Για μια Σαρακοστή

ευσπλαχνίας

Σε λίγες μέρες θα έχουμε για άλλη μια φορά μέσα στη ζωή μας τη μεγάλη ευκαιρία να ζήσουμε τη μεγάλη εμπειρία της Τεσσαρακοστής. Και αυτό οφείλουμε να το θεωρήσουμε ως μια ιδιαίτερη ευλογία του Θεού, που μας προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία επιστροφής σ’ Εκείνον. Η επιστροφή αυτή έχει χαρακτήρα βιωματικό και εμπειρικό, που θα ξεκινάει από την απόλυτη παραδοχή της απομάκρυνσής μας από κοντά του και θα καταλήγει στη έξοχη εμπειρία του εναγκαλισμού μας μαζί του.

Η καθημερινή μας εμπειρία μας διδάσκει πως υπάρχουν χιλιάδες αιτίες που μας απομακρύνουν συνεχώς από κοντά του, από την πηγή της ζωής και μας οδηγούν σε χαώδεις περιπλανήσεις αναζήτησης της χαράς και της ευτυχίας. Όμως, δεν καταλήγουμε πουθενά. Αντίθετα, μάλιστα, διαπιστώνουμε πως βαλτώνουμε συνεχώς και περισσότερο και αντί να κλείνουμε τα αδιέξοδα, αυτά ανοίγουν όλο και περισσότερο και χανόμαστε μέσα τους. «Δυστυχισμένος άνθρωπος που είμαι! Ποιός θα με ελευθερώσει απ’ αυτό το σώμα το καταδικασμένο σε θάνατο;» διερωτάται ο Απόστολος Παύλος (Ρωμ 7,24).

Η Τεσσαρακοστή είναι η ιδανική περίοδος για την εμπειρία της απελευθέρωσης αυτής, που συντελείται κατά τη διάρκειά της και φτάνει στο αποκορύφωμά της με το Πάσχα της Ανάστασης. Η οδός της απελευθέρωσης είναι η «ευσπλαχνία». Πράγματι, ο χριστιανός αποκτά την εμπειρία της ευσπλαχνίας του Θεού μέσα στη Τεσσαρακοστή και καλείται να τη μοιραστεί με τους αδελφούς του. Ο Θεός αποκαλύπτει την ευσπλαχνία του με το να καταστήσει τον χριστιανό συμμέτοχο σ’ αυτή την απόλυτα ευτυχή εμπειρία της απελευθέρωσης και τον καλεί να τη βιώσει χαρίζοντάς την και στους άλλους με τη συγγνώμη.

Είναι η Τεσσαρακοστή η ιδανική περίοδος για να βιώσει ο χριστιανός την εμπειρία της ευσπλαχνίας, να τη ζήσει στην καθημερινότητά του ερχόμενος σε επαφή με τον Θεό, απ’ τον οποίο πρώτος θα την αντλήσει και στη συνέχεια να τη βιώσει με τους αδελφούς του.   Βωλάξ

v       Απλά και διακριτικά, όπως αρμόζει σε

απλούς και καλούς ανθρώπους, το σεβαστό ζεύγος Γιάννης και Μαρία ΠΙΠΕΡΗ γιόρτασαν την 60ή επέτειο του γάμου τους (29 Νοεμβρίου). Σε μια πανηγυρική θεία Λειτουργία, στις 3 Δεκεμβρίου, δοξολόγησαν τον Κύριο για την αγάπη και την σύμπνοια που υπήρχε και υπάρχει πάντοτε μεταξύ τους και ανέπεμψαν ευχαριστίες για όλες τις χαρές που τους χάρισε στη διάρκεια της συμβίωσής τους. Κι εμείς τους ευχόμαστε να ζήσουν ακόμη χίλια χρόνια και να είναι πάντα έτσι αγαπημένοι και ευτυχισμένοι. 

v        Την 1η Δεκεμβρίου, σε ηλικία 77 ετών αναχώρησε για την ουράνια Πατρίδα ο αγαπητός σε όλους Γιάννης Φυρίγος. Ένα εγκεφαλικό κάποιες μέρες πριν, τον έριξε και χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως στην Αθήνα. Δεν συνήλθε από τότε. Κηδεύτηκε στη Χώρα Τήνου στις 2 του μηνός. Το χωριό θρήνησε για το «χαμό» του, ασφαλώς, μαζί με τους οικείους του. Τρέφει όμως αμείωτη τη βεβαιότητα ότι ήδη βρίσκεται με το Θεό, στον οποίο πίστεψε και στον οποίο πάντοτε ήλπισε. Μόλις τρεις βδομάδες πριν, ο αείμνηστος Γιάννης είχε προσκαλέσει όλο το χωριό να προσευχηθεί μαζί του για την αιώνια ανάπαυση των γονέων του. Και μετά μας κάλεσε όλους στο σπίτι του, στο Βωλάξ, σαν σε αποχαιρετιστήριο δείπνο. Ήταν τόσο χαρούμενος εκείνο το βράδυ…

 Κ.Kλείσμα

v        Κατά το έθιμο, που όπως συνηθίζεται να λέγεται στα Κάτω Μέρη υπάρχει «προ αμνημονεύτων χρόνων» και με θαυματουργικές παρεμβάσεις του ουρανού, γιορτάσαμε στο χωριό μας τη Μεσοσπορίτισσα. άλλως τα Εισόδια της Παναγίας. Από βραδύς ψάλαμε τον εσπερινό με τους ελάχιστους πιστούς που προσήλθαν. Την ημέρα της εορτής, 21 Νοεμβρίου γέμισε και πάλι ο ναός και μπορέσαμε να πανηγυρίσουμε. Συλλειτούργησαν οι πατέρες Σεβαστιανός Φρέρης, Ρόκκος Ψάλτης και Στανίσλαος Στουραΐτης. Στο αρμόνιο, ο π. Ν. Ψάλτης πλαισίωσε την όλη τελετή με τα άσματα. Ένα μικρό πανηγύρι στην περιοχή, που συγκεντρώνει κάποιους ευλαβείς και «ανοίγει» επίσης κάποια σπίτια. Ο π. Σεβαστιανός, συντροφευμένος από τον παλαιό εφημέριο π. Αντώνιο Φόνσο, ο οποίος προσήλθε κι αυτός, επισκέφτηκαν κάποια σπίτια.

v        25 Νοεμβρίου, εορτή της Αγίας Αικατερίνης. Λειτουργήσαμε το παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στην Αγία. Σίγουρα συμμετείχαν περισσότεροι πιστοί από όσους συμμετέχουν σε μια κυριακάτικη Λειτουργία. Συγκεντρώθηκαν περί τους 40 πιστούς, αριθμός που δύσκολα συγκεντρώνεται στον ενοριακό ναό. Μήπως το θέμα πρέπει να μας προβληματίσει;

v        Ένας όμορφος ναός, όπως είναι αυτός του χωριού μας χρειάζεται και ένα ανάλογο σκευοφυλάκιο. Έτσι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τους τρεις συνεφημερίους στις 2 Δεκεμβρίου. Είναι αλήθεια ότι οι εργασίες πάνε πολύ σιγά, αλλά προχωρούν έστω κι αν αυτό δε φαίνεται. Λίγη υπομονή και όλα θα είναι πολύ ωραία στο τέλος.

v        Στις 11 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε το συμβόλαιο πώλησης του χωραφιού της εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή του Άγιου Μάρκου. Έτσι ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που είχε αρχίσει με τον προηγούμενο εφημέριο. Ο Δήμος Εξωμβούργου, που είναι ο αγοραστής, το προορίζει για χώρο αθλοπαιδιών και όπως έχουμε πληροφορηθεί οι εργασίες ανάπλασης θα αρχίσουν πολύ σύντομα Δεν έγινε ανήμερα προσφορά; Υπάρχουν κι από τα δυο..

Κέχρος

v        Τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, θυμηθήκαμε και μνημονεύσαμε μπροστά στον Κύριο την ευσεβή οικοδέσποινα Φραγκίσκα Βιδάλη. Θυμηθήκαμε την ευσέβειά της και την απλότητά της, και παρακαλέσαμε τον Θεό Πατέρα να την πάρει στη Βασιλεία του

v        Γάμος με διπλή βάφτιση έγιναν στο χωριό μας. Στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή οι Κάρολος και Ναταλία ΒΙΔΑΛΗ αντάλλαξαν την υπόσχεση αμοιβαίας αγάπης μπροστά στον Κύριο. Επειδή όμως το ζευγάρι αυτό συμβίωνε ήδη από δυο χρόνια και είχε ήδη αποκτήσει δυο χαριτωμένα δίδυμα παιδιά, βαφτίστηκαν σ΄ αυτήν τη  ίδια τελετή και έλαβαν τα ονόματα Κλαύδια-Μαγδαληνή και Κοσμάς αντίστοιχα. Στην οικογένεια ολόκληρη ευχόμαστε να ζήσουν αγαπημένοι και ευτυχισμένοι και η χάρη του Κυρίου να τους συντροφεύει. Τα Μυστήρια τέλεσε ο π. Μάρκος Βιδάλης, θειος του συζύγου.

Κουμάρος

v        Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις ή εξάψεις αλλά με όλο το τυπικό και με όλη τη σοβαρότητα, την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, το χωριό συγκεντρώθηκε μαζί με τους τρεις συνεφημερίους. Ο στόχος αυτής της συνάντησης: πρώτα να γίνει και πάλι μια ενημέρωση των πιστών για την πορεία της ενορίας· έπειτα να γίνει το κάντο των χωραφιών της εκκλησίας. Και έγιναν και τα δυο μέσα σ’ ένα κλίμα ειρηνικό και αμοιβαίας κατανόησης

v        Χειμωνιάτικο αλλά όχι λιγότερο λαμπρά γιορτάστηκε το δεύτερο πανηγύρι του χωριού, προς τιμήν της Αγίας Λουκίας. Τι κι αν το εκκλησάκι είναι ιδιωτικό, όλοι ήταν εκεί. Και όχι μόνο οι Κουμαριανοί: εκεί ήταν το μισό Σκαλάδο, το μισό Βωλάξ και άλλοι από κοντινά ή μακρινά μέρη. Μόνο που εφέτος αρκεστήκαμε στον ένα ιερέα, αφού, ημέρα Σάββατο που έπεσε η γιορτή, όλοι οι ιερείς ήταν απασχολημένοι με τα κατηχητικά. Ακολούθησε βέβαια το καθιερωμένο τραπέζι στου Φαντή. Όλα ήταν ωραία, αλλά εκείνο το καινούριο κρασί, πώς ξίνισε έτσι… Έννοια σου, φίλε Φαντή, δε θα το πούμε πουθενά.

Κρόκος

v        Τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο κοιμητήριο του χωριού. Αυτή τη φορά υπήρχαν πολλοί λόγοι: ήταν η μνήμη όλων των κεκοιμημένων, ήταν η προσεχής εορτή του Αγίου Ανδρέα, ήταν… τι άλλο θέλαμε. Βρεθήκαμε όλοι εκεί στο κοιμητήριο και τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία.

v        Όπως ήδη είχε αναγγελθεί στο προηγούμενο φύλλο, ο ναός της Ευαγγελίστριας Κρόκου διαθέτει νέους ωραίους πάγκους. Αλλά επειδή και οι παλαιοί δεν ήταν άχρηστοι και επειδή δεν έπρεπε να πάνε χαμένοι, σήμερα εξυπηρετούν άλλοι στο κοιμητήριο της Ξινάρας και άλλοι στο παρεκκλήσιο της αγίας Αικατερίνης στο Κάτω Κλείσμα.

v        Στις 8 Δεκεμβρίου, δε γιορτάζουν μόνο οι Κονκέπτες, γιορτάζει πριν απ’ όλα η Παναγία. Ναός της Παναγίας στον Κρόκο, γιορτάσαμε λοιπόν κι εμείς. Σχεδόν πανηγυρική η Θ. Λειτουργία, αφού πριν μπορέσαμε να κάνουμε κάποια δοκιμή και να ετοιμάσουμε τα άσματα! Έτσι αποδείξαμε ότι ακόμη και οι μεγάλοι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν χορωδία: οι κυρίες Ελένη, Τερέζα και Τερεζούλα, Μιρκέττα, Άννα, αυτές και άλλες καθώς και κάποιοι άνδρες. Μπράβο τους.

Λουτρά

v        Το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, το χωριό μας ζωντάνεψε και πάλι. Πολλά σπίτια έμειναν ανοικτά για ένα 48ωρο. Ο λόγος: το μνημόσυνο της Ρένας Δελλατόλα που έγινε σήμερα στην Ξινάρα. Όλοι οι Λουτριανοί της Αθήνας, που δεν είχαν έρθει για την κηδεία της, ήρθαν σήμερα. Τι κι αν είχαν την πρωινή Λειτουργία με το μνημόσυνο; Το βράδυ ο ναός του Αγίου Ιγνατίου γέμισε πάλι και η Λειτουργία της Κυριακής έγινε πανηγυρική.

v        Λίγο κράτησε όμως αυτή η αύξηση του πληθυσμού. Ο Δεκέμβριος αποδείχτηκε αρνητικός για το χωριό μας. Πρώτοι το ζεύγος κυρ Γιάννης και η κυρά Κατίνα αναχώρησαν για την Αθήνα όπου πρόκειται να περάσουν τους χειμωνιάτικους μήνες μαζί με τα παιδιά τους. Ακολούθησαν ο άλλος κυρ Γιάννης με την κυρά Βαγγελιώ. Πήγαν κι αυτοί στην Αθήνα να περάσουν με τα παιδιά τους τις Γιορτές. Έτσι, από το μπάρμπα Μάρκο, που είναι στη μια άκρη, μέχρι τους πατέρηδες στην άλλη άκρη του χωριού, σύνολο μονίμων κατοίκων 6. Τακτικά εκκλησιαζόμενοι στην εκκλησία του χωριού 2. Συμπέρασμα …

v        Ευτυχώς υπάρχει και η παρουσία των Αδελφών του Ελέους που έρχονται και μένουν στο χωριό μας. Κι αν δεν προσθέτουν πολλή παρουσία, κι αν δεν αυξάνουν τον πληθυσμό του χωριού μας, το έργο που παράγουν για την Τήνο είναι πολύ χρήσιμο. Αλλά για το έργο των Αδελφών θα μιλήσουμε στο επόμενο.

Μύκονος

v        Μια φορά μέχρι τώρα, στις 7 Δεκεμβρίου, δεν μπόρεσε ο ιερέας να φθάσει μέχρι τη Μύκονο, λόγο απαγορευτικού στην κίνηση των πλοίων. Υπάρχει, πράγματι, στη Μύκονο, μια καθολική Κοινότητα, την οποία παραδοσιακά συνηθίσαμε να την θεωρούμε και να την αποκαλούμε μικρή, η οποία όμως, αν απαριθμηθεί και αν συνειδητοποιηθεί, τότε ίσως να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη από κάποιες άλλες που αποκαλούνται «μεγάλες». Οι προσπάθειες πάντως συνεχίζονται.

Ξινάρα

v        Στις 2 Νοεμβρίου, στο εξωκλήσι των Αγίων Ανδρέα και Νικόλα εορτάσαμε τον άγιο Ανδρέα. Και στην συνέχεια συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί στην ενορία για να κάνουμε το «κάντο» των χωραφιών της εκκλησίας

v        Στις 22 Νοεμβρίου μνημονεύσαμε και πάλι μπροστά στον Κύριο την αγαπητή σε όλους Ρένα Δελλατόλα Και πάλι πολύς κόσμος, από όλα τα γύρω χωριά, αλλά και από την Αθήνα. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να έρθουν για την κηδεία της και ήρθαν σήμερα

v        Στις 6 Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Νικολάου, γιόρτασε ο Επίσκοπός μας. Και δέχθηκε τις ευχές όλων στο επισκοπικό Μέγαρο, στην Ξινάρα. Το χωριό ξανάζησε μια μέρα παλιάς δόξας. Πρώτοι, βέβαια, μεσ’ το απόγευμα, προσήλθαν να ευχηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ξινάρας. Αλλά και μέχρι αργά το βράδυ κατέφθαναν τα αυτοκίνητα με τους πιστούς και τους φίλους που έρχονταν για να ευχηθούν στον Επίσκοπο. Εις πολλά έτη, Δέσποτα.

Σκαλάδος

v        Στο χωριό μας ξεκινήσαμε την περίοδο του Ερχομού το Σάββατο το βράδυ με τη Θ. Λειτουργία. Μια προσπάθεια έγινε από όλους ώστε αυτή η Λειτουργία να είναι κάτι το διαφορετικό, να είναι πιο επίσημη. Τα παιδιά συγκεντρωμένα μια ώρα πριν μπόρεσαν να μπουν στο πνεύμα της νέας λειτουργικής περιόδου, να φορέσουν τα ρασάκια και να ετοιμαστούν για μια επισημότητα. Αλλά και οι μεγάλοι, κάποια καλή προσπάθεια έδειξαν, αφού εκείνη τη μέρα κάπως περισσότεροι προσήλθαν και, θα μπορούσαμε να πούμε, σχεδόν από την αρχή…

Κάμπος

v        Στις 8 του Δεκέμβρη πέθανε ο Ματθαίος Απέργης (Μακιός) σε ηλικία 88 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!

Καρδιανή

v        Τελέσθηκε το λεγάτο του Αγ. Νικολάου (κοιμητήριο της Ενορίας). Οι εργασίες για τη πλακόστρωση έχουν ολοκληρωθεί. Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολλούς ευεργέτες και κυρίως την επιτροπή για το κοιμητήριο για τη σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν μέχρι σήμερα!.

Χίος - Μυτιλήνη

v        Παρ’ όλες τις δυσκολίες (κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών), η εξυπηρέτηση των ενοριών της Χίου και Μυτιλήνης πραγματοποιείται κάθε μήνα είτε από τους Ιερείς π. Νίκο και π. Αντώνη, είτε από τους Αδελφούς Μαριανούς, Ιγνάτιο και Ευάγγελο. Έτσι στις 6 του Δεκέμβρη πανηγύρισε με κάθε επισημότητα ο Καθεδρικός Ναός της Χίου. Επίσης στις 7 του μηνός, ο εφημέριος π. Αντώνης τέλεσε την Θ. Λειτουργία στη Μυτιλήνη.

v        Για τις χριστουγεννιάτικες εορτές επισκέφτηκε τη Χίο ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος με μια μικρή ομάδα συνοδείας από την Τήνο και τέλεσαν την εορτή της Αγ. Οικογένειας.

 Στενή

v        Κάθε Παρασκευή πριν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας απαγγέλλεται το άγιο Ροδάριο.

v        Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

v        Τελέστηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα το Εορταστικό τριήμερο πανήγυρης Αγίου Νικολάου. Στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση με ευχή. Στις 5 Δεκεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά την ολοκλήρωση της Ακολουθίας ευχηθήκαμε στην αίθουσα στον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπό μας. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία από τον Εφημέριο.

v        Πραγματοποιήθηκε η Τριήμερη προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου. Την ημέρα των Χριστουγέννων τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση και το απόγευμα η Ακολουθία του Εσπερινού. Στις 26 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα με την Αγία Ώρα προσευχής. Στις 27 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και ακολούθησε η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση. Το απόγευμα τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού στην οποία και προέδρευσε ο π. Μάρκος Φώσκολος.

v        Την Πέμπτη 1η Ιανουαρίου, Πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας και Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη, τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Στη συνέχεια στην Ενοριακή Αίθουσα η κοπή της πίττας του Δήμου και του Συλλόγου, και μετά τις ευχές ακολούθησε συνεστίαση.

v        Στις 3 Ιανουαρίου τέλεσαν το γάμο τους ο Νικόλαος Σουμπασάκος και η Ιωάννα Γιαννησοπούλου. Τους ευχόμαστε να ζήσουν ευτυχισμένοι.

v        Τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου το απόγευμα τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων και η Θ. Λειτουργία των Θεοφανίων. Στις 6 Ιανουαρίου το απόγευμα τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού των Θεοφανίων και ακολούθησε ο ασπασμός του Θείου Βρέφους κλείνοντας με την ακολουθία αυτή την Περίοδο των Χριστουγέννων.

v        Με μεγάλη επιτυχία οι νέοι της Ενορίας κατασκεύασαν τη χριστουγεννιάτικη φάτνη σε χώρο που διαμόρφωσαν κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Επίσης στέφθηκε με επιτυχία η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της νεολαίας στο κέντρο απόδραση στις 27 Δεκεμβρίου. Για την ενίσχυση του ταμείου τους διοργάνωσαν και μία λαχειοφόρο αγορά.

v        Η Επιτροπή του Προσκυνήματος της Φανερωμένης ευχαριστεί θερμά τον κ. Αντώνη που κατάγεται από το Σκαλάδο για την προσφορά των καθισμάτων για το Ναό του Προσκυνήματος και τη Σοφία Βιδάλη γα την προσφορά της εικόνα του προσκυνηταρίου.

Μυρσίνη

v        Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία: στις 8 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της Πανήγυρη της Αμίαντης Σύλληψης της Θεοτόκου στον Ενοριακό Ναό, στις 10 Δεκεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Μαγκανάρι, στις 9 Ιανουαρίου στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στην Πλύστρα.

v        Στις 24 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Αγρυπνία των Χριστουγέννων και η μεσονύχτια Θ. Λειτουργία της Γέννησης.

v        Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου τέλεσαν το Γάμο τους ο Ζαχαρία Κουβαράς και η Ευφροσύνη Αρμακόλλα. Τους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια.

v        Στις 31 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Ακολουθία του πρώτου Εσπερινού προς τιμή της Παναγίας ως ευχαριστήρια ακολουθία για το τέλος του έτους. Την 1η Ιανουαρίου τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στη συνέχεια στην Αίθουσα κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίττα και δόθηκαν οι ευχές για το νέο έτος.

v        Στις 6 Ιανουαρίου, τελέστηκε η Θ. Λειτουργία των Θεοφανίων και ακολούθησε ο ασπασμός του Θείου Βρέφους.

Ποταμιά

v       Στις 4 Δεκεμβρίου μετά τις Εξομολογήσεις και την τέλεση της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου με Ευχή.

v        Στις 24 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία της παραμονής Χριστουγέννων. Την 1η Ιανουαρίου τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Στις 6 Ιανουαρίου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία των Θεοφανίων και ακολούθησε ο ασπασμός του Θείου Βρέφους.

Χώρα

v        Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο εκκλησιασμός των παιδιών του Γυμνασίου. Την ίδια μέρα το απόγευμα, τελέστηκε στο θεομητορικό προσκύνημα του Βρυσιού επιμνημόσυνη Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν πολλοί ιερείς, για την ανάπαυση της ψυχής του π. Ουμβέρτου Τόνεσμαν, ο οποίος με αγάπη και για μια σειρά ετών υπηρέτησε την τοπική μας Εκκλησία εκεί.

v        Την 1 Δεκεμβρίου απεβίωσε στην Αθήνα ο Ιωάννης Φυρίγος σε ηλικία 76 ετών και κηδεύτηκε την επομένη στην ενορία μας, την οποία διακόνησε με ιδιαίτερη αγάπη επί σειρά ετών ως ψάλτης και αναγνώστης. Επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου απεβίωσε η Μαγδαληνή χήρα Λωράν Άνδροβικ μετά από σύντομη ασθένεια. Συλλυπούμαστε τους οικείους τους και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής τους στους ουρανούς.

v        Στις 6 Δεκεμβρίου πανηγύρισε ο ιστορικός ενοριακός μας ναός αφιερωμένος στη μνήμη του προστάτη των φτωχών και των ναυτικών Αγίου Νικολάου με κάθε δυνατή επισημότητα, αφού συνέπεσε με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης της Εικόνας του. Εκτός από την πνευματική προετοιμασία (τριήμερο Ακολουθιών και εξομολόγησης), προηγήθηκε και ακολούθησε ένα τριήμερο πολιτιστικών ομιλιών που πλαισίωσε τη φετινή πανήγυρη. Στις 3 Δεκεμβρίου ο ιστορικός κ. Κώστας Δανούσης παρουσίασε σε ομιλία του το θέμα «Ο Άγ. Νικόλαος στην ιστορία και στην τέχνη» με προβολή διαφανειών. Στις 4 Δεκεμβρίου ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος παρουσίασε το θέμα: «Η Χώρα του Αγίου Νικολάου και σύντομη ιστορία της ενορίας μας». Στις 5 Δεκεμβρίου, μετά τον πρωινή Θ. Λειτουργία ο εφημέριος και ο επίτροπος κ. Φραγκίσκος Αμοιραλής ταξίδεψαν μέχρι τη Ραφήνα για να συνοδέψουν την εφέστια Εικόνα του Αγ. Νικολάου που είχε μεταφερθεί στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου προς συντήρηση στο εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης του κ. Γιάννη Γκερέκου. Ο ίδιος, μάλιστα και η σύζυγός του συνόδεψαν την Εικόνα μέχρι την Τήνο και έλαβαν μέρος στην πανήγυρή μας. Φτάνοντας το πλοίο στην Τήνο κατά τις 9.30 μμ, μπροστά στο λιμάνι είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και τους σσ. ππ. Ρόκκο Ψάλτη, Ριχάρδο Ταράσκεβιτς και Στανίσλαο Στουραϊτη, για να υποδεχτούν την Εικόνα του Αγίου Νικολάου. Αφού έγινε σύντομη υποδοχή της Εικόνας μπροστά στην είσοδο του πλοίου, ξεκίνησε η λιτάνευση μέχρι τον ενοριακό μας ναό την οποία συνόδευε με ψαλμωδία μεγάλος αριθμός ενοριτών και συμπολιτών μας. Την Εικόνα σήκωναν άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Τήνου, με επικεφαλής τον λιμενάρχη Τήνου κ. Ιάκωβο Γκίζη. Μέσα στον ναό τοποθετήθηκε στη θέση του θρόνου και αμέσως μετά άρχισε η Ακολουθία του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού. Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε τον λόγο του προς τους πολυπληθείς ευλαβείς του Αγίου και ολοκληρώθηκε η τελετή με τον ασπασμό της Εικόνας, η οποία, γύρω στα μεσάνυχτα τοποθετήθηκε στη θέση της, στην οποία βρισκόταν από τα μέσα του 18ου αιώνα και από την οποία απουσίασε φέτος για 3 μήνες. Την επομένη τελέστηκε η επίσημη Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος, και οι ππ. Νικ. Ψάλτης, Σεβ. Φρέρης και Αθανάσιος Αρμάος. Στη Θ. Λειτουργία παρέστησαν και οι Αρχές του νησιού, που αμέσως μετά εξέφρασαν και τις ευχές τους στον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα μετά εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με την ομιλία του κ. Γιάννη Γκερέκου με θέμα: «Η συντήρηση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου» με προβολή σχετικών διαφανειών. Οι παρόντες μπόρεσαν να διαπιστώσουν τα διάφορα στάδια των εργασιών της συντήρησης καθώς και να θαυμάσουν σε μεγέθυνση τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την αρχική ζωγραφική εργασία του 1738, έτος κατασκευής της Εικόνας, πιθανόν στη Βενετία. Ολοκληρώνο-ντας τη σύντομη περιγραφή του εορτασμού, η ενοριακή Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους εκείνους οι οποίοι με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλλαν στην επιτυχία του εορτασμού και να ευχηθεί την ευλογία του Αγ. Νικολάου επάνω τους και επάνω στις οικογένειές τους.      

v        Με την ευκαιρία της προετοιμασίας για τις εορτές των Χριστουγέννων, στις 20 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Ακολουθία Μετάνοιας για τα παιδιά του Κατηχητικού της ενορίας και στις 22 του μηνός ο εκκλησιασμός των παιδιών των δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΤΕΙ της πόλης της Τήνου.

v        Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν στον ενοριακό μας ναό οι εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων. Στην Ακολουθία της Αγρυπνίας και τη μεσονύκτια Θ. Λειτουργία, καθώς και στην ευλογία του Μεγάλου Αγιασμού της παραμονής των Φώτων προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, ο οποίος κήρυξε και τον Θ. Λόγο. Φέτος τη κατασκευή της Φάτνης της Γέννησης φρόντισαν κορίτσια της 1ης Λυκείου. Η φετινή καινοτομία μέσα στον στολισμένο μας ναό ήταν η τοποθέτηση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο δεξί κλίτος του ναού και ερμηνεύτηκε στους έκπληκτους πιστούς η χριστιανική σημασία του «δέντρου της ζωής» και του «δέντρου του Ιεσσαί» απ’ τον κορμό του οποίου βλάστησε ως βλαστός ο Κύριος Ιησού Χριστός. Το απόγευμα της εορτής των Φώτων τελέστηκε πανηγυρικός

v        Την επομένη των Χριστουγέννων, εορτή του πρωτομάρτυρα διακόνου Αγ. Στεφάνου πανηγύρισε για πρώτη φορά το ιδιωτικό εξωκκλήσι του Αγίου, ιδιοκτησίας της οικογένειας της κ. Ειρήνης Βιδάλη. Τους πολυπληθείς ευλαβείς δεξιώθηκε η οικογένειά της στο συγκρότημά της.

v        Στη Θ. Λειτουργία της Κυριακής της αφιερωμένης στην Αγία Οικογένεια, τα ζευγάρια που συμπλήρωσαν κάποια επέτειο έγγαμου βίου μέσα στο 2003, πλαισιωμένα από τα παιδιά τους και τους φίλους τους, είχαν την ευκαιρία να ανανεώσουν τις υποσχέσεις αγάπης και πιστότητας που είχαν δώσει την ημέρα του γάμου τους. Την τελετή την πλαισίωσαν με κατάλληλους ύμνους μέλη της Κοινότητας Νεοκατηχουμένων. Τους ευχόμαστε «να τα εκατοστίσουν».

v        Στις 31 Δεκεμβρίου, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, πολλά μέλη της ενορίας μας συγκεντρωθήκαμε γύρω από το Αγιότατο Μυστήριο και προσευχηθήκαμε στον Κύριο των αιώνων.

v        Την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς μετά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία, οι ενορίτες συγκεντρωθήκαμε στην ενοριακή αίθουσα και κόψαμε την ενοριακή πίτα και ανταλλάξαμε τις ευχές για το Νέο Έτος. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Δημαρχείο και ανταλλάξαμε τις ευχές με τις δημοτικές αρχές.

v        Το απόγευμα της Κυριακής 4 Ιανουαρίου, μέσα σε εορταστικό πνεύμα, στην αίθουσα του Αγίου Αντωνίου έκοψε την πίτα της η ΕΚΝΕ της Τήνου. Παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, ο εκκλησιαστικός παραστάτης της νεολαίας π. Στανίσλαος Στουραϊτης, εφημέριοι, οι μοναχές Ουρσουλίνες και αρκετοί νέοι από διάφορες ενορίες.

v        Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2004 τέλεσαν τους γάμους των στην ενορία μας ο Νικόλαος Φώσκολος και η Παναγιώτα Τατσιώνα. Επίσης, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου τέλεσαν τους γάμους των ο Αντώνης Βίδος και η Μαργαρίτα Ζαλώνη. Στα δυο ζευγάρια ευχόμαστε να ζήσουν και να σχηματίσουν από μια χριστιανική οικογένεια!

Καλλονή

v        Στις 25 Νοεμβρίου, επανιδρύθηκε το πρώτο τμήμα της «ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ», που είναι μία από τις αρχαιότερες Αδελφότητες της Τήνου. Η επανίδρυση έχει σαν στόχο την αφύπνιση των πιστών, με σκοπό την προσευχή για τα ιεραποστολικά έργα της Εκκλησίας και τις Κλήσεις, Ιερατικές και Αφιερωμένης Ζωής. Μέχρι τώρα οι πιστοί πρόσφεραν ανελλιπώς τον οβολό τους, αλλά είχε ατονήσει το καθήκον της συνεχούς προσευχής. Έτσι 24 ενορίτες εγγράφηκαν ως τώρα στην Αδελφότητα με τη πρόσθετη προσπάθεια να συμμετέχουν και στη θ. Λειτουργία που τελείται κάθε μήνα στο Βρυσί για τις Κλήσεις.

v        Στις 30 Νοεμβρίου, κατά τη Θ. Λειτουργία, ορκίστηκε το νέο Ενοριακό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους κ.κ. Πέτρο Αρμάο, Μωυσή Στεργιώτη, Ιωάννη Σκλάβο, Λούη Άνδροβικ, Πολύκαρπο Δελλατόλα, και Ευγέ­νιο Δελλατόλα και Μαρία Απέργη. Η ανανεωμένη αυτή επιτροπή, μετά τη Θ.Λειτουργία προέβη στην ενοικίαση των κτημάτων της Εκκλησίας για την διετία 2003-2005.

v        Την 1η Νοεμβρίου έγινε σύσκεψη του νέου Ενοριακού Συμβουλίου και αφού ανέλαβε το κάθε μέλος τις ευθύνες του, συζητήθηκαν διάφορα προ­βλήματα της ενορίας.

Καρκάδος

v        Στις 20 Νοεμβρίου ο Κύριος κάλεσε κοντά του την Φιλίτσα Ρουγγέρη, σε ηλικία 97 ετών, εφοδιασμένη με τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Η κη­δεία της έγινε την επομένη από τον ενοριακό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Συλλυπούμαστε τους οικείους της ευχόμενοι όπως ο Κύ­ριος κατατάξει την ψυχή της μεταξύ των Αγίων.

v        Μετά από σχετική μελέτη, άρχισαν οι προεργασίες για την αντικατά­σταση των κεραμιδιών της στέγης του ενοριακού ναού, που παρουσιάζει επείγουσα ανάγκη επισκευής. Λόγω των καιρικών συνθηκών οι εργασίες αναβλήθηκαν για την προσεχή Ανοιξη. Στο μεταξύ, επειδή το φτωχό ταμείο του ναού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη δαπάνη, διενεργείται έρανος για την ενίσχυση του. Ήδη οι ντόπιοι ενορίτες πρόσφεραν τον οβολό τους και αγοράστηκαν υλικά. Το ενοριακό Συμβούλιο απευθύνει θερμή παράκληση στους απόδημους ενορίτες να ενισχύσουν οικονομικά το ταμείο της ενορίας, όπως έκαμαν γενναιόδωρα και στο παρελθόν.

 

Αετοφωλιά

v        Με πολλή χαρά και μεγάλη ανακούφιση πληροφορήθηκαν οι αγρότες του χωριού αλλά και όλης της περιοχής ότι σύντομα θα αρχίσουν οι ερ­γασίες για την διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση της οδικής αρτηρίας
Αετοφωλιάς-Πύργου. Ο δρόμος αυτός, εκτός από την τουριστική αξία του θα αξιοποιήσει σημαντικά τον αγροτικό πλούτο της μεγάλης αυτής περιοχής, στην οποία υπάρχουν πολλές αγροικίες και μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Παρακαμπτήριος δρόμος θα διαμορφωθεί προς τους Αγίους Αναργύρους και Αγ. Παντελεήμονα. Επίσης θα διανοιχτεί και δρόμος προς «Αγία Υπακοή». Ελπίζουμε να γίνουν όλα αυτά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2004, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε υλικά για την επισκευή του ιστορικού Ναού της Αγ. Υπακοής που κινδυνεύει να γκρεμίσει. Χωρίς αμαξωτό δρόμο είναι αδύνατη η μετα­φορά υλικών στον παραπάνω ναό.

Άνδρος

v        Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου πανηγύρισε με κάθε δυνατή επισημότητα ο ιστορικός ναός του Αγ. Ανδρέα, παλαιός καθεδρικός ναός της καθολικής επισκοπής Άνδρου. Στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία συλλειτούργησε ο εφημέριος π. Μ. Φώσκολος και παραβρέθηκαν ο π. Ν. Ψάλτης, ο οποίος συνόδεψε τους ύμνους στο εκκλησιαστικό όργανο, καθώς και ο π. Ιωάννης Στάμος της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως κάθε χρόνο εξάλλου. Στην πανήγυρη έλαβε μέρος και μεγάλος αριθμός προσκυνητών από τη Σύρο (με τη φροντίδα του Προέδρου του Συνδέσμου Καθολικών της Σύρου κ. Λ. Παλαιολόγος) και από την Τήνο (με τη φροντίδα του Προέδρου του Συλλόγου του Αγ. Φραγκίσκου κ. Α. Βιδάλη), καθώς και πολλοί ευσεβείς ορθόδοξοι πιστοί της Χώρας της Άνδρου. Οι προσκυνητές και από τα δυο νησιά περιηγήθηκαν στην Άνδρο και τους προσφέρθηκε πλούσιο γεύμα από τον Έπαρχο Άνδρου κ. Μαλταμπέ ο οποίος παραβρέθηκε και στην εορταστική Θ. Λειτουργία. Οι πιστοί που κατέκλυσαν και τους γύρω χώρους του ναού, έλαβαν μέρος παρακολουθώντας τη Θ. Λειτουργία από τη μικροφωνική συσκευή που τοποθέτησε επί τούτου ο π. Ριχάρδος από την Τήνο. Οι καθολικοί πιστοί της Άνδρου, με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Δαλέζιο, επεφύ-λαξαν μια ζεστή υποδοχή στους πολυπληθείς επισκέπτες, οι οποίοι αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στο Γαύριο και επέστρεψαν στα νησιά τους. Σε όλους ευχόμαστε και του χρόνου!

v        Ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος επισκέφτηκε την Άνδρο στις 16 Νοεμβρίου, στις 14 και 28 Δεκεμβρίου και στις 18 Ιανουαρίου. Κάποιες φορές έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην ενοριακή Θ. Λειτουργία και κάποιους περαστικούς αδελφούς μας από την Αθήνα, αλλά και από το εξωτερικό.

 

«Αναζητώντας λιμάνι

στο ταξίδι της ζωής»

Από τη Δευτέρα 29 μέχρι την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στο Εξώμβουργο διημερίδα για νέους, από Γ’ Γυμνασίου και άνω, με θέμα «Αναζητώντας λιμάνι στο ταξίδι της ζωής». Την ευθύνη για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της συνάντησης είχε η Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας με τη βοήθεια μελών της Επιτροπής «εκτάκτου ανάγκης».

Από νωρίς, λοιπόν, είχαν αρχίσει να «ταξιδεύουν» τα καραβάκια-προσκλήσεις σε όλη την Τήνο και όχι μόνο. Πολλοί έδειχναν ότι θα ρίσκαραν και θα έμπαιναν στο ίδιο πλοίο.

Έτσι τη Δευτέρα το απόγευμα συγκεντρώθηκε στο Εξώμβουργο μια ομάδα περίπου 35 ατόμων (στους οποίους προστέθηκαν και φίλοι μας από τη Σύρο την ίδια και την επόμενη μέρα) και ξεκίνησε το ταξίδι. Ένα ταξίδι προβληματισμού, ανταλλαγής, προσευχής αλλά και διασκέδασης, φιλίας, μοιράσματος. Από την πρώτη στιγμή, όλοι έδειξαν ότι είχαν διάθεση να συνεργαστούν και να προσφέρουν κάτι από τον καλύτερο εαυτό τους. Τα κείμενα, οι ερωτήσεις προβλημάτισαν. 

Η εργασία σε ομάδες δεν έλεγε να τελειώσει, όλοι ήθελαν να μοιραστούν τις απόψεις τους. Το θέμα άγγιξε πολλούς αφού όλοι έχουν ξεκινήσει το δικό τους ταξίδι προς την ευτυχία και συχνά έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν σε κάποιο λιμάνι, να αράξουν ή απλά να κάνουν ανεφοδιασμό.

Μετά τις δυνατές στιγμές προσευχής που για κάποιους κράτησαν μέχρι αργά τη νύχτα, το κέφι ήταν εμφανές. Αργά το βράδυ έγινε προσπάθεια να βρει ο καθένας το κρεβάτι του, για λίγες στιγμές ξεκούρασης.

Τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού όλοι ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι και ήξεραν πια τι να περιμένουν. Όλα συνεχίστηκαν στους ίδιους ρυθμούς και οι ομάδες έπρεπε σιγά-σιγά να αρχίσουν να προετοιμάζουν την παρουσίασή τους. Η φαντασία και η δημιουργικότητα μεγάλη. Για ώρες φτιάχνονταν καράβια, νησιά, ήλιοι και σύννεφα. Ακόμα και μίνι θεατρική παράσταση. Η συμμετοχή αξιόλογη, η προσπάθεια του μοιράσματος έντονη. Η Θεία Λειτουργία που ακολούθησε χαρούμενη, νεανική αλλά και κατανυκτική. 

Η καλλιτεχνική παρουσίαση, η κοινή προσευχή, η χαρά και τα χαμόγελα όλων ήταν η επιβράβευση για εκείνους που έδωσαν πολύ από το χρόνο τους και ξενύχτησαν κάποια βράδια προσπαθώντας να δώσουν ερεθίσματα στους συμμετέχοντες να προβληματιστούν και να προσευχηθούν με ένα διαφορετικό τρόπο, δίνοντας ένα νεανικό τόνο.

Ευχαριστούμε όσους αποφάσισαν να ταξιδέψουν μαζί μας και ελπίζουμε ότι μετά από όσα διαδραματίστηκαν σ’ αυτή τη διημερίδα ο καθένας συνειδητοποίησε πιο είναι το ασφαλές, το σίγουρο, το αληθινό λιμάνι στο ταξίδι της ζωής.

Η Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας ευχαριστεί ιδιαίτερα το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο, τον κ. Γιώργο Φώσκολο («Μεσκλιές»), τον κ. Μανώλη Παλαμάρη («Σούπερ Μάρκετ Παλαμάρης») για τη σημαντική συμβολή τους στην κάλυψη των εξόδων, τον π. Σεβαστιανό Φρέρη για τη φιλοξενία και τον κ. Μπερνάρντ Αϊχερ για την προσφορά της «Καινής Διαθήκης» στους συμμετέχοντες. 

 

 


 

²²²²²²²²²²²²²²²²²² Ποιμαντική περιοδεία

στα 3 νησιά της Επισκοπής Χίου


 

Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου ξεκίνησε το πρώτο ποιμαντικό ταξίδι του νέου χρόνου. Προορισμός τα τρία ακριτικά νησιά του ανατολικού αιγαίου: Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος.

Ήταν ένα ταξίδι που γινόταν ένα μήνα από το προηγούμενο. Το προηγούμενο είχε προγραμματιστεί για τις εορτές των Χριστουγέννων αλλά τότε επεκράτησαν ισχυροί άνεμοι και έδεσαν και πάλι τα καράβια στα λιμάνια, γι’ αυτό και έγινε δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Συνοδευόμενος από τον π. Ριχάρδο, ξεκίνησα από Τήνο για Ραφήνα με το Ο/Γ Express ΑΘΗΝΑ και από τη Ραφήνα οδικώς για Πειραιά, όπου, χάρη στην Αττική οδό φθάσαμε μετά από τρία τέταρτα.

Εκεί μας περίμενε το ΟΓ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, το οποίο και αναχώρησε στην ώρα του με προορισμό το νησί της Μυτιλήνης.

Μυτιλήνη

Αυτό το νησί ήταν και ο δικός μας πρώτος σταθμός. Εκεί φθάσαμε στις 7,30 το πρωί του Σαββάτου.

Μετά από λίγη ξεκούραση μέσα στο αυτοκίνητο, πήγαμε στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Παναγίας, για να ετοιμάσουμε όλα τα απαραίτητα για την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, η οποία είχε προγραμματιστεί  για τις τέσσερις το απόγευμα.

Λίγο πριν τις τέσσερις άρχισαν να φθάνουν οι ενορίτες. Στην ώρα μας, όπως το συνηθίζουμε, αρχίσαμε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Η συμμετοχή των ενοριτών δεν ήταν η επιθυμητή, ήταν όμως αρκετά δυναμική αφού παρέστησαν τα λαϊκά μέλη της εκεί ενοριακής κοινότητας που είχαν προετοιμάσει και είχαν τελέσει τη Χριστουγεννιάτικη Αγρυπνία. Είχαν μόνα τους εκδώσει ένα ειδικό και χρήσιμο φυλλάδιο, που βοήθησε τη συμμετοχή τους στη Χριστουγεννιάτικη Αγρυπνία.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Λουκία για το στόλισμα του Ναού και την κατασκευή της φάτνης, στις δύο Μαριάννες στην Συλβία και στις άλλες κυρίες αλλά και στον φοιτητή Μάριο από την Κύπρο, που κατάφεραν και πέτυχαν όλοι μαζί αυτό που από καιρό  είχε προτείνει η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού. Ενεργοποιήσουν τα χαρίσματά τους, τα έθεσαν στη διάθεση της Εκκλησίας και το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο.

Ο Κύριος αντάμειψε αυτή την προσπάθεια τους και την επομένη, δηλαδή την ημέρα των Χριστουγέννων τους έστειλε τον αγαπητό π. Σωτήριο Μαυροφίδη, ο οποίος, τόσο με την ιεροπρεπή παρουσία του, όσο και με το μεστό κήρυγμά του, τους έδωσε τη δυνατότητα να γευθούν την ομορφιά της ημέρας των Χριστουγέννων, τελώντας το Μυστήριο της Ευχαριστίας. Ευχαριστούμε θερμά τον π. Σωτήριο.

Στα ταξίδια μας αυτά ο Κύριος έχει το δικό του τρόπο να μας μιλά και να μας οδηγεί ανοίγοντας νέους δρόμους και δίνοντας μας νέες ευκαιρίες να τον υπηρετήσουμε. Πριν αναχωρήσουμε από τη Μυτιλήνη μας συνάντησε ένας νεαρός Άγγλος, ο κος Λεονάρδος, καθηγητής Αγγλικών στο νησί της Μυτιλήνης μας ζήτησε να συμμετάσχει στην κατήχηση που γίνεται σε τρία παιδιά που πρόκειται να λάβουν τα Μυστήρια του Χρίσματος, της Μετάνοιας και της Ευχαριστίας, για να προετοιμαστεί και εκείνος για να λάβει το Μυστήριο του Βαπτίσματος στην Καθολική Εκκλησία. Ανεξιχνίαστα τα έργα του Κυρίου!

Μετά τη Θ. Λειτουργία είχαμε συνάντηση με την παρούσα στη Θεία Λειτουργία Εκκλησία και αφού  δώσαμε ορισμένες συμβουλές και οδηγίες αναχωρήσαμε στις έξη το απόγευμα με το Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ για το δεύτερο προορισμό του ποιμαντικού μας ταξιδιού που ήταν το νησί της Χίου, όπου και φθάσαμε μετά από τρις ώρες ταξίδι.

Χ ί ο ς

Την Κυριακή το πρωί όλα ήταν έτοιμα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Νικολάου. Η συμμετοχή των ενοριτών πολύ καλή και αποζημίωσε ολότελα τον κόπο και την ταλαιπωρία μας.

Μετά τη Θ. Λειτουργία είχαμε την συνηθισμένη συνάντηση με τους παρόντες ενορίτες και μου δόθηκε η δυνατότητα να κατηχήσω τα δύο παιδιά του Γιώργου του Καρουάνου, τα οποία ετοιμάζονται για το Μυστήριο του Χρίσματος, της Μετανοίας και της Αγίας Κοινωνίας. Μαζί με τα δύο αυτά αδέλφια ετοιμάζεται και μία μητέρα με το παιδί της να δεχθούν το Μυστήριο του Βαπτίσματος.

 

Θ. Λειτουργία πίσω από τα κάγκελα

 

Το απόγευμα της Κυριακής είχαμε μια μοναδική εμπειρία. Στις Δικαστικές Φυλακές τελέσαμε σε ένα μικρό κελί, το οποίο είχε μετατραπεί σε προσωρινό παρεκκλήσιο, το πιο όμορφο παρεκκλήσιο του κόσμου, την πρώτη μου Αρχιερατική θεία Λειτουργία πίσω  από τα κάγκελα, στην οποία συλλειτούργησε και ο π. Ριχάρδος. Παρέστησαν εννέα Καθολικοί αλλοδαποί κρατούμενοι και δύο έλληνες Καθολικοί.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Το Ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής αναφερόταν στο πρώτο θαύμα του Ιησού στο Γάμο της Κανά. Η έλλειψη του κρασιού που είναι το σύμβολο της έλλειψης χαράς, μας έδωσε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε «στους κρατούμενους πιστούς μας», πως αν και στη ζωή τους κάποια στιγμή στερήθηκαν αυτό το κρασί από κάποιο δικό τους λάθος και έχασαν τη χαρά,  εμείς ως υπηρέτες στο γαμήλιο τραπέζι του νυμφίου Χριστού, ακούσαμε την εντολή της Παναγίας: «κάνετε ό,τι σας πει» και ήρθαμε να γεμίσουμε τις στάμνες με το νερό της ελπίδας για να το μετατρέψει  ο Χριστός σε κρασί αισιοδοξίας και σε αίμα σωτηρίας.

Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι παρόντες κρατούμενοι πιστοί απαντούσαν στη Θεία Λειτουργία, κρατώντας με σεβασμό στα χέρια τους τα ειδικά φυλλάδια με τα κείμενα που είχαμε ετοιμάσει γι’ αυτό το σκοπό στα ελληνικά και στη γλώσσα των κρατούμενων.

Ο συμπαθής και γεμάτος καλοσύνη Διευθυντής, όλη η ευγενής διοίκηση των φυλακών, οι πάντα πρόθυμοι για εξυπηρέτηση υπάλληλοι με επί κεφαλής τον αγαπητό Πρόεδρο του «Συλλόγου υπαλλήλων των Φυλακών», δείχνουν μια εντυπωσιακή ανθρώπινη ευαισθησία που σκλαβώνει κάθε ελεύθερο επισκέπτη.

Αναντικατάστατη είναι πράγματι η προσφορά της γνωστής σε όλους κας Σελέστ Παπαδοπούλου, η οποία μέσω της Κάριτας Χίου, επιτελεί μία αποστολή που μόνο ο Κύριος γνωρίζει την μεγάλη αξία της και αναγνωρίζουν όσοι γίνονται δέκτες της ανθρωπιάς της και της ευαισθησίας της, καρποί της αγάπης της για την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο που υποφέρει.

Την άλλη ημέρα το πρωί ασχοληθήκαμε με τα έργα που γίνονται στο χώρο του San Felice.

Εκεί δημιουργούμε:

 + ένα παρεκκλήσιο το οποίο θα θυμίζει την ιστορία,

 + μία αίθουσα πολλαπλής χρίσεως που θα γράφει ιστορία και

 + δύο χώρους στον επάνω όροφο που θα βοηθούν την Ενορία να καλύπτει τα έξοδα της διακονίας της.

Όλα προχωρούν καλά και όπως έχει προγραμματιστεί, μέσα στον μήνα Μάιο του 2004, θα είναι έτοιμα για να γίνουν τα εγκαίνια.

Το απόγευμα τελέσαμε και πάλι τη Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό και στις 9,30 αναχωρήσαμε με το ΟΓ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ για τη Σάμο, όπου φθάσαμε στις δώδεκα και τριάντα πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Σάμος

Χάρη στη ζεστασιά που μας εξασφαλίζει πάντα η ευγενική και καλοσυνάτη κα Αιμιλία, μπορέσαμε το πρωί να ξεκινήσουμε την ημέρα αρκετά ανανεωμένοι και φρέσκοι.

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στον Ενοριακό Ναό της Παναγίας. Εκεί γίνονται οι εργασίες για την ανακαίνισή του. Η συνάντηση μας με τον Αρχιτέκτονα κο Βλασιάδη και το συνεργείο του κου Δομίνικου, μας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την πρόοδο των εργασιών και να προγραμματίσουμε τις παραπέρα εργασίες που πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες, ώστε να μη ξεφύγουμε από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει εγκαίνια μέσα στην άνοιξη.

Στο σημείο αυτό αναφέρω πως ήδη βρέθηκε ο δωρητής για τα σαράντα καθίσματα του Ναού, (καρέκλες) και την επίπλωση του σύγχρονου δωματίου του Εφημερίου στον πάνω όροφο του κτιρίου. Βρέθηκε ο δωρητής ή μάλλον οι δωρητές αφού είναι δύο, για την εξασφάλιση μιας σειράς καινούργιων ιερών αμφίων όλων των χρωμάτων. Πολύ σύντομα πιστεύουμε πως θα βρεθεί η δωρητής για τα ιερά σκεύη, για την κατασκευή του εξομολογητηρίου, για την αγορά ενός μικρού εκκλησιαστικού οργάνου, για τις δέκα απλίκες κλπ. Τώρα έφθασε η ώρα  των ευεργετών!

Μετά από αυτή τη συνάντηση πήγαμε στο ερειπωμένο και παραπονεμένο παρεκκλήσιο της πρώην Σχολής των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ, που ευρίσκεται λίγα βήματα πιο πάνω από τον Ενοριακό μας Ναό, για να το ετοιμάσουμε κατάλληλα για την τέλεση της Θ. Λειτουργίας.

Στις δυόμισι το μεσημέρι και με τη βοήθεια μιας λουξ με φυσικό αέριο, λόγω συννεφιάς και έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία με την παρουσία μερικών ενοριτών που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην τηλεφωνική μας κλήση εικοσιτέσσερις ώρες πριν.

Μετά τη Θ. Λειτουργία, στις τρεισήμισι το απόγευμα, καθίσαμε στο τραπέζι γειτονικού Εστιατορίου όλο το εκκλησίασμα για το μεσημεριανό γεύμα. Μετά την Άγια Τράπεζα του Μυστικού δείπνου, το τραπέζι της αγάπης.

Στις πέντε το απόγευμα επιβιβαστήκαμε στο ΟΓ Expres OLYMPIA με προορισμό τη Σύρο για να επισκεφθούμε το Σεβασμιότατο Ιωάννη. Είναι γνωστό πως ο Σεβασμιότατος, καθηλωμένος στην καρέκλα ακούει πάντοτε με χαρά και πνευματική ικανοποίηση τις ειδήσεις που βεβαιώνουν ότι και σήμερα η Εκκλησία την οποία υπηρέτηση πάνω από σαράντα χρόνια συνεχίζει να ζει και να ανανεώνεται.

Το μεσημέρι της Τετάρτης επιστρέψαμε ικανοποιημένοι  στην έδρα μας στην Τήνο, μετά από τριάντα ώρες ταξιδιού μέσα στο Αιγαίο. Εκεί που τα οκτώ πνευματικά μας «γρι-γρί» ψαρεύουν, με εντολή του Κυρίου και συχνά η «ανεμότρατα» τα επισκέπτεται για να συναντήσει τα ψάρια που έπιασαν!


 

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Καθολικός Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

 

ààààààààààààààààààààààààààààààààààààà


home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.