το Μυστήριο του Χρίσματος, μετά από την κατηχητική τους προετοιμασία, τα εξής παιδιά από την ενορία μας: Βιδάλη Ιωάννα, Βιδάλης Μάρκος, Γιαννησόπουλος Φραγκίσκος, Γκινάϊ Αντέλα, Δασύρας Αντώνης, Δελλατόλας Αντώνης, Δενεκαρία Ειρήνη, Παλαμάρη Ζακλίν, Πολυκαν-δριώτης Χρήστος, Στεριώτη Μαργαρίτα, Φιλιππούση Ιωάννα, Φώσκολος Γεώργιος και Ψάλτη Λουκία. Τους ευχόμαστε να γίνουν πιστά αδέλφια του Ιησού μέσα στον κόσμο του αύριο.

v        Στην εορτής της Επίσκεψης της Παναγίας, 31 Μαϊου, τελέσαμε τον Εσπερινό της εορτής και Θ. Λειτουργία. Στο κέντρο του ναού δέσποζε στολισμένη πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, την οποία πρόσφερε για την τελετή αυτή οικογένεια της ενορίας της Χώρας. Στο τέλος έγινε περιφορά της Εικόνας και ασπασμός εκ μέρους των πιστών.

v        Στις 5 Ιουνίου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Φραγκίσκος Ζαλώνης του Μάριου και της Ειρήνης. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να χαρούν το παιδί τους ένα καλό χριστιανό!

v        Την Κυριακή της Αγ. Τριάδος, 6 Ιουνίου, προσήλθαν για πρώτη φορά στην Αγία Τράπεζα και μετάλαβαν στο Άχραντο Μυστήριο της Ευχαριστίας  τα εξής παιδιά της ενορίας μας: Βιδάλης Αλέξανδρος, Βίλλα Ιωάννα, Γιαννησόπουλος Δημήτρης, Δελλατόλα Φραγκίσκα, Δελλατόλας Αντώνιος, Εξιλζέ Άννα, Παλαμάρη Ειρήνη, Παλαμάρη Φανή, Ρουγγέρης Αντώνιος, Ψάλτης Μάριος. Τους ευχόμαστε να έχουν πάντα μέσα στην καρδιά τους αυτή τη πρωτόγνωρη χαρά της Πρώτης τους Κοινωνίας.     

v        Στις 14 Ιουνίου πανηγύρισε ο ιστορικός ναός του Αγ. Αντωνίου, παλαιό καθολικό της μονής των ππ. Φραγκισκανών στην τουρκοκρατούμενη Χώρα, που σήμερα υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου. Το απόγευμα της παραμονής τελέσαμε επίσημο Εσπερινό με ασπασμό των Λειψάνων του Αγίου και την επομένη το απόγευμα ο Αρχιεπίσκο-πος π. Νικόλαος τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και ευλογία αρτιδίων που μοιράστηκαν στους πολυπληθείς πιστούς. Η Επιτροπή αισθάνεται το χρέος να ευχαριστήσει δημοσίως όλους τους ευλαβείς πιστούς οι οποίοι προσέφεραν λουλούδια και άλλα είδη προς τιμήν του Αγ. Αντωνίου. Ο Αρχιεπίσκοπος προσκάλεσε τους πιστούς να συνδράμουν το ταμείο του ναού για τη γενική επισκευή του ναού, εξωτερικά και στο εσωτερικό του.

v        Στις 19 Ιουνίου τέλεσαν τους γάμους τους ο Αντώνης Δελλατόλας και η Μαίρη Παλαμάρη. Επίσης στις 26 Ιουνίου τέλεσαν τον γάμο τους ο Λευτέρης Λειβαδάρης από την Ποταμιά και η Μαίρη Καλουμένου από την ενορία μας. Και στα δυο ζευγάρια ευχόμαστε την ευλογία του Θεού για να σχηματίσουν από μια χριστιανική οικογένεια.

Καλλονή

v        Στις 3 Μαΐου εορτή των Αγ. Αποστόλων Φιλίππου και Ιακώβου τελέσαμε το ενοριακό λεγάτο του Αγ. Φιλίππου στο ενοριακό μας Κοιμητήριο. Επίσης στις 5 Μαΐου τελέσαμε το λεγάτο του Αγ. Γεωργίου στο Λιντάδο.

v        Στις 31 Μαΐου τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον ιστορικό ναό της Αγ. Υπακοής. Πολλοί ενορίτες, ακόμα και ηλικιωμένοι ανέβηκαν τον δύσβατο δρόμο ως την εκκλησία. Μετά τη Θ. Λειτουργία κεράστηκαν με σύκα και ρακί. Ο ιστορικός αυτός ναός έχει ανάγκη από άμεση επείγουσα επισκευή και τα υλικά δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν από τον παλιό μουλαρόδρομο. Ελπίζουμε στην κατά-νόηση των αρχών για τη σύνδεση αυτού του ναού με τον επαρχιακό δρόμο, πριν συμβεί το χειρότερο.

v        Στις 9 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια των χώρων του σχολείου που διαμορφώθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Εξωμβούργου και ταυτόχρονα έγινε η γιορτή λήξεως του σχολικού έτους του νηπιαγωγείου. Τελέσαμε επίσημο αγιασμό και ακολούθησε εορταστική εκδήλωση από τα παιδιά του νηπιαγωγείου με τη φροντίδα της ακούραστης νηπιαγωγού κ. Ιωσηφίνας Παλαμάρη.  Θερμά συγχαρητήρια.  

Καρκάδος

v        Στις 25 Μαΐου αποπερατώθηκαν οι εργασίες για την επισκευή της στέγης του ενοριακού μας ναού. Προσεχώς θα αρχίσει η επισκευή του χώρου του ιερού, εσωτερικά, ο καθαρισμός και η συγκόλληση μαρμάρων του μεγαλο-πρεπούς Ιερού Βήματος καθώς και του θόλου. Το ενοριακό συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όσους μας βοήθησαν ως τώρα οικονομικά. Ελπίζουμε στη γενναιοδωρία και άλλων για να συνεχίσουμε τις εργασίες. 

Νάξος

v       Στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, πρώην Εμπορικής Σχολής των Πατέρων, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφτηκε μαρμάρινη επιγραφή για την εκεί φοίτηση του μεγάλου μας λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη. Για το ιστορικό της σχολής μίλησε ο εφημέριος π. Εμ. Ρεμούνδος. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νάξου κ. Βασ. Κόκκοτας, το Δημ. Συμβούλιο, ο μορφωτικός σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Bruno Delay και αρκετός κόσμος.

v       Στις 25 Μαΐου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Simon Theophile Louis Peytavy του Michel και της Sophie από τη Γαλλία, που είχαν βαπτίσει και το πρώτο τους παιδί στην ενορία μας το 2002. Τους ευχόμαστε να δουν το παιδί τους ένα καλό χριστιανό.

v        Κατά το μήνα Μάιο επισκέφτηκαν τον μητροπολιτικό μας ναό και άλλα μνημεία της Αρχιεπισκοπής 5828 άτομα.  

Πάρος

v       Στις 7 Μαΐου τέλεσαν τον γάμο τους στο ναό του Αγ. Γεωργίου της Νάουσας ο Ιωάννης Ραγκούσης και η Μαρία Φραγκίσκα Αρμάου. Τον γάμο ευλόγησε ο π. Σεβ. Φρέρης. Στους νεόνυμφους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια.

v       Στις 16 και 29 Μαΐου το Σύνολο φωνητικής του Aegean Center με μαέστρο τον κ. Orfea Munsey έδωσε συναυλία με λατινικούς εκκλησιαστικούς ύμνους στον ναό του Αγ. Αντωνίου της Παροικιάς, καθώς και στον Αγ. Γεώργιο της Νάουσας.

Σάμος

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος Καθολικού Ενοριακού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ της Σάμου.

Την Κυριακή 23 Μαΐου στις 10 το πρωί τελέσαμε αγιασμό και ευλογία του Ναού. Ακολούθησε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ/τατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, π. Νικόλαο, (η Εκκλησία της Σάμου διοικητικά υπάγεται στην Επισκοπή Χίου). Συλλειτούργησαν  ο Εφημέριος Νάξου και Εφημέριος του Ναού Παν/τατος π. Μανόλης Ρεμούνδος και ο Τελετάρχης της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Επισκοπής Χίου Παν/τατος π. Νικόλαος Ψάλτης.

Η συμμετοχή των πιστών εντυπωσιακή. Σ’ αυτό συνέβαλε το καθ’ όλα επιτυχές Προσκύνημα-Εκδρομή που διοργάνωσε η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου με υπεύθυνους τους δύο δραστήριους νέους της Εκκλησίας Τήνου, δίδα Ειρήνη Κρητικού και Μάριο Φώσκολο. Στο προσκύνημα έλαβαν μέρος 75 άτομα από Τήνο, Αθήνα και Σύρο.

Η παρουσία στο  Ναό Αρχών του Βαθέως με επί κεφαλής τον Νομάρχη Σάμου, κο Μανόλη Κάρλα, ο οποίος και αποδεικνύει συνεχώς πως ανήκει σε όλους τους Σαμίους, των μελών του ενοριακού συμβουλίου και όλης της ενοριακής κοινότητας, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού κατοίκων της Σάμου και αρκετών τουριστών, δημιούργησαν  μέσα και έξω από το Ναό μια ελπιδοφόρο εικόνα για τη συνέχιση της ιστορίας της Καθολικής Ενορίας της Σάμου.

Την όλη Ιερή Ακολουθία της ευλογίας και της Θ. Λειτουργίας τελέσαμε μέσα σε κλίμα κατάνυξης και προσευχής και έδωσε τη δυνατότητα σε όλες και όλους τους παρόντες, να συμμετέχουν ενεργά με τη βοήθεια του ειδικού τεύχους που είχε ετοιμαστεί γι’ αυτό το σκοπό.

Σε όσους και με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στη ριζική ανακαίνιση αυτού του ιστορικού Ναού: τον αρχιτέκτονα Βλασιάδη Κώστα, τον πατέρα και υιό Δομίνικο και Μιχάλη Μοραΐτη, στη νεαρή Μαριάννα, τον ακούραστο εργάτη Ανδρέα, τις τρεις μοναχές που μας συνόδευαν συχνά στα ταξίδια μας στο νησί και εργάστηκαν και χειρονακτικά για πολλές ώρες, τα μέλη του ενοριακού συμβουλίου, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να είναι όλα τέλεια την ημέρα των εγκαινίων.

Στους εμπόρους του Βαθέως που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στη διαμόρφωση της τελικής τιμής των τιμολογίων, στους ευεργέτες του Ναού, επώνυμους και ανώνυμους, μέσα και έξω από τη Σάμο και ιδιαίτερα τους κ. κ. Γιάννη Ξανθάκη και Ρούσσο και την Ενορία του Φοίνικα (Σύρος), ένα θερμό ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη μας.

Τώρα διαθέτουμε στο Βαθύ Σάμου ένα σύγχρονο ενοριακό Ναό και ένα Πνευματικό Κέντρο που ανταποκρίνονται απόλυτα στην ιστορία της ενοριακής κοινότητας, η οποία από το 1854 επιτελεί την αποστολή της, παρά τις δυσκολίες και ελλείψεις. Εορτάζοντας αυτή την ιστορική επέτειο των εκατό πενήντα χρόνων της ενορίας μας στη Σάμο, της παραδώσαμε ανακαινισμένο τον ενοριακό της Ναό και ένα πνευματικό κέντρο. Επιτελέσαμε έτσι ένα ιερό χρέος, προς την Εκκλησία - Ναό.

Τώρα είναι η ώρα, που όλοι μαζί, οφείλουμε να φροντίσουμε ακόμη περισσότερο την Εκκλησία-λαό. Αυτό είναι το κύριο έργο μας. Ο τεμαχισμός του άρτου που θα τελείται μέσα στο Ναό, είθε να ενισχύει όλους μας για να τεμαχιζόμαστε και εμείς  οι ίδιοι μαζί με το Χριστό, προς χάριν των ανθρώπων.

+ Νικόλαος

Άνδρος

v        Ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος επισκέφτηκε την ενορία του Αγ. Ανδρέα και τέλεσε τη Θ. Λειτουργία με την ενοριακή κοινότητα της Άνδρου.

v        Όπως το είχαμε προαναγγείλει, πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο από τις 27 ως τις 30 Μαΐου διεθνές επιστημονικό Συνέδριο ιστορικών ερευνητών από όλη την Ευρώπη, με θέμα την Τέταρτη Σταυροφορία και τις επιπτώσεις της. Το Συνέδριο το διοργάνωσαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη και Άνδρου και το Ποντιφική Επιτροπή για τις Ιστορικές Επιστήμες. Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος με ανακοινώσεις τους 27 επιστήμονες από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Κύπρο και το Βατικανό. Οι ανακοινώσεις αυτές που πρόκειται να εκδοθούν στο μέλλον σε ειδικό τόμο, είχαν σκοπό να διαφωτίσουν σκοτεινές και άγνωστες απόψεις του σημαντικού αυτού γεγονότος, από την ημερομηνία του οποίου συμπληρώθηκαν φέτος 800 χρόνια, καθώς και να παρουσιάσουν διάφορες συνθέσεις των πολυπληθών όψεων της Σταυροφορίας, της Λατινικής αυτοκρατορίας της Ανατολής και των άλλων επιπτώσεων που υπήρξαν σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάμεσα στους επιστήμονες ήταν ο παν/τατος π. Walter Brandmueller, πρόεδρος της Π. Ε. για τις Ιστορικές Επιστήμες, ο π. Giorgio Fedalto και ο διάκονος Enrico Morini, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Το Συνέδριο παρακολούθησε και ο εφημέριος π. Μ. Φώσκολος, ύστερα από ευγενική πρόσκληση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Την Κυριακή 30 Μαϊου, εορτή της Πεντηκοστής συλλειτούργησαν οι παρόντες ιερείς και έψαλλαν λατινικούς ύμνους στον καθολικό ναό του Αγ. Ανδρέα μέλη της ποντιφικής χορωδίας Cappella Julia. Στην τελετή έλαβαν μέρος και τα μέλη της ενοριακής κοινότητας της Άνδρου. 

Ξινάρα

v       Η ενοριακή μας κοινότητα ευχαριστεί την οικογένεια του εκλιπόντος σε όλους μας Γεωργίου (Τζώρτζη) Βαλαρή η οποία αντί στεφάνων, έδωσε ένα σεβαστό ποσό για την ενίσχυση του ταμείου της ενορίας μας.

Αγάπη

v       Στις 15 Μαΐου, εορτή του Αγίου Ισιδώρου, οσίου, προστάτη των γεωργών, τελέσαμε το πανηγύρι του αγίου στο εξωκλήσι της αγίας Ιουλιανής όπου προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Επίσης την ημέρα που η ανατολική εκκλησία εορτάζει τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, 21 Μαΐου, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγ. Ελένης. Ακόμα, στις 26 Μαΐου, εορτή του Αγίου Ελευθερίου τελέσαμε η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου.

Κουμάρος

v       Στις 26 Μαΐου, στον Άγιο Γεώργιο στη Γρίζα τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία, όπου ήταν παρόντες οι ενορίτες και πιστοί από τα γύρω χωριά και την Χώρα.

Κρόκος

v        Στις 19 Μαΐου, τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου στη Σπηλιώτισσα.

v        Με την παρουσία της ενορίας μας στο Θεομητορικό προσκύνημα του Βρυσιού στις 28 Μαΐου  τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία προς τιμή της Παναγίας Μητέρας μας.

Στενή

v        Τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 14 Απριλίου στο Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης από τον π. Μάρκο Φώσκολο, στις 11 Μαΐου στο Εξωκλήσι της Παναγίας στο Καλαμίσι, στις 14 Μαΐου στο Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου το οποίο και ανακαινίστηκε ριζικά από τον Νικόλαο Χαρικιόπουλο, στις 17 Μαΐου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου με την φροντίδα της οικ. Ιωσήφ Φωσκόλου και στις 21 Μαΐου στο Εξωκλήσι της Παναγίας στην περιοχή Αξάους με τη φροντίδα της οικ. Μάρκου Γιαννησόπουλου.

v        Έλαβαν το Μυστήριο του Βαπτίσματος στις 17 Απριλίου η Μαργαρίτα Ζαλώνη του Ιωσήφ και της Μαρίας, στις 13 Ιουνίου η Καρολίνα-Μαρκέλλα Φωσκόλου του Ιωάννη και της Άννας, στις 20 Ιουνίου η Αγνή Ρουγγέρη του Νικολάου και της Μαρίας-Ιωάννας. Τους ευχόμαστε να δουν τα παιδιά τους ώριμους χριστιανούς.

v        Στις 7 Μαΐου μετά τη Θ. Λειτουργία ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση.

v        Την Κυριακή 30 Μαΐου, Κυριακή της Πεντηκοστής, έλαβαν το Μυστήριο του Χρίσματος η Στεφανία Παλαμάρη, η Φραγκίσκα Χαρικιοπούλου και ο Γεώργιος Κορίνθιος.

v        Στις 11 Ιουνίου ο Εφημέριος με τους νέους της Ενορίας πήγαν στο προσκύνημα της Φανερωμένης όπου όλοι μαζί έζησαν όμορφες στιγμές, με αποκορύφωση το δείπνο που οι ίδιοι οι νέοι είχαν προετοιμάσει.

v        Πανηγύρισε η ενοριακή κοινότητα στις 12 Ιουνίου την Αγία Δωρεά του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου. Την παραμονή Τελέσαμε ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Δωρεάς και ανήμερα η πανηγυρική Θ. Λειτουργία της Αγίας Δωρεάς και η περιφορά του Παναχράντου Μυστηρίου στους δρόμους του χωριού.

v        Στις 20 Ιουνίου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος η Αγνή Ρουγγέρη του Νικολάου και της Μαριάννας. Το Μυστήριο τέλεσε ο π. Μάρκος Φώσκολος, θείος της νεοφώτιστης. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να χαρούν το παιδί τους μια καλή χριστιανή.

Μυρσίνη

v       Τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 14 Απριλίου στο Προσκύνημα της Παναγίας της Λειβάδας, στις 28 Απριλίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γαβράδο,

v       Πανηγύρισε στις 16 Μαΐου η Ενοριακή Κοινότητα την Αμίαντη Σύλληψη της Θεοτόκου. Την παραμονή Τελέσαμε πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα η Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια η λιτάνευση της εικόνας της Αμιάντου Συλλήψεως στους δρόμους του χωριού.

v       Την Κυριακή 30 Μαΐου, Κυριακή της Πεντηκοστής, έλαβαν το Μυστήριο του Χρίσματος η Μαρία-Κονκέπτα Αμοιραλή και η Έλενα Αρμακόλλα.

Ποταμιά

v        Τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 13 Απριλίου στο Προσκύνημα της Παναγίας της Κιουράς και στις 27 Απριλίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα προς τιμή του Αγίου Μάρκου.

v        Απεβίωσε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου και κηδεύτηκε στην ενορία μας στις 8 Μαΐου η Ιακωβίνα Χαρικιοπούλου. Προσέφεραν αντί στεφάνου στη μνήμη της το συνολικό ποσό των 270 € οι: Χαρικιόπουλος Γιάννης, Βιδάλη Πετρίνα, Χαρικιόπουλος Λευτέρης, Ρουγγέρης Ιωσήφ, Χαρικιοπούλου Ιωάννα, Χαρικιοπούλου Ζωζεφίνα, Βιδάλη Ματθίλδη, Χαρικιόπουλος Χρίστος. Ευχόμαστε για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

v        Στις 3 Ιουνίου μετά τη Θ. Λειτουργία ακολούθησε η έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση.

Στενή-Μυρσίνη-Ποταμιά

v       Τελέσαμε αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στις 19 Απριλίου στο Κοιμητήριο της Στενής, στις 21 Απριλίου στο Κοιμητήριο της Ποταμιάς και στις 22 Απριλίου στο Κοιμητήριο της Μυρσίνης και προσφέρθηκε για όλους τους κεκοιμημένους ενορίτες.

v       Κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου τελούταν η Ακολουθία του Αγίου Ροδαρίου και στις τρεις Ενοριακές Κοινότητες.

v       Την Δευτέρα 31 Μαΐου, Εορτή της επίσκεψης της Παναγίας στην Αγία Ελισάβετ, πραγματοποιήθηκε στο Βρυσί το προσκύνημα της ποιμαντικής μας ενότητας όπου Τελέσαμε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Με τον Σεβασμιότατο συλλειτούργησαν ο π. Φραγκίσκος, ο π. Στανίσλαος και ο π. Ριχάρδος. Μετά τη Θ. Λειτουργία ακολούθησε κέρασμα στον ξενώνα του προσκυνήματος. Την ημέρα εκείνη παραλάβαμε και το άγαλμα της Παναγίας της Επισκέπτριας το οποίο στις 3 Ιουνίου ξεκίνησε την επίσκεψή του στις οικογένειες της ενοριακής κοινότητας Ποταμιάς η οποία ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου. Από τις 20 Ιουνίου συνέχισε την περιοδεία του στην Ενοριακή κοινότητα Μυρσίνης.Μια σημαντική Επέτειος

1704-2004: 3 αιώνες Ουρσουλίνες στην Τήνο

 

Μέσα στον Ιούλιο, γύρω στις 15 του μηνός, συμπληρώνονται τρεις αιώνες συνεχούς παρουσίας των Αδελφών Ουρσουλινών στην Τήνο, αλλά και στην Ελλάδα.

Η άφιξη του τάγματος στη σκλαβωμένη, μέχρι τότε, Ελλάδα οφείλεται στις προσπάθειες των Πατέρων Ιησουιτών, οι οποίοι βρίσκονταν από πιο νωρίς εγκαταστημένοι στη Νάξο, στην Τήνο και περιόδευαν και σε άλλα νησιά και γνώριζαν τις πνευματικές ανάγκες των κατοίκων τους. Το Τάγμα των Αδελφών Ουρσουλινών είχε ιδρυθεί από την Αγία Άγγελα Μέριτσι από το 1533 στην επαρχιακή πόλη της Βρέσια, στη Β. Ιταλία. Στα 1536 εγκρίθηκε ένας πρώτος Κανονισμός για τις συντρόφισσες της αγίας ώστε να ζουν μια κοινή ζωή, έστω και η κάθε μια στο σπίτι της. Η εξάπλωση της μικρής εκείνης Αδελφότητας, που τέθηκε κάτω από την προστασία της Αγ. Ούρσουλας, ήταν καταπληκτική, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη Β. Αμερική. Οι επιτυχίες των μοναζουσών στον τομέα της εκπαίδευσης τω ν κοριτσιών, ιδιαίτερα των πιο φτωχών, ήταν συνεχείς και μεγάλες. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να αγνοηθεί το έργο τους και να μην κριθεί απαραίτητο σε ένα τόπο, σαν την Ελλάδα, όπου κυριαρχούσε η παχυλή αμάθεια;

Έτσι οι πολλές προσπάθειες των ππ. Ιησουιτών και των επισκόπων των Κυκλάδων έφεραν αποτέλεσμα ύστερα από αρκετά χρόνια. Ο π. Χριστόφορος Φορέστης είχε μετατεθεί από τη Νάξο στην Τήνο, αρχικά ως μοναχός και έπειτα ως ηγούμενος της μονής των ππ. Ιησουιτών (η μονή βρισκόταν μέσα στο Κάστρο, τη βενετσιάνικη πρωτεύουσα του νησιού) από τα 1695. Στην Τήνο επανέλαβε τις προσπάθειές του για την εγκατάσταση των Ουρσουλινών στην Τήνο, αφού δεν το είχε κατορθώσει για τη Νάξο. Ο επίσκοπος της Τήνου Πέτρος Μάρτυρας Ιουστινιάνης (1700-1715) όχι μόνο είχε συναινέσει σ’ αυτή την προοπτική, αλλά εργάστηκε προσωπικά και ο ίδιος συντάσσοντας τον πρώτο Κανονισμό, προσαρμόζοντας τον στις τοπικές συνθήκες της ζωής της Εκκλησίας της Τήνου, αλλά και βοήθησε ηθικά και οικονομικά για την εγκατάσταση του τάγματος. Οι πατέρες Ιησουίτες, όπως ήταν φυσικό, ανέλαβαν την πνευματική καθοδήγηση των Αδελφών. Η 15 Ιουλίου 1704 θεωρείται η ημέρα της εγκαθίδρυσης των Ουρσουλινών στην Τήνο και στην Ελλάδα, αφού στα υπόλοιπα μέρη όπου ίδρυσαν κοινότητες (Νάξο, Σύρο, Αθήνα) ήταν Τηνιακές οι αδελφές που άνοιξαν τις νέες μονές και τα σχολεία.

Πρέπει να σημειώσουμε πως στην Τήνο το τάγμα εγκαταστάθηκε με την αρχική μορφή που το είχε ιδρύσει η Αγία Άγγελα, δηλαδή οι αδελφές ζούσαν στα οικογενειακά τους σπίτια και όχι κοινοβιακά. Καθήκον τους ήταν να συνεργάζονται με τους εφημέριους των χωριών για να εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες στους ενοριακούς ναούς για τη Θ. λατρεία, να κάνουν κατήχηση στα μικρά παιδιά, ιδίως στα κορίτσια και σ’ αυτά τα τελευταία να διδάσκουν όλα εκείνα τα απαραίτητα για να γίνουν καλές χριστιανές μητέρες και σύζυγοι. Εκείνες οι μοναχές που γνώριζαν γραφή και ανάγνωση συνέβαλαν και με αυτό τον τρόπο στην πνευματική αναβάθμιση των χωριών μας, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες και σκοτεινές.  Πράγματι, μπορούμε να πούμε πως ήταν ένας θησαυρός για τα χωριά της Τήνου η παρουσία τους, μαζί με τις συναδέλφους τους, τις μοναχές Φραγκισκανίδες που βρίσκονταν κάτω από την καθοδήγηση των μοναχών του Αγ. Φραγκίσκου.

Όλες οι μοναχές, αν δεν είχαν πρόβλημα υγείας ή ηλικίας, συγκεντρώνονταν μια φορά το μήνα στο Εξώμβουργο ή στα Λουτρά αργότερα και περνούσαν μια μέρα «αποσυρμού» για προσευχή, μελέτη, πνευματική καθοδήγηση και ανταλλαγή εμπειριών. Επίσης, κάθε χρόνο, τον μήνα του Οκτωβρίου ζούσαν όλες μαζί τις «Πνευματικές Ασκήσεις» για μια βδομάδα περίπου.

Στα 1862 έφτασε στην Τήνο μια μοναχή Ουρσουλίνα, η Μαρία-Άννα Ληβς, Αγγλίδα στην καταγωγή που είχε μεταστραφεί στην Καθολική Εκκλησία από την Αγγλικανική, στην οποία ανήκαν οι γονείς της. Σε συνεννόηση με τον επίσκοπο της Τήνου Φραγκίσκο Ζαλώνη ξεκίνησε ένα τεράστιο έργο: να δημιουργήσει ένα μεγάλο σχολείο που θα φιλοξενούσε κορίτσια από όλη την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, για να μορφώνονται και να ετοιμάζονται για τα μελλοντικά τους καθήκοντα. Έτσι ξεκίνησε η ιστορική Σχολή των Ουρσουλινών στα Λουτρά, με πρώτο πυρήνα το πατρικό σπίτι του επισκόπου Φρ. Ζαλώνη, ο οποίος το πρόσφερε για τον σκοπό αυτό. Πράγματι, τα σχέδια της Αγγλίδας μοναχής πρέπει να ξεπεράστηκαν στη συνέχεια, από την τεράστια ανάπτυξη που πήρε η  Σχολή. Χρειάστηκε να αναγερθούν μεγάλα κτήρια για να στεγάσουν τις πολυπληθείς νέες κοπέλες που έρχονταν απ’ όλη της Ανατολή για να σπουδάσουν. Οι περισσότερες ήταν και οικότροφες και έτσι είχε δημιουργηθεί στην αρχή των Λουτρών ένα πολύ μεγάλο «χωριό» που προσπαθούσε να καλύψει τις πολύμορφες ανάγκες του.

Η Σχολή των Ουρσουλινών πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην τοπική Εκκλησία, παρέχοντας μόρφωση και χριστιανική εκπαίδευση σε πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Ταυτόχρονα και οι ενορίες απολάμβαναν τη διακονία των Ουρσουλινών και των Φραγκισκανίδων «των σπιτιών». Οι εκατοντάδες μοναχές που πέρασαν από την Τήνο, Ελληνίδες ή αλλοδαπές,  έγραψαν μια μεγάλη και ένδοξη σελίδα στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας, η οποία για πάντα θα τη θυμάται και θα τις ευγνωμονεί.

 


«T H N I A K A  M H N Y M A T A»

Μηνιαία Έκδοση των Καθολικών Εκκλησιών

Νάξου – Τήνου – Μυκόνου – Άνδρου & Χίου

Υπεύθυνος έκδοσης:  π. Μάρκος Φώσκολος

Ταχ. Θυρ. 8 * 842 00 ΤΗΝΟΣ * τηλ / fax: 2283022292 * e-mail: pmftinos@otenet.gr

Μοιράζεται δωρεάν

Προς τους παραθεριστές

και τους επισκέπτες των νησιών μας

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου

 

Αγαπητοί μας,

 

Με μεγάλη χαρά η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου αλλά και η Επισκοπή Χίου, σας περιμένει στα νησιά του Αιγαίου για να περάσετε μερικές μέρες ξεκούρασης κατά τις φετινές διακοπές .

Τα νησιά του Αιγαίου είναι πανέμορφα. Αν δεν το έχετε διαπιστώσει ακόμη, εύχομαι κατά το φετινό καλοκαίρι να σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε αυτές τις ομορφιές τους.

Η ομορφιά αυτών των νησιών δεν είναι μόνο φυσική, για την οποία ευχαριστούμε τον Δημιουργό, υπάρχει μία ποικιλία ομορφιάς.

Εδώ έχουμε η ομορφιά της ιστορίας, που αρχίζει από τους αρχαίους χρόνους, φθάνει στους πρωτοχριστιανικούς, περνά από το μεσαίωνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα, εξασφαλίζοντας την προοπτική για το αύριο. Εδώ στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά των Κυκλάδων συναντιόνται ο πολιτισμός της Δύσης και της Ανατολής και για χρόνια ολόκληρα, παρά τα κάποια αρνητικά στοιχεία, συνεργάστηκαν δημιουργώντας και τις θετικές προϋποθέσεις για μια αρμονική και αδελφική συμβίωση των λαών.

Εδώ συναντιόνται, συνυπάρχουν και συνεργάζονται διαφορετικές λειτουργικές και θεολογικές παραδόσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης. Οι αδελφικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χροιά, ιδιαίτερα μεταξύ των χριστιανών των δύο μεγάλων δογμάτων του χριστιανισμού, παράγουν αγάπη και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μία ευρύτερη συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ όλων των χριστιανών. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε το απαραίτητο αδελφικό πνεύμα  που θα οδηγήσει και στο «κοινό ποτήριο».

Θέλουμε, να σας βοηθήσουμε να περάσετε τις διακοπές σας όμορφα. Να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα, αυτόν που στερείστε στις μεγαλουπόλεις. Να απολαύσετε τις όμορφες παραλίες που μπορούν να σας δροσίσουν με τα πεντακάθαρα δροσιστικά νερά του Αιγαίου και τη θαλάσσια αύρα. Μην ανησυχήσετε, αν κάποια στιγμή μετατραπεί σε μελτεμάκι των επτά και οκτώ μποφόρ.

Μην ξεχνάτε πως εδώ στα νησιά του Αιγαίου θα βρείτε ευκαιρίες και για πνευματική ξεκούραση. Οι πολλές ενορίες μας, έστω και με τους λίγους εφημερίους μας, θα είναι στη διάθεσή σας, για κάθε σας πνευματική εξυπηρέτηση. Σε όλα σχεδόν τα νησιά που αποτελούν τις δύο Εκκλησιαστικές μας Επαρχίες δηλαδή. Τη Νάξο, την Τήνο, την Πάρο, την Άνδρο, τη Μύκονο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Μυτιλήνη έχουμε εξασφαλίσει γι’ αυτό το καλοκαίρι, τουλάχιστο κάθε δεκαπέντε ημέρες να τελείται η θεία Λειτουργία.

Σε σας αγαπητοί μου, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, θέλω να σας βεβαιώσω πως γνωρίζω πόσο αυξάνει ο κόπος και ο μόχθος σας κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Να είστε όμως βέβαιοι πως εκτός από τον άρτο τον επιούσιο που θα εξασφαλίσετε, θα προσφέρετε και μια μεγάλη  κοινωνική εξυπηρέτηση σε τόσους συνανθρώπους μας. Κάνετε ότι σας είναι δυνατόν, ώστε όσοι έρθουν νησιά μας για ξεκούραση να διαπιστώσουν πως για μας τους χριστιανούς, ο τουρισμός δεν είναι μία άψυχη κερδοφόρα βιομηχανία αλλά μία έμψυχη και ανεκτίμητη φιλοξενία.

 

Καλό καλοκαίρι σε όλες και σε όλους.

 

Με πολλή εν Χριστώ αγάπη

 

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου.

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την πνευματική εξυπηρέτηση

των παραθεριστών

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις ενορίες των νησιών και όπου δεν κατοικεί μόνιμος εφημέριος, η Θ. Λειτουργία θα τελείται με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΑΝΔΡΟΣ: Από 4 Ιουλίου, κάθε πρώτη και Τρίτη Κυριακή του μήνα, στις 6. 30 μμ, μετά από επιβεβαίωση του εφημερίου. Tηλ. 2283022292 (π. Μάρκος Φώσκολος)

ΜΥΚΟΝΟΣ: Κάθε Κυριακή στις 7.30 μμ. Τηλ. 2283052492 (π. Σεβαστιανός Φρέρης).

ΠΑΡΟΣ: Κάθε Κυριακή στις 7.30 μμ στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παροικιά. Τηλ. 2285022470. (π. Μανόλης Ρεμούνδος)

ΧΙΟΣ: Από την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του μήνα Σεπτεμβρίου, κάθε Κυριακή στις 10 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Νικολάου. τηλ. 2271026938 και 2283022740 (π. Δομ. Ψάλτης και π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς)

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Από το μήνα Ιούλιο κάθε δεκαπέντε μέρες, Κυριακή πρωί στις 11, μετά από επιβεβαίωση εφημερίου ή ενοριτών. Τηλ. 2283031359 (π. Αντώνιος Φόνσος)

ΣΑΜΟΣ: Όλο το μήνα Ιούλιο κάθε Κυριακή και από τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, κάθε δεύτερη και τέταρτη Κυριακή στις 11 πμ. Τηλ. 2285022470. (π. p. Dominic Scholten.o.p. και π. Μανόλης Ρεμούνδος).

Για κάθε εξυπηρέτηση ή πληροφορία, μπορείτε να αποτείνεστε στο «Γραφείο Επικοινωνίας-Διασποράς» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου σε ώρες εργάσιμες και Γραφείου. Τηλ. 2283022283. Φαξ 2283024769

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ


Διαμαρτυρία για θρησκευτικές διακρίσεις στο στράτευμα

 

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κο Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο  Τήνος 10/6/2004

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Πληροφορηθείς ότι στο Χαϊδάρι, στον 1ο Λόχο, 1η Διμοιρία, στο Κέντρο Διαβιβάσεων, σήμερα Πέμπτη, 10 Ιουνίου κατά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων, ζητήθηκε από τους Χριστιανούς Καθολικούς να μην ορκιστούν με τους ομόθρησκούς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά με τους αλλόθρησκους Μουσουλμάνους, σας δηλώνω ότι με απογοητεύσατε.

Πίστευα πως και η παρούσα Κυβέρνηση θα μπορούσε «εν τοις πράγμασι» να είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Σήμερα, και δυστυχώς από τον ευαίσθητο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση κάνει διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων διαφορετικού δόγματος. Εκτός αν αυτό συνέβη εν αγνοία του Υπουργείου και είναι απλή απόφαση κάποιων κατωτέρων αξιωματικών, όπως κάποιες φορές συνέβαινε και στο παρελθόν.

Ελπίζω όμως να είναι η τελευταία φορά, έστω και από φανατικούς, και αγράμματους αξιωματικούς του στρατού μας που με παρόμοιες αποφάσεις τους προσβάλλουν τους Έλληνες Καθολικούς στρατιώτες και προπάντων την Πατρίδα μας.

Σας παρακαλώ βρείτε τρόπο να επουλώσετε την ψυχολογική πληγή των Ελλήνων Καθολικών στρατιωτών και δώστε οδηγίες σε αξιωματικούς, αυτού του επιπέδου, να μην επαναλάβουν στο μέλλον τέτοιου είδους ατοπήματα που υποβιβάζουν την Πατρίδα μας και μάλιστα παραμονές Ευρωεκλογών, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

Διατελώ διάπυρος προς τον Χριστό ευχέτης,

 

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Αρχιεπίσκοπος

 

Σ. τ. Ε.

 

Είναι γεγονός οι διακρίσεις που παρατηρούνται συχνά σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες εξαιτίας του θρησκεύματος των πολιτών. Η παραπάνω δεν είναι η πρώτη και οι καθολικοί πολίτες που υπηρέτησαν στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, μπορούν να διηγηθούν δεκάδες. Ευχόμαστε να είναι η τελευταία. Το ΥπΕθΑμ ανακοίνωσε, μετά τις διαμαρτυρίες, πως, τελικά, η ορκωμοσία του καθολικού στρατιώτη έγινε κανονικά. Στη χώρα όπου το αυτονόητο αποτελεί είδηση! Εμείς το καταγράφουμε για την ιστορία. 


Κυκλοφόρησε ο 1ος τόμος

Anno Domini

Ι (ΜΜΙΙΙ)

Ένας τόμος για την ιστορική παρουσία

της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα


 

300 σελ. για την παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΤΗΝΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

Τόμος 5ος

 

500 σελ.  για την ιστορία της Τήνου

Ζητείστε τους στο τηλ. 2283051813

Εκδόσεις του Αποστολικού Κέντρου

«Πίστη και Πολιτισμός»

της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου


home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.