Με όπλο το Ροδάριο

Ο Θεός, που πάντα κάνει μεγαλεία για τον λαό του, έδωσε και φέτος την ευκαιρία στην Εκκλησία μας να ζήσει στιγμές πνευματικής αγαλλίασης με την ευκαιρία της μακαριωνυμίας της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας και τη συμπλήρωση εικοσιπενταετίας του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ στον αποστολικό θρόνο του Πέτρου. Κατά ευτυχή συγκυρία γιορτάστηκε μαζί και η 75η Ημέρα των Ιεραποστολών. Ήταν ευκαιρίες που ο Λαός του Θεού τις γιόρτασε όχι μόνο στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, τη Ρώμη, αλλά και σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες με διάφορες εκδηλώσεις πίστης και κοινωνίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πίστης και ενθουσιασμού που προξενούν οι έμπρακτες αποδείξεις και υλοποιήσεις της αγάπης του Θεού για τον πιστό λαό του, το Άγιο Ροδάριο αναδείχτηκε και πάλι ένα ευτυχές μέσον με το οποίο οι πιστοί μπόρεσαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Πατέρα, διαμέσου της Αειπαρθένου Μαρίας, όσο και να ζητήσουν την προστασία του και την καθοδήγησή του για το μέλλον.

Και φέτος στην τοπική μας Εκκλησία, ιδιαίτερα κατά τον μήνα Οκτώβριο, το Άγιο Ροδάριο είχε την τιμητική του θέση μεταξύ των ατομικών και συλλογικών προσευχών των πιστών μας. Η μακραίωνη παράδοση της αγάπης των καθολικών της Τήνου για την προσευχή αυτή, η οποία φανερώνει όχι μόνο την αγάπη μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε την αγάπη του Θεού που υλοποιήθηκε μέσω των μυστηρίων της σωτηρίας μας, αναβίωσε και πάλι και γίνεται όλο και περισσότερο η κεντρική προσευχή πολλών πιστών μας, μετά από μια περίοδο υποτίμησης αυτής της προσευχής. Ο Άγιος Πατέρας τη συνιστά με θερμότητα σε κάθε περίπτωση και συμβουλεύει τον λαό που ο Θεός του εμπιστεύτηκε, να χρησιμοποιεί το Άγιο Ροδάριο ως ένα από τα μεγάλα όπλα που ο Θεός έθεσε στη διάθεση της Εκκλησίας του, αλλά και των μεμονωμένων πιστών, για να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής και στους πειρασμούς του εχθρού.

Σε μια εποχή σαν τη δική μας, οπότε οι πειρασμοί και τα υπαρξιακά προβλήματα έχουν γιγαντωθεί, οι πιστοί ας πάρουν στα χέρια τους το όπλο αυτό και ας το χρησιμοποιούνε με θάρρος και πίστη.Το Γράμμα του Αρχιεπισκόπου

 

Αγαπητοί μου,

Θέτουμε και αυτή τη νέα ποιμαντική χρονιά υπό τη σκέπη της και της ζητούμε να μας προστατεύει και να ικετεύει το Θεό Πατέρα να μας στείλει ο Πανάγιο Πνεύμα του για να συνοδοιπορεί μαζί μας και να μας εμπνέει νέες ιδέες, νέες δραστηριότητες, νέες πρακτικές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και θα συμβάλλουν όχι απλώς στην συντήρηση μιας νηπιακής  και εύθραυστης πίστης αλλά στη δημιουργία μιας ώριμης πίστης η οποία θα ρυθμίζει και θα στηρίζει τη ζωή μας. Πρωτοβουλίες και πρακτικές που θα ελκύουν τον άνθρωπο που αναζητά το Θεό, όχι για να δεχθεί την ύπαρξή του αλλά για να τον θέσει ρυθμιστή της ζωής του. Φτάνουν πια οι πρακτικές εκείνες που αγγίζουν τον άνθρωπο επιδερμικά και συναισθηματικά γι’ αυτό και τον αφήνουν αδιάφορο όταν άλλες πρακτικές προερχόμενες από άλλους χώρους ξένους προς την Εκκλησία του αγγίζουν πιο δυνατά το συναίσθημα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι δυνάμεις μας είναι λίγες και επομένως πρέπει να τις δαπανούμε στα ουσιώδη και να μην τις σπαταλούμε στα επουσιώδη.

Πρέπει:

να ανοίξουμε τα αυτιά μας, για να ακούσομε τι μας λέει το Πνεύμα και να τα κλείσουμε στις παράλογες και πνευματικά ανώφελες απαιτήσεις.

να ανοίξουμε το στόμα μας για να κηρύξουμε τον αυθεντικό λόγο του Θεού τον εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό, που είναι το καύχημά μας και να κλείσουμε το στόμα μας σε κάθε κακολογία και περιττολογία  που μόνο βλάπτει και καθόλου δεν οικοδομεί.

να ανοίξουμε την καρδιά μας στον συνάνθρωπο μας με συγκεκριμένα έργα αγάπης. Η ηθική και η υλική συμπαράσταση στο συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη είναι καθήκον μας και θα την εξασφαλίσουμε μέσα από την αναδιοργάνωση της Κάριτας και την ποιμαντική των ασθενών. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι επιτελούμε μια εντεταλμένη αποστολή που πρέπει να είναι και συνειδητοποιημένη, για να πείσει, να ελκύσει,  να δεσμεύσει και να σώσει.

 Πιστοί στην εντολή του Κυρίου: «ρίξτε τα δίκτυα στα βαθιά», ξεκινάμε τη νέα ποιμαντική χρονιά με νέο ενθουσιασμό, με νέες ελπίδες και νέες πρωτοβουλίες που θα δώσουν στην τοπική μας Εκκλησία μια καινούρια ανάσα, μια νέα ζωή, την «εν Χριστώ ζωή». Θα πάμε με πολύ χαρά κοντά σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας όπου και αν βρίσκονται αυτά, στα μικρά και στα μεγάλα χωριά αλλά και στα κοντινά και ακριτικά νησιά. Ζητώ από τους Ιερείς που έχουν στην ποιμαντική φροντίδα τους και ενορία εκτός Τήνου να την θέσουν στην ίδια θέση της καρδιάς τους που έχουν θέσεις τις ενορίες της Τήνου και να τις φροντίζουν με την ίδια αγάπη χωρίς καμία διάκριση. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε όλα τα πνευματικά μας παιδιά την ίδια και απαραίτητη πνευματική τροφή. Θέλουμε και οι τριάντα ενορίες μας, ενωμένες ποιμαντικά σε επτά ποιμαντικές ενότητες, να δημιουργούν μια αληθινή κοινότητα πίστης, η οποία θα ακούει συχνά, θα μελετά προσεκτικά, θα τελεί με λαμπρότητα το λόγο  του Θεού και θα δίνει ατομικά και συλλογικά την απάντησή της με τα έργα της που θα αποδεικνύουν την ώριμη πίστη της.

 Σε πολύωρη σύσκεψη του Πρεσβυτερίου που έγινε στις 18 του περασμένου Σεπτεμβρίου, χαράχτηκαν οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα επικεντρωθεί η νέα ποιμαντική μας δραστηριότητα. Πρώτο μας μέλημα θα είναι και πάλι η κατήχηση και η θρησκευτική μόρφωση όλων των ηλικιών.

Για τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν δύο Κατηχητικά Κέντρα, της Πόλεως Τήνου και των Λουτρών. Τα δύο αυτά  κατηχητικά Κέντρα θα επανδρωθούν με το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, ώστε με την καλή θέληση των κατηχητών και συνεργούντος του Παναγίου Πνεύματος, να εξασφαλίζουμε ποιοτική κατήχηση. Μαζί με την κατήχηση θα προσφέρεται  μία φορά το μήνα η επιμόρφωση των Κατηχητών στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη χριστιανική μόρφωση.

Η Εκκλησία μας θα διαθέσει περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία της νεολαίας μας. Επίσκοπος, Ιερείς, και Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας θα προσπαθήσουμε να είμαστε ακόμη πιο κοντά της.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια φροντίδα την ομαδική προετοιμασία των μελλονύμφων γιατί η οικογένεια είναι η κατ’ οίκον Εκκλησία και από την ενότητα και τη σταθερότητα του θεσμού αυτού εξαρτάται η υγιής ζωή και της Εκκλησίας και της πολιτείας.

Οι ενήλικες εκτός από τη συμμετοχή τους στα Μυστήρια τα οποία με το κήρυγμα και την όλη τέλεση τους, πρέπει να αποτελούν ευκαιρίες κατήχησης, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και άλλες μορφές κατήχησης, όπως είναι οι κατηχήσεις της νεοκατηχουμενικής πορείας, οι ομάδες μελέτης της Αγίας Γραφής που έχουν δημιουργηθεί σε μοναχικές ή ενοριακές κοινότητες.

Τα συχνά πανηγύρια της τοπικής μας Εκκλησίας, τα πολλά μνημόσυνα και η τέλεση κάθε μυστηρίου, πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρίες κατήχησης για να νικήσουμε τον πειρασμό που προσπαθεί να μετατρέψει όλα αυτά σε απλές κοινωνικές εκδηλώσεις με θρησκευτική  κάλυψη.

Εύχομαι σε όλη την Εκκλησία καλή νέα ποιμαντική χρονιά και την ευλογία του Θεού με τις ικεσίες της Παναγίας του Ροδαρίου.

 

Η ειρήνη του Κυρίου να είναι μαζί σας

 

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αρχιεπίσκοπος


 

²²²²²²²²²²²²²²²²²²²²²²²²


 

 


Ορισμός νέας Επιτροπής για την Ποιμαντική της νεολαίας

 

Με Επισκοπικό Διάταγμα της 17 Οκτωβρίου 2003, ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, υλοποιώντας όσα είχε προαναγγείλει κατά τη θρονική Εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου στις αρχές Οκτωβρίου, όρισε για τα δυο επόμενα χρόνια μια νέα Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας και την οποία αποτελούν . Τη νέα αυτή Επιτροπή, που ορίζεται για δύο (2) έτη, θα την αποτελούν: ο π. Στανίσλαος Στουραϊτης ως Εκκλησιαστικός Παραστάτης, η κ. Ειρήνη Κρητικού, η κ. Λαμπρινή Απέργη, η κ. Αγνή Δελλατόλα, ο κ. Μάριος Φώσκολος και ο κ. Πέτρος Δελλασούδας.

 

Έργο της νέας Επιτροπής θα είναι: α) η υπόδειξη πρωτοβουλιών στην Εκκλησιαστική Αρχή, ικανών να συμβάλλουν στο να βιώνει η νεολαία μας την πίστη της και την αγάπη της προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του, β) η υπόδειξη, σε συνεργασία με τους Εφημερίους και τα τοπικά συμβούλια νεολαίας, δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν ώστε η νεολαία μας ώριμα και υπεύθυνα να δίνει ενεργό παρόν μέσα στην Εκκλησία και στην κοινωνία, γ) ο συντονισμός των δραστηριοτήτων της νεολαίας μας σε επίπεδο Εκκλησιαστικής Επαρχίας και η συνεργασία με τις αντίστοιχες Επιτροπές άλλων Εκκλησιαστικών επαρχιών.  


 


Ποιμαντική Ενότητα Μητρόπολης Τήνου

v        Και ξαφνικά γίναμε πολλοί! Δηλαδή πολλές ! Εννοώ πολλές ενορίες μαζί. Και με μεγάλο τίτλο: «Ποιμαντική Ενότητα Μητρόπολης Τήνου». Άλλοι μας είπαν «το υπόλοιπον Τήνου» (κατά το Υπόλοιπο Αττικής στις βουλευτικές Εκλογές). Άλλοι μας αποκάλεσαν «τα λιανά» των χωριών. Άλλοι πάλι μας θεώρησαν σαν αδέσποτα, που ποτέ δε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ενότητα. Ο χρόνος θα δικαιώσει το σωστό. Ο Κέχρος, είναι αλήθεια, παραξενεύτηκε: πώς τάχα θα μπορούσε να συγγενέψει με το Κάτω Κλείσμα; Και το Κάτω Κλείσμα πώς θα μπορούσε να αποκοπεί από την περιοχή, με την οποία, χρόνια τώρα, αποτελεί μια φυσική ενότητα; Αμέ η Μύκονος! Από ανεξάρτητη επισκοπή που βρέθηκε «Μητρόπολη Τήνου»; Όπως και να το δούμε, λίγο-πολύ όλοι ξαφνιαστήκαμε! Όμως, αναμφισβήτητο είναι επίσης το γεγονός, ότι όλοι βάλαμε την καλή μας θέληση και βαλθήκαμε να οργανωθούμε για τη νέα προσπάθεια ποιμαντι-κής Αναδιοργάνωσης που μας ζήτησε ο επίσκοπός μας.

Βωλάξ

v       Δύσκολος ήταν ο αποχωρισμός με τον π. Γιώργη. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και οι Βωλακιανοί έχουν μεγάλες αγκαλιές, έτσι όλοι χωρέσαμε. Δυο Λειτουργίες στην Παναγία της Καλαμάν έφεραν την παρηγοριά σε όλους, και ήδη όλοι προχωρούμε στις νέες υποχρεώσεις μας και στα νέα μας καθήκοντα.

v       Στις 23 Αυγούστου, μνημόσυνο για την Ελένη Πιπέρη.

v       Πιο δύσκολη μέρα όμως ήταν η Δευτέρα, 26 Αυγούστου, όταν κηδέψαμε τον ενορίτη μας Ιωάννη Φυρίγο, ο οποίος πέθανε δυο μέρες νωρίτερα στην Αθήνα, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο που πέρασε το τελευταίο καιρό μέσα σε μια παθολογική κατάθλιψη. Το χωριό τον τίμησε όπως έπρεπε με την παρουσία όλων για το ύστατο χαίρε, κατά τη θεία Λειτουργία της κηδείας. Εκτός από τους τρεις νέους συνεφημερίους συλλειτούργησαν επίσης ο π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο π. Μάριος Ψάλτης και ο π. Πέτρος Αρμακόλας.

Κ. Κλείσμα

v       Στις 17 Ιουλίου, λειτουργήσαμε στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Μαζί μας ήταν και ο π. Ρόκκος

v       Το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, η ενορία γιόρτασε με όλες τις επισημότητες τη Μετάσταση της Θεοτόκου. Ο ναός άστραφτε από καθαριότητα και από το στόλισμα. Οι πιστοί, επίσης, παρά το μεγάλο εορτασμό του Βρυσιού, προσήλθαν και συμμετείχαν στον εορτασμό. Η νέα ομάδα των τριών ιερέων που εξυπηρετούν το χωριό, σύσσωμη πλαισίωσε τον επίσκοπο, ο οποίος τέλεσε την αρχιερατική θεία Λειτουργία. Παρών επίσης ο π. Ρόκκος για να δηλώσει ότι το Κάτω Κλείσμα δεν αποκόπτεται από την ευρύτερη περιοχή των Κάτω Μερών. Όμως, εκείνο που περισσότερο ξάφνιασε θετικά ήταν η παρουσία του π. Νίκου Ψάλτη, ο οποίος με το αρμόνιο και τη δυνατή φωνή του στόλισε τις ψαλμωδίες των πιστών. Βέβαια, ο πολύς ο κόσμος προτίμησε τη βραδινή γιορτή, στην πλατεία, η οποία γιορτή, σύμφωνά και με την ευχή που δόθηκε από το σεβασμιότατο, πήγε πολύ καλά.

v       Την επομένη, 16 Αυγούστου, σε ένα ναό κατάμεστο και πάλι από πιστούς, βαφτίσαμε το γιο του ζεύγους Αντωνίου και Αικατερίνης Ρεμούνδου, στον οποίο δώσαμε το όνομα Σωτήρης. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να μπορούν πάντα να τον καμαρώνουν ευτυχισμένο και με τη χάρη του Θεού.

v       Την Τρίτη, 19 Αυγούστου, το χωριό ολόκληρο θυμήθηκε και μνημόνευσε, όπως το κάνει κάθε χρόνο, όλους τους προγόνους και ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται και αναπαύονται στο νεκροταφείο του χωριού. Η θεία Λειτουργία τελέστηκε στο κοιμητήριο, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων.

Κέχρος

v       Ο Κέχρος, ένα ήσυχο χωριό. Όλο το καλοκαίρι δέχθηκε με ηρεμία τους ξενιτεμένους του. Πολλές παιδικές φωνές ακούστηκαν, οι παπούδες και οι γιαγιάδες χάρηκαν τα εγγόνια τους και τώρα, φθινόπωρο πια, ετοιμάζονται για το μεγάλο εορτασμό της δικής τους Παναγιάς της Φανερωμένης.

Κουμάρος

Με όλη την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια, πανηγυρίσαμε στο χωριό μας την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Ασφαλώς έλλειπε φέτος ο αγαπητός σε όλους π. Μάρκος Μακρυωνίτης, όμως η παρουσία του νέου ιερέα π. Στανίσλαου, που χειροτονήθηκε μόλις πριν τρεις μέρες πρόσφερε μια μεγάλη παρηγοριά. Αλλά και οι τρεις καινούριοι συνεφημέριοι, το «νέο συνεργείο» όπως μας αποκάλεσε κάποιος Κουμαριανός, που πλαισίωναν τον επίσκοπο μαζί με τους άλλους ιερείς, κάλυψαν ένα μέρος από το κενό που άφησε ο παλιός εφημέριος. Κατά τα άλλα, το κρασί έρευσε όπως συνήθως.

Κρόκος

v       Στις 26 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Άννας, πανηγύρισε και πάλι το ιδιωτικό παρεκκλήσιο της Αγίας, ιδιοκτησίας του κ. Δελλατόλα. Παρά τις επίμονες προσκλήσεις μόνο ο π. Μάριος μπόρεσε να πάει και να λειτουργήσει στην Αγία Άννα. Ας όψονται τα πολλά μνημόσυνα που υποχρέωσαν τους άλλους ιερείς να βρίσκονται αλλού.

v       Κατά τα άλλα, όλα πέρασαν ήσυχα, εκτός από τα βαφτίσια, τα οποία δεν έγιναν στην εκκλησία του Κρόκου, αλλά στην ταβέρνα του Ρόκκου.

Λουτρά

v       Πριν από κάποιες μέρες επέστρεψε στον Κύριο ο παλαιότερος των Λουτριανών: ο κυρ Αλέκος. Εμείς, στα Λουτρά, μαζί με τα παιδιά του και τους πολλούς φίλους του, τελέσαμε την επιμνημόσυνο θεία Λειτουργία το Σάββατο, 11 Αυγούστου. Ο Κύριος να τον αναπαύει.

v       Στις 30 Αυγούστου, ο Σύλλογος των απανταχού Λουτριανών και οι ντόπιοι του χωριού πανηγύρισαν την Παναγία την Πηγαδιώτισα. Η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο συγκέντρωσε αρκετούς από τους φίλους του χωριού. Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα, στην αίθουσα της ενορίας, και συνεχίστηκε το πανηγύρι σε ταβέρνα του Βωλάξ.

Ξινάρα

v       Τι κι αν είναι μικρό χωριό, τι κι αν οι κάτοικοί της είναι λίγοι; Η Ξινάρα έχει την πρωτιά από μόνη της, αφού έχει τη Μητρόπολη. Ήδη το Γραφείο της Ποιμαντικής Ενότητας έχει εγκατασταθεί, με σταθερές ώρες παρουσίας, 9 με 12 π.μ. και με αριθμό τηλεφώνου 22830 51444. Προσπάθειά μας είναι το τηλέφωνο να απαντά όλο το εικοσιτετράωρο.

v       Και επειδή έχει τη Μητρόπολη, γι’ αυτό και η Ξινάρα μόνη δέχθηκε υψηλές επισκέψεις στις 16 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τους επίσκεψης στην Τήνο, επισκέφτηκαν τη Μητρόπολη της Παναγίας του Ροδαρίου και τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο οι βασιλείς του Βελγίου Αλβέρτος και Πάολα, με άλλα συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη της ακολουθίας τους. Τους υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος και μέλη του Συμβουλίου του και αφού τους ξενάγησε στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής, είχαν ιδιαίτερη συνάντηση και συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στον βασιλιά Αλβέρτο την έκδοση «Μήτηρ Θεού» που περιελάμβανε τον κατάλογο των εκθεμάτων της θεομητορικής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη και στην οποία είχε φιλοξενηθεί η εικόνα της Παναγίας της μητρόπολης της Νάξου και στη βασίλισσα Πάολα πρόσφερε ασημένιο δίσκο με επίχρυση βυζαντινή εικόνα της Παναγίας και χαραγμένη την ημερομηνία της επίσκεψης τους στην Τήνο. Το βασιλικό ζεύγος έμεινε ενθουσιασμένο από την Τήνο και υποσχέθηκε να επιστρέψει σύντομα. 

Σκαλάδος

v       27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, Κανείς δεν μπόρεσε να πει αν ήταν πιο πολλοί φέτος οι ευλαβείς ή πέρυσι! Είχαμε και μεγάφωνα έξω από το ναό, έτσι όλοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη θεία Λειτουργία.

v       Το Δεκαπενταύγουστο, ο π. Μάριος Ψάλτης τέλεσε, την καθιερωμένη πια, θεία Λειτουργία στην Παναγία, στα Πλακάκια. Πολλοί οι πιστοί που συμμετείχαν, και δεν έλειψαν, βέβαια, το καθιερωμένο ρακί και τα κεράσματα. Στη συνέχεια άρχισε ο χαιρετισμός στις Μαρίες, που πήγε μέχρι αργά το βράδυ.

Αγάπη

Στις 9 Σεπτεμβρίου απεβίωσε στη Χώρα ο Νικόλαος Δελλατόλας σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε την επομένη στην ενορία μας απ’ την οποία καταγόταν. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!

Αγ. Φραγκίσκος

Στις 2 Αυγούστου έγινε η καθιερωμένη τελετή των Ευχαριστιών. Η θεία Λειτουργία τελέστηκε με όλη κάθε μεγαλοπρέπεια αφού εκτός από τον επίσκοπο συλλειτούργησαν οι περισσότεροι από τους ιερείς του νησιού, συν κάποιοι ιερείς επισκέπτες στο νησί. Ο π. Νίκος Ψάλτης, στο αρμόνιο, συνόδεψε τις ψαλμωδίες. Τι κρίμα που οι πιστοί ήταν τόσο λίγοι … κι ακόμη πιο λίγοι οι αγρότες.

Χώρα

v       Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, τέθηκε σε προσκύνηση το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού που φυλάσσεται στην ενορία μας και οι ενορίτες μας προσήλθαν και το ασπάστηκαν με ευλάβεια στο τέλος της Θ. Λειτουργίας.

v       Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου τέλεσαν τους γάμους των στην ενορία μας ο Εμμανουήλ Βλαστός και η Άννα Λεβαντίνου.  Τους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια!

v       Την  Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Σύναξη των ενοριτών με τον νέο εφημέριο π. Μάρκο Φώσκολο, ο οποίος και εξέθεσε το συνολικό ποιμαντικό πρόγραμμα της ενορίας για το 2003-04. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε ορισμένα σημεία του προγράμματος.

v       Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου στον Ταραμπάδο, ιδιοκτησίας του κ. Μάριου Δελλατόλα, στην οποία συλλειτούργησε και ο π. Γεώργιος Ανδριώτης. Η οικογένεια του ιδιοκτήτη δεξιώθηκε τους πολυπληθείς ευλαβείς του Αγ. Φραγκίσκου που προσήλθαν από πολλές ενορίες του νησιού.

Στενή

v       Πανηγύρισε το Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης. τις 23 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και στις 23 πανηγυρική Θ. Λειτουργία από τον π. Μάρκο Φώσκολο. Την ίδια ημέρα το πρωί ο Σύλλογος Στενής «Ο Τσικνιάς», οργάνωσε προσκύνημα από την πλατεία του αγίου Νικολάου προς το προσκύνημα της Φανερωμένης. Στην πορεία προς τη Φανερωμένη απαγγέλθηκε το άγιο Ροδάριο, και δόθηκαν ορισμένες σκέψεις πάνω στη ζωή της Παναγίας. Την επομένη τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους πιστούς. Η επιτροπή του Προσκυνήματος ευχαριστεί όλους εκείνους που προσφέρουν τον οβολό τους για την συντήρηση του προσκυνήματος. Ευχαριστούμε τα παιδιά της Χριστίνας Ρήσου που πρόσφεραν στην μνήμη της μητέρας τους, το ποσό των 400 € στο Προσκύνημα και το ποσό των 360 € στο Κοιμητήριο της Ενορίας.

v       Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 10 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Άννας στην περιοχή Λάζαρος, στις 14 Σεπτεμβρίου προς τιμή του Τιμίου Σταυρού και στις 16 Σεπτεμβρίου προς τιμή της Πονεμένης στον Ενοριακό Ναό.

Μυρσίνη

v       Πανηγύρισε το Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Λειβάδας. Στις 23 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και στις 23 πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Την επομένη τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους πιστούς.

v       Το Ενοριακό Συμβούλιο ευχαριστεί όλους εκείνους που πρόσφεραν τον οβολό τους για τη συντήρηση του προσκυνήματος. Ευχαριστούμε την Αντουανέττα και Κώστα Τερζόγλου για τους καινούργιους πάγκους στο Ναό και τον Φραγκίσκο Δαρμή για το βάψιμο της κεντρικής θύρας του Ναού. Θα εκπονηθεί μελέτη από μηχανικούς έτσι ώστε να επέμβουμε για την αποκατάσταση των μεγάλων και επικίνδυνων ανοιγμάτων που παρουσιάζει ο Ναός και στην σταθεροποίηση του υπεδάφους. Επίσης σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αντικατάσταση της στέγης του παρεκκλησίου του Κοιμητηρίου με νέα οπλισμένη πλάκα για την αποφυγή της εισροής των όμβριων υδάτων.

v       Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Σοφοκλής Δαρμής, του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας. Ευχόμαστε να τον αντικρίσουν ως ένα ώριμο χριστιανό.

Ποταμιά

Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία 12 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, στις 15 Σεπτεμβρίου στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου προς τιμή της Παναγίας της Πονεμένης, στις 17 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του Κοιμητηρίου και η επισκευή των οστεοθυρίδων. 

Και στις τρεις αυτές ενοριακές κοινότητες ν αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

Σμαρδάκιτο-Καρδιανή

v       Με την ανάληψή μου ως εφημέριος της νέας "ποιμαντορικής Ενότητας της Αγ. Τριάδας", αισθάνθηκα στη κυριολεξία ως "Πατέρας" που γυρίζει στο σπίτι του, όπου τα παιδιά του δεν ξέρουν πως να του εκδηλώσουν την αγάπη τους και τη χαρά τους που έχουν αναμεταξύ τους τον "Πατέρα τους"!

v       Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους "Συλλόγους" του Κάμπου, Αγ. Ρωμανού, Καρδιανής και Σμαρδάκιτου για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν για να με υποδεχθούν. Ως επίσης τους Συλλόγους Καλλονής και Αετοφωλιάς για την αγάπη που μου έδειξαν και τις ευχές που μου έδωσαν κατά την εκδήλωση που οργάνωσαν για να με αποχαιρετήσουν!

v        Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τελέσθηκα πάρα πολλά "λεγάτα" και πανηγύρια σε διάφορα εξωκκλήσια με μεγάλη συμμετοχή πιστών (ντόπιων και παραθεριστών): Αγίας Μαρίνας (Κάμπος, Καρδιανή), Αγίου Ρωμανού (όπου εκτός από το πανηγύρι συμμετείχαν στην εβδομαδιαία Λειτουργία και πολλά άτομα), Αγίου Ρόκκου (Κάμπος), Αγ. Ιωάννη (Καρδιανή), Κάτω Κιουρά και Αγ. Γρηγορίου (Σμαρδάκιτο), Αγ. Ματθαίου (Κάμπος).

v       Με επισημότητα πανηγύρισε ο ενοριακός μας ναός της Κιουράς Καρδιανής, στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Αποβραδίς, τον Εσπερινό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος και παραβρέθηκε και ο π. Γιώργης Ανδριώτης. Πολλοί ήταν επίσης και οι ευλαβείς προσκυνητές από άλλες ενορίες. Ανήμερα, στην πανηγυρική Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο πρώην εφημέριος Καρδιανής π. Μάρκος Φώσκολος, παραβρέθηκαν οι σσ. ππ. Ρόκκος Ψάλτης και Νικηφόρος Βιδάλης και Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, καθώς και ο εφημέριος της ορθόδοξης ενορίας της Καρδιανής π. Στάθης Σαντοριναίος.

v        Στις 12 Ιουλίου τέλεσαν τους γάμους των ο Νικόλαος Κάκος και η Λουκία Γιαννησοπούλου. Τους ευχόμαστε να σχηματί-σουν μια χριστιανική οικογένεια.

v       Στις 9 Αυγούστου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Ιωσήφ Απέργης του Αντωνίου και της Εργίνας. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να δουν μια μέρα το παιδί τους ένα καλό χριστιανό! 

Καλλονή  

v        Στις 26-27 Σεπτ. πανηγύρισε με επισημότητα ο Ι. Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο Αιντάδο με συρροή πολλών προσκυνητών από διάφορες ενορίες. Τελέστηκε εσπερινός ανήμερα της εορτής το βράδυ και στη συνέχεια η Θ. Λειτουργία. Ελαβαν μέρος ο π. Αντώνιος Φόνσος και ο π. Αθανάσιος Αρμάος. Το Σάββατο πρωί, στις 10 τελέσθηκε Θ. Λειτουργία για τους προσκυνητές που διανυκτέ­ρευσαν στο χώρο του Ι. Ναού.

Καρκάδος- Αετοφωλιά

v       Στις 20 Σεπτ. στην Αετοφωλιά και στις 21 στον Καρκάδο έγινε σύσκεψη των ενοριακών συμβουλίων με τους ενορίτες αντιστοίχως, με θέμα την επισκευή της στέγης των δύο ενοριακών ναών. Διορίστηκε επιτροπή για την διενέργεια εράνου μεταξύ των ενοριτών για την κάλυψη των εξόδων. Τα ενοριακά συμβούλια απευ­θύνουν θερμή παράκληση προς τους αποδήμους των ενοριών για να μας βοηθήσουν και αυτοί με τον οβολό τους.

Κτικάδος

Στις 19 Σεπτεμβρίου τέλεσαν στην ενορία μας τους γάμους τους ο Ιωάννης Ρούσσος και η Αικατερίνη Χόνδρου, και οι δυο από την Αθήνα. Τους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια.

 

Η Αγία της εποχής μας

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου εκδήλωση με θέμα «ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ, Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας» με την ευκαιρία της μακαριωνυμίας της. Ως ομιλητής είχε προσκληθεί ο π. Αθανάσιος Αρμάος, ενώ η όλη Οργάνωση είχε ανατεθεί από τον Αρχιεπίσκοπο στο Γραφείο Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε ο π. Αθανάσιος, τόσο τη ζωή όσο και το έργο της σύγχρονης αυτής Αγίας, ταίριαζε απόλυτα στην προσωπικότητά της. Απλά και κατανοητά τον ακούσαμε να μας διηγείται  πώς η Μητέρα Τερέζα ξεκίνησε να ασχολείται με τους ξεχασμένους από την κοινωνία ανθρώπους, για τους αγώνες που έκανε και για την αγάπη με την οποία περιέβαλε «τους φτωχότερους των φτωχών», με συνείδηση ότι δεν κάνει ελεημοσύνη, αλλά μια πράξη ειλικρινούς πίστεως και αγάπης, αφού έβλεπε στο πρόσωπο κάθε αναγκεμένου το πρόσωπο του Χριστού.

Μίλησε για το σκοπό που έχει το τάγμα των Ιεραποστόλων της Αγάπης δηλ. την προσφορά και τη συμπαράσταση στο συνάνθρωπο, αναφερόμενος στο πώς οι Αδελφές που βρίσκονται στην Ελλάδα το βιώνουν, μοιράζοντας φαγητό σε φτωχούς, επισκεπτόμενες φυλακισμένους, συμπαραστεκόμενες σε ναρκομανείς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας διαβάστηκαν και τρία μεγάλα αποσπάσματα από το «Πνευματικό Ημερολόγιο» της νέας Μακαρίας, με θέματα που αφορούσαν την αγάπη της προς τον Θεό και τον άνθρωπο, τους πιο φτωχούς και την αγάπη του Ιησού για τις ψυχές των ανθρώπων.

Το πολυπληθές ακροατήριο παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή προς τον ομιλητή και σεβασμό προς τα λεγόμενα, τα οποία συνοδευόταν από προβαλλόμενες εικόνες από τη ζωή της αγίας.

Στο τέλος όλοι έφυγαν με την ευχή να έχουν και άλλες παρόμοιες ομιλίες με ένα τέτοιο ομιλητή. 

Ειρήνη Κρητικού


 

ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ

 

Ποιμαντικές Ανακοινώσεις

 

1.

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2003, στις 5 μμ θα τελεστεί στην Ξινάρα το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των επισκόπων, ιερέων, ιερομονάχων και μοναχών που έζησαν και εργάστηκαν κατά το παρελθόν στην τοπική μας Εκκλησία και κατανάλωσαν τη ζωή τους για το καλό και την παντοειδή πρόοδο των πιστών της Τήνου.

 

2.

Όπως κάθε τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα και κατά τον μήνα Νοέμβριο, στις 27 του μηνός, στις 5 μμ  θα τελεστεί στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας στο Βρυσί για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις.   
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ 83 ΕΤΩΝ...

 

Στις 4.45’ της 14ης Οκτωβρίου 1978, δέκα μέρες μετά την κηδεία του πάπα των 33 ημερών Ιωάννη-Παύλου Α’, 110 καρδινάλιοι εκλέκτορες εισέρχονταν στο Κογκλάβιο προκειμένου να εκλέξουν τον διάδοχό του στον Θρόνο του Αποστόλου Πέτρου. Δυο μέρες μετά, στις 16 Οκτωβρίου, στις 6 και 18’ το απόγευμα ένας λευκός καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλλα Σιξτίνα ανάγγειλε στους συναγμένους πιστούς πως οι Καρδινάλιοι είχαν εκλέξει νέο πάπα. Δεν πέρασε πολλή ώρα και από τον κεντρικό εξώστη του Αγίου Πέτρου ο καρδινάλιος Περικλής Φελίτσι έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο: Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam, Carolum Wojtyla qui sibi nomen imposuit Ioannem Paulun II", δηλαδή: «Σας αναγγέλλω χαρά μεγάλη: Έχουμε πάπα τον εκλαμπρότατο καρδινάλιο και αρχιεπίσκοπο Κρακοβίας τον Κάρολο Βοϊτύλα, ο οποίος επέλεξε για τον εαυτό του το όνομα Ιωάννης-Παύλος Β’». Μεγάλη η συγκίνηση για την εκλογή (κάποιοι είχαν «προφητέψει» πως δεν θα ήταν πια δυνατό για την Καθολική Εκκλησία να αποκτήσει άλλο πάπα...), αλλά και τεράστια η έκπληξη: ένας πάπας που δεν ήταν Ιταλός. Προερχόταν από ένα χώρο μάλλον άγνωστο, όπως ήταν άγνωστος και ο ίδιος στον πολύ κόσμο: ήταν Σλάβος, ζούσε κάτω από κομμουνιστικό καθεστώς, λίγοι είχαν στο μυαλό τους την εικόνα του. Στις 7 και 15’ μμ εμφανίστηκε ντυμένος με το χαρακτηριστικό άσπρο ράσο στον ίδιο εξώστη, χαιρέτησε το πλήθος, αλλά και όλον τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης με την κλασική φράση, στα ιταλικά: «Ας επαινείται ο Ιησούς Χριστός». Ο πάγος έσπασε. Ήταν ένας γελαστός άνθρωπος, από τους πιο νέους καρδιναλίους (ήταν 58 ετών). Μετά από 6 μέρες ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως επίσκοπος της Ρώμης, 264ος διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου.

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από εκείνη τη μέρα και έγινε ο τρίτος μακροβιότερος πάπας της ιστορίας. Είχαν προηγηθεί ο πάπας Πίος ο 9ος (1846-1878: 31 χρόνια, 7 μήνες και 17 μέρες) και ο Λέων 13ος (1878-1903: 25 χρόνια, 4 μήνες και 17 μέρες). Ο Ιωάννης-Παύλος Β’ ήταν ένας πάπας που θα έμενε στην ιστορία για πολλούς λόγους.

Όλοι εμείς ζήσαμε την αρχιερατεία του και τον παρακολουθήσαμε να οργώνει τον κόσμο συνεχώς, ως ιεραπόστολος, για να φέρει το χαρούμενο μήνυμα του Ευαγγελίου σε κάθε γωνιά της γης, προς κάθε άνθρωπο. Άνοιξε δρόμους άγνωστους μέχρι τότε, αγαπήθηκε από τους νέους όλου του κόσμου που τον αγκάλιαζαν στις παγκόσμιες ημέρες της νεότητας, όπως τις ονόμασε, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Παρέμεινε πιστός στην ευαγγελική διδασκαλία του Ιησού και κατηγορήθηκε άγρια γι’ αυτό από τα μέσα «ενημέρωσης». Προασπίστηκε τα δικαιώματα των πιο φτωχών, των αδυνάτων, των καταπιεσμένων, της ειρήνης. Σήμερα, ημέρα που μπορεί η Εκκλησία να κάμει τον απολογισμό αυτής αρχιερατείας, αισθάνεται υπερήφανη για τον ποιμένα της. Βλέπει με θαυμασμό τους αριθμούς που γεμίζουν αυτά τα 25 χρόνια και παρά τη φυσική του αδυναμία, λόγω των ασθενειών του, απολαμβάνει τη δύναμη της ψυχής του και απολαμβάνει το παράδειγμα που μας χαρίζει για σταθερότητα στην πίστη και στην αποστολική παράδοση της Εκκλησίας μας.

Δε μπορούμε παρά να προσευχηθούμε στον Θεό και τώρα και συνεχώς, ώστε ο αρχιποιμένας Χριστός να τον διατηρεί «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγο της ευαγγελικής αληθείας».

Το έργο του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ σε αριθμούς

Μελετώντας τους αριθμούς που ακολουθούν, από επίσημη στατιστική της Αγίας Έδρας, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν συμπληρώθηκαν μόνο 25 χρόνια δράσης, αλλά πολλά κεφάλαια της Ιστορίας της Εκκλησίας. Τα 25 αυτά χρόνια αντιστοιχούν σε πολλές δεκαετίες και αιώνες ελπίδας, της οποίας τη φλόγα κράτησε άσβεστη για τον εαυτό του και για το ποίμνιο που ο Κύριος του εμπιστεύθηκε και που το ποίμανε με τόση αγάπη, που φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 25 ετών ονόμασε 232 καρδιναλίους, από τους οποίους οι 135 (λόγω ηλικίας) είναι εκλέκτορες για νέο πάπα σε ενδεχόμενο Κογκλάβιο.

Από το 1978 ονόμασε 3300 νέους επισκόπους, σε ένα σύνολο 4200 που βρίσκονται σήμερα εν ενεργεία. Όλους τους επισκόπους τους έχει συναντήσει αρκετές φορές, συλλογικά και προσωπικά και έχει συζητήσει για θέματα των τοπικών τους Εκκλησιών, ιδιαίτερα κατά την πενταετή Επίσκεψή τους στους τάφους των Αποστόλων. . 

Δημοσίευσε 14 Εγκυκλίους, 11 Αποστολικές Διατάξεις, 42 Αποστολικές Επιστολές, 28 απλές διατάξεις και εκατοντάδες μηνύματα και προσωπικές επιστολές. Τέλεσε τον μεγάλο Ιωβηλαίο του 2000 με δεκάδες συναντήσεις και ακροάσεις πιστών, όλων των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων. Τέλεσε 15 επισκοπικές συνόδους που αναφέρονταν σε όλες τις φάσεις της ζωής της Εκκλησίας και των πέντε ηπείρων.

Πραγματοποίησε 102 αποστολικά ταξίδια έξω από την Ιταλία (το τελευταίο τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σλοβακία), 143 ποιμαντικές επισκέψεις εντός της Ιταλίας, 700 επισκέψεις σε ενορίες της Ρώμης (στις 301 από τις 325 ενορίες της πόλης, σε ιεροσπουδαστήρια, φυλακές, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σχολεία, κ.ά.). Υπολογίζεται ότι διήνυσε 1.163.865 χιλιόμετρα που ισούνται με 28 φορές τον γύρο της γης και 3 φορές την απόσταση γη-σελήνη.

Κατά μέσον όρο μιλούσε ζωντανά κάθε χρόνο, στη Ρώμη και μόνο, σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα και δέχθηκε σε ακρόαση, κατά μέσον όρο 150-180.000 κόσμο σε ιδιωτικές και ομαδικές ακροάσεις. Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ παραβρέθηκε σε 1106 γενικές ακροάσεις και σε περισσότερες από 1500 προσωπικές ακροάσεις σε αρχηγούς κρατών, υπουργούς κ. ά. Στην αρχή της αρχιερατείας του στη Ρώμη η Αγία Έδρα είχε διπλωματικές σχέσεις με 85 κράτη, ενώ σήμερα έχει με 174 και ιδιαίτερες σχέσεις με άλλες πέντε πολιτικές οντότητες (Παλαιστίνιοι, Τάγμα της Μάλτας, Ρωσία, κλπ).

Κατά τη διάρκεια των 25 αυτών ετών προχώρησε στην μακαριωνυμία 1325 δούλων του Θεού (με τελευταία τη Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας) και στην αγιωνυμία 477 μακαρίων.

Ίδρυσε πολυάριθμα ιδρύματα και επιτροπές και ποντιφικές ακαδημίες για τη μελέτη κοινωνικών θεμάτων και για την ανάπτυξη περιοχών του κόσμου, ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών (11 Φεβρουαρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα της νεολαίας.

 

ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟ Β’

Προσφέρουμε τις υιικές μας ευχές και προσευχές για υγεία και μακροημέρευση

επ’ αγαθώ του Λαού του Θεού

 


 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΑ

 

ΤΗΝΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

 

Τόμος 5ος

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.                     π. Μάρκου Φώσκολου, Θάνατοι στην Τήνο 1700 -1715.

2.                      Οι αυτοβιογραφικές περιπέτειες ενός Καπουκίνου στο Αιγαίο του 17ου αιώνα 

3.                     Γεωργίου Δημητροκάλλη, Μια παλαιοχριστιανική βασιλική στην Τήνο

4.                     Κώστα Δανούση, Η καθολική διανόηση στην Τήνο
του 19ου αιώνα

5.                     Σίμου Συμεωνίδη, Αιτήσεις Τηνίων να μαθητεύσουν στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή

6.                     π. Αντώνη Φόνσου - π. Μάρκου Φώσκολου, Βιβλιοκρισία

 

Ένας τόμος 500 περίπου σελίδων αφιερωμένων στην ιστορία του νησιού μας.

Ζητείστε τον στο τηλ. 2283051813

 

Έκδοση του Αποστολικού Κέντρου

«Πίστη και Πολιτισμός»

της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου


 

home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.