Ανάσταση Πνεύματος

Αν και όταν κάνουμε λόγο για «ανάσταση» αναφερόμαστε πάντα σ’ αυτήν του σώματος («ανάστασιν σαρκός»), είναι πάντα αναφορικά προς το ’γιο Πνεύμα. Το Πνεύμα, «το Κύριον και ζωοποιόν», είναι ο συντελεστής της ανάστασης των σωμάτων. Αυτό ανέστησε τον Ιησού, επανερχόμενο μετά τον σταυρικό θάνατο, όταν είχε απομακρυνθεί από το σταυρωμένο σώμα (Ιω 19,30), ζωοποιώντας το και πάλι. Το Πνεύμα της δυνάμεως του Θεού (Ρωμ 1,4) ανακαινίζει κάθε τι που βρίσκεται κάτω από την εξουσία του θανάτου. Αυτό και θα ζωοποιήσει τα οστά τα ξερά της οπτασίας του Ιεζεκιήλ, όταν θα έρθει από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καλεσμένο από τον Λόγο του Θεού (Ιεζ 37).

Αυτό το Πνεύμα ζωοποίησε και την Εκκλησία, που πήγασε από το νεκρό σώμα του Ιησού, με το συμβολισμό του αίματος και του νερού που έρευσαν από την πλευρά του (Ιω 19,34). Ο νεκρός «μη λαός» ζωοποιήθηκε από το Πνεύμα της Πεντηκοστής και έγινε «Λαός του Θεού» «ε­κλεκτή γε­νιά, βα­σι­λι­κό ιε­ρα­τεί­ο, έ­να ά­γιο έ­θνος, έ­νας λα­ός που α­νή­κει στο Θε­ό, για να α­ναγ­γεί­λει τις α­ρε­τές ε­κεί­νου που τον κά­λε­σε μέ­σα απ' το σκο­τάδι στο θαυ­μα­στό του φως» (1 Πε 2,9-10) έτοιμος και διατεθειμένος να παράγει καρπούς ζωής αιώνιας.

Και σήμερα η παντοδύναμη χάρη του Αγίου Πνεύματος μας καλεί και πάλι σε μια νέα Πεντηκοστή, σε αναζωογόνηση των πλούσιων και άφθονων χαρισμάτων με τα οποία μας προίκισε, προκειμένου να επιτελέσουμε και σήμερα τα θαυμάσια εκείνα έργα που αποσκοπούν στη σωτηρία των ανθρώπων.

Η Πεντηκοστή, όπως και το Πάσχα, δεν είναι γεγονότα του παρελθόντος, αλλά ένα συνεχές και ενεργό παρόν του Αναστημένου και του Πνεύματός του μέσα στην Εκκλησία του και στον κόσμο.


 


Ξινάρα

Το φετινό Πάσχα στο Μητροπολιτικό μας Ναό, στην Ξινάρα, είχε αρκετά νέα στοιχεία που βοήθησαν πολλά μέλη της Εκκλησίας μας αλλά και τους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού μας να γευθούν με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά των ημερών αυτών.

Οι ’γιες μέρες του Πάσχα στο νησί μας συνδυάζουν την παράδοση με την ουσία και βοηθούν τον άνθρωπο να το ζήσει σε όλο το μεγαλείο του, απολαμβάνοντας τους πνευματικούς θησαυρούς που προσφέρει σε κάθε πιστό χριστιανό.

Ο Μητροπολιτικός μας Ναός, που ευρίσκεται σε ένα χωριό που σήμερα έχει οκτώ μόνιμους κατοίκους, με το δικό τους Ενοριακό Ναό, αφιερωμένο στους κορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, έλαμπε από καθαριότητα και λαμπρότητα.

 Οι Ιερές Ακολουθίες άρχισαν στην Μητρόπολη τη Μεγάλη Τετάρτη, όταν ο Αρχιεπίσκοπός μας, π. Νικόλαος, περιστοιχισμένος από όλους τους Πρεσβυτέρους του νησιού, τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Χρίσματος, κατά την οποία έγινε η καθαγίαση του Μύρου και η ευλογία των ελαίων των κατηχουμένων και των ασθενών.

Στη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας οι Πρεσβύτεροι έκαναν την ανανέωση των υποσχέσεων της ιερατικής τους χειροτονίας. Ο Αρχιεπίσκοπός μας κάλεσε την παρούσα Εκκλησία να προσεύχεται καθημερινά για τους αγωνιστές ιερείς μας και για νέες ιερατικές και μοναχικές κλήσεις. Οι δυνάμεις μας, είπε, λιγοστεύουν και οι υποχρεώσεις μας αυξάνουν. Η τοπική μας Εκκλησία δεν αποτελείται πια από τρεις χιλιάδες πιστούς αλλά από ένα διπλάσιο αριθμό μοιρασμένο στις τριάντα ενορίες μας που είναι διεσπαρμένες σε οκτώ νησιά του Αιγαίου. Ο τίτλος «παντός Αιγαίου» δεν είναι τιμητικός, αλλά δεσμευτικός. Σε κάθε νησί, σε κάθε ενοριακή κοινότητα, οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Η πνευματική τροφή πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους με δικαιοσύνη και αγάπη.

Τη Μ. Πέμπτη τελέσαμε την ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου και όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να νιώσουν την φιλική και οικογενειακή ατμόσφαιρα του υπερώου, εκεί όπου ο Χριστός έφαγε το τελευταίο Δείπνο με τους Αποστόλους.

Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν, όπως κάθε χρόνο, συναισθηματικά φορτισμένη. Η τοπική μας Εκκλησία, διατηρώντας πολλά στοιχεία της παράδοσης, συμβάλει σ’ αυτό το συναισθηματισμό, χωρίς να παύσει όμως να εξηγεί τον συμβολισμό των πολλών συμβόλων που χρησιμοποιεί, οδηγώντας στην ουσία. 

Το αποκορύφωμα όμως των Ιερών Ακολουθιών ήταν η Πασχαλινή Αγρυπνία και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Ο Αρχιεπίσκοπός μας, προκειμένου να βοηθήσει, αργά τη νύκτα, το νεότερο όλων των εφημερίων στην Ενορίας της Αγάπης, προγραμμάτισε από καιρό την έναρξη της  Πασχαλινής Αγρυπνίας στο Μητροπολιτικό μας Ναό για τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Ο Ναός, σχεδόν από την αρχή, ήταν κατάμεστος από πιστούς.

 Όλα έγιναν με απλότητα και ηρεμία. Η ηρεμία διαταράχτηκε μόνο τη στιγμή που έπρεπε, δηλαδή όταν αναγγέλθηκε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως με το «Χριστός Ανέστη». Τότε έγινε η αναπαράσταση του σεισμού που είχε συμβεί τη στιγμή της Αναστάσεως. Ειδικοί στις κροτίδες και στις τοπικές «τριμπουνιές», συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στο μεγαλείο της Αναστάσεως. Αυτός ο δυνατός και συμβολικός κρότος διατηρήθηκε μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το ψάλσιμο του «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» και τότε ένας δυνατός, εκκωφαντικός θα έλεγα, θόρυβος, ανάγγειλε το τέλος όλων των κροτίδων. Η παρούσα Εκκλησία είχε τώρα την ηρεμία που χρειαζόταν. Πέρασε στην περισυλλογή. ’κουσε με πολλή προσοχή τον λόγο του Κυρίου, το ευαγγέλιο της Αναστάσεως, το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου. Συμμετείχε στην ψαλμωδία. Ανανέωσε τις υποσχέσεις του Βαπτίσματός της και πλησίασε στην Ευχαριστία. Ήταν μια νύκτα που χαρακτηρίστηκε από την ενεργό συμμετοχή των παρόντων πιστών και μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπόδειγμα.

Μπράβο σε όλες και σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Στις μοναχές που μαζί με όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους, βοηθούμενες από τις σύγχρονες μυροφόρες στόλισαν το Ναό του Κυρίου. Μπράβο στους επιτρόπους και στις γυναίκες του Ενοριακού Ναού του χωριού που έσπευσαν να βοηθήσουν σε ότι τους ζητήθηκε. Μπράβο στους ενορίτες μόνιμους και περιοδικούς του χωριού  που δέχτηκαν με πολλή κατανόηση να μεταφέρουν οι ίδιοι το λάβαρο της Αναστάσεως από τον Μητροπολιτικό Ναό στον Ενοριακό τους, για να δώσουν την δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο και στον π. Στανίσλαο που τον βοηθούσε, να φύγουν στις 11 τη νύκτα και να πάμε στην Ενορία της Αγάπης για να αρχίσουν εκεί την Πασχαλινή Αγρυπνία και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που ολοκληρώθηκαν στις 2 το πρωί.

Αυτή η φετινή αλλαγή της ώρας έναρξης της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Μητροπολιτικό μας Ναό, από τις 11,15 στις 9, στηρίχτηκε και στο σκεπτικό πως είναι σωστό να αναγγέλλει πρώτη η Μητρόπολη την Ανάσταση και να ακολουθούν οι άλλες ενορίες. Επιλέχτηκε η ώρα 9 διότι όπως αναφέρουν οι λειτουργικές οδηγίες: «η όλη τελετή αυτής της πασχαλινής αγρυπνίας πρέπει να γίνει τη νύκτα, να αρχίζει μετά το σκοτείνιασμα και να έχει τελειώσει πριν την αυγή». Αυτή η αλλαγή αποδείχτηκε όχι μόνο λογική αλλά και έγινε δεκτή αφού  είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή συμμετοχή των πιστών και με το αίτημά τους να παραμείνει έτσι και στα επόμενα χροιά.

Η ίδια η Βασίλισσα του Βελγίου Πάολα, που συμμετείχε από την αρχή μέχρι το τέλος σ’ αυτή την  Πασχαλινή Αγρυπνία, μας εκδήλωσε την ικανοποίησή της και έφυγε με τη συνοδεία της από τον Μητροπολιτικό μας Ναό, εντυπωσιασμένη για την ηρεμία και τη γαλήνη της νύκτας του Πάσχα.

Στη Βασίλισσα και τη συνοδεία της, σε όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό μας Ναό, σε όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας και σε κάθε χριστιανό εύχομαι, με τη χάρη του Αναστημένου Χριστού, να είναι και του χρόνου καλά και όλοι μαζί.

ΣΝΠ

Βρυσί

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσαμε την Κυριακή 2 Μαΐου τον ανοιξιάτικο πανηγυρικό εορτασμό στο Θεομητορικό προσκύνημα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας.

Την παραμονή το βράδυ στις 8, τελέσαμε την Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο χωριό Ταραμπάδος, όπου φυλάσσεται η ιστορική Εικόνα της Παναγίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου.

Την ημέρα της πανήγυρης στις 9 το πρωί ξεκίνησε η λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας από το Ταραμπάδο προς το Βρυσί, όπου την υποδέχθηκαν πολλές εκατοντάδες προσκυνητών. Εκεί τελέσαμε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Εκκλησίας της Τήνου. Μετά τη Θεία Λειτουργία απαγγέλθηκε η προσευχή των οδηγών και ακολούθησε ευλογία των οχημάτων που είχαν κατακλύσει από νωρίς όλους τους χώρους του Προσκυνήματος αλλά και των γύρω επαρχιακών δρόμων.

Η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία, μετά από πρόσκληση της Αρχιεπισκοπής και του Δήμου Εξωμβούργου, της πολυφωνικής χορωδίας και του Μικρού Συνόλου εγχόρδων του Δήμου Βόλου συνέβαλε αποτελεσματικά στη λαμπρότητα και στην κατάνυξη που βοήθησε την προσευχή και εντυπωσίασε όλους τους προσκυνητές.

Η ίδια χορωδία είχε δώσει, με μεγάλη επιτυχία, συναυλία κλασικής θρησκευτικής μουσικής, την παραμονή της πανήγυρης στο Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα. Την χορωδία τη διεύθυνε ο μαέστρος κ. Γιάννης Καρκάλας, ενώ την πρωτοβουλία για την άφιξη της χορωδίας στο νησί μας την είχε ο π. Μάριος Ρήγος, εφημέριος της Καθολικής Ενορίας Βόλου.

Στην πανήγυρη στο Βρυσί παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κος Χωματάς, ο Νομάρχης Κυκλάδων κος Δημήτρης Μπάϊλας, ο Έπαρχος Τήνου, πολιτευτές, οι δύο Δήμαρχοι του νησιού και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές του τόπου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου, εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων συλλόγων και ένας εντυπωσιακός αριθμός ευλαβών, (ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών), από το νησί της Τήνου, άλλα Κυκλαδονήσια, την Αθήνα και αλλού.

Την όλη μας χαρά από την παρουσία των φίλων του Βόλου αμαύρωσε ο αιφνίδιος θάνατος του Απόστολου Μαθαιόπουλου, 71 ετών, που απεβίωσε στο Κέντρο Υγείας της Τήνου από καρδιακό επεισόδιο, την ίδια εκείνη μέρα και ενώ κατευθυνόταν για το πλοίο προς αναχώρηση. Συλλυπούμαστε τη σύζυγό του και τα παιδιά του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του στη Βασιλεία του Θεού.

Κάμπος - Καρδιανή

v        Με μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέστηκαν οι Ιερές ακολουθίες της Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας στις Ενορίες μας:

v        Το Πασχαλινό τριήμερο τελέστηκε στις Ενορίες της Κιουράς και της Αγ. Τριάδας.

v        Τη Δευτέρα της Λαμπροβδομάδας έγινε η Ανάσταση στον ’γ. Ρωμανό, με πλούσιο γεύμα από τον σύλλογο του Αγ. Ρωμανού. Την Τρίτη του Πάσχα η Ανάσταση στον ’γ. Πέτρο Καρδιανής, με τις παραδοσιακές «τριμπουνιές».

v        Η Αδελφότητα Καρδιανιωτών προσέφερε στην Ενορία της Κιουράς 100 € στη μνήμη Μηνά Μαραβέλια και Νικηφόρου Βιδάλη, που πέθαναν στην Αθήνα.

Ξινάρα

v        Στις 7 Μαρτίου ο Κύριος κάλεσε κοντά Του αιφνιδίως τον Γεώργιο Βαλαρή, σε ηλικία 84 ετών. Συλλυπούμαστε την σύζυγό του, τα παιδιά του και όλους τους συγγενείς του και προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του.

v         Τα παιδιά του Φραγκίσκου Δελλατόλα που απεβίωσε πριν από ένα μήνα στην ενορία μας εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στον Σεβ/τατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο, τους ιερείς και όλους τους φίλους που τους συμπαραστάθηκαν στο πένθος τους, και οι προσφορές στη μνήμη του, αντί για στεφάνια, διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.  

Χώρα

v        Κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής τελούσαμε τις Ακολουθίες του Δρόμου του Σταυρού και το «Στέκει η Μάνα» κάθε εβδομάδα. Οι ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελέστηκαν με κάθε επισημότητα και ευλάβεια, αλλά και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών. Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια που προσέφερε στον εφημέριο ο κ. Ανδρέας Παλαμάρης, στην τέλεση των ιερών Ακολουθιών. Τη Μ. Πέμπτη, όπως είναι καθιερωμένο, τελέσαμε και την Ακολουθία του Νιπτήρα. Ο εφημέριος έπλυνε τα πόδια 12 παιδιών του κατηχητικού.

v        Την τελευταία εβδομάδα πριν τη Μ. Εβδομάδα εκκλησιάστηκαν οι καθολικοί μαθητές των δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου, του Λυκείου και των ΤΕΕ. Επίσης επισκέφτηκαν τον ενοριακό μας ναό, με τη συνοδεία της δασκάλας τους και του ιεροδιδασκάλου κ. Ιωσήφ Απέργη παιδιά της 4ης Δημοτικού για πολιτιστικούς λόγους.

v        Τη Λαμπροβδομάδα τελέσαμε την αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στον ’γ. Αντώνιο (Τρίτη) και στο ενοριακό Κοιμητήριο (Παρασκευή). Στον ναό του Αγ. Γεωργίου (παλαιό Κοιμητήριο), πλήρως ανακαινισθέντα από την οικογένεια του κ. Στέφανου Δελλατόλα τελέσαμε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 28 Απριλίου. Το ενοριακό Συμβούλιο και όλη η ενορία επιθυμεί να ευχαριστήσει τον κ. Στ. Δελλατόλα και τη σύζυγό του για την επιμέλεια με την οποία ανακαίνισαν την παλαιά αυτή ιστορική εκκλησία της ενορίας μας και για τη φροντίδα με την οποία ετοίμασαν την εορτή της. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας προσέφεραν πλούσιο φαγητό στους πολυπληθείς ευλαβείς που έλαβαν μέρος στην εορτή.

v        Επίσης στην ιδιωτική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (οικογένειας Γ. Κολλάρου) στη θέση Βαρύ τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία στις 5 Μαΐου.  

v        Στις 30 Απριλίου κηδέψαμε από την ενορία μας τον γιατρό Πέτρο Ξανθάκη, ο οποίος απεβίωσε την προηγούμενη ημέρα στο νοσοκομείο της Σύρου, σε ηλικία 92 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!  

’νδρος

Ο εφημέριος επισκέφτηκε την ενορία του Αγ. Ανδρέα την Κυριακή των Βαΐων και τέλεσε την ευλογία των Βαΐων. Τη Μ. Δευτέρα τέλεσε την Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού και τη Σταυροπροσκύνηση και τη Δευτέρα του Πάσχα τέλεσε την πασχαλινή αναστάσιμη Θ. Λειτουργία.  Επίσης επισκέφτηκε την ενορία της ’νδρου στις 9 Μαΐου.

Καλλονή

v        Στις 18 Μαρτίου στον Ι. Ν. του Αγ. Ιωάννου τελέσαμε την «Αγία Ώρα» προσκύνησης του Αγ/του Μυστηρίου και το 3ήμερο του Αγ. Ιωσήφ.

v        Στις 26 Μαρτίου ο Σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος στα πλαίσια των Συνάξεων της Αγίας Τεσσαρακοστής, επισκέφθηκε την ενορία μας και μίλησε στους πιστούς κατά την Ιερή Ακολουθία στον ενοριακό ναό του Αγ. Ζαχαρία.

v        Την Κυριακή των Βαΐων τελέσαμε με επισημότητα την ευλογία των Βαΐων στον Ι. Ν. του Αγ. Ιωάννου και ακολούθησε Λιτανεία προς τον Αγ. Ζαχα­ρία που ολοκληρώθηκε με τη Θ. Λειτουργία. Την Μ. Πέμπτη, μετά την Θ. Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου, τελέ­σαμε κατανυκτική Αγία Ώρα μελέτης των Αγίων Παθών και προσευχής που έληξε τα μεσάνυκτα. Τη Μ. Παρασκευή τελέστηκε η μεγάλη Ακολουθία των Αγίων Παθών και η πατροπαράδοτη ακολουθία των Μυστηρίων του Πάθους, και η περιφορά του Επιταφίου. Τη νύκτα του Μ. Σαββάτου τελέστηκε με επισημότητα η πασχαλινή Αγρυπνία, η αναστάσιμη Θ. Λειτουργία και η περιφορά της Αναστάσεως στην πάνω περιοχή του χωριού. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελέσαμε επίσημο αναστάσιμο Εσπερινό και την περιφορά της Αναστάσεως μέχρι τον Ναό του Αγ. Ιωάννου. Καθ' όλη τη Μ. Εβδομάδα υπήρχαν τακτές ώρες εξομολογήσεων. Έκτακτος εξομολόγος ήταν ο π. Σεβαστιανός Φρέρης.

v        Μια ομάδα 12 καλλίφωνων ενοριτών, αφού προετοιμάστηκαν εγκαίρως, εξασφάλισαν μια αξιοπρεπή και μελωδική εκτέλεση των ύμνων τόσο κατά την Αγία Τεσσαρακοστή όσο και κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε όλο το εκκλησίασμα να συμμετέχει σωστά στην ψαλμωδία. Τους α­ξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την προθυμία τους και την επιτυχία των ύμνων.

v        Στις 12 Απριλίου, Δευτέρα της Διακαινησίμου, τελέστηκε επίσημη αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στον Ναό των Αγ. Αναργύρων, στον Λιοντάδο. Ακολούθησε πασχαλινό γεύμα αγάπης στην μεγάλη αίθουσα. Ο π. Αν­τώνιος Φόνσος, αν και απών, πρόσφερε σε όλους αναψυκτικά. Τον ευχαριστούμε.

v        Στις 14 Απριλίου, κατά τη Θ. Λειτουργία, έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Μάριος Ρεμούνδος του Νικηφόρου και της Λουκίας, που ήρθαν από την Αθήνα. Ευχόμαστε να τους ζήσει και να γίνει ένθερμος χριστιανός.

v        Στις 23 Απριλίου τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία στο ενοριακό κοιμητήριο των Αγ. Γεωργίου και Φιλίππου και στις 26 Απριλίου τη Θ. Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου στον Λιοντάδο.

Καρκάδος

v        Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα τελέσαμε την Αναστάσιμη Θ. Λειτουργία και η περιφορά  της Αναστάσεως στο χωριό.

v        Στις 24 Απριλίου, μετά τη Θ. Λειτουργία, έγινε η ευλογία των άρτων που μοιράστηκαν στη συνέχεια, σύμφωνα με το έθιμο, στους πιστούς.

v        Στις αρχές του Μαΐου θα αρχίσουν οι εργασίες για την επισκευή της στέγης του ενοριακού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το ενοριακό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όσους προσέφεραν τον οβολό τους για το σκοπό αυτό.

Κτικάδος

v        Στις 5 Φεβρουαρίου απεβίωσε στην ενορία μας η Φιλομένη Αλιμπέρτη, σε ηλικία 96 ετών.  Επίσης στις 22 Μαρτίου απεβίωσε η Βικτωρία Φωσκόλου, 78 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους τους και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής τους στους ουρανούς!

v        Κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής τελούνταν στην ενορία μας κάθε εβδομάδα οι Ακολουθίες του Δρόμου του Σταυρού και το «Στέκει η Μάνα». Οι τελετές της Μ. Εβδομάδας τελέστηκαν με κάθε δυνατή επισημότητα.

v        Την Τρίτη του Πάσχα τελέσαμε την καθιερωμένη αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στην εκκλησία του Αγ. Φωτοδότη στα Κιόνια. Στη συνέχεια ο Σύλλογος των Κιονίων πρόσφερε αναψυκτικά και γλυκίσματα.

v        Στις 23 Απριλίου τελέσαμε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία του εορταζόμενου αγίου στο ομώνυμο εξωκλήσι στους Μύλους.

Σμαρδάκιτο

v        Κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής τελούνταν στην ενορία μας κάθε εβδομάδα οι Ακολουθίες του Δρόμου του Σταυρού και το «Στέκει η Μάνα», με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των ενοριτών. Οι τελετές της Μ. Εβδομάδας τελέστηκαν με κάθε δυνατή επισημότητα.

v        Τη Δευτέρα του Πάσχα μετά την αναστάσιμη Θ. Λειτουργία που τελέσαμε στον ’γιο Γεώργιο (Ξυλομαχαίρι), ακολούθησε κοινή τράπεζα αγάπης στην πλατεία του χωριού. Το νέο Δ. Σ. του Συλλόγου πρόσφερε τα παραδοσιακά εδέσματα, όπως το έκαμε και μετά την Αναστάσιμη Θ. Λειτουργία του Μ. Σαββάτου. 

Νάξος

v        Στις 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η σύναξη της ενορίας Νάξου με τον Αρχιεπίσκοπο στον μητροπολιτικό μας ναό, κατά την πρωινή Θ. Λειτουργία της Κυριακής. Την ίδια μέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η σύναξη της ενορίας Πάρου.

v        Τελέσαμε τις τελετές της Μ. Εβδομάδας με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει. Την Κυριακή των Βαΐων δε στάθηκε δυνατό να ευλογήσουμε τα Βάϊα στην Καπέλλα, όπως κάθε χρόνο, λόγω της κακοκαιρίας. Στις τελετές και τις Ακολουθίες των επόμενων ημερών, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, έλαβε μέρος και μεγάλος αριθμός παρεπιδημούντων αλλοδαπών.

v        Ο έρανος υπέρ του Παναγίου Τάφου της Μ. Παρασκευής απέδωσε 225 €.

v        Σύμφωνα με παλαιό έθιμο τελέσαμε την αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στην εκκλησία των Φραρώ μέσα στην Λαμπροβδομάδα. Επίσης στις 26 Απριλίου τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία στο παλαιό εξωκλήσι του Αγ. Μάρκου, το οποίο πρόσφατα ανακαινίσαμε.

v        Στις 24 Απριλίου έλαβαν το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Arthur Reymond και η Grace Leigh του Arthur Maddock και της Kerry McKabe, που είχαν τελέσει τον γάμο τους στον μητροπολιτικό μας ναό τον Απρίλιο του 2001. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να δουν τα παιδιά τους καλούς χριστιανούς.

v        Στις 26 Απριλίου τέλεσαν τον γάμο τους ο Vitor Maka και η Lizabeta Gavoci. Ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια.

v        Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, επισκέφτηκαν τη μητρόπολη και τα υπόλοιπα μεσαιωνικά της μνημεία 1029 άτομα, είτε κατά ομάδες είτε μεμονωμένα, από τα οποία 241 παιδιά διαφόρων σχολείων.

Πάρος

v        Στην ενορία της Πάρου τελέσαμε την ευλογία των Βαΐων και την αναστάσιμη Θ. Λειτουργία την ημέρα του Πάσχα, όπως ήταν επιθυμία πολλών πιστών. Πράγματι παραβρέθηκαν περισσότερα από 70 άτομα (ντόπιοι και αλλοδαποί). Ο έρανος για τον Πανάγιο Τάφο απέδωσε 105 €.

v        Στις 15 Απριλίου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Nikola Kokisi του Aleksander και της Domenika. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να δουν το παιδί τους ένα καλό χριστιανό!

v        Στις 23 Απριλίου, εορτή του Αγ. Γεωργίου, τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία στον ομώνυμο ναό στη Νάουσα.

Σάμος

Τη Μ. Δευτέρα, 5 Απριλίου ο εφημέριος επισκέφτηκε την ενορία της Σάμου και τέλεσε την Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού στο παρεκκλήσιο των Αδελφών. Επίσης στις 18 Απριλίου τέλεσε την πασχαλινή Θ. Λειτουργία.

Στενή

v        Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία με την ευκαιρία της ημέρας για την «Αφιερωμένη Ζωή». Με τον Επίσκοπο συλλειτούργησαν οι πρεσβύτεροι της Εκκλησίας μας και συμμετείχαν τα μοναχικά τάγματα που υπηρετούν στην Τοπική μας Εκκλησία και πιστοί από τις Ενορίες του νησιού μας. Οι νέοι συμμετείχαν ενεργά διαβάζοντας τις δεήσεις μετανοίας, τα αναγνώσματα, τις δεήσεις των πιστών, προσφέροντας τα δώρα, όπως η αδελφή Θηρεσία Φόνσου είχε προβλέψει. Συγχαρητήρια και στο νέο που συνόδευσε στο αρμόνιο τους ύμνους της Θ. Λειτουργίας. Με ένα συμβολικό τρόπο αλλά γεμάτο νόημα ο καθένας είχε την ευκαιρία συμμετάσχει ενεργά και συνειδητά. Στο τέλος έδωσε την δική του προσωπική μαρτυρία ένας εκπρόσωπος από κάθε μοναχικό τάγμα της Εκκλησίας μας (π. Ιησουιτών, Αδ. Ουρσουλινών, Αδ. Ελέους) αλλά και από τον κλήρο. Ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα ευχαριστίας στο Θεό για όσα άτομα θέλησαν να αφιερώσουν στον Κύριο τη ζωή τους και μία ημέρα προσευχής ώστε ο Κύριος να εμπλουτίσει την Εκκλησία Του με νέες Ιερατικές και Μοναχικές κλήσεις. Θέλησαν όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στο Θεό να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα που τους απηύθυνε για να τον υπηρετήσουν στο πρόσωπο των αδελφών τους. Μία απάντηση που καθημερινά ανανεώνεται μέσα από τα γεγονότα που ο Κύριος θέτει στη ζωή τους. Είναι όμορφο να υπηρετεί κανείς τον Κύριο, αφιερώνοντας τη ζωή του σ΄ Αυτόν που είναι η αληθινή Ζωή και ευτυχία. Είναι όμορφο να αγαπά κανείς και να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους που ο Κύριος ζητά να υπηρετήσει. Είναι όμορφο να αισθάνεται ως πνευματική του οικογένεια όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Η χαρά της προσφοράς στον Κύριο και στην Εκκλησία γεμίζει τη ζωή του κάθε αφιερωμένου, προσφέροντάς του μια μεγάλη ικανοποίηση ότι ο καθένας είναι χρήσιμος και απαραίτητος στον μεγάλο αμπελώνα του Κυρίου, αξιοποιώντας τα διαφορετικά αλλά συμπληρωματικά χαρίσματα και δώρα που ο ίδιος θέλησε να χορηγήσει για το καλό της Εκκλησίας και τη Δόξα του Θεού.

v        Την 25η Μαρτίου με την ευκαιρία της Εθνικής μας εορτής τελέστηκε το απόγευμα Δοξολογία στον Ενοριακό Ναό και στη συνέχεια Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των πεσόντων. Ακολούθησε και η γιορτή του Δημοτικού Σχολείου.

v        Το Ενοριακό Συμβούλιο και η Επιτροπή της Φανερωμένης θέλουν να ευχαριστήσουν τον Αντώνη Παλαμάρη του Ιωάννη και της Φανής που καθάρισε το δρόμο της Φανερωμένης.

v        Την Κυριακή 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Χώρα η Ομολογία πίστης των εφήβων της πρώτης Γυμνασίου. Από τις Ενορίες μας έκαναν την ομολογία τους οι: Γιαννησόπουλος Φραγκίσκος, Ζαλώνης Νίκος (Στενή), Τερέζα Χαρικιοπούλου (Μυρσίνη), και Ιωάννης Λειβαδάρης (Ποταμιά).

v        Την Κυριακή 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ο Παντηνιακός Δρόμος του Σταυρού από τον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου μέχρι το Εξώμβουργο όπου τελέστηκε η Ακολουθία Μετάνοιας.

Μυρσίνη

v        Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα η κοπή της πίττας του Συλλόγου. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

v        Την Τετάρτη 10 Μαρτίου τελέστηκε Θ. Λειτουργία στο Ιδιωτικό Εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.

v        Πανηγύρισε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η Ενοριακή μας Κοινότητα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την παραμονή το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της Πανήγυρης Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Με τον Αρχιεπίσκοπό μας συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Φραγκίσκος, ο π. Ρόκκος Ψάλτης και ο π. Ριχάρδος Ταράσκιεβιτς. Μετά από τη συνάντηση του Εφημερίου με τους ενορίτες στις 14 Μαρτίου στην Αίθουσα όπου συζητήθηκε το θέμα του πανηγυριού της Ενορίας και βλέποντας αυτό που η πλειοψηφία επιθυμεί, αλλά πολύ περισσότερο αυτό που η λειτουργική τάξη απαιτεί,  αποφασίστηκε να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα και να πανηγυρίζει η Ενοριακή Κοινότητα της Μυρσίνης τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου.ΠΑΘΟΣ ΠΡΙΝ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

 

Είναι αποδεδειγμένο, πως κάθε φορά που θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την ποιμαντική εξυπηρέτηση των ακριτικών μας ενοριών στη Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, αναγκαζόμαστε, μόλις το ολοκληρώσουμε, να το ακυρώσουμε. Πάντα λαβαίνουμε  υπόψη μας τις συγκεκριμένες καταστάσεις και ανάγκες των πιστών μας, τις δυνατότητες τις δικές μας, αλλά στο τέλος ο μεγάλος ρυθμιστής είναι Κάποιος ’λλος. Είναι Εκείνος που και μέσα από τις αλλαγές, τις τροποποιήσεις και τα εμπόδια, που μας παρουσιάζονται, μας κατευθύνει εκεί που Εκείνος θέλει και όπως θέλει.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου 2004, το μεσημέρι, ξεκίνησα με δύο συνεργάτριες, τις Αδ. Λουκία και Θηρεσία για Μυτιλήνη και Χίο για να εορτάσουμε με τις εκεί ενοριακές μας κοινότητες την Κυριακή των Βαΐων.

Είναι σε όλους γνωστό πως για να πάμε από την Τήνο στα ακριτικά αυτά νησιά, πρέπει να ταξιδέψουμε τουλάχιστο τέσσερις ώρες, να πάμε στον Πειραιά, να πάρουμε από εκεί άλλο πλοίο το οποίο μετά από τέσσερις ώρες περνά έξω από την ’νδρου. Αν έκανε δηλαδή εκεί μια στάση θα μπορούσαμε αντί να πάμε στον Πειραιά να πάμε από την Τήνο στην ’νδρο και να το πάρουμε από εκεί για Χίο-Μυτιλήνη. Τώρα ταξιδεύουμε τουλάχιστο οκτώ ώρες  για να βρεθούμε σχεδόν στο σημείο από όπου είχαμε ξεκινήσει. Όμως η επιρροή μας στο Σύνδεσμο  Εφοπλιστών και στο Υπουργείο εμπορικής Ναυτιλία είναι μηδενική  και δεν μπορούμε να πείσουμε ούτε τους μεν, ούτε τους δε, να υποχρεώσουν το πλοίο που φεύγει από Πειραιά για Χίο-Μυτιλήνη και περνά λίγο έξω από το λιμάνι της ’νδρου να μπει και μέσα για να μας παραλάβει και έτσι να γλιτώσουμε 8 ώρες άσκοπο ταξίδι.

Το μόνο πλοίο που περνά από την Τήνο είναι το «Γιαγιά Μαρία» που κάθε Τετάρτη βράδυ, αν τα μποφόρ είναι πιο λίγα από έξη έρχεται από τη Σύρο και κατευθύνεται προς Χίο Μυτιλήνη. Όμως ούτε η ημέρα που περνά μας εξυπηρετεί, ούτε και το όνομά του μας εμπνέει, γιατί προδίδει την ηλικία του και την αντοχή του. Αν λεγόταν τουλάχιστο «μητέρα Μαρία» η ακόμη καλύτερα «κόρη Μαρία» θα ήταν κάπως διαφορετικά!

Αυτό το ταξίδι για την Κυριακή των Βαΐων το είχα ετοιμάσει από καιρό και προέβλεπε, το Σάββατο να τελέσω την ευλογία των Βαΐων στον Ενοριακό μας Ναό στη Μυτιλήνη και την Κυριακή στον Καθεδρικό μας Ναό στη Χίο.

Αφού κατάφερα, είκοσι μέρες πριν από την αναχώρησή μας, να έχω εξασφαλίσει τα τρία απαραίτητα εισιτήρια για Τήνο Πειραιά, Πειραιά Μυτιλήνη, Μυτιλήνη Χίο, Χίο Πειραιά και Πειραιά Τήνο, ξεκίνησα με τις συνεργάτριές μου και με το ΟΓ ΑΙΟΛΟΣ για τον Πειραιά. Όταν βγήκαμε από τον  κάβο της Σύρου και κατευθυνόμαστε για τα Γιούρα το πλοίο άρχισε να χορεύει. Ήταν ένας χορός στην αρχή σιγανός, ας πούμε συρτός, όταν όμως περάσαμε τα Γιούρα και μπήκαμε στον Κάβο ντόρο ο χορός, έγινε διαφορετικός, πιο γοργός και πιο κουραστικός, ας πούμε σαν το συρτάκι! Όμως σε λίγο πλησιάσαμε στη Τζια, εκεί κάπως σκεπανίσαμε. Έγινε μια  διακοπή στο χορό, όπως αυτές που γίνονται στους χορούς των πολιτιστικών Συλλόγων για κάνουν την λαχειοφόρο αγορά!  Όμως η διακοπή αυτή δεν κράτησε πολύ και βγήκαμε από την Τζια. Μπήκαμε στο μικρό κάβο ντόρο που είχε μεγάλα κύματα. Το μπουγάζι ήταν πολύ δυνατό και το πλοίο άλλαξε και πάλι ρυθμό στο χορό, συνέχισε το συρτάκι αλλά εκείνο το σημείο το γρήγορο που βρίσκεται προς το τέλος του χορού. Τα φλιτζάνια στο bar του πλοίου λιγόστεψαν, τα κύματα το σκέπαζαν και όταν έγερνε στα δεξιά σχεδόν ξεχνούσε να επανέλθει στα αριστερά.  Ευτυχώς που το Σούνιο ήταν πολύ κοντά!

Στον Πειραιά φθάσαμε στην προβλεπόμενη ώρα. Παραμείναμε όμως σταματημένοι έξω από το λιμάνι. Τώρα τελευταία έχει γίνει και αυτό της μόδας. Όταν το πλοίο φθάνει στο λιμάνι και κάποιο άλλο βγαίνει ή μπαίνει, το αρμόδιο λιμεναρχείο μιμείται τον  πύργο ελέγχου των αεροδρομίων, και δίνει  παρόμοιες οδηγίες στους πλοιάρχους σαν κι’ αυτές που δίνονται στους πιλότους: «Λόγω μεγάλης εναέριας κυκλοφορίας κάνετε μια βόλτα γύρω από το αεροδρόμιο για να πάρετε σειρά προσγείωσης. Το λιμεναρχείο λέει στους πλοιάρχους: «Παραμείνατε εκτός λόγω μεγάλης κυκλοφορίας εντός του λιμένος». Πράγματι το λιμάνι του Πειραιά εκείνη τη στιγμή είχε μεγάλη κίνηση! Έβγαιναν  δύο ιπτάμενα δελφινάκια!

Μετά από ένα τέταρτο αναμονής αποβιβαστήκαμε και κατευθυνθήκαμε προς στην απέναντι πλευρά του λιμανιού, όπου είναι αραγμένα τα πλοία που αναχωρούν για Χίο και Μυτιλήνη. Εκείνη τη βραδιά θα έφευγαν δύο πλοία: το ΟΓ ΜΥΤΙΛΗΝΗ και το ΟΓ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ. Είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια για το δεύτερο, επειδή το πρώτο ήταν συμπληρωμένο από είκοσι μέρες πριν.

Όταν φθάσαμε στο πλοίο, θελήσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε πλοίο. Βλέπαμε πως ο καιρός φούσκωνε και θέλαμε να είμαστε πιο ήρεμοι. Πήγα στο κιόσκι, λίγο πιο πέρα από τα πλοία, όπου εκδίδουν εισιτήρια και δίνουν κάποιες πληροφορίες, όταν  οι υπάλληλοι έχουν τα κέφια τους. «Σας παρακαλώ, λέω στον υπάλληλο, που μου φάνηκε πως δεν είχε κέφια, έχουμε τρία εισιτήρια για το ΟΓ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ μήπως υπάρχουν τρεις κενές θέσεις στο ΜΥΤΙΛΗΝΗ να αλλάξουμε τα εισιτήριά μας»; Η απάντηση ήταν σταράτη: Όχι. «Μήπως υπάρχει περίπτωση, του λέω, να ακυρωθούν κάποια εισιτήρια, λόγω του καιρού, και να μπορέσετε να μας εξυπηρετήστε αργότερα»; Το δεύτερο όχι ήταν ακόμη πιο σταράτο. Όμως ο υπάλληλος, ενώ δεν είχε κέφια, φαίνεται πως ήταν ευαίσθητος. Με λυπήθηκε και μου ψιθύρισε κάπως εμπιστευτικά και φιλικά: «Μην ανησυχείτε,  τελικά κανένα από τα δύο πλοία δεν θα φύγει. Σε λίγο θα δοθεί απαγορευτικό!

Τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν!

Κάναμε ένα πρόχειρο συμβούλιο μεταξύ μας, οι δύο συνεργάτες μου και εγώ και αφού άκουσα δημοκρατικά τις απόψεις των δύο άλλων, πήρα την απόφαση να επιβιβαστούμε τελικά στο πλοίο. Στο μεταξύ το μυστικό, ότι δεν θα φύγουν τα πλοία, είχε γίνει σχεδόν κοινό. Όλοι το συζητούσαν μυστικά! Όμως ταυτόχρονα όλοι επιβιβάζοντας δειλά, δειλά στο πλοίο, με την ελπίδα, η είδηση ότι το πλοίο δεν θα φύγει, να είναι κάποια φάρσα, όπως αυτές που γίνονται συχνά τώρα τελευταία στα πλοία για κάποια υποθετική βόμβα που έχει τοποθετηθεί, πριν ξεκινήσουν ή μετά, όταν ήδη έχουν ξεκινήσει. Το Λιμεναρχείο τότε τα αναγκάζει να επιστρέψουν στο λιμάνι για να ελέγξει ο σκύλος! Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και λίγο πριν στο ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 4  και το περιστατικό το είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια.

Ο Ταξιάρχης προβλεπόταν να φύγει από τον Πειραιά στις 7. Ήταν κιόλας επτά παρά πέντε. Στις επτά ακριβώς τα μεγάφωνα του πλοίου, με τον γνωστό χαρακτηριστικό ήχο,  προειδοποιούσαν τους επιβάτες, ότι θα γίνει κάποια ανακοίνωση. Ανοίξαμε την τρίκλινη καμπίνα μας, για να ακούσομε. Οι ανακοινώσεις στα περισσότερα πλοία ακούγονται μόνο σε όσους βρίσκονται σε κάποια διάδρομο πλοίου ή στο σαλόνι του πλοίου! Η ανακοίνωση ήταν αρκετά σαφής: «Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιώς απαγόρευσε τον απόπλου του πλοίου. Νεότερη ανακοίνωση θα σας δώσουμε αύριο το πρωί στις έξη». Μέχρι τις έξη το πρωί, με ένα μικρό διάλειμμα μιας ώρας, έμεινα ξύπνιος. Στις έξη ακριβώς δόθηκε η δεύτερη ανακοίνωση: «Επειδή συνεχίζουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, το πλοίο δεν θα αναχωρήσει. Νεότερη ανακοίνωση θα σας δώσουμε στις 4 το απόγευμα».

 Στις τέσσερις το απόγευμα τεντώσαμε τόσο πολύ τα αυτιά μας που  ακούγαμε ακόμη και μέσα από την καμπίνα μας : «Επειδή ο καιρικές συνθήκες δεν άλλαξαν το πλοίο θα αναχωρήσει στις επτά το απόγευμα, μετά τη λήξη του απαγορευτικού».

Στις επτά παρά λίγα λεπτά ακούστηκε η ειδοποίηση: «Παρακαλούνται οι κύριοι επισκέπτες να αποβιβαστούν διότι το πλοίο είναι έτοιμο προς αναχώρηση».  Μετά από 24 ώρες δεμένοι στο μουράγιο, επί τέλους ξεκινήσαμε. Πριν από μας έφυγε το ΜΥΤΙΛΗΝΗ και ακολούθησε ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ.

Τώρα όμως το πρόγραμμα μας έπρεπε να αλλάξει. Εμείς έπρεπε να τελέσουμε την ευλογία των Βαΐων στη Μυτιλήνη στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου και αυτή τη στιγμή ήταν Σάββατο επτά το απόγευμα! Στις 6 το απόγευμα θα παίρναμε το πλοίο από Μυτιλήνη για να πάμε στη Χίο και ήταν επτά η ώρα και δε είχαμε βγει ακόμη από το λιμάνι του Πειραιά! Το πλοίο ξεκίνησε αλλά προβλεπόταν να πάει κατευθείαν Μυτιλήνη. Πότε θα φτάσει στη Μυτιλήνη και πότε εμείς από τη Μυτιλήνη θα φθάσουμε στη Χίο; Και ενώ σκεπτόμασταν όλα αυτά ο Κύριος είχε ήδη αποφασίσει μας! Με ενέπνευσε να αποταθώ στη ρεσεψιόν του πλοίου ή όπως αλλιώς λέγεται «υποδοχή» και να ρωτήσω μήπως το πλοίο, μετά από λες αυτές τις καθυστερήσεις, υπάρχει περίπτωση να περάσει από Χίο πριν πάει στη Μυτιλήνη. 

Φαντάζεστε πόση ήταν η χαρά μας όταν πήραμε θετική απάντηση!

Το ταξίδι από τον Πειραιά στη Χίο κράτησε ένδεκα ώρες αλλά ήταν ένα ταξίδι άκρως επικίνδυνο. Φαίνεται ότι τα κύματα θέλησαν να τιμωρήσουν το πλοίο για την όλη καθυστέρηση και του έδωσαν δυνατά και αλύπητα κτυπήματα. Ευτυχώς που είχαμε προστάτη τον Ταξιάρχη και κατάφερε και να νικήσει το κακό.

Στις έξι το πρωί είμαστε στο λιμάνι της Χίου. Εκεί επαναλήφθηκε το ίδιο περιστατικό που είχε συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά. Το Λιμεναρχείο Χίου έδωσε εντολή στον πλοίαρχο να παραμείνει είκοσι λεπτά έξω από το λιμάνι γιατί εκείνη τη στιγμή το χρησιμοποιούσε το ΟΓ ΜΥΤΙΛΗΝΗ!

Όταν αποβιβαστήκαμε, κατευθυνθήκαμε στην Επισκοπή και μετά από λίγη ξεκούραση, μόλις δηλαδή μας είχε πάρει ύπνος, χτύπησε το ξυπνητήρι για να ετοιμάσουμε το Ναό για την όλη Ιερή Ακολουθία των Βαΐων.

Παρά την φυσική κόπωση των συνεργατών μου και τη δική μου όλα έγιναν όπως είχαν προβλεφθεί και η εκεί ενοριακή κοινότητα του Καθεδρικού μας Ναού μπόρεσε να εορτάσει με λαμπρότητα και επισημότητα, όπως αρμόζει, την Κυριακή των Βαΐων.

Μετά τη Θ. Λειτουργία έγινε η συνηθισμένη συνάντηση με όλους τους ενορίτες και μας δόθηκε η δυνατότητα να ετοιμάσουμε όσα ήταν απαραίτητα για την πασχαλινή Λειτουργία, που είχε προγραμματιστεί στις 10 πμ της Κυριακής του Πάσχα από τον π. Ριχάρδο.

Εξετάσαμε επίσης όσα έπρεπε να προετοιμαστούν για τα επικείμενα εγκαίνια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος παρεκκλησίου του Αγίου Ευτυχίου, του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου «San Felice» και των βοηθητικών χώρων, που προβλέπεται να γίνουν το Σάββατο 15 Μαΐου 2004 στις 7 το  βράδυ. Δώσαμε επίσης κάποιες οδηγίες για την προετοιμασία που πρέπει να γίνει για την καθαγίαση της νέας Αγίας τράπεζας του Καθεδρικού μας Ναού που θα γίνει την Κυριακή το πρωί 16 Μαΐου στις 10 το πρωί.

Η αναχώρησή μας από τη Χίο για τον Πειραιά προβλεπόταν για τις 10 το βράδυ, αλλά λόγω της ανωμαλίας που προκάλεσε η κακοκαιρία στα δρομολόγια των πλοίων, η αναχώρησή μας έγινε στις 2,20 το πρωί.

Στον Πειραιά φθάσαμε στις 11 το πρωί, όμως τα πλοία που αναχωρούν για τις Κυκλάδες κάθε πρωί και που είναι τέσσερα, ξεκινούν όλα από τις 7,25 μέχρι τις 7,30.  Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Το ένα πλοίο να πάρει τους ταξιδιώτες του άλλου και οι ταξιδιώτες αν χάσουν το ένα να χάσουν και τέσσερα. Ω σοφία των αρμόδιων ανθρώπων!

Αναγκαστήκαμε τότε, με τη βοήθεια φίλων που τρέχουν σε βοήθεια κάθε φορά που την έχουμε ανάγκη, να κατευθυνθούμε προς τη Ραφήνα για να πάρουμε από εκεί το πλοίο για Τήνο στις 5,30. Στο νησί της Τήνου φτάσαμε στις 9,45 το βράδυ.

Έτσι ολοκληρώθηκε και αυτό το ποιμαντικό μας ταξίδι που μας ανάγκασε να παραμείνουμε στο πλοίο πενήντα δύο ώρες, στην επιμονή μας  να γιορτάσουμε στη Χίο την Κυριακή των Βαΐων. Ήταν αληθινά ένα δύσκολο ταξίδι με πολλά προβλήματα και αρκετή περιπέτεια. Ήταν όμως και μια καλή αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας που εμείς ξεκινήσαμε λίγο πριν την Κυριακή των Βαΐων.

+  ΝΙΚΟΛΑΟΣ



ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗ 4 – 82100 ΧΙΟΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από τα Γραφεία της Καθολικής Επισκοπής Χίου, γίνεται γνωστό πως την Κυριακή 23 Μαΐου 2004, στις 10 πμ θα γίνουν τα εγκαίνια του εκ θεμελίων ανακαινισθέντος Καθολικού Ενοριακού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ της Σάμου και του νέου Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.

Η Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου διοργανώνει προσκύνημα-εκδρομή στη Σάμο, προκειμένου να εξυπηρετήσει όσους επιθυμούν να παραστούν στα παραπάνω εγκαίνια.

Η διοργάνωση του προσκυνήματος – εκδρομής έχει ανατεθεί στην Ειρήνη Κρητικού και τον Μάριο Φώσκολο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε όλες τις εργάσιμες ώρες στο τηλέφωνο της Γραμματείας της Αρχιεπισκοπής 22830-22382 από τις 9. 30 πμ ως τις 2.30 μμ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Μελ Γκίμπσον,

«Τα Πάθη του Χριστού»

Ο γνωστός ηθοποιός Μελ Γκίπσον αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία ως σκηνοθέτης για «Τα Πάθη του Χριστού». Η ταινία αυτή γυρίστηκε και πριν ακόμα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες προβολής δημιούργησε μια σειρά από συζητήσεις που ανάγκασαν ακόμα και αυτούς τους επικεφαλής των Εκκλησιών να θελήσουν να τη δουν και να σχηματίσουν μια προσωπική γνώμη γι’ αυτήν. Η ταινία κατηγορήθηκε ως ιδιαίτερα βίαιη, ως ωμή και ως αντισημιτική. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν ιδιαίτεροι έπαινοι για την ιστορική αντικειμενικότητα, για την πιστότητα στις ευαγγελικές διηγήσεις και περιγραφές, καθώς και στο γεγονός ότι πίσω από την ταινία υποβόσκει ένα θεολογικό υπόβαθρο, το οποίο κάποιοι το χαρακτήρισαν ιδιαίτερα συντηρητικό. Το κινηματογραφικό αυτό έργο από τη Μεγ. Εβδομάδα και μετά παίζεται και στις ελληνικές αίθουσες και γρήγορα μέσω των βίντεο και των DVD θα βρίσκεται στη διάθεση του κάθε θεατή.

Θα θέλαμε, λοιπόν να καταθέσουμε και την άποψή μας, κοντά σε άλλες που γράφτηκαν ή ακουστήκαν (κάποιες ιδιαίτερα ανόητες και πρόχειρες), προκειμένου να προσφέρουμε και μια διαφορετική «ανάγνωση», που ίσως να βοηθήσει κάποιον αναγνώστη να δει μέσα από τις εικόνες και τη θρησκευτική (πέρα από την καλλιτεχνική...) «ανάγνωση» της ταινίας και να τον βοηθήσει να αποκτήσει μια δική του αντίληψη για το πολυσυζητημένο αυτό έργο.  

Η ταινία, διάρκειας 126 λεπτών, περιγράφει τις τελευταίες ώρες της ζωής του Ιησού, αρχίζοντας από την προσευχή στον Κήπο των ελαιών και φτάνοντας μέχρι την ταφή του. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος δίνεται μια προαγγελία της ανάστασης, δείχνοντας τον Ιησού να σηκώνεται από το σημείο της ταφής με ένα νέο και σφριγηλό σώμα, που δεν είχε καμιά σχέση με το πονεμένο και ταλαιπωρημένο εκείνο σώμα που γέμιζε την οθόνη ασταμάτητα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο σκηνοθέτης Μ. Γκίμπσον είναι Αμερικανός καθολικός και θέλησε να περάσει μέσα από την ταινία του και ορισμένα «πιστεύω» του, χρησιμοποιώντας προς τούτο στοιχεία που προέρχονται όχι μόνο από τα Ευαγγέλια, αλλά και από την καθολική μεσαιωνική παράδοση που ενσωματώθηκαν στην παραδοσιακή τελετή του «Δρόμου του Σταυρού» (3 πτώσεις του Ιησού, η Βερονίκη με το ιερό Μανδήλιο, η Σινδόνη του Τορίνου, κ. ά.). Πρωταγωνιστική θέση στο φιλμ κατέχει η Παναγία, σε σημείο που να μπορούμε να πούμε πως η ταινία περιγράφει το Πάθος του Ιησού για το πώς το έζησε η ίδια, χωρίς, όμως, μελοδραματικές και συναισθηματικές καταστάσεις. Η Παναγία ναι μεν υποφέρει, αλλά δείχνει πως συμμετέχει με θάρρος και γνώση σε ό,τι συμβαίνει, ως επακόλουθο του αρχικού «ναι» που είχε δώσει στον Θεό κατά τον ευαγγελισμό. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική η «Πιετά» που μας παραπέμπει στο κλασικό έργο του Μιχαήλ Αγγέλου, με το βλέμμα της Παναγίας να «καρφώνεται» πάνω στον θεατή, που παραμένει και εκείνος ως αθέατος ψυχικώς συμμετέχων στα γεγονότα.

Όσον αφορά τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, πρέπει να απορριφτούν ως ανυπόστατες, ενώ, αντίθετα, ευσταθούν οι κατηγορίες για παραδοσιακές αντιλήψεις του σκηνοθέτη (π.χ. το Μυστήριο της Ευχαριστίας που παρουσιάζεται αποκλειστικά με τη θυσιακή του διάσταση), χωρίς αυτό να αποτελεί ένα ουσιώδες μειονέκτημα για το κινηματογραφικό έργο. Ο Μ. Γκίμπσον θα μπορούσε να παραλείψει ορισμένες ένθετες διασυνδέσεις με το παρελθόν του Ιησού, όπως π. χ. εκείνη την περίπτωση με τον Ιησού να «ανακαλύπτει» ως ξυλουργός, ένα μοντέρνο τραπέζι (!), που δεν προσθέτουν απολύτως τίποτα, αλλά μάλλον παραχαράζει την ιστορία, όπως και η ταύτιση της μοιχαλίδας με τη Μαρία Μαγδαληνή, το σχίσιμο του άραφου χιτώνα του και κάποια άλλα.

Όσον αφορά στη βιαιότητα που κατέχει κύριο ρόλο στην όλη ταινία, πρέπει να σημειώσουμε πως, ενώ δεν πρέπει να απέχει πολύ από την ιστορική πραγματικότητα, δεν διαφαίνεται η πνευματικότητα της αγάπης του Ιησού που εκφράστηκε μέσα απ’ το πάθος του. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως δε μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο από ένα φιλμ. Πράγματι, από ένα φιλμ δε μπορούμε να περιμένουμε να αντικαταστήσει το Ευαγγέλιο και την απλή, ακριβή και θεολογική περιγραφή των γεγονότων του σωτηρίου πάθους του Ιησού.

Πάντως το φιλμ του Μελ Γκίμπσον έχει δικά του μηνύματα προς τον θεατή και ειδικότερα τον χριστιανό. Η εικόνα, αλλά και ο ήχος της ταινίας, μπορούν να βοηθήσουν τον θεατή να εισέλθει στα διαδραματιζόμενα, χωρίς, όμως να μπορεί να υποκαταστήσει το Ευαγγέλιο, ιδιαίτερα όταν αυτό αναγγέλλεται από την Εκκλησία κατά τη Λειτουργία της.  

 

ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ

 

800 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ

 

Η 4η Σταυροφορία

και οι συνέπειές της

 

Τον Απρίλιο συμπληρώθηκαν 800 ακριβώς χρόνια από τότε που οι Φράγκοι και Βενετοί Σταυροφόροι κυρίεψαν την Κωνσταντινούπολη και ίδρυσαν τη Λατινική Αυτοκρατορία της Ανατολής. Ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την περαιτέρω ιστορική πορεία της Ευρώπης, αλλά και την ιστορική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στα πολιτικά και στα θρησκευτικά πράγματα. Για το γεγονός αυτό και για τις επιπτώσεις του πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται διεθνή ιστορικά συνέδρια, στα οποία οι ερευνητές και οι ιστορικοί αναζητούν ακόμα σήμερα την ακριβή και αντικειμενική αλήθεια, επειδή, συχνά την κακοποίησαν κάτω από την επίδραση συναισθηματισμών. Στο τέλος Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ένα Συνέδριο στην Ακαδημία Αθηνών και στο τέλος Μαΐου προβλέπεται ένα ακόμα στην ’νδρο και ίσως να ακολουθήσουν και άλλα τόσο εδώ στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σημαντικές ανακοινώσεις και τη δημοσίευση ανέκδοτου υλικού και εκτίμησης των γεγονότων. Επειδή η 4η Σταυροφορία, ως ιστορικό γεγονός και ιδιαίτερα οι θρησκευτικές της επιπτώσεις, μας αφορά, ως θρησκευτική κοινότητα, θα αφιερώσουμε τις λιγοστές επόμενες γραμμές για τη συνολική εκτίμηση της.

Η 4η Σταυροφορία είχε οργανωθεί με γενική ευθύνη του πάπα Ιννοκεντίου Γ’ και με τη σύμπραξη αρκετών ευρωπαϊκών κρατών. Είχαν καταρτιστεί τα επιτελικά σχέδια με στόχο την κατάληψη της Παλαιστίνης και τη συντριβή των μουσουλμάνων. Για τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε να μεταφερθεί ο σταυροφορικός στρατός στην Αίγυπτο και να αποκοπεί κάθε ανεφοδιασμός των Αράβων της Παλαιστίνης από τον νότο. Η μεγάλη θαλασσοκράτειρα δύναμη, η Βενετία, ορίστηκε ως το σημείο συγκέντρωσης και αναχώρησης των στρατευμάτων. Ο δόγης της Βενετίας, Ερρίκος Δάνδολος, ζήτησε την άμεση καταβολή των μισθωμάτων των πλοίων που θα διέθετε, καθώς και τα χρήματα για την αγορά των τροφίμων με τα οποία θα ζούσε ο στρατός κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που θα κρατούσε, στην καλύτερη περίπτωση, τουλάχιστο 3 μήνες. Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, αν αναλογιστούμε πως είχαν συγκεντρωθεί για την εκστρατεία 35 000 στρατός και 4500 άλογα! Ο δόγης ήταν σίγουρος πως δε μπορούσαν να του καταβάλλουν ένα τέτοιο ποσό και αποσκοπούσε να αναγκάσει τους επικεφαλής της εκστρατείας να τον πληρώσουν «σε είδος», δηλαδή να πραγματοποιήσουν μια εκστρατεία για λογαριασμό του. Οι σταυροφόροι συμφώνησαν και κυρίεψαν για λογαριασμό της Βενετίας την πόλη Ζάρα στις ακτές της Δαλματίας.

Αλλά και πάλι οι αριθμοί δε συμπληρώνονταν... Το πρόβλημα λύθηκε με την άφιξη στην Ιταλία του διαδόχου του θρόνου της Κωνσταντινούπολης, του Αλεξίου Αγγέλου, ο οποίος υποσχέθηκε όλο το ποσόν που χρεαζόταν η εκστρατεία και άλλα ακόμα οφέλη, εφόσον οι σταυροφόροι, με μια «μικρή» παράκαμψη από την Κωνσταντινούπολη, εξασφάλιζαν την επάνοδο στον θρόνο του πατέρα του Ισαάκιου, ο οποίος είχε εκθρονιστεί και φυλακιστεί από τον Αλέξιο Μούρτζουφλο. Οι Βενετοί και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία... Ναι μεν τους ενοχλούσε ο γενικός αφορισμός του πάπα που είχε εκδοθεί εξαιτίας της κατάληψης της Ζάρα (στον όρκο των σταυροφόρων συμπεριλαμβανόταν και ο όρος να μη χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον άλλων χριστιανών), αλλά τα κέρδη προβλέπονταν τόσο μεγάλα, που έπνιξαν τους όποιους φόβους για τα πνευματικά επιτίμια. Αν και ο πάπας Ιννοκέντιος απέρριψε τις προτάσεις του Αλεξίου για βοήθεια με αντάλλαγμα την ένωση των εκκλησιών, ο Δάνδολος και οι αρχηγοί των σταυροφόρων συμφώνησαν με τον Αλέξιο και ξεκίνησαν για την Κωνσταντινούπολη, όπου και έφτασαν στις 24 Ιουνίου 1203. Κυρίεψαν την πρωτεύουσα και ενθρόνισαν τον φυλακισμένο Ισαάκιο.

Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του Αλέξιος γρήγορα διαπίστωσαν πως δεν ήταν δυνατό να καταβάλλουν το οικονομικό τίμημα που είχαν υποσχεθεί και, τελικά, αρνήθηκαν την καταβολή του. Οι σταυροφόροι πολιόρκησαν την Πόλη για δεύτερη φορά και την κυρίεψαν με έφοδο στις 13 Απριλίου 1204. Η λεηλασία, η αρπαγή και η σφαγή υπήρξαν πρωτοφανείς. Ο πάπας Ιννοκέντιος μαθαίνοντας όσα είχαν συμβεί εν αγνοία του έγραψε μια επιστολή με την οποία καταδίκαζε αυστηρότατα τη διαγωγή των σταυροφόρων και διατύπωνε ένα νέο αφορισμό εναντίον όσων έλαβαν ενεργό μέρος σ’ αυτή την προδοσία του σταυροφορικού ιδεώδους, όπως το χαρακτήριζε.

Οι επικεφαλής της σταυροφορίας είχαν ήδη μοιράσει μεταξύ τους τα εδάφη της αυτοκρατορίας πριν ακόμα κυριέψουν την Πόλη. Αργότερα φρόντισαν να κυριέψουν ορισμένα απ’ αυτά και έτσι δημιουργήθηκε η Λατινική αυτοκρατορία και τα υπόλοιπα μεγάλα ή μικρά λατινικά κρατίδια στην Ελλάδα, το Αιγαίο και τη Μ. Ασία. Τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν θνησιγενή: ήταν, όντως, καταδικασμένα να έχουν ιδιαίτερα σύντομη ζωή. Οι Βενετσιάνοι ήταν οι μόνοι που κατόρθωσαν να διατηρήσουν ορισμένες κτήσεις μέχρι και τον 18ο αιώνα.

Το πλέον μακρόβιο κατάλοιπο της 4ης σταυροφορίας, που επιβιώνει μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο, είναι η μικρή (τόση ήταν πάντα) καθολική κοινότητα, έστω και αν δεν κατάγεται εθνικά ή πολιτιστικά από τους σταυροφόρους του 1204.

  

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 5 έως και τις 9 Μαΐου 2004 πραγματοποιήθηκε στην Πόλη των Πατρών η εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Μετά την τέλεση Ιερού Συλλείτουργου στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Ανδρέα άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.

Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν:«το πρόβλημα των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων: προβληματισμός – προοπτική - αντιμετώπιση». Εισηγήσεις στο θέμα  παρουσίασαν τέσσερις Ιεράρχες. Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου, όπως και συγκεκριμένες προτάσεις για το σημαντικό αυτό πρόβλημα που απασχολεί σοβαρά και την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία, πριν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, αποφάσισε να συνεχίσει τη μελέτη  του ιδίου αυτού θέματος και κατά την προσεχή φθινοπωρινή Σύνοδο της, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΣΚΕΚΕ), την Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος (ΕΚΜΕ) και άλλους θεσμούς.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε επίσης με θέματα που αφορούν:

·                        Τη ζωή του εφημεριακού κλήρου

·                        Την Κάριτας Ελλάς

·                        Τη μετάφραση στη νεοελληνική του νέου Ρωμαϊκού Λειτουργικού

·                        Τη συνεργασία με το Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) και την Επιτροπή των Ιεραρχιών των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης

·                        Τη νομική προσωπικότητα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

·                        Τη Συνοδική Επιτροπή για την Κατήχηση.

 

Τέλος, εν όψει της λήξεως της θητείας του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, έγινε εκλογή νέου Προέδρου. Εξελέγη ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου π. Φραγκίσκος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, οι Αρχιερείς πραγματοποίησαν προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου φυλάσσεται η τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, αδελφική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Πατρών κο Νικόδημο και εθιμοτυπική στον Δήμαρχο Πατρέων κο Καράβολα. Την Κυριακή 9 Μαΐου τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Ανδρέα, με τη συμμετοχή της ενοριακής κοινότητας, κατά το οποίο έψαλε εμμελέστατα η πολυφωνική χορωδία του Ναού.

Η προσεχής φθινοπωρινή Σύνοδος της Ιεραρχίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 12-15 Οκτωβρίου 2004.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

 ΕΛΛΑΔΟΣ

Σύρος, 18 Απριλίου 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Πανελληνίου Σεμιναρίου Στελεχών της Ε.Κ.Ν.Ε. που είχε ως θέμα: « Πως μπορώ να είμαι έντιμος στις προσωπικές και κοινωνικές μου σχέσεις». Οι εργασίες του σεμιναρίου άρχισαν στις 16 Απριλίου και φιλοξενήθηκαν στους χώρους του πνευματικού σπιτιού «Αγία Λουίζα ντε Μαριγιάκ» του τάγματος των Αδελφών του Ελέους στην ’νω Σύρο (πλησίον Ι.Ν. Αγίου Σεβαστιανού).

 

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν και εμβάθυναν το θέμα της εντιμότητας με κριτήρια την ειλικρίνεια, την αυτοθυσία και γενναιοδωρία, την προσήλωση στις αρχές, την υπευθυνότητα και συνέπεια, τη συνείδηση στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας και την παρουσίαση και σύνθεση των συμπερασμάτων στην ολομέλεια.

 

Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου ήταν στελέχη της Ε.Κ.Ν.Ε. από όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες, στοιχείο που επέτρεψε την ανταλλαγή απόψεων για την γενική ποιμαντική κατεύθυνση, τους στόχους, την πορεία, την οργάνωση και τη διοικητική δομή της Ε.Κ.Ν.Ε., σε ολομέλεια στην οποία παρευρέθη ο Επίσκοπος Σύρου, Σεβασμιότατος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

 

Στο περιθώριο των εργασιών του Σεμιναρίου έγινε η τακτική συνεδρίαση του πανελληνίου Συμβουλίου της Ε.Κ.Ν.Ε., το οποίο μεταξύ άλλων αποφάσισε:

+ Τη διοργάνωση της θερινής κατασκήνωσης μόνο κατά τη δεύτερη εβδομάδα (17-24 Ιουλίου 2004) που είχε προγραμματισθεί.

+ Την έναρξη των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (μετάφραση κειμένων, τοπικά σεμινάρια, μέθοδοι εργασίας) που θα πραγματοποιηθεί στην Κολονία το 2005.

+ Την εξέταση των υποβληθέντων σχεδίων για το λογότυπο της Ε.Κ.Ν.Ε.

+ Την υποβολή του αναλυτικού οικονομικού σχεδίου και παράλληλου αιτήματος προς την Ιεραρχία, για την συνάντηση με τους Επισκόπους στην Συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

 

Για το Πανελλήνιο Συμβούλιο της Ε.Κ.Ν.Ε.

 

Γιάννης Τζαγάκης, Υπεύθυνος Τύπου, Ενημέρωσης και Σχολείων

 


 

&

Κυκλοφόρησε ο 1ος τόμος

Anno Domini

Ι (ΜΜΙΙΙ)

Ένας τόμος για την ιστορική παρουσία

της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα


 

300 σελ. για την παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΤΗΝΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

Τόμος 5ος

 

500 σελ.  για την ιστορία της Τήνου

Ζητείστε τους στο τηλ. 2283051813

Εκδόσεις του Αποστολικού Κέντρου

«Πίστη και Πολιτισμός»

της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου


home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.