Εγκύκλιος της Ιεραρχίας για την Ευχαριστία

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Σελ. 2-5

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ

 

Σελ. 7-8

Το Γράμμα του Αρχιεπισκόπου

 

Σελ. 9-10

«Κώδικες» και «Απόκρυφα»

 

Σελ. 11-12

Η Ευχαριστία και η ανάσταση των νεκρών

 

Σελ. 13-14

Πότε έγιναν

καθολικοί οι κάτοικοι της Τήνου;

 

Σελ.15

Και αυτά ενδιαφέρουν…

 

Σελ. 16

Προσφορές για τα ΤΜ

Σύντομη και περιεκτική κυκλοφόρησε η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδας την τελευταία της Εγκύκλιο Επιστολή, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2004, με θέμα «Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας», που απευθύνεται σε κλήρο και λαό. Στις μόλις 15 σελίδες της Εγκυκλίου, οι ποιμένες της τοπικής μας Εκκλησίας προσπάθησαν να περικλείσουν όλη την περί Ευχαριστίας διδασκαλία και πίστη της Καθολικής Εκκλησίας, προτείνοντάς τη προς μελέτη και εφαρμογή, κατ’ αυτό το έτος το αφιερωμένο σ’ αυτό το Μυστήριο που αποτελεί την πηγή, αλλά και το αποκορύφωμα της χριστιανικής Λατρείας. Ως πηγή, η Ευχαριστία δημιουργεί και αυτή την Εκκλησία, αφού γι’ αυτήν κυρίως συνάζεται ο Λαός του Θεού. Ως αποκορύφωμα, διότι αυτή είναι καθεαυτού ο λόγος ύπαρξης της Εκκλησίας. Έτσι, χωρίς την Εκκλησία η Ευχαριστία δεν υπάρχει και το αντίθετο.

Η Επιστολή της Ιεραρχίας βρίσκεται ήδη στις κατά τόπους Εκκλησίες για να μοιραστεί στο λαό και να τη μελετήσει και να τη βιώσει, αφού η Ευχαριστία έχει νόημα όταν βιώνεται από τον κάθε πιστό και τότε γίνεται ο σύνδεσμός μας με τον Θεό και με τον πλησίον. Τότε μας καθιστά Εκκλησία.  Καρδιανή

v       Στις 16 του Δεκέμβρη πέθανε η Μαγδαληνή Δελλατόλα σε ηλικία 86 ετών. Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή της.

v        Τα Χριστούγεννα, μεγάλη ήταν η χαρά των λίγων ντόπιων πιστών να δουν και άλλους συγχωριανούς τους που ζουν και εργάζονται στη πόλη της Τήνου να συμμετέχουν μαζί τους στη Θ. Λειτουργία.

v        Παραμονή της πρωτοχρονιάς, όλοι μαζί, στην ενοριακή αίθουσα, παρακαθήσαμε σε κοινό δείπνο, περιμένοντας τον νέο χρόνο.

v        Ο Μεγάλος Αγιασμός, τελέσθηκε με κάθε επισημότητα. Αυτή τη φορά παραβρέθηκαν μαζί μας και αρκετοί συγχωριανοί μας από την Αθήνα που θέλησαν να επισκεφθούν "τους φυλάσσοντες Θερμοπύλες". Μετά τον Αγιασμό, πάλι στην ενοριακή αίθουσα κόψαμε την "βασιλόπιτα" και όλοι μαζί παρακαθήσαμε σ' ένα πλούσιο εορταστικό δείπνο!

Ταραμπάδος

v        Και στην ενορία του Αγ. Μιχαήλ, κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, αθρόα ήταν η συμμετοχή συγχωριανών από την Αθήνα που έδωσαν εορταστική ατμόσφαιρα στις ενοριακές τελετές.

Κάμπος

v        Την νύχτα των Χριστουγέννων, με πάρα πολλούς συγχωριανούς που ζουν και εργάζονται στη πόλη της Τήνου, τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία της Ενσάρκωσης του Θείου Λόγου.

v        Την πρωτοχρονιά με την ίδια πολυπληθή συμμετοχή πιστών τελέσαμε η Θ. Λειτουργία και η Δοξολογία. Στη συνέχεια, στο "παπαδικό" του χωριού ανταλλάξαμε τις ευχές για "καλή χρονιά". Με την ίδια επισημότητα τελέσαμε και τον Αγιασμό των Υδάτων.

v        Οι λίγοι μόνιμοι πιστοί του Αγ. Ρωμανού (16 άτομα), τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, ανηφόριζαν για το Κάμπο και το Σμαρδάκιτο για να συμμετέχουν στις εορταστικές ιερές ακολουθίες. Η Εκκλησία όμως ήταν κατάλληλα στολισμένη με μια, πράγματι, πολύ ωραία αναπαράσταση της "φάτνης" της Βηθλεέμ.

v        Τελέσαμε εορταστική Θ. Λειτουργία στο ναό του Αγίου Ρωμανού με πάρα πολλούς πιστούς που έχουν τα εξοχικά τους στον οικισμό του Αγ. Ρωμανού. Μετά τη Θ. Λειτουργία κόψαμε την πίτα της μικρής αλλά δραστήριας χριστιανικής κοινότητας και στη συνέχεια παρακαθήσαμε όλοι σε κοινό δείπνο. Η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή, συμβάλλοντας όμως του καλού καιρού, το τραπέζι "στρώθηκε" αμέσως στην αυλή της εκκλησίας, όπου η εορταστική ατμόσφαιρα κράτησε μέχρι αργά.

Χώρα

v        Από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή τελείται στην ενορία μας η Ακολουθία των Αίνων πριν από τη Θ. Λειτουργία κάθε Κυριακής.

v        Στις 27 Οκτωβρίου κηδεύτηκε μέσα σε πάνδημο πένθος η Ροζ Μαρή Ξενοπούλου, που απεβίωσε στην ενορία μας σε ηλικία 28 ετών. Συλλυπούμαστε τον σύζυγό της, τον πατέρα της και όλους τους συγγενείς ευχόμενοι την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

v        Στις 6 Νοεμβρίου τέλεσαν τους γάμους τους στην ενορία μας ο Ελευθέριος Βαλλιάνος και η Ιωσηφίνα Παλαμάρη. Τους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια!

v        Στις 7 Νοεμβρίου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος η Φραγκίσκα του Ματθαίου Βιδάλη και της Μαρίας Ρήσσου. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να δουν μια μέρα το παιδί τους μια καλή χριστιανή!

v        Επί ένα μήνα στην ενοριακή μας αίθουσα πραγματοποιήθηκε μια σειρά κατηχήσεων για ενηλίκους από μέλη της Κοινότητας των νεοκατηχουμένων.

v        Στις 6 Δεκεμβρίου πανηγύρισε ο ενοριακός μας ναός προς τιμήν του προστάτη μας Αγ. Νικολάου. Αποβραδίς τελέσαμε τον επίσημο Εσπερινό του Αγίου και την επομένη την πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, με τη συμμετοχή μελών του Ι. Κλήρου, και την παρουσία του κ. Επάρχου, του κ. Δημάρχου και των υπόλοιπων αρχών της πόλεως Τήνου.

v        Στις 29 Δεκεμβρίου κηδεύσαμε από την ενορία μας τον Στέφανο Δελλατόλα (Σμπαίο) ο οποίο αποβίωσε την ίδια εκείνη ημέρα σε ηλικία 47 ετών. Συλλυπούμαστε τη σύζυγό του και τη μητέρα του ευχόμενοι την αιώνια ανάπαυση της ψυχή του. Οι οικείοι του εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον Σεβ/τατο Αρχιεπίσκοπο, τους ιερείς και όσους συμμετείχαν στο βαρύ τους πένθος.

v        Την πρωτοχρονιά του 2005 μετά την τέλεση της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας και της δοξολογίας, στην ενοριακή αίθουσα συγκεντρώθηκαν οι ενορίτες για το κόψιμο της ενοριακής πίτας και ανταλλάξαμε τις ευχές μας για το νέο έτος.

v        Την παραμονή των Θεοφανείων τελέσαμε τον Μέγα Αγιασμό των Υδάτων, ενώ την επομένη το απόγευμα τον επίσημο Εσπερινό της Εορτής. Στο τέλος έγινε ο ασπασμός του ομοιώματος του Θείου Βρέφους και έτσι κλείσαμε τις χριστουγεννιάτικες εορτές. Φέτος τη μεγάλη και ιδιαίτερα περιποιημένη χριστουγεννιάτικη φάτνη φιλοτέχνησε η κ. Μαγδαληνή Άνδροβικ-Δελλατόλα και η οικογένειά της. Τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε «και του χρόνου».

v        Το απόγευμα της Δευτέρας 3ης Ιανουαρίου στην ενοριακή μας αίθουσα η Επιτροπή για την ποιμαντική της νεολαίας έκοψε την πίτα με τη συμμετοχή μικρού αριθμού νέων από τη Χώρα και τα χωριά. Ήταν παρών ο Αρχιεπίσκοπος και εφημέριοι. Συγχαίρουμε τον πρόεδρο κ. Μάριο Φώσκολο και τα μέλη της επιτροπής και τους ευχόμαστε δύναμη εξ ύψους στο έργο τους.

 

Καλλονή

v        Στις 27 Σεπτ. πανηγύρισε ο Ι. Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο Λιντάδο. Την παραμονή, κατά την κατά την καθιερωμένη αγρυπνία τελέστηκε κατανυκτικός εσπερινός με Θ. Λειτουργία, η οποία προσφέρθηκε για την ανάπαυση της ψυχής τον Γεωργίου Άνδροβικ από τον Καρκάδο, που πέθανε πρόωρα σε εργατικό δυστύχημα. Την ημέρα της εορτής τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Στο πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων, όπως κάθε χρόνο, έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός προσκυνητών. Συλλειτούργησε ο π. Νικόλαος Ψάλτης ο οποίος συντόνιζε και την εκτέλεση των ύμνων που έψαλαν όλοι οι πιστοί. Έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης με επί κεφαλής τον Δήμαρχο Εξωμβούργου κ. Κροντηρά και άλλοι επίσημοι.

v        Η ανανέωση του φωτισμού και η εγκατάσταση μεγαφωνικής κάλυψης στο χώρο του Προσκυνήματος, είχε ως αποτέλεσμα την ελάττωση του θορύβου που προκαλούσαν στο παρελθόν οι ομιλίες όσων βρίσκονταν στο γύρω χώρο εκτός του ναού και την ενεργό συμμετοχή όλων στα Άγια Μυστήρια. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η ησυχία και ο σεβασμός να συνεχίσει και στο μέλλον, όχι μόνο στους Αγίους Αναργύρους αλλά και σε όλα τα Προσκυνήματος και εξωκλήσια. θερμά συγχαρητήρια στην Επιτροπή για την καθαριότητα και τον στολισμό όλου του χώρου του Ι. Ναού.

v        Στις 5 Νοεμβρίου πανηγύρισε ο ενοριακός ναός του Αγίου Ζαχαρία, με τριήμερη προετοιμασία. Την παραμονή τελέσαμε τον επίσημο Εσπερινό. Ο π. Σάββας Φρέρης εξυπηρέτησε τους πιστούς στο εξομολογητήριο. Ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος τέλεσε την αρχιερατική Θ. Λειτουργία, κατά την οποία κήρυξε το θείο Λόγο στους πολυπληθείς φιλέορτους. Συλλειτούργησαν ο π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο π. Αντώνιος Φόνσος και ο εφημέριος. Ο π. Νικόλαος Ψάλτης εξασφάλισε την άρτια εκτέλεση των ύμνων, την παραμονή, κατά την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και κατά τον πανηγυρικό εσπερινό το απόγευμα.

v        Στις 7 Νοεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του νέου αμαξιτού δρόμου Αετοφωλιάς, Αγίων Αναργύρων-Πανόρμου, με την παρουσία του Σεβ/του Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου, του Μητροπολίτη Σύρου π. Δωροθέου Β', πολλών ιερέων και επίσημων και πλήθους κόσμου. Μετά τον Αγιασμό, οι Αρχές και οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στους χώρους των Αγίων Αναργύρων, στον Λιοντάδο, όπου έγινε η εορτή των εγκαινίων με ομιλίες, δεξίωση και παράθεση γεύματος στους επισήμους, στην μεγάλη αίθουσα του Προσκυνήματος.

v        Στις 6 Δεκ. τελέστηκε η Θ. Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγ.Νικολάου, στα Πηγαδάκια.

v        Τα Χριστούγεννα εορτάσθηκαν επίσημα με τριήμερη Έκθεση του Πανάχραντου Μυστηρίου. Την φάτνη την επιμελήθηκαν οι νέοι της ενορίας. Ομάδα ενοριτών συντόνιζε την ψαλμωδία στους εσπερινούς και στην τέλεση της Αγ. Ευχαριστίας, εμψυχώνοντας όλο το εκκλησίασμα.

v        Την Πρωτοχρονιά, τελέσαμε επίσημη Θ. Λειτουργία και η Δοξολογία για όλα τα Κάτω-Μέρη. Μετά την τελετή όλοι οι ενορίτες προσήλθαν στην ενοριακή αίθουσα όπου αντάλλαξαν ευχές, έψαλαν τα κάλαντα και άλλα τραγούδια, με την συνοδεία μουσικών οργάνων.

v        Την παραμονή των Θεοφανείων έγινε ο Επίσημος Αγιασμός των Υδάτων κατά το παραδοσιακό τυπικό της Τήνου. Την ημέρα της εορτής το πρωί τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία και το απόγευμα επίσημος Εσπερινός με έκθεση του Πανάχραντου Μυστηρίου. Μετά την «Ευχή» οι πιστοί ασπάσθηκαν το ομοίωμα του θείου Βρέφους.

v        Κατά την εβδομάδα του Οκταημέρου Προσευχών για την ενότητα των Χριστιανών, σε όλες τις ενορίες, κατά την βραδινή Θ. Λειτουργία έγιναν ομιλίες και ιδιαίτερες δεήσεις.

v        Στις 21 Ιανουαρίου τελέσαμε στον Καρκάδο η κηδεία του Αντωνίου Απέργη (Σονάκια), με συρροή πλήθους πιστών και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών. Συλλειτούργησαν με τον εφημέριο οι πατέρες Γεώργιος Ανδριώτης και Αντώνιος Φόνσος. Απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου, σε ηλικία 94 ετών, εφοδιασμένος με τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Στην οικογένειά του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια, ευχόμενοι και προσευχόμενοι όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή του μεταξύ των Αγίων του.

Νάξος

v        Οι εργασίες στεγανοποίησης της στέγης της Μητροπόλεως συνεχίζονται κανονικά και ολοκληρώνονται σύντομα. Προσέφεραν για τον σκοπό αυτό: Μαρία  Ρεμούνδου 300 €, π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος 600 € και η Ειρήνη Ρεμούνδου-Καπινιάρη 1000 €, Θηρεσία Ρεμούνδου-Γερολύμου 300 € και Αγνή Ρεμούνδου-Αθανασίου 150 €. Τους ευχαριστούμε!

v        Αν και  η τουριστική περίοδος τελείωσε, επισκέφτηκαν τη Μητρόπολη κατά το μήνα Οκτώβριο 1474 άτομα.

Πάρος

v        Στις 17 Οκτωβρίου  έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Θωμάς του  Αλεξάνδρου και της Ηelen Μπίσμπα.

Χίος-Μυτιλήνη

v        Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος, αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα μήνα, τα ακριτικά νησιά Μυτιλήνη και Χίο, προκειμένου να τελέσει την Κυριακάτικη θεία Λειτουργία στους ενοριακούς Ναούς της Παναγίας στη Μυτιλήνη και του Αγίου Νικολάου στη Χίο. Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, το μεσημέρι, αναχώρησε για Μυτιλήνη, όπου τέλεσε τη Θ. Λειτουργία στις 4 το απόγευμα και είχε εγκάρδια συνάντηση με τους συναγμένους ενορίτες.

v       Την Κυριακή το πρωί τέλεσε τη θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Νικολάου της Χίου και στη συνέχεια μετά από μία σύντομη συνάντηση με τους παρόντες ενορίτες προήδρευσε στη συνεδρίαση του Εν. Συμβουλίου. Σ’ αυτή την ποιμαντική του περιοδεία είχε ως πολύτιμο συνεργάτη και συνοδό τον κ. Ανδρέα Παλαμάρη.

Κώμη

v       Στη μνήμη Ιωάννη Πόντη προσέφεραν διάφοροι ιδιώτες αντί στεφάνου διάφορα ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συνόλου 470 €. Η οικογένεια ευχαριστώντας όλους για τη συμμετοχή στο πένθος τους έδωσε 270 € υπέρ του ναού του Αγ. Ιωάννη (Κολυμπήθρα) και 200 € υπέρ του Κ.Η.Φ.Η Αγ. Φραγκίσκου.

Κτικάδος

v        Στις 4 Σεπτεμβρίου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος στην ενορία μας ο Αντώνιος Κορίνθιος του Ιωάννη και της Βίκυς. Επίσης, στις 10 Οκτωβρίου έλαβε το Βάπτισμα η Ματθίλδη Φωσκόλου του Αντωνίου και της Πέπης. Ευχόμαστε στους γονείς να χαρούν τα απιδιά τους και να τα δουν καλούς χριστιανούς.

v        Τελέστηκαν τα λεγάτα του Αγ. Λουκά (Ψαρησκιά) και Αγ. Στεφάνου (Γαστριά).

v        Ο κ. Λούης Άνδροβικ και η σύζυγός του προσέφεραν στον ενοριακό μας ναό την τοποθέτηση καλοριφέρ (υλικά και εργασία). Ο εφη-μέριος και οι ενορίτες εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες και εύχονται όπως ο Τίμιος Σταυρός τους χαρίζει πάντοτε την προστασία του.

v        Φέτος το σωματείο των οδηγών ταξί γιόρτασαν στον Άγ. Φωτοδότη τη μνήμη του προστάτη τους Αγ. Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου.

v        Στις 4 Δεκεμβρίου απεβίωσε στα Κιόνια και τάφηκε στο ενοριακό κοιμητήριο της πόλης της Τήνου η Ιωάννα Απέργη, σε ηλικία 77 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους της και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

Άνδρος

v        Στις 29 Νοεμβρίου πανηγύρισε ο ενοριακός ναός του Αγίου Ανδρέα, με συμμετοχή μεγάλο αριθμού προσκυνητών από τη Σύρο και την Τήνο. Ο Αρχιεπίσκοπος π.Νικόλαος, με τη συμπα-ράσταση του εφημερίου π. Μάρκου Φώσκολου, τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, με τη συμμετοχή των ενοριτών και άλλων ευλαβών του Αγίου. Παραβρέθηκε ο π. Ιωάννης Στάμος και ο Έπαρχος Άνδρου κ. Μαλταμπές.

v        Ο Εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος επισκέπτεται τακτικά την ενορία ανά δεκαπενθήμερο για τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής και των εορτών.

Σμαρδάκιτο

v        Τελέστηκαν τα λεγάτα του Αγ. Γρηγορίου, της Κάτω Κιουράς, των Αγ. Αναργύρων και του Αγ. Μιχαήλ στο χωριό και στον Γκτα, του Αγ. Σιλβέστρου και της Κάτω Κιουράς.

Στενή

v        Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 21 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ματθαίου, στις 4 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου από τον Αρχιεπίσκοπό μας, στις 5 Οκτωβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Μιχαήλ στην περιοχή του Τσικνιά, στις 9 Νοεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή Δάσος, και στις 12 Νοεμβρίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Ιουστίνας.

v        Στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των νέων μας με την επιτροπή νεολαίας της Επαρχίας μας. Την επομένη 19 Νοεμβρίου έλαβαν χώρα οι εκλογές στο τμήμα της νεολαίας για την ανάδειξη του νέου συμβουλίου της. Στις 20 Νοεμβρίου μία ομάδα 13 νέων πήγε στην Κιουρά των Αγγέλων όπου δείπνησαν και διανυκτέρευσαν εκεί. Επίσης από τις 2 έως 5 Ιανουαρίου μία ομάδα νέων με τον εφημέριό τους πραγματοποίησαν μία εξόρμηση στην Αθήνα.

v        Στις 5 Δεκεμβρίου τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμή του Αγίου Νικολάου, και στις 6 Δεκεμβρίου Πανηγυρική Θ. Λειτουργία.

v        Πραγματοποιήθηκε η Τριήμερη προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου. Την ημέρα των Χριστουγέννων τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση και το απόγευμα η Ακολουθία του Εσπερινού. Στις 26 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα με την Αγία Ώρα προσευχής. Στις 27 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση. Το απόγευμα τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού

v        Στις 15 Ιανουαρίου κηδεύτηκε στην Ενορία μας ο Φραγκίσκος Γιαννησόπουλος (Μπόρτολος). Με τον Εφημέριο συλλειτούργησαν ο π. Γεώργιος, ο π. Μάρκος και ο π. Ριχάρδος. Παραβρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπός μας. Οι συγγενείς του αντί στεφάνων προσέφεραν το ποσό των 750 Ευρώ για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του στην ανακαίνιση του Ενοριακού Ναού. Ο Κύριος ας αναπαύσει την ψυχή του.

Μυρσίνη

v       Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 8 Σεπτεμβρίου στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου, στις 9 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Πέτρου στην περιοχή Κλησμάτια, στις 22 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη περιοχή Φσίν, στις 25 Νοεμβρίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, στις 10 Δεκεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Μαγκανάρι, και στις 16 Δεκεμβρίου στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στην Πλύστρα.

v       Στις 9 Οκτωβρίου τέλεσαν τον Γάμο τους ο Μάρκος Χαρικιόπουλος και η Μαρία Δαρμή. Τους ευχόμαστε να δημιουργήσουν μία χριστιανική οικογένεια.

v       Στις 7 Δεκεμβρίου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμή της Παναγίας και στις 8 Δεκεμβρίου, Πανήγυρη της Αμίαντης Σύλληψης της Θεοτόκου, Πανηγυρική Θ. Λειτουργία.

v       Στις 24 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Αγρυπνία των Χριστουγέννων και η Θ. Λειτουργία. Στη συνέχεια μετά τα κάλαντα των Χριστουγέννων πήγαμε στην αίθουσα όπου τα μέλη της Επιτροπής του Συλλόγου είχαν προετοιμάσει μία όμορφη βραδιά .

v       Στις 31 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Αγία Ώρα προσευχής ως ευχαριστήρια Ακολουθία για το τέλος του Έτους.

v       Το Σάββατο 8 Ιανουαρίου μετά τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας με μία πολύ όμορφη εκδήλωση προετοιμασμένη από την τοπική επιτροπή του Συλλόγου. Παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπός μας, ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Διαμερίσματός μας.

Ποταμιά

v       Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 28 Αυγούστου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, στις 29 Αυγούστου στην Κιουρά όπου την προηγουμένη βραδιά είχε τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός, στις 15 Σεπτεμβρίου στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου, στις 11 Νοεμβρίου και 7 Ιανουαρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου, και στις 29 Δεκεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

v       Στις 2 Οκτωβρίου τέλεσαν το Γάμο τους ο Πέτρος Πλυτάς και η Αγνή Χαρικιοπούλου. Τους ευχόμαστε να δημιουργήσουν μία χριστιανική οικογένεια.

v       Στις 27 Νοεμβρίου μετά τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα μία συνάντηση του Εφημερίου  με τους ενορίτες για θέματα ενοριακά

v       Στις 2 Δεκεμβρίου μετά τη δυνατότητα χορήγησης του Μυστηρίου της Μετάνοιας, τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση.

Στενή- Μυρσίνη-Ποταμιά

v       Στις 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα των Ενοριών Στενής-Μυρσίνης-Ποταμιάς στον καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου όπου απαγγέλθηκε το Άγο Ροδάριο και στη συνέχεια επίσκεψη στο νέο μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων της Αρχιεπισκοπής

v       Με την ευκαιρία της Μνήμης όλων των κεκοιμημένων πιστών τελέστηκε η Θ. Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου στις 2 Νοεμβρίου στη Στενή, στις 3 Νοεμβρίου στη Μυρσίνη και στις  4 Νοεμβρίου στην Ποταμιά.

v       Στις 6 Ιανουαρίου, Πανήγυρη των Θεοφανίων, στη Ποταμιά και τη Μυρσίνη τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και ακολούθησε ο ασπασμός του Θείου Βρέφους, και στη Στενή το απόγευμα ο Εσπερινός των Θεοφανίων και ο ασπασμός του Θείου Βρέφους.

Ο π. Σεβαστιανός Φρέρης

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου έγιναν εκλογές στο Σύλλογο στήριξης του Κέντρου Υγείας Τήνου « ΝΙΚΟΣ ΚΟΓΚΟΣ». Νέος Πρόεδρος του Συλλόγου εξελέγη ο π. Σεβαστιανός Φρέρης τ.Ι ο οποίος εργάζεται στην τοπική μας Εκκλησία. Στον π. Σεβαστιανό κάθε επιτυχία και στον νέο αυτό τομέα κοινωνικής και ανθρωπιστικής ευθύνης που αναλαβαίνει.

Προσφορές

για τις Ιεραποστολές

(Αδελφοσύνη Πίστεως 2004)

ΝΑΞΟΣ 162,60

ΒΩΛΑΞ 160,00

ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΜΑ 140,00

ΤΑΡΑΜΠΑΔΟΣ 70,00

ΚΤΙΚΑΔΟΣ-KIONIA 515,00

ΜΥΚΟΝΟΣ 150,00

ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ 120,00

ΧΩΡΑ 1070,00

ΠΑΡΟΣ 37,40

ΚΑΛΛΟΝΗ 225,00

ΠΟΤΑΜΙΑ 115,00

ΜΥΡΣΙΝΗ 395,00

ΣΤΕΝΗ 785,00

ΚΑΡΔΙΑΝΗ 90,00

ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟ 460,00

ΚΟΥΜΑΡΟΣ 165,00

ΣΚΑΛΑΔΟΣ 150,00

ΛΟΥΤΡΑ 500,00

ΚΡΟΚΟΣ 40,00

ΚΩΜΗ 346,00

ΠΕΡΑΣΤΡΑ 50,00

ΚΑΜΠΟΣ 110,00

ΚΑΡΚΑΔΟΣ 50,00

ΑΓΑΠΗ 560,00

 

ΣΥΝΟΛΟ 6.466,00 €

 

ΕΡΑΝΟΣ  ΕΝΟΡΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

ΣΤΗ ΝΑ. ΑΣΙΑ

ΝΑΞΟΣ 300

ΒΩΛΑΞ 340

ΚΕΧΡΟΣ 281

ΞΙΝΑΡΑ 143

ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΜΑ 520

ΤΑΡΑΜΠΑΔΟΣ 330

ΚΤΙΚΑΔΟΣ 745

ΚΙΟΝΙΑ 200

ΜΥΚΟΝΟΣ 500

ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ 370

ΧΩΡΑ 5005

ΣΑΜΟΣ 100

ΠΑΡΟΣ 200

ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΑΡΚΑΔΟΣ 1717

ΠΟΤΑΜΙΑ 260

ΜΥΡΣΙΝΗ 800

ΣΤΕΝΗ 1145

ΚΑΡΔΙΑΝΗ 400

ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟ 505

ΚΟΥΜΑΡΟΣ 432

ΣΚΑΛΑΔΟΣ 728

ΛΟΥΤΡΑ 2000

ΚΡΟΚΟΣ 375

ΚΩΜΗ 1700

ΠΕΡΑΣΤΡΑ 120

ΚΑΜΠΟΣ 620

ΑΝΔΡΟΣ 200

ΑΓΑΠΗ 950

ΧΙΟΣ 350

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΙΔΙΩΝ 615

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ 800

ΑΝΩΝΥΜΟΙ 1700

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΥΡΣΙΝΗΣ 345

ΕΦΗΒΟΙ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΩΡΑΣ 300

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 200

 

ΣΥΝΟΛΟ 25.296 €

 

= Να σημειώσουμε πως μια πρώτη βοήθεια από την Κάριτας Ελλάδος στάλθηκε αμέσως μετά την καταστροφή, στις 29 Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ο Αποστολικός Νούντσιος της Σρι Λάνκα απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή όπου και ενημέρωσε, ότι το πόσον ελήφθη και ήδη διοχετεύτηκε εκεί οπού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Τα υπόλοιπα χρήματα απεστάλησαν ήδη και θα σας ενημερώσουμε σχετικά, μόλις πληροφορηθούμε.


Το Γράμμα

του

Αρχιεπισκόπου

 

Αγαπητοί μου,

Σας είναι γνωστό ότι από τις 18 μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου κάθε έτους, τόσο στην Καθολική Εκκλησία όσο και στις Διαμαρτυρόμενες Ομολογίες, εκτός από τις καθημερινές δεήσεις προς τον Κύριο για την ενότητα όλων των χριστιανών, τελείται και ένα ειδικό οκταήμερο δεήσεων για την ποθητή ενότητα.

Το πρόβλημα της ενότητας των Εκκλησιών αφορά όλες τις Εκκλησίες και όλες τις χριστιανικές ομολογίες. Όσοι χριστιανοί δεν επιζητούν και δεν εργάζονται γι’ αυτήν την ενότητα, σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αποστολή τους που είναι η αγάπη και η ενότητα μεταξύ τους. Η Εκκλησία του Χριστού είναι ένα Σώμα, του οποίου  Κεφαλή είναι ο Χριστός. Επειδή μία είναι η Κεφαλή δεν μπορεί να υπάρχουν πολλά σώματα.

Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας, ως σώμα Χριστού, να αναζητούμε αυτή την ενότητα και να προσευχόμαστε για να εκπληρωθεί η προσευχή του Χριστού « ίνα πάντες εν ώσιν».

Όμως για να εκπληρωθεί αυτή η επιθυμία του Κυρίου, πρέπει εμείς οι χριστιανοί να το επιτρέψουμε και αυτό επειδή ο Κύριος σέβεται απόλυτα το δώρο της ελευθερίας που μας έδωσε.

Πολλές φορές, αντί να ευγνωμονούμε το Θεό γι’ αυτό το δώρο, κάνουμε κατάχρηση της ελευθερίας μας. Αυτή η κατάχρηση  μειώνει τους ίδιους τους εαυτούς μας, αφού πολλές φορές δεν επιλέγουμε αυτό που είναι για το καλό μας. Η σωστή χρήση της ελευθερίας μας, και η σωστή επιλογή, προϋποθέτει τη χάρη του Θεού. Αυτήν οφείλουμε να αναζητούμε με την προσευχή  και την ενεργό συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία προσπάθεια γνωριμίας μεταξύ των χριστιανών.

Ιδιαίτερα ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ και ο Προκαθήμενος της αγάπης στην Ορθόδοξη Εκκλησία, Παναγιότατος Βαρθολομαίος ο Α΄ αλλά και άλλοι Προκαθήμενοι Εκκλησιών και Ομολογιών, προχωρούν σε πρωτοβουλίες που δηλώνουν προς όλους μας τη σταθερή πρόθεσή τους να απομακρύνουν καθετί που εμποδίζει την πλήρη ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών. Έχουν αποδείξει πως για να υπάρχει συνάντηση χρειάζεται κίνηση προς ένα κοινό σημείο που είναι ένα πρόσωπο, ο ίδιος ο Χριστός.

Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να επεκταθούν  και στις τοπικές Εκκλησίες, και ιδιαίτερα εκεί που χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα που αποδεικνύουν όμως των προθέσεων τη γνησιότητα.

Είναι ανάγκη σήμερα οι Εκκλησίες να κτίζουν γέφυρες και να γκρεμίζουν τους διαχωριστικούς τοίχους. Έτσι μόνο θα δίνουν την μαρτυρία της ελπίδας και τους καρπούς της ενότητάς τους. Οι παλιές πληγές  μπορούν να γιατρευτούν και οι σύγχρονες ελλείψεις του κόσμου που αλλάζει συνεχώς πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού, σεβόμενος ο κάθε ένας τις παραδόσεις  και τα χαρίσματα του άλλου.

Οι Κυκλαδίτες και γενικότερα οι Αιγαιοπελαγίτες είμαστε αληθινά ευτυχείς, που ζούμε σε ένα γεωγραφικό χώρο, όπου η ομορφιά της αγάπης συναγωνίζεται την ομορφιά της φύσης.

Οφείλουμε: -Να ευχαριστούμε το Θεό για όσες φορές μας εμπνέει, να αποδεικνύουμε με έργα την πρόθεσή μας να εργαστούμε για την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού.

-Να προσευχόμαστε αλλά και να αποδεικνύουμε με την ίδια τη ζωή μας  την ειλικρίνεια της προσευχής μας.

-Να μη χάνουμε ευκαιρίες γνωριμίας, εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης των αδελφών μας που δεν ανήκουν στην Εκκλησία μας.

-Να κτίζουμε σιγά, σιγά την ενωμένη Εκκλησία του Χριστού, εξασφαλίζοντας το δικό μας μερίδιο στο υλικό, που χρειάζεται γι’ αυτό το κτίσιμο και που λέγεται «αγάπη». Οι χριστιανοί πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι, πως κτίζοντας πάνω στο σταθερό και κοινό βράχο που είναι ο Χριστός οφείλουμε να συνεργαζόμαστε, ξεκινώντας από το ίδιο σημείο και να κατευθυνόμαστε  προς τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την πλήρη ενότητα μεταξύ των μαθητών του Χριστού. Η δύναμη της αγάπης του Θεού μας πλημμυρίζει από ελπίδα, πως, ό,τι δημιουργούμε στο όνομά Του, προορίζεται να διαρκέσει και να επιβιώσει,  παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες,  γιατί ο Χριστός είναι η αρχή και το τέλος.

«Στο όνομα του Ιησού Χριστού που μας ενώνει, η αγάπη μου είναι μαζί με όλους σας».

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

 

 

% % %


Παραμύθια με προβιά αλήθειας

 

«Κώδικες» και «Απόκρυφα»

 

Ίσως το βιβλίο που πούλησε στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλο κατά το 2004, ήταν το βιβλίο του Dan Brown «Ο κώδικας Da Vinci». O συγγραφέας, μάλιστα, βλέποντας την τεράστια επιτυχία της κυκλοφορίας συνεχίζει με παραπλήσιες ιστορίες αναφορικά με σκοτεινές και μυστικές οργανώσεις στις οποίες περιπλέκονται η σύγχρονη πολιτική, η θρησκεία, το αστυνομικό δαιμόνιο και μια σειρά από μεσαιωνικούς θρύλους. Τα μυθιστορήματα αυτά αποτελούν ένα μίξερ (όχι και τόσο καλό, απ’ ότι κρίνουν πολλοί από τους αναγνώστες) όπου όλα αυτά ανακατεύονται προκειμένου να πουλήσουν.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού «καμιά δουλειά δεν αποτελεί ντροπή». Εκεί που υπάρχει πρόβλημα, είναι η εισαγωγή του συγγραφέα μυθιστοριογράφου, στην οποία διαβεβαιώνει τους αναγνώστες του πως οι πηγές της μυθιστορήματος που παρουσιάζει, έχουν ιστορική βάση που στηρίζεται πάνω σε ιστορικά ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται κρυμμένα στα αρχεία του Βατικανού και τα οποία η Καθολική Εκκλησία τα κρατά κλειστά και κρυμμένα για προφανείς σκοπούς, που δεν είναι άλλος από την κυριαρχία της στον κόσμο. Ως ιστορικά ντοκουμέντα θεωρεί κάποια απόκρυφα κείμενα της χριστιανικής αρχαιότητας και κάποιους θρύλους που γεννήθηκαν κατά την εποχή του μεσαίωνα.

Ποια είναι αυτά τα απόκρυφα κείμενα. Πρόκειται για κείμενα κατά πολύ πιο κατοπινά από την εποχή που γράφτηκαν τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και περιέχουν φανταστικές, συχνά και παιδαριώδεις διηγήσεις για τη ζωή του Χριστού και άλλων προσώπων της ιερής ιστορίας. Τα βιβλία αυτά ονομάστηκαν από τους ιστορικούς «απόκρυφα ευαγγέλια» ή «απόκρυφες επιστολές» ή «απόκρυφες πράξεις» και φέρουν τα ονόματα επιφανών προσώπων της χριστιανικής αρχαιότητας, όπως «ευαγγέλιο του Ιακώβου», «ευαγγέλιο του Πέτρου» κλπ.

Ανάμεσά τους ο μυθιστοριογράφος Dan Brown ξεχωρίζει το λεγόμενο «Ευαγγέλιο του Θωμά». Το κείμενο αυτό δεν το κρατά το Βατικανό στα μυστικά του αρχεία κρυμμένο και φρουρούμενο, αλλά είναι δημοσιευμένο από δυο αιώνες τώρα, από χειρόγραφους παπύρους που βρέθηκαν στην έρημο της Αιγύπτου και κάθε βιβλιοθήκη μπορεί να το αγοράσει στο πρώτο βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Για να καταλάβει κάποιος τι είδους διηγήσεις περιέχουν αυτά τα «ευαγγέλια», παίρνω το κεφ. 11 από το περίφημο Ευαγγέλιο του Θωμά και το μεταφράζω: «Όταν ο Ιησούς ήταν έξι χρονών, η μητέρα του τον έστειλε να αντλήσει νερό από το πηγάδι και να το πάει στο σπίτι και του έδωσε μια στάμνα. Επειδή, όμως, τον έσπρωξε κάποιος μέσα στο πλήθος, η στάμνα έσπασε. Όμως ο Ιησούς άπλωσε το επανωφόρι που φορούσε, το γέμισε με νερό και το πήγε στη μητέρα του. Όταν εκείνη είδε αυτό το θαυματουργικό γεγονός, τον αγκάλιασε και τον φιλούσε, και θυμούνταν όλα αυτά τα μυστήρια που τον έβλεπε να κάνει». Τέτοιου είδους παραμύθια καταγράφουν αυτά τα «ευαγγέλια»…

Σύμφωνα με αυτές τις ιστορίες ο Ιησούς παντρεύτηκε τη Μαγδαληνή και πήγε και έζησε μαζί της στη Γαλλία. Από τους απογόνους τους κατάγονται, λέει το παραμύθι, οι μεροβίγκιοι βασιλείς της περιοχής. Για να εδραιώσουν την εξουσία τους ανάμεσα σε πολλούς που διεκδικούσαν αυτή τη θέση δημιούργησαν και τον μύθο του «Γκραάλ». Έτσι ονόμασαν το ποτήρι με το οποίο ο Ιησούς τέλεσε τον Μυστικό Δείπνο ή το ποτήρι σο οποίο ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία συνέλλεξε το αίμα του Ιησού από τον σταυρό (ο μύθος αυτός χρονολογείται από το 1200). Σύμφωνα με το μύθο αυτό, όποιος κατείχε αυτό το ποτήρι θα είχε θεϊκή εξουσία σε όλον τον κόσμο. Έτσι πάμπολλοι ιππότες ξεχύθηκαν κατά τον μεσαίωνα στην αναζήτηση αυτού του ποτηριού. Και επειδή δεν το βρήκε κανένας (!) το ψάχνουν ακόμα… Κάποιοι είπαν πως το ανακάλυψαν στην Ιερουσαλήμ οι ιππότες του Ναού, οι Ναΐτες, όταν κατέλαβαν την πόλη οι σταυροφόροι της πρώτης σταυροφορίας. Το ποτήρι αυτό το έκρυψαν με άλλους αμύθητους θησαυρούς σε κάποιο υπόγειο ναό, ποιος ξέρει πού, όταν καταργήθηκε το τάγμα τους. Ακόμα και οι ναζί αναζητούσαν αυτό το ποτήρι στη Γαλλία, για να κυριαρχήσουν πιο εύκολα με αυτό, παρά με τα όπλα τους… Τώρα το ανακάλυψε και ο κ. Μπράουν. Πάντως και χωρίς το κύπελλο αυτό κατόρθωσε όχι να κυριαρχήσει στον κόσμο, αλλά στα βιβλιοπωλεία.

Σύμφωνα με το παραμύθι του κ. Μπράουν, υπήρξαν κατά τον μεσαίωνα κάποιες μυστικές οργανώσεις που τα γνώριζαν όλα αυτά και τα κρατούσαν μυστικά. Και ο μεγάλος ζωγράφος Λεονάρδος Da Vinci ανήκε σε μια τέτοια μυστική οργάνωση και όταν ζωγράφισε τον Μυστικό Δείπνο στη μονή των Δομινικανών, δίπλα στον Ιησού ζωγράφισε μια γυναίκα, τη Μαγδαληνή, αφού είναι το μόνο πρόσωπο σε όλο την τοιχογραφία που δεν έχει γένια. Ο κ. Μπράουν, μάλιστα, «ανακάλυψε» και ένα αιωρούμενο μαχαίρι που δεν το βαστά κανένα χέρι. Όλα αυτά σημαίνουν, για τον κ. Μπράουν, πολλά μυστηριώδη σημάδια που αποκαλύπτουν τη μυστική οργάνωση στην οποία ανήκε ο μεγάλος ζωγράφος. Είναι κρίμα που αυτός ο παραμυθάς κακοποίησε αυτή την τεράστιας εμβέλεια προσωπικότητα για τόσο ευτελή σκοπό, για να βγάλει χρήματα… Ο κάθε κριτικός της τέχνης μπορεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα «μυστήρια» που ανακάλυψε ο μυωπικός κ. Μπράουν και βρίσκονται καταγραμμένες όλες οι εξηγήσεις και την πιο απλή ιστορία της τέχνης. Για τον μεγάλο αυτόν ζωγράφο έχουν γραφτεί βιβλιοθήκες ολόκληρες και τώρα ήρθε ο κ. Μπράουν να μας φωτίσει, διαβεβαιώνοντάς μας πως αυτός τα ανακάλυψε και μας τα κάνει γνωστά, αφού αυτός μόνο κατόρθωσε να αποκρυπτογραφεί τον «κώδικα Da Vinci»… Αλλά, όπως έγραψαν πολλοί, άλλοι σκοποί και άλλα άτομα κρύβονται πίσω από τον παραμυθά Μπράουν, ακόμα και φασιστικές οργανώσεις.

Όμως, μπορεί να διερωτηθεί κάποιος: πώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τέτοιες ιστορίες και γίνονται μπεστ-σέλερς χωρίς, μάλιστα, να διαθέτουν ούτε καν την ελάχιστη λογοτεχνική αξία; Είναι και αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά της εκκοσμικευμένης εποχής μας που έχει τη δική του ερμηνεία. Όσο οι άνθρωποι απομακρύνονται από τα πραγματικά Μυστήρια για τα οποία θα διψά πάντα η καρδιά του ανθρώπου, με κύριο εκείνο του Θεού, τόσο θα αναγκάζεται να αναζητά άλλου είδους «μυστήρια» κατασκευασμένα από απίθανους αγύρτες της αρπαχτής, όπως έχει επικρατήσει πρόσφατα να λέγεται το επάγγελμα…

Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, αξίζει πολύ περισσότερο τον κόπο να περνά κάποιες ώρες χαλάρωσης ξαναδιαβάζοντας τα βιβλία της αστυνομικής φιλολογίας της Άγκαθα Κρίστι και άλλων κλασσικών του είδους, παρά τέτοιου είδους σαχλαμάρες που σε διαβεβαιώνουν οι συγγραφείς τους πως έκαμαν επιστημονικές ιστορικές και αρχαιολογικές αναζητήσεις ωσότου ανακαλύψουν ένα παραμύθι που ήταν από πριν γνωστό. Αξίζουν περισσότερο τον κόπο…

 

'&


Για την πνευματική μας μελέτη

 


Το Μυστήριο της Ευχαριστίας

και η ανάσταση των νεκρών

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε η περίοδος Οκτώβριος 2004 μέχρι τον Οκτώβριο 2005 έχει οριστεί από τον πάπα Ιωάννη-Παύλο Β’ ως Έτος αφιερωμένο στο Μυστήριο της Ευχαριστίας και η τοπική μας Εκκλησία έχει ήδη αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες, που θα ενταθούν μετά το Πάσχα, με σκοπό τη μεγαλύτερη προσέγγιση και γνώση αυτού του Μυστηρίου, χωρίς το οποίο ούτε Εκκλησία υφίσταται, αλλά ούτε και υγιής πνευματική ζωή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα εφοδίασαν τις ενοριακές μας κοινότητες με μια μικρή, αλλά περιεκτική εγκύκλιο επιστολή για το θέμα αυτό και μας προσκαλούν να τη μελετήσουμε για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε, έστω και σε μικρό βαθμό, τον τεράστιο πλούτο σωτηρίας που χαρίζει αυτό το κατεξοχήν Μυστήριο στον κάθε χριστιανό.

Στην εγκύκλιο αυτή οι Επίσκοποί μας υπογραμμίζουν ανάμεσα σε άλλα και τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Ευχαριστία και την ανάσταση των νεκρών. Αφού τονίζουν την έκφραση του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου που χαρακτήρισε το Μυστήριο αυτό ως «φάρμακο αθανασίας», μας διαβεβαιώνουν πως αποτελεί και τη δύναμη που απελευθερώνει τον άνθρωπο από το μεγαλύτερο εχθρό που είναι ο θάνατος.

Ο ίδιος ο Ιησούς διαβεβαίωσε τους ακροατές του στην Καπερναούμ, αλλά και εμάς σήμερα στο Ευαγγέλιο, πως «Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Οι πατέρες σας έφαγαν στην έρημο το μάννα και πέθαναν. Αυτός είναι ο άρτος που κατεβαίνει απ’ τον ουρανό, για να φάνε απ’ αυτόν και να μην πεθάνουν. Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό. Αν κάποιος φάει απ’ αυτόν τον άρτο θα ζήσει αιώνια. Κι ο άρτος που εγώ θα δώσω, είναι η σάρκα μου για τη ζωή του κόσμου» (Ιω 6,48-51). Είναι, λοιπόν, η Ευχαριστία το φάρμακο που εξασφαλίζει αθανασία και το αντίδοτο εναντίον του θανάτου. Πράγματι, ενσωματούμενοι με τον Ιησού, μέσω της κοινωνίας μας στο Σώμα του και στο Αίμα του, γινόμαστε ένα μαζί με το αναστημένο του Σώμα και όπως εκείνο το ανέστησε ο Θεός Πατέρας από τους νεκρούς, με τον ίδιο τρόπο θα αναστήσει και τα δικά μας θνητά σώματα, χαρίζοντάς μας την αθανασία.

Πολλοί χριστιανοί έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως η ανάσταση αφορά την ψυχή. Όμως δεν είναι έτσι. Η ανάσταση αναφέρεται στα θνητά σώματα τα οποία θα καλέσει ο Θεός να αναστηθούν κατά την έσχατη ημέρα. Το σώμα ενός χριστιανού είναι καλεσμένο και αυτό στη σωτηρία, για να συμμετάσχει στην αιώνια δόξα, όταν θα λήξει η κυριαρχία της φθοράς. Και όχι μόνο τα σώματά μας, αλλά και όλη η πλάση (Ρωμ 8).

Έτσι, λοιπόν, το σώμα εκείνο το οποίο τράφηκε από το Σώμα του Χριστού κατά την Ευχαριστία, έγινε σύσσωμο με Εκείνον, αλλά και το Αίμα του ρέει στις φλέβες εκείνου που κοινωνεί. Οπότε η συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Ευχαριστίας αποτελεί την εγγύηση για την ανάσταση του φθαρτού και την μετατροπή του σε άφθαρτο και αθάνατο.

Και συνεχίζουν οι Επίσκοποι στην Εγκύκλιό τους, ολοκληρώνοντας, κατά κάποιο τρόπο, το θέμα:

«Το σώμα, ακόμη και μετά θάνατο, συνέχιζε να είναι «πλήρες ζωντανού Πνεύματος», έστω κι αν γίνεται στάχτη, συνεχίζει να παραμένει πάντα όπως υπήρξε κατά τη επίγεια ζωή, δηλαδή ένα σώμα που τράφηκε από την Ευχαριστία, παραμένει «ως Σώμα Χριστού». Κατά τη Δευτέρα Παρουσία το σώμα μας σύμφωνα πάντα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, θα συμμετάσχει πλήρως στη  δόξα του αναστημένου Σώματος του Χριστού, διότι κατά τη διάρκεια τη επίγειας ζωής του τράφηκε με αυτό.

Αυτός είναι ο λόγος που, κατά τις νεκρώσιμες ακολουθίες προσευχόμαστε «για τον αδελφό μας που τράφηκε με το Σώμα του Χριστού, τον Άρτο τη Ζωής, ώστε ο Κύριος να τον αναστήσει την έσχατη ημέρα». Κάθε φορά που κοινωνούμε, αντλούμε την αιώνια Ζωή: πρόκειται για ένα σίγουρο βήμα προς την ανάσταση».

Η προσευχή του ταπεινού

Ώ Θεέ μου,

ό,τι θέλεις θέλω,

και καθώς το θες το θέλω,

και επειδή το θες το θέλω,

και άλλο τίποτα δεν θέλω!

Προσευχή Δον Πέτρου Ανδριώτη (Φολίνη)


Από την ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας

 

Πότε έγιναν καθολικοί οι κάτοικοι της Τήνου;

 

2 -   Έτσι, είμαστε αναγκασμένοι να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια στην έρευνα των λιγοστών στοιχείων που διαθέτουμε, για να βρούμε κάποια στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στη διεξαγωγή ικανοποιητικών συμπερασμάτων για τα ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας για τις απαρχές της Καθολικής Εκκλησίας στην Τήνο. Ας δούμε, λοιπόν, πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα και πως διαμορφώθηκε η πολιτική και η θρησκευτική κατάσταση στο Αιγαίο μετά το 1204.

 

1. Τα μετά την κατάκτηση

Η ύπαρξη των καθολικών κοινοτήτων των Κυκλάδων και ανάμεσα σ’ αυτές εκείνης της Τήνου, της πλέον πολυάριθμης απ’ όλες τις υπόλοιπες κατά το παρελθόν, οφείλεται στα γεγονότα που συνέβηκαν πριν ακριβώς από οκτώ αιώνες (1204/2004) και σε ό,τι ακολούθησε. Σύμφωνα με τη συνθήκη που υπέγραψαν μεταξύ τους οι Φράγκοι και οι Βενετοί πολιορκητές της Κωνσταντινούπολης για τον διαμοιρασμό των βυζαντινών εδαφών μετά την κατάκτησή τους, όλα τα νησιά που βρίσκονταν έξω από τον Ελλήσποντο θα περιέρχονταν στην εξουσία του Λατίνου αυτοκράτορα, ο οποίος και θα έπρεπε να διοργανώσει εκστρατείες για την κατάληψή τους.

Οι Βε­νε­τοί, που εί­χαν βγει κερ­δι­σμέ­νοι α­πό τη μοι­ρα­σιά, έπρε­πε να α­ντι­με­τω­πί­σουν τους ε­μπο­ρι­κούς τους α­ντι­πά­λους, τους Γε­νο­βέ­ζους, οι ο­ποί­οι δεν έ­λα­βαν μέ­ρος στη μοι­ρα­σιά των ε­δα­φών και εί­δαν ταυ­τό­χρονα τους α­ντι­πά­λους τους, τους Βε­νε­τούς, να κυ­ριαρ­χούν σε ό­λη τη “Ρω­μανί­α”. Πράγ­μα­τι ο Γε­νο­βέ­ζος Leone Capello Vetrano κυ­ρί­ε­ψε την Κέρ­κυ­ρα και ο Enrico Pescatore (κό­μης της Μάλ­τας και αρ­χι­ναύ­αρ­χος της Σι­κε­λί­ας) κα­τα­σκεύ­α­σε στην Κρή­τη 14 ο­χυ­ρω­ματι­κά έρ­γα. Ε­να­ντί­ον τους η Βε­νε­τί­α έ­στει­λε έ­να ι­σχυ­ρό στό­λο και τους εκδίωξαν από εκεί. Από την άλλη πλευρά, η Βε­νε­τί­α δεν μπο­ρού­σε να­ ανε­χτεί να υ­πάρ­χουν ή να εγκατασταθούν στα μι­κρά και στα με­γάλα νη­σιά του Αι­γαί­ου πει­ρα­τι­κές φω­λιές, που θα έ­θε­ταν σε κίν­δυ­νο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του ε­μπο­ρίου, σε μια ανατολική Μεσόγειο, που έτεινε να μετατραπεί σε βενετική εμπορική λίμνη. Έτσι οι Βενετοί ήρ­θαν σε ε­πα­φή με τον αυ­τοκρά­το­ρα Ερ­ρί­κο de Hainaut (1206-1216), και συμ­φώ­νη­σαν να α­φή­σουν τα μι­κρά νη­σιά στην “ι­διω­τι­κή πρω­το­βου­λί­α”, δη­λα­δή να ε­πι­τρέ­ψουν σε Βενετούς ι­διώ­τες να κυ­ριέ­ψουν κά­ποια μικρό­τε­ρης ση­μα­σί­ας νη­σιά και να πλη­ρώ­σουν έ­να ο­ρι­σμέ­νο τί­μη­μα στον αυ­το­κρά­το­ρα, τον ο­ποί­ο και θα α­να­γνώ­ρι­ζαν ως “φε­ου­δαρ­χι­κό κύ­ριό” τους (1206). Η συμ­φω­νί­α αυ­τό προέ­βλε­πε α­κό­μα, ε­κτός α­πό την κα­τα­βο­λή ε­νός πο­σού και τη “φε­ου­δαρ­χι­κή υ­πα­κο­ή”, πως οι εν λό­γω ι­διώ­τες που θα κα­τοι­κού­σαν αυ­τά τα ε­δά­φη με δι­κά τους μέ­σα δεν έ­πρε­πε να ήταν Έλ­λη­νες.

Η Γαληνότατη δεν έ­χα­σε και­ρό. Κά­λε­σε α­μέ­σως τους υ­πη­κό­ους της να λά­βουν μέ­ρος σε μια τέ­τοια ε­πι­χεί­ρη­ση και ε­ξου­σιο­δό­τη­σε ό­σους πα­ρου­σιά­στη­καν, να πά­νε με δικά τους μέ­σα προς κα­τά­κτη­ση κά­ποιων ε­δα­φών της πρώ­ην Βυ­ζα­ντι­νής αυ­το­κρατο­ρί­ας και που α­κό­μα δεν εί­χαν κα­τα­κτη­θεί α­πό τους “νό­μι­μους” διεκ­δι­κη­τές τους.

Οι νέ­οι κα­τα­κτη­τές συ­γκε­ντρώ­θη­καν στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη (κατ’ άλλους στη Βε­νε­τί­α) και, κά­τω α­πό την κα­θο­δή­γη­ση της βε­νε­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης συ­γκέ­ντρω­σαν έ­να μι­κρό στό­λο και συμ­φώ­νη­σαν μιας ε­ξαρ­χής για τη νέ­α μοι­ρα­σιά των λα­φύ­ρων της κα­τά­κτη­σης, κα­θώς και πως θα έ­πλε­αν ό­λοι μα­ζί, μέ­χρι τη στιγ­μή που θα έ­πρε­πε εξ α­νά­γκης να χω­ρι­στούν με­τα­ξύ τους. Επι­κε­φα­λής της ο­μά­δας τέ­θη­κε ο α­νι­ψιός του δό­γη Ερρίκου Dandolo, ο Μάρ­κος Σα­νού­δος, που μέχρι τό­τε ε­κτε­λού­σε χρέ­η δι­κα­στή. Ο Μ. Σα­νού­δος εν­δε­χο­μέ­νως να ή­ταν και ο εμπνευ­στής της ε­πι­χεί­ρη­σης, χω­ρίς, ό­μως, αυ­τό να του έδινε κά­ποια κυ­ριαρ­χικά δι­καιώ­μα­τα πά­νω στα νη­σιά και πάνω στις χώ­ρες που θα κα­τα­κτού­σε ο κά­θε άλ­λος σύ­ντρο­φος του τα­ξι­διού.

Οι Βε­νε­τοί χρο­νι­κο­γρά­φοι α­να­φέ­ρουν πως σ’ αυ­τή την ο­μά­δα εκ­στρατεί­ας, ε­κτός α­πό τον Μάρ­κο Σα­νού­δο, πή­ραν μέ­ρος ο Μα­ρί­νος Dandolo, τα α­δέλ­φια Ιε­ρεμί­ας και Αν­δρέ­ας Ghisi, ο Πέ­τρος Zustignian, και άλλοι. Στην ο­μά­δα αυ­τή προ­στέ­θη­καν και με­ρι­κοί άλ­λοι Ι­τα­λοί και Φλα­μαν­δοί. Δυ­στυ­χώς δεν έ­χου­με κα­νέ­να άλ­λο προσ­διο­ρι­στι­κό στοι­χείο, ού­τε χρο­νι­κό ού­τε α­ριθ­μη­τι­κό, που θα μας βο­η­θού­σε να έ­χου­με μια πε­ρισ­σότε­ρο συ­γκε­κρι­μέ­νη ει­κό­να γι’ αυ­τή την ε­πι­χεί­ρη­ση, η ο­ποί­α πέ­τυ­χε πλή­ρως. Ο Μάρ­κος Σα­νού­δος κυ­ρί­ε­ψε τη Νά­ξο, την Πά­ρο και την Α­ντί­πα­ρο, τη Mή­λο, την Κί­μω­λο, τη Σίφ­νο, την Κύ­θνο και τη Σύ­ρο και αυ­το­α­να­γο­ρεύ­τη­κε σε “Δού­κα του Αι­γαί­ου Πε­λάγους και πρίγκιπα της Αυ­το­κρα­το­ρί­ας” (“Dux Εgeipelagi”). Οι α­δελ­φοί Ιε­ρε­μί­ας και Αν­δρέ­ας Ghisi πή­ραν τη Σκιά­θο, τη Σκό­πε­λο και τη Σκύ­ρο (ο πρώ­τος), την Τή­νο και τη Μύ­κο­νο (ο δεύ­τε­ρος). Ο Μάρ­κος Σα­νού­δος χο­ρή­γη­σε ως φέ­ου­δο στον Μα­ρί­νο Dandolo την Άν­δρο και έ­τσι ο δεύ­τε­ρος έ­γι­νε υ­πο­τε­λής του δού­κα. Ο Ιά­κω­βος Barozzi ε­γκα­τα­στά­θη­κε στη Σα­ντο­ρί­νη και o Iω­άν­νης Querini στην Α­στυ­πά­λαια. Ό­λοι αυ­τοί ή­ταν φε­ου­δαρ­χι­κά υ­πο­τε­λείς στον ε­κά­στο­τε δού­κα της Νά­ξου, ε­κτός α­πό τους Ghisi και τον Φιλ. Navigaioso, που έ­γι­νε κύ­ριος της Λή­μνου (Stalimene) και πή­ρε α­πό τον αυ­το­κρά­το­ρα τον τί­τλο του «Με­γά­λου δου­κός» (“megadux”), έ­να βυ­ζα­ντι­νό τί­τλο που α­ντιστοι­χού­σε με ε­κεί­νο του αρ­χι­ναύαρ­χου. Οι Ghisi ή­ταν υ­πο­τε­λείς α­πευθεί­ας στον Λα­τί­νο αυ­το­κρά­το­ρα της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, στην αρ­χή, και στη συ­νέ­χεια στον πρί­γκι­πα του Μο­ρέ­ως (1248).

Η διανομή των εδαφών έθετε και τις βάσεις για τη διαμόρφωση μιας νέας εκκλησιαστικής κατάστασης, στην οποία τη μερίδα του λέοντος επέλεξαν οι Βενετοί. Όχι μόνο ο Λατίνος πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης θα ήταν Βενετός (ο Θωμάς Morosini και οι διάδοχοί του), αλλά και, κατά το δυνατόν, όλοι οι Λατίνοι επίσκοποι.

Στον τομέα της εκκλησιαστικής διοίκησης ελήφθη πρόνοια για την εφαρμογή ενός καθεστώτος επηρεασμένου από το δυτικό φεουδαρχικό σύστημα, χωρίς να παραβλέπονται κάποιες ευαισθησίες των κατοίκων για την τήρηση των θρησκευτικών τους παραδόσεων. Εξάλλου, το σχήμα της νέας εκκλησιαστικής διοικήσεως που είχε προαποφασιστεί, προέβλεπε κάτι τέτοιο: δεν απαιτούσε τον εκλατινισμό του πληθυσμού, αλλά τον έλεγχό του, πλήρη κατά το δυνατόν, από τον Λατίνο επίσκοπο. Πράγματι, οι νέοι δυνάστες έπρεπε να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα εκκλησιαστικής διοίκησης που είχε εκπονηθεί, στο μεταξύ, στη Ρώμη προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης, λαβαίνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι Βενετοί, και οι εξ αυτών προερχόμενοι ηγεμονίσκοι της Ανατολής, αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ευφυείς στην προσαρμοστικότητα, ώστε το σύστημα που εφάρμοσαν να πετύχει και να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.   (Συνεχίζεται -2)

Και αυτά ενδιαφέρουν…

 

æ Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2005 έγινε στο Δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Εξωμβούργου στην Ξινάρα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου. Συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός δημοτών που ξεπερνούσε τους πεντακοσίους. Ήταν παρών εκτός από τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κροντηρά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικόλαος, μέλη του Ι. Κλήρου της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι Πρόεδροι των τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ο Βουλευτής Κυκλάδων κος Ρήγας, ο Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου και εκπρόσωποι των άλλων αρχών του νησιού.

Μετά τα Τηνιακά κάλαντα έγινε η κοπή της πίτας και στη συνέχεια ο Δήμαρχος παρουσίασε τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς και τον προγραμματισμό για το έτος 2005.

Την όλη εκδήλωση ομόρφυνε η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να τιμήσει 213 πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου, που είχαν από 14 έως 4 παιδιά, με μία αναμνηστική πλακέττα που παραδόθηκε στους τιμώμενους οικογενειάρχες και οικοδέσποινες.

Ο Δήμαρχος, τιμώντας και σεβόμενος και την πνευματική πατρότητα, επέδωσε την αναμνηστική πλακέττα των πολυτέκνων και στο Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο ενώ απέστειλε την ίδια και στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κο Δωρόθεο, δια του παρόντος εκπροσώπου του. Η όλη εκδήλωση έληξε με μία οικογενειακή δεξίωση.

 

æ Στις 25 Ιανουαρίου 2005 αναγγέλθηκε από την Αγία Έδρα ο διορισμός νέου Αποστολικού Νουντσίου στην Ελλάδα, στη θέση του Σεβ/τατου Paul Tabet. Πρόκειται για τον Ιρλανδό Σεβ/το Patrick COVENEY, ο οποίος μέχρι τώρα κάλυπτε τη θέση του Απ. Νούντσιου στη  Νέα Ζηλανδία και στα Νησιά του Ειρηνικού.

 Ο Σεβ/τος Patrick COVENEY γεννήθηκε στο Cork της Ιρλανδίας στις 29 Ιουλίου 1934. Είναι διδάκτωρ της Νομικής και Πτυχιούχος της Ποντιφικής Ακαδημίας Διπλωματικών Επιστημών. Ομιλά αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Εισήλθε στην υπηρεσία της Αγίας Έδρας το 1966. Εργάσθηκε στην Αρχιγραμματεία της Αγ. Έδρας και εν συνεχεία στις Νουντσιατούρες της Αργεντινής, των Ινδιών και του Σουδάν. Από το 1985 εργάστηκε σε διάφορες διπλωματικές αποστολές και Αποστολικές Νουντσιατούρες στη Μοζαμβίκη, στη Ζιμπάμπουε, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, την Ερυθραία, τη Ν. Ζηλανδία, στα Νησιά Μάρσαλ και συγχρόνως Αποστολικός Απεσταλμένος στα Νησιά του Ειρηνικού. Παραμένοντας Νούντσιος στα μέρη αυτά, από το 1996 χρημάτισε Νούντσιος και στο Ναουρού και στα Νησιά Κουκ. Τις θέσεις αυτές εγκαταλείπει και έρχεται στην Ελλάδα.

Του ευχόμαστε το «καλώς όρισες» και μια γόνιμη δράση κατά την εδώ παρουσία του, για το καλό της Εκκλησίας και του τόπου μας.

 home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.