Ευχαριστιακό Έτος

Από καιρό τώρα είχε αναγγείλει ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ πως την περίοδο Οκτώβριο 2004-Οκτώβριο 2005 θα την αφιέρωνε για όλη την Καθολική Εκκλησία στο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Είχε δημοσιεύσει από το 2003 μια Εγκύκλιο Επιστολή, με κεντρικό θέμα την Εκκλησία η οποία απορρέει από την Ευχαριστία και αντίστροφα και προ ημερών δημοσιεύτηκε η νέα του Εγκύκλιος, με τίτλο «Mane nobiscum, Domine» (Μείνε μαζί μας, Κύριε), που πραγματεύεται όλη τη θεματική του Ευχαριστιακού Έτους.

Ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος ήδη ανήγγειλε την έναρξη του Ευχαριστιακού Έτους 2004-2005 κατά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία της πρώτης Κυριακής του Οκτωβρίου, θρονική Εορτή της τοπικής μας Εκκλησίας. Και το Πρεσβυτέριο ήδη μελετά ενδεδειγμένους τρόπους ώστε η τοπική μας Εκκλησία κατά τη διάρκεια αυτού του Έτους να επωφεληθεί απ’ αυτή την ευκαιρία που της προσφέρει το Άγιο Πνεύμα. Προς αυτή την κατεύθυνση και τα «Τ.Μ.» θα προσφέρουν τη συνδρομή τους, ώστε το Μυστήριο της Ευχαριστίας να αποβεί «πηγή και αποκορύφωμα» ταυτόχρονα της Εκκλησίας μας, σε επαρχιακό και ενοριακό επίπεδο.

Εκκλησία τι άλλο είναι παρά η σύναξη εκείνων που «κά­λε­σε ο Θεός μέ­σα απ’ το σκο­τάδι στο θαυ­μα­στό του φως, για να α­ναγ­γεί­λε­τε τις α­ρε­τές του. Εσείς που κά­πο­τε δεν ή­σα­σταν λα­ός, τώ­ρα εί­στε λα­ός του Θε­ού. Ε­σείς που δεν εί­χα­τε ε­λε­η­θεί, τώ­ρα ε­λε­η­θή­κα­τε» (1 Πε 2,9-10). Η Εκκλησία αναγγέλλει τις «αρετές», δηλαδή, τα έργα του Θεού, με την τέλεση της Ευχαριστίας. Εκεί όχι μόνο αναγγέλλουμε τη σωτηρία μέσω του Λόγου του Θεού, αλλά αυτή η σωτηρία υλοποιείται κιόλας και άμεσα με την Κοινωνία στο Σώμα και στο Αίμα του αναστημένου Κυρίου. Το πρόσωπό του δεν είναι ορατό, αλλά η παρουσία του γεμίζει τις καρδιές μας, επειδή είναι ο Εμμανουήλ, ο «Θεός μαζί μας».Μητρόπολη

v       Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Εκκλησίας της Τήνου στους χώρους του Αποστολικού Κέντρου « Πίστη και Πολιτισμός» στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής. Στην αρχή τελέστηκε αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο, ο οποίος στη συνέχεια απευθύνθηκε στους παρόντες και ανάμεσα σε άλλα είπε:

v       Με τα σημερινά εγκαίνια της ΕΚΘΕΣΗΣ, μέρους ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ στους χώρους του Αποστολικού Κέντρου ΠΙΣΤΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, της Αρχιεπισκοπής μας, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αξιοποίησης αυτού του κτιρίου που άρχισε το έτος 1995.

v       Παραδίδοντας σήμερα και αυτό το έργο στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, γίνεται πραγματικότητα το όνειρο μας που προέβλεπε αυτό το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα να αξιοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μιλάει για την ιστορία και ταυτόχρονα να συνεχίζει να γράφει ιστορία. Εδώ στεγάζεται το Αποστολικό Κέντρο «Πίστη και Πολιτισμός» με τη φροντίδα του οποίου λειτουργεί μια ιστορική Βιβλιοθήκη, με εκδοτικούς θησαυρούς  όχι μόνο δυσεύρετους αλλά και μοναδικούς. Γι’ αυτό και ήδη εξυπηρετεί αρκετούς μελετητές και σπουδαστές. Κοντά στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί το ιστορικό Αρχείο της Αρχιεπισκοπής μας, που και αυτό έχει τη δική του μοναδικότητα. Εδώ εδρεύουν οι εκδόσεις μας «ΤΗΝΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ» και «ΤΗΝΙΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ». Σ’ αυτές τις δραστηριότητες προσθέτουμε σήμερα το πρώτο τμήμα της «Έκθεσης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων», τα οποία θα επιβεβαιώνουν τις γνωστές αποστολικές καταβολές της Εκκλησίας μας και το πολύμορφο, πνευματικό, ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο της. Αυτή η έκθεση θα εναλλάσσεται κατά καιρούς σε αντικείμενα, με συγκεκριμένο γενικό θέμα και θα αποσκοπεί στη διαφύλαξη  των ιερών κειμηλίων, βοηθώντας ταυτόχρονα όσους επιθυμούν να αναζητήσουν την ιστορική σύνδεση του σήμερα με το χθες, τόσο  της Εκκλησίας μας όσο και της ίδιας της Τήνου γενικότερα.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Σεβασμιότατο Ιωάννη Περρή για τη φροντίδα και την αγάπη που συγκέντρωσε πολλά απ’ αυτά τα κειμήλια, την οικογένεια Ανέττας και Πέτρου Δελλατόλα που επιμελήθηκαν την Έκθεση, τη διεύθυνση, τους μαθητές και τους καθηγητές των ΤΕΕ Τήνου που βοήθησαν με την πείρα τους στον καθαρισμών ορισμένων κειμηλίων που εκτίθενται, καθώς και τον κ. Αλέκο Φλωράκη για την επιστημονική συνεισφορά του στην ετοιμασία της Έκθεσης. Στη συνέχεια ο π. Μάρκος Φώσκολος, υπεύθυνος του Απ. Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός», εξέθεσε το ιστορικό του χώρου, τις πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κέντρου και τον σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον. Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν οι ιερείς μας, ο π. Νικηφόρος Βιδάλης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις Καθολικών, εκπρόσωπος της ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Νομάρχης Κυκλάδων, ο Έπαρχος Τήνου,. ο Δήμαρχος Εξωμβούργου, ο Αστυνομικός Διοικητής, ο Λιμενάρχης, δημοσιογράφοι του Τηνιακού Τύπου και ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων και παραθεριστών. Αναψυκτικά και γλυκίσματα προσέφερε το Ζαχαροπλαστείο «Μεσκλιές» της Τήνου.

v       Την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου η τοπική μας Εκκλησία τηρώντας την παράδοσή της πανηγύρισε τη μνήμη της Παναγίας του Ροδαρίου, προστάτισσας της τοπικής μας Εκκλησίας, από τότε που οι πρόγονοί μας αφιέρωσαν τον Καθεδρικό τους Ναό στην Ξινάρα προς την Θεομήτορα με αυτόν τον τίτλο. Τις προηγούμενες ημέρες τελούνταν η Ακολουθία του Αγίου Ροδαρίου και η Θ. Λειτουργία, ενώ την παραμονή ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου π.Νικόλαος προεξήρχε στην τέλεση του πανηγυρικού εόρτιου Εσπερινού, στον οποίο έλαβαν μέρος ιερείς και πιστοί από πολλές ενορίες του νησιού. Την Κυριακή 3η Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα τελέσαμε με κάθε επισημότητα την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Συλλειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Εκκλησίας της Τήνου. Η συμμετοχή των πιστών ήταν πολύ καλή και δεν παρέλειψαν να τιμήσουν την εορτή ο Δήμαρχος Εξωμβούργου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Τήνου, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Τήνου και άλλοι πολλοί φιλέορτοι και των δύο δογμάτων. Η θρονική εορτή  της Εκκλησίας της Τήνου συνδυάζεται με την έναρξη του νέου ποιμαντικού έτους. Για τον λόγο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του έδωσε έμφαση στον ευχαριστιακό χαρακτήρα της νέας ποιμαντικής χρονιάς και ζήτησε από όλα τα μέλη της Εκκλησίας να συμμετάσχουν στους προγραμματισμούς της, ιδιαίτερα τους νέους. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την αναχώρηση του Γιώργου Παλαμάρη, από την ενορία Αγ. Νικολάου της Στενής, για την Ιταλία, όπου θα αρχίσει τις φιλοσοφικές και θεολογικές του σπουδές ενόψει της επιθυμίας του να ενταχθεί στον κλήρο της Εκκλησίας Νάξου-Τήνου. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Δήμαρχος Εξωμβούργου προσέφερε γλυκίσματα και αναψυκτικά στους φιλέορτους.

Βρυσί

v       Την Πέμπτη 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με θέμα την αδελφοσύνη των λαών μέσα από την ποίηση και τη μουσική, με τη συμμετοχή των δόκιμων τραγουδιστριών Κατερίνας Κωνσταντίνου από την Κύπρο και Nurcan Dingil από την Τουρκία. Την εκδήλωση είχε προετοιμάσει στο πρόγραμμα των πολιτιστικών του εκδηλώσεων για το Καλοκαίρι 2004 ο Δήμος Εξωμβούργου.

v       Την Παρασκευή 13 Αυγού-στου 2004, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Βρυσιώτισσας έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Τήνου μία ιστορική πράξη σεβασμού και αγάπης προς τον Μακάριο Ιωάννη 23ο, ο οποίος, ως Αποστολικός Δελεγάτος στην Τουρκία και Ελλάδα, στις 15 Αυγούστου του έτους 1937 τέλεσε στο Προσκύνημα την πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Η Εκκλησία της Τήνου κατά την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Συλλειτουργίας από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο στον αναπαλαιωμένο ιστορικό Ναό, που βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από τον Ναό της Παναγίας της Βρυσιώτισσας, ανάρτησε την εικόνα του Μακαρίου Πάπα Ιωάννη 23ου, εν αναμονή της ειδικής αδείας από την Αποστολική Έδρα της Ρώμης ή την κατάταξή του στο αγιολόγιο της Εκκλησίας για να προχωρήσει και στην αφιέρωση αυτού του ανακαινισμένου ιστορικού Ναού στη μνήμη του. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν, όπως προβλεπόταν, περιορισμένη, λόγω της πανηγυρικής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων Αθήνας 2004. Όσοι όμως παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να επαναφέρουν στη μνήμη τους τον «καλό Πάπα» και να ζητήσουν την ευλογία του Θεού με τις ικεσίες του. Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ανάμεσα σε άλλα, που αναφέρονταν στη ζωή του μακαρίου πάπα Ιωάννη 23ου είπε: «Σήμερα η τοπική μας Εκκλησία προχωρεί σε μία ιστορική πράξη ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης προς τον μακάριο Πάπα Ιωάννη 23ο, τον οποίο η Εκκλησία κατέταξε προσφάτως μεταξύ των μακαρίων της. Αναρτώντας σήμερα την εικόνα του Μακαρίου Ιωάννη 23ου Πάπα Ρώμης σ’ αυτόν τον ιστορικό ναό, τον οποίο και προσφάτως ανακαινίσαμε, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τις ευαγγελικές αρετές του. Επιθυμούμε αυτός ο Ναός προορισμένος για τη λατρεία του Θεού, να αφιερωθεί προς τιμήν του Ιωάννη του 23ου όταν η Εκκλησία τον κατατάξει στο Αγιολόγιό της. Αυτός ο Ναός ευρίσκεται κοντά στον Ναό της Παναγίας της Βρυσιώτισσας, όπου ο Μακάριος Ιωάννης 23ος, ως Αποστολικός  Δελεγάτος στην Τουρκία και την Ελλάδα, τέλεσε στις 15 Αυγούστου του 1937 το Μυστήριο της Ευχαριστίας με το ίδιο αυτό Ποτήριο με το οποίο και εμείς σήμερα τελούμε αυτή τη Θεία Μυσταγωγία. Είθε αυτός ο ιερός τόπος, να γίνει τόπος χαρίτων του Θεού με τις ικεσίες του Μακαρίου Ιωάννη του 23ου για όλη την Εκκλησία και ιδιαίτερα για την τοπική μας Εκκλησία.

v       Με τη συμμετοχή πολλών ευλαβών της Παναγίας πανηγύρισε το Θεομητορικό Προσκύνημα της Εκκλησιαστικής Επαρχίας Νάξου-Τήνου στο Βρυσί. Το Σάββατο 14 Αυγούστου παραμονή της πανήγυρης τελέσαμε τον Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια την Αγρυπνία προσευχής– Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Η συμμετοχή των πιστών και ευλαβών της Παναγίας,  ιδιαίτερα κατά την Αγρυπνία προσευχής, ήταν εντυπωσιακή και διακρίναμε μεταξύ των προσκυνητών: τον Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημ. Μπάϊλα, τον Έπαρχο Τήνου κ. Ραφαήλ Μωραϊτη και τον Δήμαρχο Εξωμβούργου κ. Παναγιώτη Κροντιρά και άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμών. Ανήμερα της πανήγυρης τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία στις 6,30 το πρωί, στις 8 και στις 10 η επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  στην οποία και πάλι η συμμετοχή των ευλαβών ήταν πολύ μεγάλη. Επίσης, τελέσαμε Πανηγυρική Θ. Λειτουργία και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, σε ανάμνηση της στέψης της Παναγίας ως Βασίλισσας του κόσμου.

v       Κατά τον μήνα Ιούλιο και για 15 ημέρες πραγματοποιήθηκε στους χώρους του προσκυνήματος κατασκήνωση με 52 παιδιά και 6 υπευθύνους που ήρθαν από την Αθήνα.

v       Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου πέριξ της δεξαμενής του προσκυνήματος. Επενδύθηκε με πέτρα και τοποθετήθηκε σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο το άγαλμα της Παναγίας και ο Σταυρός του Μεγάλου Ιωβηλαίου του 2000. Πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στην είσοδο του προσκυνήματος. Επίσης με τη συνδρομή της Νομαρχίας διαμορφώθηκαν οι δρόμοι εντός του Προσκυνήματος, και με τη βοήθεια του Δήμου Εξωμβούργου και του Τοπικού Συμβουλίου του Κάμπου κτίστηκαν πέτρινα κολωνάκια κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στον Άγιο Ρωμανό. Ευχαριστούμε και όλους τους προσκυνητές που βοηθούν στον ευπρεπισμό του Προσκυνήματος.

Καρδιανή

v       Στις 8 Σεπτεμβρίου πανηγύρισε με κάθε θρησκευτική επισημότητα ο ενοριακός μας Ναός της Κιουράς Καρδιανής. Μετά το Πνευματικό τριήμερο προετοιμασίας, αποβραδίς τελέσαμε τον Εσπερινό της Παναγίας και την επομένη ο Αρχιεπίσκοπός μας την πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και κήρυξε τον Θ. Λόγο. Συλλειτούργησαν ο εφημέριος, ο π.Νικηφόρος Βιδάλης, ο π.Μάρκος Φώσκολος και ο π. Στανίσλαος Στουραϊτης. Στη Θ. Λειτουργία παρέστη ο π. Ευστάθιος Σαντοριναίος και σημαντικός αριθμός πιστών από πολλές ενορίες της Τήνου, καθώς και πολλοί φίλοι των ενοριτών που έλαβαν μέρος και στα φιλόξενα τραπέζια τους.

v       Στις 24 Ιουλίου τέλεσαν στην ενορία μας τους γάμους των ο Φραγκίσκος Αρμάος και η Μαρία Γ. Δελλατόλα. Τον γάμο ευλόγησε ο πρώην εφημέριος Καρδιανής π.Μάρκος Φώσκολος. Στους νεονύμφους ευχόμαστε να ζήσουν και να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια.

Χώρα

v       Στις 4 Ιουλίου η Ενορία μας τίμησε με κάθε επισημότητα την Αγία Δωρεά του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου. Ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος οι εφημέριοι της Τήνου και άλλοι παρεπιδημούντες ιερείς, οι τοπικές αρχές, οι ενορίτες και πολλοί πιστοί από όλες τις ενορίες του νησιού. Η λιτάνευση του Σώματος του Κυρίου έγινε από τις κεντρικές οδούς της πόλεως και κατέληξε στον ναό του Αγ. Αντωνίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος κήρυξε τον Θ.Λόγο και έδωσε την ευλογία του Παναχράντου Μυστηρίου. Κατά τη λιτάνευση έψαλλαν οι πιστοί και συνόδευε τους ύμνους η Φιλαρμονική του Ι. Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, που προσεφέρθη ευγενώς όπως κάθε χρόνο.

v       Μετά τη συντήρηση της Εικόνας του Αγ. Νικολάου, δόθηκε προς συντήρηση και η Εικόνα του Αγ. Αντωνίου της Παδούης στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεξί πλαϊνό Βήμα του ενοριακού μας ναού. Το έργο της συντήρησης το φρόντισε και πάλι ο κ.Γιάννης Γκερέκος. Τη δαπάνη της εργασίας την ανέλαβαν, στη μνήμη των γονιών τους τα παιδιά της οικογένειας των αείμνηστων Φραγκίσκου και Αντωνίας Βιδάλη (Καρκαβέλλα), προς τους οποίους η ενοριακή επιτροπή εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες. Η Εικόνα έχει κατασκευαστεί στη Ν. Ιταλία, πιθανόν στη Νεάπολη, από τον ζωγράφο Giovanni Battista Fabri, στις αρχές του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα.

v       Εντός του Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε νέος μαρμάρινος σταυρός στην προμετωπίδα του ενοριακού μας ναού, προσφορά του εφημερίου, επειδή ο παλαιός μεταλλικός σταυρός είχε φθαρεί. Επίσης τοποθετήθηκε και μαρμάρινο ελλειψοειδές υπέρθυρο πάνω από την κεντρική είσοδο. Και τα δυο είναι έργα του γλύπτη κ. Πέτρου Δελλατόλα. Αναμένουμε δωρητές προκειμένου να κατασκευάσουμε και μαρμάρινα υπέρθυρα πάνω από τις πλαϊνές εισόδους, προς αντικατάσταση των υπαρχόντων ξύλινων.

v       Στις 28 Σεπτεμβρίου απεβίωσε στη Σύρο όπου είχε μεταφερθεί για νοσηλεία η Μαρίτσα Βιδάλη, σε ηλικία 79 ετών και την επομένη κηδεύτηκε από την ενορία μας. Συλλυπούμαστε τους οικείους της και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της στους ουρανούς.

v       Στις 2 Οκτωβρίου τέλεσαν τους γάμους τους στην ενορία μας ο Αντώνης Φώσκολος και η Ρόζα Ανδριώτη. Τους νεόνυμφους ευλόγησε ο θείος τους, π. Γεώργιος Ανδριώτης. Τους ευχόμαστε να ζήσουν και να σχηματίσουν μια χαρούμενη χριστιανική οικογένεια.

v       Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε το νέο κατηχητικό έτος, με Αγιασμό και γνωριμία των κατηχητών με τα παιδιά. Δυστυχώς, οι γονείς που είχαν προσκληθεί να λάβουν μέρος σε συνάντηση με τους κατηχητές και τον εφημέριο την Κυριακή 10 Οκτωβρίου το απόγευμα, για το κατηχητικό έργο της ενορίας, είχαν άλλες ασχολίες και πήγε άλλος για τα βόδια και άλλος για το χωράφι του και άλλος για το μαγαζί του, κατά την παραβολή. Λίγοι μόνο φάνηκε πως τους ενδιαφέρει η θρησκευτική μόρφωση των παιδιών τους...

Καλλονή

v       Στις 17 Ιουνίου τελέστηκε με κάθε επισημότητα η Περιφορά της Αγίας Δωρεάς του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου πανηγυρική Θ. Λειτουργία και Εσπε­ρινό την παραμονή.

v       Στις 24 Ιουνίου τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου και στις 15 Ιουλίου η εορτή της Παναγίας του Καρμήλου στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννη στον Λιοντάδο. Στις 27 Ιουλίου πανηγύρισε ο Ι. Ναός του Αγίου Παντελεήμονα με συρροή πλήθους πιστών. Στις 2 Αυγούστου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγ. Ιακώβου στο Πλωμάρι, στις 11 Αυγούστου στο εξωκλήσι του Αγ. Δονάδου, στον Λιοντάδο και στις 19 Αυγούστου η Θ. Λειτουργία στο ιδιωτικό εκκλησάκι της Παναγίας της Λούρδης.

v       Στις 2 Σεπτεμβρίου, στον Ι. Ναό του Αγ. Ιωάννη τελέσαμε τη μηνιαία Αγία Ώρα προσκύνησης και μελέτης του Αγ/του Μυστηρίου.

v       Την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου, προσφέρθηκε η Θ. Λειτουργία για όλους τους μαθητές και φοιτητές, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Καρκάδος

v       Στο τέλος Ιουλίου, αποπερατώθηκαν οι εργασίες για την επισκευή της στέγης του Ενοριακού ναού. Το ενοριακό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όσους προσέφεραν τον οβολό τους. Προσεχώς θα τελεστεί Θ. Λειτουργία για όλους τους ευεργέτες.

v       Στις 6 Αυγούστου πανηγύρισε με επισημότητα ο Ενοριακός μας ναός της Μετα­μορφώσεως του Σωτήρα. Την Παραμονή τελέστηκε μέγας εσπερινός. Την ημέ­ρα της εορτής, ο Σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος Πρίντεζης, περιστοιχισμένος από τον Ι. Κλήρο τέλεσε τη Πανηγυρική Θ. Λειτουργία, κατά την οποία ομίλησε προς το πυκνό εκκλησίασμα.

v       Στις 16 Αυγούστου, πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγ. Ρόκκου.

v       Στις 4 Σεπτεμβρίου, κηδεύτηκε ο Γεώργιος Άνδροβικ, ετών 22, που βρήκε τραγικό θάνατο σε εργατικό δυστύχημα. Πάνδημη η συμμετοχή του κόσμου στην εξόδιο Ακολουθία στην οποία προήδρευσε ο Σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος. Στην βαρυπενθούσα οικογένεια ευχόμαστε κάθε παρηγο­ριά και χριστιανική προσκαρτερία και στον αγαπητό σε όλους Γεώργιο, αιώνια μακαριότητα στην Βασιλεία του Θεού.

v       Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο εφημέριος Καλλονής, αντικαταστάτης του π. Αντωνίου Φόνσου στην ενορία Καρδιανής, πρόσφερε τη Θ. Λειτουργία για τον πατριάρχη Αλεξάνδρειας Πέτρο και τους συνοδούς του που χάθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους. Δεήσεις αναπέμφθηκαν και στους Ι. Ναούς όλων των Καθολικών ενοριών.

Ευχαριστήριο

Η οικογένεια Λορέντζου και Σταματούλας Αρμάου από τον Καρκάδο και οι λοιποί συγγενείς, ευχαριστούν θερμά τον Σεβ/το π. Νικόλαο Πρίντεζη, Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου, όλο τον Ιερό Κλήρο, τις Αδελφές Ουρσουλίνες, τους εκπροσώπους των Αρχών της Τήνου, τους συγχωριανούς» και φίλους από όλη την Τήνο, και ιδιαίτερα τη νεολαία μας, που με αγάπη μας συμπαραστάθηκαν στο βαθύ μας πένθος για τον πολυαγαπημένο μας υιό, αδελφό και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΝΔΡΟΒΙΚ, που έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα και με τραγικό θάνατο. Η ψυχή μας πλημμύρισε από θλίψη και πόνο, αλλά ελπίζουμε ο Πανάγαθος Θεός να του χαρίζει την αιώνια ζωή και σε μας να δώσει δύναμη, για να αντέξουμε στη μεγάλη αυτή δοκιμασία.

Οι γονείς, τα αδέλφια και τα ανίψια.

 

Κάτω Κλείσμα

v       Στις 15 Αυγούστου πανηγύρισε ο ενοριακός μας ναός. Στις 7 το απόγευμα τελέσαμε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου. Η συμμετοχή και εκεί, τόσο των ντόπιων και αποδήμων κατοίκων του χωριού, ήταν πολύ καλή και ο αριθμός των παρόντων ευλαβών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή πιστών και από άλλες ενορίες της Τήνου.

Νάξος

v       Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2004, στις 8 μμ, με πρωτοβουλία της ΚΙΚΕΔΕ (Κίνησης Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος), έγινε  στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητροπόλεως Νάξου, τιμητική εκδήλωση προς τιμή του αειμνήστου Νάξιου  Ιωάννη Ν. Δελλαρόκα, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του. Την εκδήλωση προλόγισε  ο Πρόεδρος της ΚΙΚΕΔΕ, κ. Στέφανος Προβελέγγιος  ο οποίος και παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές της εκδήλωσης, καθηγητές, την κ. Σοφία Α. Κατσουρού και τον κ. Ιάκωβο Ναυπλιώτη, οι οποίοι στη συνέχεια με εντυπωσιακή ευχέρεια λόγου και μνήμης  παρουσίασαν την προσωπικότητα και το έργο του τιμωμένου. Η προβολή διαφανειών ενίσχυσε και τεκμηρίωσε το λόγο, ο οποίος ήταν δυνατός και ιστορικός και απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα και συγχαρητήρια των παρόντων. Στο τέλος της εκδήλωσης, χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, ο οποίος και χαρακτήρισε τον τιμώμενο άνθρωπο, επιστήμονα και χριστιανό, πρότεινε δε ως καταλληλότερη τιμή για τον Ιωάννη Δελλαρόκα τη μίμηση του παραδείγματός του. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Δήμαρχος Ναξίων κ. Βασίλης Κόκκοτας, ενώ ο Έπαρχος Νάξου, κ. Βασίλης Κορρές, έστειλε γραπτό χαιρετισμό, επειδή απουσίαζε εκτός Νάξου. Στην εκδήλωση παρέστησαν η σύζυγος του τιμωμένου κ. Ρίτα Δελλαρόκα, τα παιδιά του Ρόζ Μαρί και Νικόλαος με τις οικογένειές τους, συγγενικά του πρόσωπα, Ουρσουλίνες μοναχές και μεγάλος αριθμός Ναξίων και παραθεριστών, που δικαίωσαν, όσους είχαν την ιδέα της τιμητικής εκδήλωσης προς τιμήν του αείμνηστου Ιωάννη Νικ. Δελλαρόκα.

v       Την επομένη, Κυριακή 25 Ιουλίου, τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου, Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο, στην οποία συλλειτούργησε ο εφημέριος της Μητροπόλεως π. Μανόλης Ρεμούνδος, ενώ καθήκοντα τελετάρχη εκτελούσε ο π. Ριχάρδος, που έφθασε από Τήνο. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε ως εξής: «Σ’ αυτό το έτος της Ολυμπιάδας, ελάτε να συναγωνιστούμε όλοι μαζί στο στίβο της αγάπης. Γιατί όπως λέει ο Απόστολος Παύλος «οι δρομείς το στάδιο τρέχουν όλοι, ένας όμως παίρνει το βραβείο. Τρέχετε λοιπόν κι εσείς» λέει στους Κορινθίους αλλά και σε μας σήμερα, «ώστε να κατακτήσετε το βραβείο». Η φλόγα του Ευαγγελίου πρέπει να φθάσει στα πέρατα της γης με ταχύτητα, γι’ αυτό η κάθε μια και ο κάθε ένας μας, ας γίνει ένας αληθινός δρομέας και απαλλαγμένος από «περιττές αποσκευές» ως αθλητής του Χριστού ας μεταδώσει τη φλόγα της αγάπης στο διπλανό του, στη διπλανή του για να φθάσει και  στα πέρατα της γης». Μετά τη Θ. Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε στους δρομίσκους του Κάστρου η λιτάνευση των Αχράντων Μυστηρίων κατά την οποία παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου. Έγιναν δύο στάσεις  σε ειδικούς χώρους καταλλήλως στολισμένους μέσα στο ιστορικό Κάστρο της Νάξου: η πρώτη έξω από το ιδιωτικό μουσείο του κου Νικολάου  Καραβία και η δεύτερη στο ιστορικό παρεκκλήσιο «Cappella». Όταν η λιτανεία επανέκαμψε στο Μητροπολιτικό Ναό, δόθηκε η ευλογία του Παναχράντου Μυστηρίου ενώ η Φιλαρμονική, ως είθισται, παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο. Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας ολιγομελής ειδική χορωδία εκτέλεσαν τα μουσικά μέρη της Θείας Λειτουργίας αλλά και της λιτάνευσης. Παρέστη ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Νάξου και μεγάλος αριθμός πιστών, καθώς και τα 35 παιδιά της κατασκηνώσεως, που λειτουργούν οι Ουρσουλίνες Αδελφές στην Τήνο με την ευθύνη της αδελφής Θηρεσίας Φόνσου και έφθασαν στη Νάξο γι’ αυτό το λόγο. Στο τέλος ο Σεβασμιότατος δεξιώθηκε όλη την Εκκλησία στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής.

v       Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου επισκέφτηκε την Εκκλησία της Νάξου ο Αρχιεπίσκοπος μας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί τόσο με τον εφημέριο και με το εκκλησιαστικό συμβούλιο για ποιμαντικά θέματα. Ο Σεβασμιότατος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Αρχιτέκτονα κ. Φρέντυ Κρητικό, για την πρόοδο των εργασιών που έχουν ξεκινήσει από τον μήνα Ιούλιο και με ρυθμό αργό αλλά σταθερό συνεχίζονται για την στεγανοποίηση του Μητροπολιτικού μας Ναού. Οι εργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή και τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά, εκτός από τον Εφημέριο και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο, προσωπικά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, αφορούν την αντικατάσταση των δωμάτων του Ναού με προδιαγραφές που έχουν προβλεφθεί και υποδειχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η εργασία αυτή προβλέπεται να είναι αρκετά χρονοβόρα και χρηματοβόρα. Προς το παρόν όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προβλέψει μόνο για το είδος και την ποιότητα των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αλλά δεν έχει προβλέψει να συμβάλλει για να αγοραστούν. Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το αργότερο σε δύο χρόνια.

Σάμος

v       Το Σάββατο 21 Αυγούστου επανήλθε στη Σάμο και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, 15 μόλις μέρες από την προηγούμενη επίσκεψή του και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για ντόπιους και ξένους πιστούς. Τον Αρχιεπίσκοπο τον συνόδευε ο π. Μάρκος Βιδάλης, εφημέριος Πατρών. Είναι γνωστό πως εφημέριος της εδώ ενοριακής κοινότητας είναι ο π. Μανόλης Ρεμούνδος, αλλά επειδή στη διάρκεια του καλοκαιριού εξυπηρετεί κάθε Κυριακή, εκτός από τη Νάξο, και την Πάρο, κάλυψε το εφημεριακό κενό ο Αρχιεπίσκοπος, λαβαίνοντας υπόψη πως η Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου διέθεσε για 45 μέρες ένα ιερέα για την πνευματική εξυπηρέτηση των αθλητών των Ολυμπιακών αγώνων.  

Πάρος

v       Στις 7 Μαΐου τέλεσαν τον γάμο τους στο ναό του Αγ. Γεωργίου της Νάουσας ο Ιωάννης Ραγκούσης και η Μαρία Φραγκίσκα Αρμάου. Τον γάμο ευλόγησε ο π. Σεβ. Φρέρης. Στους νεόνυμφους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια.

v       Στις 16 και 29 Μαΐου το Σύνολο φωνητικής του Aegean Center με μαέστρο τον κ. Orfea Munsey έδωσε συναυλία με λατινικούς εκκλησιαστικούς ύμνους στον ναό του Αγ. Αντωνίου της Παροικιάς, καθώς και στον Αγ. Γεώργιο της Νάουσας.

Ξινάρα

v       Απεβίωσε στην ενορία μας, στις 9 Οκτωβρίου και κηδεύτηκε την επομένη η Ρόζα Δελλατόλα σε ηλικία 90 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους της και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της στους ουρανούς.

Αγάπη

v       Στις 9 Ιουλίου σε ηλικία 82 ετών απεβίωσε ο Ματθαίος Λεβαντής. Προσευχό-μαστε όλοι για την ανάπαυση της ψυχής του.

v       Προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας, στις 19 Ιουλίου, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγ. Μαρίνας. Στις 23 Ιουλίου, συγκεντρωθήκαμε στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία όπου τελέσαμε συλλείτουργο με τον εφημέριο της Κώμης, προς τιμή του Αγίου. Στις 28 Ιουλίου στην Γρίζα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Ιακώβου, Αποστόλου. Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο τελέσαμε τα λεγάτα στην Αγία Σοφία και στους Αγίους Αναργύρους.

v       Ευχαριστούμε τον κ. Ανδρέα Μήτση για την εθελοντική προσφορά και εργασία του για τον καθαρισμό του μαρμάρινου δαπέδου και το εσωτερικό της οροφής του κοιμητηρίου του χωριού μας.

v       Στις 18 Αυγούστου η ενορία μας τίμησε τον προστάτη της Άγιο Αγαπητό, μάρτυρα. Την παραμονή τελέσαμε τον επίσημο Εσπερινό της εορτής και ανήμερα στις 11 πμ την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

v       Στις 22 Αυγούστου έλαβε το μυστήριο του Βαπτίσματος η Μαρία-Ιουλιανή του Πέτρου και της Φραγκίσκας Αρμακόλα. Ευχόμαστε στην ίδια και στην οικογένεια της μια καλή χριστιανική πορεία.

Άνδρος

Στις 4 Ιουλίου τέλεσαν τους γάμους των στην ενορία μας ο Μουρτζίνης Παναγιώτης και η Σοφία Καρουάνα. Τους γάμους τους ευλόγησε ο π. Δημήτριος Δαλέζιος, ο οποίος και ιερούργησε για τους ενορίτες. Την υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο εξυπηρέτησε ο εφημέριος σύμφωνα με το σταθερό πρόγραμμα των Κυριακών.

Κουμάρος

v       Στις 6 Αυγούστου πανηγύρισε ο ενοριακός μας Ναός, αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Ο ναός έλαμπε εσωτερικά αλλά και εξωτερικά μετά από την πρόσφατη ανακαίνισή του. Ευχαριστούμε τον συγχωριανό μας κ. Νίκο και το συνεργείο του, όλους τους Κουμαριανούς, αλλά ιδιαίτερα την κοινότητα των Αδελφών Μαριανών για την σημαντική τους υποστήριξη στην αποπεράτωση των εργασιών. Την παραμονή της πανήγυρης τελέστηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός.

Κρόκος

v       Στις 26 Ιουλίου, τελέστηκε το πανηγύρι στο εξωκλήσι της Αγίας Άννας στον Λάζαρο. Η προσέλευση των κατοίκων του χωριού μας καθώς και πολλών φιλέορτων από τα γειτονικά χωριά και την Χώρα, δημιούργησε ένα πανέμορφο κλίμα προσευχής και αδελφικής αγάπης.

Στενή

v       Τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 24 Ιουνίου στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη, στις 15 Ιουλίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στις 2 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, και στις 3 Αυγούστου στο Εξωκλήσι της Αγίας Άννας στην περιοχή Λάζαρος.

v       Πανηγύρισε στις 22 Αυγούστου το Θεομητορικό Προσκύνημα της Φανερωμένης. Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και ανήμερα της εορτής πανηγυρική Θ. Λειτουργία από τον Εφημέριο. Την επομένη τελέστηκε Θ. Λειτουργία για όλους τους κεκοιμημένους χωριανούς. Ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες ανακαίνισης του Ιερού του Ναού. Κατασκευάστηκε νέα μαρμάρινη Αγία Τράπεζα στραμμένη προς το λαό χρησιμοποιώντας μία παλιά μαρμάρινη κολώνα που βρέθηκε στους χώρους της Ενορίας. Επίσης αντικαταστήσαμε μέρος του δαπέδου του Ναού έτσι ώστε να παρουσιάζει μία ομοιομορφία. Η Εκκλησιαστική επιτροπή ευχαριστεί όλους εκείνους που με τη γενναιοδωρία τους και τις προσφορές τους βοηθούν στην ανακαίνιση του Προσκυνήματος.

v       Στις 6 Ιουλίου τελέσαμε Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ. Φραγκίσκου για την ανάπαυση της ψυχής Καρμελίνας Περρή.

v       Έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος η Μαρία Παλαμάρη του Αλεξάνδρου και της Ελισάβετ. Τους ευχόμαστε να αντικρίσουν το παιδί τους ώριμη χριστιανή.

v       Το Σάββατο 31 Ιουλίου ο Σύλλογος Στενιανών ο «Τσικνιάς» σε συνεργασία με την Ενορία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία χοροεσπερίδα στην Ενοριακή Αίθουσα για να βοηθηθεί οικονομικά η επισκευή του Ενοριακού Ναού. Το Ενοριακό Συμβούλιο ευχαριστεί το σύλλογο για την έμπρακτη αυτή συμπαράσταση καθώς και όλους εκείνους που συνδράμουν οικονομικά για το σκοπό αυτό.

v       Τέλεσαν το Μυστήριο του Γάμου τους στις 7 Αυγούστου ο Ιωάννης Παλαμάρης και η Ιωάννα Ζαλώνη και στις 14 Αυγούστου ο Φραγκίσκος Βιδάλης και η Μαρία Ρουγγέρη. Τους ευχόμαστε να δημιουργήσουν μία χριστιανική οικογένεια.

v       Στις 4 Σεπτεμβρίου τέλεσαν στην ενορία μας τους γάμους των ο Θεμιστοκλής Αναστασόπουλος και η Κούλα (Σταματική) Φωσκόλου. Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε να σχηματίσουν μια ευτυχισμένη χριστιανική οικογένεια!

Μυρσίνη

v       Στις 28 Ιουλίου τελέσαμε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Μαντράκια, και στις 4 Αυγούστου στο παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας.

v       Την Παρασκευή 2 Ιουλίου μετά τη χορήγηση της Κοινωνία σε ασθενείς και ηλικιωμένους και τη Θ. Λειτουργία τελέστηκε Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση.

v       Πανηγύρισε στις 22 Αυγούστου το Θεομητορικό Προσκύνημα της Λιβάδας. Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και ανήμερα της πανήγυρης πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον π. Νικόλαο Ψάλτη. Την επομένη τελέστηκε Θ. Λειτουργία για όλους τους κεκοιμημένους χωριανούς. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ριζικής επισκευής και διαμόρφωσης της στέγης του Ναού. Καθαρίστηκαν οι πέτρες και τοποθετήθηκαν νέα κεραμίδια, επισκευάστηκε το καμπαναριό και η πρόσοψη. Μετά τις απαραίτητες εργασίες έγινε και ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του Ναού. Ευχαριστούμε εκείνους που μας ενισχύουν με τον οβολό τους στις εργασίες αυτές.

v       Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου τέλεσαν τους γάμους των στην ενορία μας ο Μάρκος Χαρικιόπουλος από τον Κέχρο και η Μαρία Δαρμή. Στο νέο ζευγάρι, ευχόμαστε να σχηματίσουν μια ευτυχισμένη χριστιανική οικογένεια!

Ποταμιά

v       Πανηγύρισε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η ενοριακή μας κοινότητα την προστάτιδά της Παναγία του Καρμήλου. Την παραμονή τελέσαμε Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της πανήγυρης Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες επισκευής του καμπαναριού του Ενοριακού Ναού. Καθαρίστηκαν τα στηρίγματα, όλες οι μαρμάρινες κορνίζες και κολώνες, στερεώθηκε ο σταυρός και το στέμμα του καμπαναριού και οι εργασίες τελείωσαν με τον ελαιοχρωματισμό του.

v       Τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 11 Αυγούστου στο Εξωκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, και στις 12 Αυγούστου στο Εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα.

v       Στις 16 Αυγούστου τελέσαμε με πρωτοβουλία του Συλλόγου τη Θ. Λειτουργία για όλους τους κεκοιμημένους ενορίτες.

v       Στις 25 Αυγούστου τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της Αδ. Εφραίμ Ρουγγέρη. Με το Σεβασμιότατο συλλειτούργησαν εκτός από τους ιερείς της Τήνου, ο π. Αντώνης Ρουγγέρης που ήρθε από την Ασσίζη της Ιταλίας, ο π. Μάρκος Βιδάλης από την Πάτρα, ο Πέτρος Αρμακόλλας και ο π. Μάριος Ψάλτης από την Αθήνα.

 

Εξώμπουργο

Την Κυριακή 11 Ιουλίου με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια γιορτάσαμε την Εορτή της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Προσκύνημα του Εξωμβούργου. Την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο τελέστηκε εκτός από την προγραμματισμένη βραδινή Θ. Λειτουργία και Αγρυπνία προσευχής ενώπιον του Παναχράντου Μυστηρίου. Την ημέρα της πανήγυρης ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου π. Νικόλαος τέλεσε την πανηγυρική αρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν οι ιερείς της Τήνου. Η συμμετοχή της Ευαγγελιστρίας Σύρου συνέβαλε στην επισημότητα της ημέρας και στην προσευχή. Στην πανήγυρη συμμετείχαν ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημ. Μπάιλας, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ραφαήλ Μωραίτης, ο Δήμαρχος Εξωμβούργου κος Παναγιώτης Κροντιράς και ο Αστυνομικός Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου. Η συμμετοχή των ευλαβών από την Τήνο, τη Σύρο και την Αθήνα ήταν εντυπωσιακή. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το γεγονός πως ο ιερατικός προϊστάμενος του Προσκυνήματος, π. Σεβαστιανός Φρέρης, κατάφερε από το Νοσοκομείο της Σύρου όπου νοσηλευόταν να διευθύνει τα πάντα, ώστε να γίνουν όλα με τάξη και όπως είχαν προγραμματιστεί πριν παρουσιαστεί το, ευτυχώς περαστικό, πρόβλημα υγείας του. Οι ευλαβείς προσκυνητές δεν παρέλειψαν να ζητήσουν στον Κύριο να αποκαταστήσει σύντομα την υγεία του και να επανέλθει το γρηγορότερο στις ποιμαντικές και άλλες υποχρεώσεις του στο νησί της Τήνου. H ενεργός παρουσία του π. Μάριου Ψάλτη και του π. Δημητρίου Δαλεζίου κάλυψε όλα τα κενά που δημιούργησε η απουσία του π. Σεβαστιανού. Μετά τη Θ. Λειτουργία εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων και ο Νομάρχης Κυκλάδων κατάθεση στεφάνι στη μνήμη τους. Μετά την απόλυση της όλης ιερής τελετής έγιναν τα εγκαίνια γλυπτών του κ. Αναργύρου Μαραβέλια με θέμα: «Η ζωή του φτωχούλη του Θεού». Ο καλλιτέχνης κατάφερε σε είκοσι συμβολικά έργα του να παρουσιάσει το πνεύμα της ζωής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης. Το σημαντικό στην εργασία αυτή είναι ότι μέσα από αυτά τα έργα παρουσιάζεται και η ζωή του ίδιου του καλλιτέχνη ο οποίος ονομάζεται Ανάργυρος και είναι όνομα και πράγμα. Όλες οι εισπράξεις από την πώληση των έργων του θα διατεθούν δωρεάν για τους σκοπούς του Προσκυνήματος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στην Τήνο.

 

Κατασκήνωση

Αδ. Μαριανών

v        Από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου, οι Μαριανοί Αδελφοί, βοηθούμενοι από εθελοντές λαϊκούς καθηγητές, οργάνωσαν την καθιερωμένη κατασκήνωση για αγόρια 10-13 ετών στις εγκαταστήσεις τους στην Κολυμπήθρα. Τα 54 παιδιά, εκ των οποίων τα 32 ήταν από την Τήνο, πέρασαν αυτές τις μέρες μέσα σ’ ένα ευχάριστο κλίμα. Φροντίδα όλων των οργανωτών ήταν, μαζί με το μπάνιο, τις αθλοπαιδιές, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά παιχνίδια, να καλλιεργήσουν στα παιδιά βιώματα που να διέπονται από το Ευαγγέλιο. Η Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, η τελετή Μετάνοιας στο θεομητορικό προσκύνημα, στο Βρυσί, η ημέρα αφιερωμένη στις κλήσεις με τη Θ. Λειτουργία στον Κρόκο προς τιμή του Αγίου Μαρκελλίνου  Champagnat, αποτέλεσαν τους πιο φωτεινούς σταθμούς που έδωσαν τους κατασκηνωτές την ευκαιρία  να αποκομίσουν ένα πετραδάκι για την ανοικοδόμηση  μιας ολοκληρωμένης χριστιανικής ζωής.

v       Στις ίδιες εγκαταστάσεις, από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου, 12 νέοι του Λυκείου, συναντήθηκαν με τους αδελφούς Ματθαίο και Ιγνάτιο  και τον π. Φραγκίσκο Βιδάλη. Μελετώντας θέματα που άπτονται την καθημερινή χριστιανική ζωή των ανθρώπων, οι νέοι έζησαν μια εμπειρία που τους επέτρεψε να στολίσουν την προσωπικότητα τους, με χαρακτηριστικά ικανά να ζήσουν και να χαρούν τη ζωή τους με γνώμονα τις ευαγγελικές αξίες.

 


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τους ΜΕΛΛΟΝΥΜΦΟΥΣ

 

Σε εφαρμογή του Επισκοπικού Διατάγματος για την προετοιμασία των μελλονύμφων, γίνεται γνωστό προς τους πιστούς όλων των ενοριών, πως για το υπόλοιπο του έτους 2004 και τους πρώτους μήνες του έτους 2005, οι νέοι που σκοπεύουν να τελέσουν τον γάμο τους μέσα σ’ αυτή την περίοδο (Δεκέμβριος 2004 – Πάσχα 2005), οι κατηχητικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Επισκοπή της Ξινάρας στις:

 

8 και 10 Νοεμβρίου, 8 μ. μ.

 

15 και 17 Νοεμβρίου, 8 μ. μ.

 

Σημ. Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή των μελλονύμφων είναι υποχρεωτική!


Μια σημαντική Επέτειος

 

Η Τήνος γιόρτασε τα 1700 χρόνια από το θάνατο της Αγίας Ούρσουλας και τα 300 χρόνια των Ουρσουλινών

 

Με την όμορφη και συγκινητική πρωτοβουλία μίας φιλικής ομάδας Γερμανών, με επικεφαλής την εκ Τήνου καταγόμενη κα Τίνα Shmidt, σε συνεργασία με την υπεύθυνη της μοναχικής κοινότητας των Ουρσουλινών αδελφών της Τήνου, αδελφή Θηρεσία Φόνσου και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, εορτάστηκαν στην ιστορική Μονή και Σχολή των Ουρσουλινών Αδελφών στα Λουτρά της Τήνου δύο σημαντικές επέτειοι:  Τα 1700 χρόνια από το θάνατο της Αγίας Ούρσουλας, προστάτισσας του Μοναχικού Τάγματος των Ουρσουλινών και τα 300 χροιά ενεργούς παρουσίας των Ουρσουλινών Αδελφών στην Τήνο.

 

Την όλη εκδήλωση προλόγισε η αδ. Θηρεσία, η οποία παρουσίασε το σκοπό της εκδήλωσης και το ιστορικό της άφιξης των μοναχών, έκανε αναφορά στο έργο που επιτέλεσαν στα 300 χρόνια παρουσίας τους και στο έργο που σήμερα επιτελούν ενταγμένες πια στον ποιμαντικό σχεδιασμό της τοπικής Εκκλησίας. Και κατέληξε: «Σήμερα ευχαριστούμε τον Κύριο γι’ αυτά τα τριακόσια χρόνια παρουσίας μας εδώ στη Τήνο. Ζητούμε συγνώμη, αν η μαρτυρία μας δεν ήταν και δεν είναι πάντα συνεπής και πιστή στη ζωή της Αγίας Ούρσουλας. Όμως ανανεώνουμε τη θέλησή μας και την απόφασή μας, να συνεχίσουμε INSIEME με όλα τα άλλα μέλη της Εκκλησίας μας να αποδίδουμε με τη ζωή μας και τα έργα μας soli Deo gloria 

 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος είπε μεταξύ άλλων: «Χίλια επτακόσια χρόνια από το θάνατο της αγίας Ούρσουλας και τριακόσια χρόνια παρουσίας των προστατευομένων της, Ουρσουλινών αδελφών στο νησί της Τήνου, δεν είναι μια επέτειος που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Η ιστορία αυτού του μοναχικού τάγματος είναι στενά δεμένη με την ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας. Αρχίζει στις 15 Ιουλίου του μακρινού 1704 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από το έτος 1993 η ζωή των αδελφών στην Τήνο, εκτός από την μαρτυρία μιας ζωής αφιερωμένης εις τον Κύριο, εξασφαλίζει και μία πολύμορφη υπηρεσία στους διάφορους τομείς της ποιμαντικής ζωής της τοπικής Εκκλησίας.

Οι Αδελφές παραμένουν πάντοτε στη διάθεση της Εκκλησίας, έτοιμες να αναλάβουν κάθε έργο σημαντικό ή ασήμαντο, δύσκολο ή απλό, αρκεί αυτό να αποδίδει δόξα στο Θεό και να υπηρετεί το Χριστό στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου.

Στα τριακόσια χρόνια παρουσίας των αδελφών Ουρσουλινών στο νησί της Τήνου αυτοί οι τομείς δέχτηκαν την ανεκτίμητη προσφορά τους. Η κατήχηση ήταν και είναι η πρώτη προτεραιότητά τους. Η σωστή και ολοκληρωμένη  μόρφωση μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών της Τήνου και όλου του Αιγαίου, ήταν για πολλά χρόνια σχεδόν έργο μονοπωλιακό. Η κοινωνική δράση τους,  η προσφορά εργασίες σε πολλές οικογένειες και αργότερα σε πολλές κοπέλες των φτωχών χωριών μας, κάλυψε πολλές ανάγκες σε δύσκολες στιγμές της οικογενειακής και ατομικής οικονομίας.

Οι Αδελφές της Τήνου γνωρίζουν καλά τον τρόπο που η τοπική Εκκλησία τους απέδειξε τον τελευταίο καιρό την ευγνωμοσύνη της και τις ευχαριστίες της.

 Η Πολιτεία, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα ο Δήμος Εξωμβούργου, ο οποίος έχει την τιμή όχι μόνο να φιλοξενεί στα διοικητικά του όρια αυτή την ιστορική Μονή και Σχολή των Ουρσουλινών, αλλά και να την χρησιμοποιεί. Οφείλει λοιπόν να δει ακόμη με μεγαλύτερη ευαισθησία αυτό το απαράμιλλου κάλους και ομορφιάς  ιστορικό μνημείο της Μονής και Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά, για να παραμείνει χώρος πνευματικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Οι χώροι αυτοί που και σήμερα μας φιλοξενούν, από μόνοι τους θυμίζουν ιστορία και παράγουν πολιτισμό. Αυτός ο ιερός και ιστορικός χώρος, δεν πρέπει πια να παραμένει άψυχος και άφωνος γιατί υπήρξε το προπύργιο και το εκπαιδευτήριο της μάθησης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Εδώ μπορούν να στεγαστούν πολύμορφες πολιτιστικές δραστηριότητες τόσο στους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους όσο και τους παραδεισένιους αύλιους χώρους. Αυτό το ολοκληρωμένο συγκρότημα δεν είναι μόνο χώρος μόρφωσης και πολιτισμού αλλά και φυσική όαση πνευματικής ξεκούρασης. Όμως για να χρησιμοποιείται πρέπει και να συντηρείται.

Απευθύνω λοιπόν έκκληση προς κάθε αρμόδιο και συναρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο εσωτερικών, πολιτισμού, τουρισμού και παιδείας και τους ζητώ να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για να συντηρηθεί αυτός ο αληθινός θησαυρός.

Η ευεργετηθείσα πολιτεία οφείλει να καταθέσει και αυτή το στεφάνι της ευγνωμοσύνης της. Να μην το φτιάξει όμως από δάφνες που φυτρώνουν στον αγρό αλλά με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες  ευρώ, που θα εξασφαλίσουν μια καλά μελετημένη αναστήλωση αυτής της μικρής Τηνιακής Ακρόπολης για να συνεχίζει, να υπενθυμίζει σε όλους τους ντόπιους και περαστικούς πως η ιστορία του χθες δεν ικανοποιείται μόνο όταν διαβάζεται από τους ανθρώπους του σήμερα αλλά όταν συνεχίζεται από αυτούς».

 

Σεβαστές Αδελφές,

H Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου «χρήματα ασημένια και χρυσά δεν έχει, όμως αυτό που έχει, σας το δίνει» και είναι η αγάπη της και η ευγνωμοσύνη της. Σήμερα σ’ αυτή την ιστορική επέτειο των τριακοσίων χρόνων ενεργούς παρουσίας σας στο νησί της Τήνου, αποτυπώνει αυτή την αγάπη και ευγνωμοσύνη της πάνω σε μία αναμνηστική περγαμηνή μαζί το αίτημά της, να μην εγκαταλείψετε ποτέ το νησί της Τήνου.

Παρακαλώ την εκπρόσωπο της μοναχικής κοινότητας των Ουρσουλινών αδελφών της Τήνου, σεβαστή αδελφή Θηρεσία να έλθει να  την παραλάβει».

 

Μετά η κ. Τίνα παρουσίασε μια σειρά διαφανειών από τον περίφημο Ναό της Αγίας Ούρσουλας στην Κολωνία (Γερμανία) αλλά και από τον περίφημο Καθεδρικό της Ναό. Μέσα από αυτές τις διαφάνειες διαφάνηκε η εκτίμηση, η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφουν πολλοί πιστοί προς τη ζωή και το  μαρτύριο της Μεγάλης αυτής Αγίας, την οποία και η Αγία Άγγελλα έθεσε ως Προστάτισσα του Μοναχικού της Τάγματος.

Η κ. Τίνα με γλαφυρό αλλά και απλό λόγο, τεκμηριωμένο ιστορικά και στολισμένου μουσικά από τις μελωδικές φωνές μια μικρής ομάδας φιλόμουσων των της Γερμανών, καθήλωσε όλους τους παρόντες, οι οποίοι το μόνο που δεν σκέφθηκαν ήταν να συμβουλευτούν το ρολόι τους για να χρονομετρήσουν την παρουσίαση.

Ήταν όμορφη ανθρωπίνως η στιγμή που η αδελφή Θηρεσία, εκ μέρους της μοναχικής της κοινότητας στην Τήνο, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον επί πολλά χρόνια εργαζόμενο, ως φύλακα της ιστορικής Μονής στα Λουτρά, κωφάλαλο, κο Ιωάννη Αντ. Δελλατόλα, ο οποίος και την παρέλαβε κατασυγκινημένος.

Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν εφημέριοι των ενοριών της Τήνου, ο π. Μάριος Ψάλτης, τ.Ι, ο Έπαρχος και Αντέπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος του Δήμου Εξωμβούργου, εκπρόσωπος του Δήμου Τήνου, ο Διευθυντής του 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου που στεγάζεται στη Μονή, Μαριανοί Μοναχοί και εκατοντάδες  φίλων που εκτιμούν το πολύχρονο και πολύμορφο έργο των Αδ. Ουρσουλινών. 

 

 


«Προσκλήσεις» και «Καλέσματα»

Παλαιότερα στα χωριά μας, όταν ήταν να τελεστεί κάποιος γάμος ή βαφτίσια, φρόντιζε η οικογένεια να στείλει νεαρές κοπέλες στη πρώτη περίπτωση ή παιδιά στη δεύτερη, για να καλέσει τους συγχωριανούς, αλλά και τους φίλους και συγγενείς από τα γειτονικά χωριά, για να παραβρεθούν στη χαρά της οικογένειας. Με την εισβολή του πολιτισμού της μεγαλούπολης στα χωριά μας, τα «καλέσματα» μετατράπηκαν σε γραπτές έντυπες «προσκλήσεις», οι οποίες βρίσκονται κατά χιλιάδες σε διαφορετικά είδη και εκτυπώσεις και κείμενα στα τυπογραφεία, ώστε οι προσκαλούντες να μην έχουν παρά το πρόβλημα της επιλογής της «πρόσκλησης» και της ταχυδρόμησής της. Αρχικά αυτό έγινε για τους γάμους. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα βαφτίσια. Δεν απομένει παρά να το δούμε και στις κηδείες και τα μνημόσυνα… Έτσι κι αλλιώς ορισμένες κηδείες και μνημόσυνα έχουν μετατραπεί με τα πολυπληθή κεράσματα και υπεράφθονα γεύματα σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, όπου μόνο τα μουσικά όργανα λείπουν. Όπου νάσαι θα έρθουν και αυτά, δοθέντος του συναγωνισμού μεταξύ των τεθλιμμένων συγγενών, προκειμένου να δείξουν πόσο πολύ αγαπούσαν τον τεθνεώτα και πόσο πολύ τιμούν τη μνήμη του, μια αγάπη και τιμή που μετρούνται σε αριθμούς μεζέδων και μπουκάλια κρασί…

Αλλά ας γυρίσουμε στις «προσκλήσεις» των γάμων και των βαπτίσεων. Τις προσκλήσεις αυτές θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε σε κατηγορίες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

Πρώτα θα βάζαμε τις «οικογενειακές», τύπου «Θα είναι μεγάλη χαρά για μας και για τους γονείς μας….». Σ’ αυτές, πέρα από τις πληροφορίες για τον ναό, τη μέρα και την ώρα της τέλεσης του Μυστηρίου, κυριαρχεί η εικόνα της οικογένειας: οι δυο υφιστάμενες οικογένειες και η τρίτη που θα προκύψει από τον γάμο. Συνήθως οι προσκλήσεις αυτές είναι λιτές, απλές και έχουν χαρακτήρα πληροφοριακό.

Ύστερα έρχονται οι προσκλήσεις που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως «προσωπικές». Συνήθως τις απευθύνουν σε προσωπικό επίπεδο μόνο οι μελλόνυμφοι και όχι και οι γονείς τους και αναφέρονται σε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει την περίπτωσή τους από τους υπόλοιπους γάμους. Έχουν χαρακτήρα χαρούμενο και προσπαθούν να βγάλουν λίγο γέλιο απ’ αυτούς που θα τις διαβάσουν. Τις συντάσσει, τις περισσότερες φορές, κάποιο τρίτο πρόσωπο, φιλικό ή συγγενικό, που ξέρει να γράφει σ’ αυτό το ύφος.

Έχουμε και εκείνες τις προσκλήσεις που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίζαμε ως «κοινωνικές». Αναφέρουν τον γάμο ως ένα κοινωνικό γεγονός, όπως εκείνους τους γάμους των «αστέρων» που απασχολούν τις κουτσομπολίστικες και φτηνές εκπομπές της τηλεόρασης και που θα επιθυμούσαν οι μελλόνυμφοι να δουν τις φωτογραφίες τους δημοσιευμένες σε περιοδικά και εφημερίδες. Εδώ ο γάμος δεν είναι γάμος, η βάπτιση δεν είναι βάπτιση, αλλά κοινωνικό γεγονός, όπως πάρτυ γενεθλίων ή δεξίωση σε κοσμικό κέντρο ή κάτι αντίστοιχο.

Τίποτε από τα παραπάνω δε μας ξενίζει. Ο κάθε γάμος και η κάθε βάπτιση έχουν τη δική τους προσωπικότητα, που είναι ανάλογη με την προσωπικότητα εκείνων που τα τελούν. Εμάς, εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι να δούμε αν διακρίνεται πίσω από τα κείμενα των προσκλήσεων αν υπάρχει κάποιο υπόβαθρο χριστιανικό, που να επιβεβαιώνει τις χριστιανικές πεποιθήσεις εκείνων που συνέταξαν ή διάλεξαν την πρόσκληση. Συνήθως, δεν διακρίνουμε κάτι τέτοιο, επειδή, τις περισσότερες φορές, οι προσκλήσεις είναι προκατασκευασμένες και τυπικές και εκφράζουν τον εκκοσμικευμένο χαρακτήρα που έχει πάρει η τέλεση αυτών των Μυστηρίων.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες προσκλήσεις που αγγίζουν τα όρια του γελοίου και, προκειμένου περί Μυστηρίων, γίνονται περίπου βλάσφημες, σε μια προσπάθεια να φανούν οι συντάκτες τους «έξυπνοι» και «πρωτότυποι». Το είδαμε αυτό πρόσφατα σε «ποιητική» πρόσκληση σε βάπτιση: εξαφάνιση του Μυστηρίου και ανάδειξη της βάπτισης σε κακόγουστης «καλλιτεχνικής» εκδήλωσης, όπου το προς «βάπτιση» νήπιο βγάζει σε κοινή θέα τις σωματικές του ομορφιές... Ο νοών νοείτω… Δεν θα σταματήσουμε περισσότερο στις περιπτώσεις αυτές, γιατί θα τους δώσουμε απλώς μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτή που έχουν και πάμε στην ουσία.

Όπως και να το κάνουμε, η έντυπη πρόσκληση μπήκε στη ζωή μας και αποτελεί μια εύκολη και πρακτική λύση για την τακτοποίηση προσωπικών και οικογενειακών υποχρεώσεων και θα ήταν εξωπραγματικό να προτείνει κάποιος την μετατροπή της σε κάτι άλλο. Δεν είναι αυτό που μας απασχολεί, αλλά η απώλεια, σε μεγάλο βαθμό, της συναίσθησης πως η τέλεση ενός γάμου ή μιας βάπτισης είναι και υπόθεση του Θεού και της Εκκλησίας, πέρα από των μελλονύμφων και των οικογένειών τους. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στις συζητήσεις τους πολλοί, εξομοιώνουν τον λεγόμενο «θρησκευτικό» με τον «πολιτικό» γάμο ή με τη απλή συμβίωση δυο ατόμων, σαν να είναι τρεις διαφορετικοί αλλά ισοδύναμοι τρόποι για να παντρευτεί κάποιος. Μπορεί να είναι ισοδύναμοι ο «θρησκευτικός» και ο «πολιτικός» γάμος ενώπιον της πολιτείας και του νόμου. Αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι και οι δυο Μυστήριο, όπως ακούμε να το λένε ανοήτως εκκολαπτόμενες και ωραιοπαθείς «ρεπόρτερς» (ο θεός να τις κάμει, με την παχυλή άγνοια που τις δέρνει…) στην τηλεόραση.

Αν στο γάμο ενός ζευγαριού ο Θεός και η Εκκλησία δεν παίζουν κανένα ρόλο και είναι απλώς «κομπάρσοι» ή «σκηνικό», τότε πρόκειται για ένα γάμο μεταξύ ειδωλολατρών, άσχετων με εκείνο που επιτελεί η Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ή σύμπτωση το γεγονός της αύξησης του αριθμού των διαζυγίων. Η Εκκλησία με την Ακολουθία του Γάμου επισφραγίζει μια αγάπη με την ευλογία του Θεού και ζητά από τους μελλονύμφους να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια. Αν αυτό δεν είναι μέσα στις επιδιώξεις τους, μπορούν να τον παραλείψουν κιόλας. Το Μυστήριο για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να λαμβάνεται με πίστη και η υπόσχεση πιστότητας και αγάπης μεταξύ των μελλονύμφων δεν είναι μεταξύ δυο αλλά τριών: εκείνων και του Θεού, ο οποίος είναι ο εγγυητής και δωρητής της χάρης που θα στερεώσει την αγάπη και την πιστότητα.

Το ίδιο και περισσότερο ακόμα αναφορικά με το Βάπτισμα. Το νήπιο ακόμα αγνοεί τι είναι πίστη και τι λαβαίνει. Δεν επιτρέπεται, όμως, να το αγνοούν οι γονείς και οι ανάδοχοί του, που ενεργούν επ’ ονόματί του. Στη Βάπτιση ζητούν από τον Θεό να είναι Πατέρας του παιδιού τους και από την Εκκλησία να είναι Μητέρα του. Ό,τι άλλο, πέρα από αυτά, ταιριάζει μόνο σε ειδωλολάτρες, που στολίζουν τον ναό τις πασχαλινές λαμπάδες του παιδιού τους με αρκούδες και μικυμάους, αντί για τον Σταυρό του Χριστού.

Πόσο, λοιπόν, θα ήταν χριστιανικό και όμορφο, αν οι προσκλήσεις που προσκαλούν σε ένα γάμο, γίνονταν αγγελτήρια μιας επισφράγισης της αγάπης των μελλονύμφων και μια επιβεβαίωση των γονιών πως επιθυμούν να υιοθετήσει ο Θεός το παιδί τους, αναδεικνύοντάς το σε αδελφό του Ιησού Χριστού και ζωντανό μέλος της Εκκλησίας του. Μια παρόμοια πρόσκληση θα ήταν μια χριστιανική μαρτυρία μέσα σε ένα κόσμο όλο και πιο αποχριστιανοποιημένο, όλο και πιο ειδωλολατρικό….


Από την ιστορία της Εκκλησίας μας

 

Πότε έγιναν καθολικοί οι κάτοικοι της Τήνου;

 

Συχνά, όταν ακούμε να γίνεται λόγος για τους καθολικούς της Τήνου και των άλλων νησιών των Κυκλάδων, διαπιστώνουμε μια σειρά από υποθέσεις που κάνουν ορισμένοι, χωρίς να είναι καθόλου ενημερωμένοι για τα ιστορικό παρελθόν του νησιού και έτσι μπορούμε να ακούσουμε διάφορα παράξενα. Το πότε και το πώς έγιναν καθολικοί ένα μέρος των κατοίκων της Τήνου είναι ακόμα ένα άγνωστο ιστορικό ζητούμενο, που έχει ανάγκη από έρευνα για να διευκρινιστεί, αφού δεν υπάρχουν άμεσες μαρτυρίες ούτε για τον χρόνο, ούτε και για το πώς. Στο θέμα αυτό θέλουμε να δώσουμε σήμερα μια αρχή, αναζητώντας την ιστορική αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος, βασιζόμενοι στα λιγοστά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, επιφυλασσόμενοι να δώσουμε σε άλλη μελέτη μας περισσότερα στοιχεία και την τεκμηρίωσή τους.  

Αρχικά πρέπει να πάμε στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα, τότε που κυρίεψαν την Τήνο οι Ghisi και ίδρυσαν ένα δικό τους κρατίδιο. Οι ίδιοι, ως Βενετσιάνοι, ήταν καθολικοί, καθώς και οι σύντροφοί τους. Όμως αυτοί πρέπει να ήταν ιδιαίτερα λίγοι και δεν εγκαταστάθηκαν όλοι στην Τήνο, αφού πολύ γρήγορα αναζήτησαν νέες κατακτήσεις στον Μοριά και αλλού. Πρέπει να θεωρήσουμε ως βέβαιο πως βρήκαν στο νησί άτομα τα οποία ήταν απολύτως διατεθειμένα να συνεργαστούν μαζί τους και ως εγγύηση για την προσχώρησή τους στο νέο καθεστώς να έγιναν καθολικοί. Αυτοί πρέπει να ήταν μια μικρή ομάδα, που αποτέλεσε τον πυρήνα της πρώτης καθολικής κοινότητας του νησιού.

Όμως οι νέοι κύριοι της Τήνου δεν είχαν μαζί τους κληρικούς. Πιθανόν να εξασφάλισαν εισοδήματα σε ορισμένους Βενετούς ιερείς και να τους έφεραν κάποια στιγμή στο νησί, για να μπορούν να τους εξασφαλίσουν την πνευματική τους εξυπηρέτηση. Όμως ο αριθμός τους πρέπει να ήταν ιδιαίτερα μικρός, για διαφόρους λόγους. Ιδρύθηκε η λατινική επισκοπή της Τήνου, στη θέση της προϋπάρχουσας βυζαντινής και απέκτησαν τον έλεγχο της καταστάσεως, όπως συνέβηκε και σε άλλες λατινοκρατούμενες ελληνικές περιοχές.

Μέχρι την τρίτη δεκαετία του 15ου αιώνα ο αριθμός των καθολικών της Τήνου ήταν ιδιαίτερα μικρός, λαβαίνοντας υπόψη μας πως και ο πληθυσμός του νησιού ήταν ελάχιστος (4-5000 ψυχές). Πράγματι, στις αρχές του αιώνα (1404) ο αριθμός των καθολικών είχε τόσο ελαττωθεί, επειδή πολλοί ζούσαν ως ορθόδοξοι («alla grechesca»), ώστε οι βενετικές αρχές της Χαλκίδας έλαβαν την απόφαση να αντιδράσουν δυναμικά και να απειλήσουν όλους εκείνους που είχαν προσχωρήσει στην ορθόδοξη κοινότητα να επιστρέψουν στη δική τους, επί ποινή αφαίρεσης των φέουδων και των προνομίων που τους είχαν χορηγηθεί από την κρατική εξουσία. Η διαταγή αυτή, αν και δεν μας παρέχει πολλές λεπτομέρειες, φανερώνει: α) πως οι καθολικοί δεν ήταν ακόμα οργανωμένοι σε ενορίες, αλλά μάλλον διάσπαρτοι, β) πως ανήκαν στην τάξη των φεουδαρχών και των προνομιούχων, άρα ήταν ιδιαίτερα λίγοι και γ) πως δεν υπήρχε ένας αυτόχθων λατινικός κλήρος που να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Όντως, οι συνθήκες θα πρέπει να καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη την πραγματοποίηση της επιθυμίας ενός Τηνιακού να ιερωθεί. Οι λιγοστοί Λατίνοι ιερωμένοι που ζούσαν επιτόπου, μόνιμα ή περιστασιακά, θα πρέπει να ήταν ξένοι και περαστικοί και δε μπορούσαν να απασχοληθούν σταθερά με τέτοιου είδους προβλήματα. Η έλλειψη κλήρου ήταν τόσο δραματική στην Τήνο, ώστε ο επίσκοπος Αντώνιος αναγκάστηκε στα 1426 να ζητήσει από τον πάπα να επιτρέψει την εγκατάσταση δυο μοναχών στην Τήνο, επειδή ιερείς του εφημεριακού κλήρου, από την Ιταλία, δεν δέχονταν να εγκατασταθούν σε ένα τόπο που βρισκόταν σε επικίνδυνη περιοχή και έτσι δεν υπήρχε κανένας να κηρύξει τον θείο λόγο.

(Συνεχίζεται -1)home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.