Με νέα δυναμική

Όπως ήταν φυσικό, η εναλλαγή των εφημερίων στις νέες τους ενορίες, ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής τους στις νέες πραγματικότητες, το καλοκαίρι με τις πολλαπλές του υποχρεώσεις και τόσα άλλα εμπόδισαν την έκδοση των Τ.Μ. μέσα στον Αύγουστο. Με τον Σεπτέμβριο, που ο καθένας επιστρέφει «στα ίδια», συνεχίζουμε και πάλι την έκδοσή μας.

Η νέα ποιμαντική χρονιά αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς για μια εσωτερική ανανέωση των ενοριών μας. Ο κάθε εφημέριος φέρει μαζί του όχι μόνο τις εμπειρίες κάποιων δεκαετιών, αλλά και τα δικά του προσωπικά χαρίσματα και προγράμματα, ενσωματώνοντάς τα στο γενικότερο πρόγραμμα ανανέωσης της τοπικής Εκκλησίας, στην οποία αποβλέπει η πρόσφατη εναλλαγή των εφημερίων, όπως είχαμε σημειώσει και στο προηγούμενο φύλλο μας. Νέο ανθρώπινο δυναμικό προστέθηκε στην εφημεριακή διακονία με τη χειροτονία του π. Στανίσλαου Στουραΐτη, ο οποίος εντάχθηκε αμέσως στο σχέδιο της νέας ποιμαντικής διαίρεσης της τοπικής μας Εκκλησίας.

Οι δυνατότητές μας πολλές, το έμψυχο ζωντανό δυναμικό ικανό και με καλή διάθεση. Χρειάζεται η αφύπνιση μας από τη στασιμότητα στην οποία, εκ φύσεως περιπίπτουμε λόγω μη ανανέωσης των εικόνων και των καταστάσεων στις οποίες είχαμε συνηθίσει. Πράγματι, η εναλλαγή των εφημερίων στις ενορίες δεν αποσκοπούσε στην απλή αλλαγή και μόνο, αλλά στην δια της αλλαγής ανανέωση της δυναμικής των ενοριών μας.

Η ανανέωση της ποιμαντικής την οποία αποζήτησε η Εκκλησία μας με τη Β’ Σύνοδο του Βατικανού και με τη μετασυνοδική παγκόσμια εμπειρία στην οποία ενεπλάκησαν κυρίως το λαϊκό δυναμικό της Εκκλησίας μας, σε αρκετούς τομείς είναι ακόμα ζητούμενο στον τόπο μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ιδιότυπη φυσιογνωμία της Εκκλησίας και στον τόπο που παροικεί, αλλά και στη νωχέλεια που μας προξενεί και η στενότητα του χώρου που κινούμαστε. Η 8η Σύνοδος της Εκκλησίας Νάξου-Τήνου ζήτησε περισσότερη δυναμική και κίνηση και τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή και ευκαιρία προκειμένου να υλοποιηθεί η συνοδική επιταγή, για μια πιο ζωντανή και ενεργή τοπική Εκκλησία του 21ου αιώνα.     
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

 


Αγαπητοί μου,

 

Τώρα οι Εφημέριοι της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, πιστοί στην αποστολή τους, με αγάπη για την τοπική μας Εκκλησία και σεβασμό προς την Εκκλησιαστική Αρχή, βρίσκονται στις νέες θέσεις τους, από τις οποίες θα συνεχίσουν το σημαντικό ποιμαντικό τους έργο.

 Μέσα στο μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, πραγματοποιήθηκαν, εκ μέρους διαφόρων ντόπιων και αποδήμων Θεσμών και Συλλόγων, εκδηλώσεις αγάπης προς τους εφημέριους, οι οποίοι στα πλαίσια ενός γενικότερου ποιμαντικού σχεδιασμού της Εκκλησίας μας, μετακινήθηκαν από τη μία ενορία στην άλλη, σε μικρή απόσταση μέσα στο νησί της Τήνου.

Διαπιστώθηκε ότι αυτές οι εκδηλώσεις έγιναν άλλες με περισσότερη και άλλες με ολιγότερη διαφήμιση, δίδοντας την ανάλογη διάσταση στο γεγονός.

Υπήρξαν όμως και χωριά στα οποία δεν προγραμματίστηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις από τους αντίστοιχους φορείς. Αυτό θα μπορούσε κανείς να το παρερμηνεύσει. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν άδικο και για κάποιους Συλλόγους αλλά και για κάποιους Εφημερίους. Δεν ξέρω αν κάποιος θα αναλάβει να θέσει τα πράγματα στη σωστή θέση τους, γι’ αυτό και αισθάνομαι την υποχρέωση, από αγάπη και σεβασμό προς όλους τους Ιερείς μας, να κάνω δύο διευκρινίσεις:

 1.- Οι εκδηλώσεις δεν έγιναν μόνο εκεί που υπήρχε αγάπη και εκτίμηση προς το πρόσωπο και το έργο του απερχόμενου εφημέριου, αλλά εκεί που οι εφημέριοι, παρά τις ενδεχόμενες προσπάθειες τους, δεν κατάφεραν να τις αποφύγουν.

2.- Δεν παρευρέθηκα σε καμία από αυτές τις εκδηλώσεις, διότι η αγάπη μου για τους Ιερείς μας είναι μοιρασμένη εξ ίσου σε όλους. Έπρεπε λοιπόν να παραστώ είτε σε όλες είτε σε καμία. Οι πολλές ασχολίες μου δεν μου επέτρεπαν να παραστώ σε όλες, γι’ αυτό προτίμησα το δεύτερο.

Τον τελευταίο λοιπόν αυτό καιρό εκδηλώθηκε η αγάπη και η εκτίμηση προς  όλους τους Ιερείς μας, είτε μέσω των εκδηλώσεων που οργάνωσαν κάποιοι Σύλλογοι προς τιμήν κάποιων Εφημερίων, είτε μέσω του σεβασμού της επιθυμίας άλλων Εφημερίων να μη γίνουν εκδηλώσεις.

 Και στις δύο περιπτώσεις ευχαριστώ.

 

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αρχιεπίσκοπος

 

Σε όλους τους νέους μας (43 από όλη την Τήνο και 14 από τις ενορίες μας)  που επέτυχαν, με την εργασία και τη μελέτη τους, να εισέλθουν στις ανώτατες και ανώτερες Σχολές, ευχόμαστε από καρδιάς κάθε καλή πρόοδο και ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Καλή εγκατάσταση στους τόπους σπουδών τους και η Παναγία Μητέρα μας να τους συνοδεύει με την αγάπη της. Θα τους συνοδεύουμε και εμείς με τη σκέψη, την προσευχή μας και την αγάπη μας.   Ιερατική Χειροτονία

Με μεγάλη συγκίνηση η Εκκλησία της Τήνου έζησε την σε ιερέα χειροτονία του π. Στανίσλαου Στουραϊτη, την Κυριακή 3 Αυγούστου στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα. Πολύς ο κόσμος, πολλοί οι συγγενείς (με επικεφαλής τους γονείς και τον αδελφό του) και οι φίλοι, καθώς και πολλοί οι συνάδελφοι του νέου ιερέα, από διάφορες εκκλησιαστικές επαρχίες, που τον πλαισίωσαν σ’ αυτή τη μεγάλη μέρα της ζωής του. Στην ιερή Ακολουθία ήταν παρών και ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Νικόλαος καθώς και ο Διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου της Ρώμης π. Εμμανουήλ, ο οποίος θέλησε να συνοδεύσει τον π. Στανίσλαο και σ’ αυτό το τελευταίο μεγάλο βήμα που ολοκλήρωσε την προετοιμασία τόσων ετών. Παρόντες και πολλοί από τις τοπικές αρχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστική την απουσία εκπροσώπησης της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ιερή Ακολουθία ξεκίνησε με την επίσημο είσοδο του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου και του ιερού κλήρου, ενώ ο λαός έψαλλε ενθουσιωδώς τον ύμνο του Εισοδικού. Με εμπνευσμένη ομιλία ο αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στον διάκονο, ακόμα, Στανίσλαο, και του υπενθύμισε τα καθήκοντα τα οποία του αναθέτει ο Θεός και η Εκκλησία στη συνέχεια της ζωής του για χάρη του λαού του Θεού (απόσπασμα της ομιλίας σε άλλη σελίδα). Εκπρόσωποι της νεολαίας της Τήνου είχαν περιστοιχίσει τον υποψήφιο χειροτονούμενο, μέσα από τους κόλπους της οποίους προερχόταν και τον πρόσφεραν στον Κύριο για την ιερατική διακονία. Συγκινητικές οι στιγμές των υποσχέσεων του νέου ιερέα και της αποδοχής του από το ιερατικό Σώμα. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο νέος ιερέας συλλειτούργησε για πρώτη φορά στα δεξιά του Αρχιεπισκόπου και μοίρασε τη Θ. Κοινωνία στους πιστούς. Στο τέλος ακολούθησε ο χαιρετισμός του λαού με προσφορά της καθιερωμένου ενθυμίου εικόνας του Καλού Ποιμένα. Η οικογένεια του π. Στανίσλαου παρέθεσε δείπνο στη Χώρα στον ιερό κλήρο και στους επισήμους προσκεκλημένους της.   

Αρχιερατική δεκαετία

Συμπληρώθηκαν αισίως εφέτος δέκα χρόνια αρχιερατικής ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου μας π.Νικόλαου. Με την ευκαιρία αυτή τελέστηκε πανηγυρική Θ.Λειτουργία την Πρώτη Παρασκευή του μηνός Ιουλίου και εορτή της Ιεράς Καρδίας. Παρέστησαν εκπρόσωπος του Σεβ/τάτου μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κλπ. κ.κ. Δωροθέου Β’, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών μεγάλος αριθμός πιστών και συλλειτούργησε όλος ο ιερός κλήρος. Στο τέλος μοιράστηκαν ενθύμια της επετείου και ο εορτάζων Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε Έκθεση εικόνων των ενοριών της Τήνου με θέμα «Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ» που επιμελήθηκαν οι ππ. Σεβ. Φρέρης και Μάρκος Φώσκολος. Τα Τ.Μ. συμμετέχοντας στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας εκφράζουν και δημόσια την ευχή τους: «Εις πολλά έτη Δέσποτα»!

Βρυσί

v        Πανηγύρισε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα το Θεομητορικό Προσκύνημα της Μετάστασης της Θεοτόκου στο Βρυσί. Καθημερινά από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου τελούνταν η Παράκληση προετοιμασίας για την πανήγυρη της Μετάστασης.. Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια η Αγρυπνία και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Την ημέρα της Πανήγυρης μετά τις πρωινές Θ. Λειτουργίες τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Την παραμονή μετά την Ακολουθία του Εσπερινού και ανήμερα της πανήγυρης μετά τις Θ. Λειτουργίες προσφέρθηκε από το Προσκύνημα κέρασμα σε όλους τους πιστούς.

v        Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Προσκυνήματος, που κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες τις ημέρες αυτές για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό όλου του συγκροτήματος, ευχαριστεί όλους εκείνους που θέλησαν να στηρίξουν με τις προσφορές τους και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν ξεκινήσει την περίοδο αυτή στους χώρους του Προσκυνήματος. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ριζική ανακαίνιση του πρώτου και παλιού Ναού του Προσκυνήματος καθώς και του Επιτροπικού δίπλα στο Παρεκκλήσιο της Ευρέσεως. Επίσης επισκευάστηκε στο εξωτερικό του μέρος ο νέος ξενώνας. Αντικαταστάθηκε η κεντρική πόρτα εισόδου του Προσκυνήματος, προσφορά του κ. Ιωσήφ Καντζηλιέρη. Ασφαλτοστρώθηκαν με τη συμβολή της Νομαρχίας Κυκλάδων όλοι εκείνοι οι χώροι που χρησιμεύουν για την διέλευση και τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Με έξοδα του προσκυνήματος κατασκευάστηκαν πριν τις εργασίες ασφαλτόστρωσης ειδικά κράσπεδα κατά μήκος των διαδρόμων και της πλατείας έτσι ώστε να δημιουργηθούν χώροι δεντροφύτευσης και πρασίνου. Ηλεκτροφωτίστηκε από την παραμονή της πανήγυρης και ο περιβάλλοντας χώρος του Προσκυνήματος με τη συμβολή του Δήμου Εξωμβούργου.   

Σκαλάδος

v        Με όλη την επισημότητα που αρμόζει, τελέσαμε, στις 14 Ιουνίου 2003, παραμονή της Πεντηκοστής, στον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη, το Μυστήριο του Γάμου των Ανωνίου Αρμάου και της Φραγκίσκας Σλάβου. Τι κι αν, όσοι είχαν την απερισκεψία να φθάσουν εγκαίρως στην εκκλησία χρειάστηκε να περιμένουν τους μελλόνυμφους περισσότερο από μισή ώρα; Κανείς δεν δυσανασχέτησε, όλοι γνωρίζαμε ότι η ημέρα ήταν δική τους. Και οι δυο τους, λοιπόν, έφθασαν ευδιάθετοι και χαρούμενοι, και κατά τη διάρκεια μιας κατανυκτικής θείας Λειτουργίας αντάλλαξαν την αμοιβαία του υπόσχεση «για αγάπη και πιστότητα σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», εν μέσω συγγενών και φίλων, όπου πρώτη θέση κατείχαν κατασυγκινημένοι γιαγιάδες και παπούδες. Στην τελετή, εκτός από τον εφημέριο του Σκαλάδου, ο οποίος και προΐστατο, παρέστησαν επίσης ο εφημέριος της Αετοφωλιάς, π. Αντώνιος Φόνσος, και ο π. Νίκος Ψάλτης, ο οποίος λάμπρυνε την τελετή με το αρμόνιο και τη φωνή του. Παιδιά του χωριού στόλισαν το ιερό του ναού, υπηρετώντας στην τελετή. Το νέο ζευγάρι, και οι δυο μόνιμοι κάτοικοι του Ψυχικού, θέλησαν να τελέσουν το Μυστήριο στο νησί, αφού ο γαμπρός κατάγεται από την Αετοφωλιά και η νύφη από το Σκαλάδο

v        .Τι όμορφο που ήταν αυτό που έγινε στη Μητρόπολη, την Κυριακή της Πεντηκοστής. Οι δυο άσπρες σειρές που σχημάτιζαν τα ασπροφορεμένα παιδιά εντυπωσίαζαν. Η φροντισμένη συμμετοχή στην όλη εξέλιξη, η προσκομιδή των τιμίων δώρων από τα παιδιά, η συμμετοχή όλων των πιστών στους ύμνους, αλλά και το όλο κατανυκτικό κλίμα που κυριαρχούς, βοηθούσε μικρούς και μεγάλους να εισέλθουν σε προσευχή. Συγχαρητήρια στις κατηχήτριες και σε όσους εργάστηκαν για να ετοιμάσουν αυτή την όμορφη τελετή. Ανάμεσα στα παιδιά που έλαβαν το Μυστήριο του Χρίσματος στη διάρκεια αυτής της όμορφης τελετής, ήταν και τρία από την ενορία του Σκαλάδου: Μαριέττα Αρμακόλα του Ισιδώρου και της Ελένης, Εμμανουέλλα Δελατόλα του Φραγκίσκου και της Μαρίας, Χριστόφορος Δελατόλας του Ματθαίου και της Μαρίας.

Χώρα

v        Την Κυριακή 22 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ενοριακής Θ.Λειτουργίας οι ενορίτες αποχαιρέτησαν τον αποχωρούντα εφημέριο π.Ρόκκο Ψάλτη μετά από 20ετή και πλέον ιερατική διακονία στην ενορία του Αγ. Νικολάου. Τον αποχαιρέτησε εκ μέρους της ενοριακής επιτροπής ο κ.Ιωσήφ Δελλατόλας, κάνοντας απολογισμό του όλου ποιμαντικού έργου του. Η ενορία προσέφερε αναμνηστικό δώρο και στη συνέχεια οι ενορίτες αποχαιρέτησαν τον εφημέριό τους στην ενοριακή αίθουσα.

v        Με κάθε μεγαλοπρέπεια η ενορία του Αγ.Νικολάου τέλεσε την εορτή της Αγ.Δωρεάς την Κυριακή 6 Ιουλίου, με την πανηγυρική Θ. Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας και τη συνόδευσε με λατινικούς ύμνους γερμανική χορωδία. Ακολούθησε λιτάνευση του Σώματος του Κυρίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μέχρι την πλατεία του Αγ. Αντωνίου, όπου και δόθηκε η ευλογία και κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος τον λόγο της ενότητας. Κατά τη λιτανεία στην οποία έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, παιάνιζε η Φυλαρμονική του Ι. Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου. 

v        Στις 27 Ιουνίου τελέστηκαν τα θυρανοίξια του νέου οικογενειακού εξωκκλησίου του Αγ. Στεφάνου της οικογένειας Ειρήνης Βιδάλη. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Σεβ/τατος πρώην Νάξου-Τήνου κ.κ.Ιωάννης, πολλοί ιερείς και πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκεια της Θ.Λειτουργίας τελέστηκε και το 1ο ετήσιο μνημόσυνο του Στεφάνου Βιδάλη.

v        Στις 12 Αυγούστου πολλοί ενορίτες μας πραγματοποίησαν προσκύνημα στο θεομητορικό προσκυνητήτιο της Παναγίας στο Βρυσί, όπου τέλεσαν την Ακολουθία προς τιμήν της Παναγίας.

v        Στις 23 Αυγούστου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Γεώργιος Άνδροβικ του Ιωάννη και της Γλυκερίας. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να χαρούν το παιδί τους και να το δουν ένα καλό χριστιανό!  

Στενή-Μυρσίνη-Ποταμιά

v        Και στις τρεις αυτές ενοριακές κοινότητες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για τον αποχαιρετισμό του π. Νικολάου Ψάλτη και για την υποδοχή του νέου εφημερίου π. Φραγκίσκου Βιδάλη, υποδοχή που έγινε στις 7 Ιουλίου στη Στενή, στις 13 στην Ποταμιά και στη Μυρσίνη. Ο π. Φραγκίσκος θέλησε να εκφράσει, σε διάφορες ευκαιρίες που του προσφέρθηκαν, την αγάπη και την εκτίμηση όλων των ενοριτών, προς τον καθ΄ όλα άξιο προκάτοχό του π. Νικόλαο Ψάλτη, ο οποίος υπηρέτησε τις Ενοριακές αυτές κοινότητας για σαράντα ένα χρόνια. Τονίστηκε το μεγάλο ποιμαντικό έργο που επιτέλεσε σ΄ αυτή την ενότητα ενοριών, αναγνωρίζοντας την πολύχρονη και ποικιλόμορφη προσφορά του και εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το πρόσωπό του.

v        Θέλησε ο νέος εφημέριος να δειπνήσει μαζί με τους νέους της Στενής και της Ποταμιάς στις 17 Ιουλίου, ημέρα της 10ης επετείου ιερατικής χειροτονίας και στις 5 Αυγούστου με τους νέους της Μυρσίνης, ως μία πρώτη προσέγγιση γνωριμίας.

v        Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι των χωριών τις ετήσιες εκδηλώσεις τους: της Ποταμιάς στις 9 Αυγούστου, της Στενής στις 12 και 15 Αυγούστου και της Μυρσίνης στις 16 Αυγούστου. Η προσφορά των Συλλόγων στα χωριά αυτά είναι μεγάλη και όλοι οφείλουν να συμβάλλουν ώστε η κάθε πρωτοβουλία τους για το κοινό καλό να στέφεται πάντοτε με επιτυχία.

Στενή

v        Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 17 Ιουλίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας

v        Πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου το προσκύνημα των Ενοριών Στενής-Μυρσίνης-Ποταμιάς στο Βρυσί. Με πούλμαν μεταφέρθηκαν όσα άτομα δεν διέθεταν μεταφορικό μέσο και με κατάμεστο το Ναό του Προσκυνήματος τελέστηκε η παράκληση προετοιμασίας προς τιμή της Παναγίας.

v        Απεβίωσε στις 22 Ιουλίου και κηδεύτηκε την επομένη η Ελένη Φωσκόλου σύζυγος Πέτρου. Προσευχόμαστε για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

Μυρσίνη

v        Τη Δευτέρα 4 Αυγούστου στον Ενοριακό Ναό τέλεσε την πρώτη του Θ. Λειτουργία ο π. Στανίσλαος όπου τα μέλη όλης της Ενοριακής Κοινότητας καθώς και άλλων Ενοριών συμμετείχαν στη δική του χαρά για το σημαντικό αυτό σταθμό της ζωής του. Μετά τη Θ. Λειτουργία η οικογένεια του νέου πρεσβυτέρου δεξιώθηκε τον κόσμο στην Αίθουσα του χωριού. Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με το Ενοριακό Συμβούλιο εκδήλωσαν με το δικό τους τρόπο τη δική τους χαρά για το μεγάλο αυτό γεγονός.

v       Τελέστηκε στις 12 Αυγούστου πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο Εξωκλήσι της Αγίας Άννας.

Ποταμιά

v        Πανηγύρισε στις 16 Ιουλίου η Ενοριακή κοινότητα την προστάτιδα της Παναγία του όρους Καρμήλου. Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμή της Παναγίας, και ανήμερα της εορτής Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.

v        Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 18 Ιουλίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας στην Κιουρά, στις 17 Αυγούστου στο προσκύνημα της Κιουράς των Αγγέλων και στις 20 Αυγούστου στο Εξωκλήσι της Θεοτόκου στην περιοχή Κάλαμος.

v        Την Κυριακή 10 Αυγούστου ο Σύλλογος του χωριού τέλεσε Θ. Λειτουργία για όλους τους κεκοιμημένους χωριανούς

v        Στις 16 Αυγούστου, έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Ιωάννης Χαρικιόπουλος του Αντωνίου και της Ιωσηφίνας. Ευχόμαστε να τον αντικρίσουν ως ένα ώριμο χριστιανό.

Σμαρδάκιτο

v        Το απόγευμα της Πέμπτης 3 Ιουλίου τελέστηκε η εορτή της Αγ. Δωρεάς, με τη Θ.Λειτουργία και τη λιτάνευση του Σώματος του Κυρίου στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Οι ενορίτες και οι παρεπιδημούντες Αθηναίοι στόλισαν δυο ιερά Βήματα από τα οποία και δόθηκε η ευλογία του Παναχράντου Μυστηρίου.

v        Στις 30 Ιουλίου απεβίωσε στην ενορία μας και κηδεύτηκε την επομένη ο Πέτρος Φιοράντης. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του.

v        Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Αυγούστου ο Σύλλογος του Σμαρδακίτου πραγματοποίησε εκδήλωση στην πλατεία του χωριού προς τιμήν του αποχωρούντος εφημερίου π. Μάρκου Φώσκολου, ο οποίος είχε συμπληρώσει 20 έτη εφημεριακής διακονίας στην ενορία. Ο π. Μ. Φώσκολος τέλεσε τη Θ. Λειτουργία στην οποία παραβρέθηκαν οι ενορίτες και οι παρεπιδημούντες πιστοί, ακολούθησαν τα εγκαίνια έκθεσης παλαιάς φωτογραφίας του χωριού και των κατοίκων του στο σχολείο, και στη συνέχεια η τιμητική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, με ομιλία του κ. Κ. Δανούση για το συγγραφικό έργο του π. Μάρκου και δήλωση του νέου εφημερίου π. Αντ. Φόνσου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Φώσκολος, πρωτεργάτης της εκδήλωσης, συνεχάρη και τους δυο εφημέριους για τα νέα καθήκοντά τους και τους ευχήθηκε καλή αποστολική δράση και την εξ ύψους βοήθεια. Στο τέλος προσέφεραν τιμητική μαρμάρινη πλάκα στον αποχωρούντα εφημέριο και πλούσιο κέρασμα σε όλους τους παρόντες.

Καρδιανή

v        Την Κυριακή 6 Ιουλίου τέλεσε η ενορία μας την εορτή και τη λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών και από την Αθήνα. Στο τέλος της λιτάνευσης ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος αποχαιρέτησε τους ενορίτες, συμπληρώνοντας περίπου 30 ετών εφημεριακή διακονία στην ενορία της Κιουράς Καρδιανής.

v        Την Κυριακή 10 Αυγούστου η Αδελφότητα Τηνίων Καρδιανιωτών ετοίμασε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του αποχωρούντος εφημερίου π. Μάρκου Φώσκολου με αποτίμηση του επιστημονικού του έργου στον ιστορικό τομέα. Προβλήθηκε και βίντεο με δηλώσεις συγγενών και φίλων για τον αποχωρούντα εφημέριο. Στο τέλος προσφέρθηκαν ασημένιες εικόνες της Παναγίας προς τον παλαιό και νέο εφημέριο της Κιουράς Καρδιανής. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο σεβ/τατος μητροπολίτης πρώην Θήρας κ. κ. Παντελεήμων, καθηγητές πανεπιστημίων, φίλοι και πολύς κόσμος, τους οποίους δεξιώθηκε η Αδελφότητα στην πλατεία της Κιουράς.  

Καλλονή  

v        Στις 14 Ιουλίου έγινε σύσκεψη του ενοριακού Συμβουλίου.

v        Στις 15 Ιουλίου τελέστηκε το λεγάτο της Παναγίας του Καρμήλου, παραμονή της εορτής, στον Αγ. Ιωάννη, στη θέση «Πασσάρα». Ο κ. Ιωάννης Αρμάος (Μπλαζάκης) πρόσφερε πλούσιο δείπνο στην εξοχική του κατοικία στους φιλέορτους.

v        Στις 20 Ιουλίου έγινε συνάντηση της νεολαίας με συνεστίαση.

v        Στις 24 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, τελέστηκε το λεγάτο του Αγίου Ιακώβου στο Πλωμάρι.

v        Στις 28 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα, τελέστηκε με επισημότητα και πλήθος προσκυνητών το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στη θέση « Μονές». Στη Θ. Λειτουργία έλαβε μέρος και ο π. Νικόλαος Ψάλτης, εφημέριος Κώμης.

v        Την 1η Αυγούστου, Α' Παρασκευή, έλαβαν τα Αγια Μυστήρια, στα σπίτια τους, οι άρρωστοι. Προηγήθηκαν εξομολογήσεις και στα άλλα χωριά της ενοριακής ενότητας.

v        Στις 7 Αυγούστου τελέστηκε το Λεγάτο του Αγίου Δονάτου επισκόπου, στους Αγ. Αναργύρους.

v        Στις 8 Αυγούστου τελέστηκε στο Βρυσί η Ακολουθία της Παναγίας με τη συμμετοχή πολλών πιστών από τα Κάτω Μέρη.

v        Στις 11 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καλλονής, μετά τη Θ. Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν ο αποχωρών και ο νέος εφημέριος ,έγινε στην πλατεία του Αγ. Ζαχαρία σεμνή και συγκινητική εκδήλωση προς τιμήν του π. Αντωνίου Φόνσου και του νέου εφημερίου. Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου κ. Ιωάννου Αρμάου, μέλη του Συλλόγου παρουσίασαν στους πολυπληθείς ενορίτες σύντομο βιογραφικό σημείωμα των δύο ιερέων οι οποίοι μίλησαν διαδοχικά, ευχαριστώντας για τη ευγενή αυτή πρωτοβουλία. Εκ μέρους του Συλλόγου προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους δύο ιερείς και ακολούθησε δεξίωση με αναψυκτικά.

v        Στις 13 Αυγούστου ο Σύλλογος Καλλονής, διοργάνωσε ημερήσια πολιτιστική εκδρομή με επίκεντρο επίσκεψης και μορφωτικής ξενάγησης, τον 1. Ναό της Ι. Καρδίας και το Κάστρο του Εξωμβούργου και τα μοναστήρια των Αδ. Ουρσουλινών και των π. π. Ιησουιτών στα Λουτρά. Η εκδρομή έληξε με πλούσιο γεύμα στην Κολυμπήθρα.

v        Στις 17 Αυγούστου, μετά από ολιγόχρονη πάλη με την επάρατη αρρώστια, αποδήμησε ο Φραγκίσκος Στεριώτης, 84 ετών, εφοδιασμένος με τα Αγια Μυστήρια της Εκκλησίας. Η κηδεία του έγινε την επομένη από τον Ενοριακό Ναό του Αγίου Ζαχαρία. Συλλυπούμαστε τους οικείους του, ευχόμενοι όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή του, εν αναμονή της εκ νεκρών αναστάσεως.

v        Στις 21 Αυγούστου, τελέσθηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο ιδιωτικό εξωκκλήσι της «Παναγίας της Λούρδης» της οικογένειας Νικολάου Κουκούλα .Μετά τη Θ. Λειτουργία, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος του Χριστού Βασιλιά, με την σχετική ευλογία, στο προαύλιο του Ι. Ναού. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στους πολυπληθείς προσκυνητές. Ο κ. Κουκούλας πρόσφερε στον ενοριακό ναό του Αγ. Ζαχαρία όλες τις προσφορές των πιστών. Το ενοριακό συμβούλιο τον ευχαριστεί και εκ μέρους όλης της ενορίας.

Καρκάδος

v        Στις 24 Μαίου πέθανε ο Ζαχαρίας Ρεμούνδος, σε ηλικία 58 ετών και στις 27 Μαίου πέθανε ο Γεώργιος Γρες 92 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους τους και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής τους.

v        Στις 17 Ιουλίου έγινε σύσκεψη του ενοριακού Συμβουλίου.

v        -Στις 6 Αύγουστου πανηγύρισε επίσημα ο ενοριακός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Την παραμονή τελέστηκε επίσημος Εσπερινός. Την πανηγυρική Θ.Λειτουργία τέλεσαν ο νέος Εφημέριος με τον π. Αντώνιο Φόνσο και τον π. Μάρκο Βιδάλη, εφημέριο των Πατρών, ο οποίος και εκφώνησε τον πανηγυρικό της εορτής. Το απόγευμα τελέστηκε επίσημος αρχιερατικός εσπερινός, με έκθεση του Πανάχραντου Μυστηρίου. Ο Σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, απηύθυνε εμπνευσμένη ομιλία προς τους φιλέορτους. Τα άσματα της εορτής συνόδευσε στο αρμόνιο ο κ. Πέτρος Ρήσσος. Με την ευκαιρία της εορτής ο κ. Λούης Άνδροβικ πρόσφερε στον ενοριακό ναό σειρά ανεμιστήρων και η Μαρία Αρμάου του Ιωάννη πλήρη μικροφωνική εγκατάσταση. Το ενοριακό Συμβούλιο και όλοι οι ενορίτες ευχαριστούν θερμότατα.

v        Στις 16 Αυγούστου, το βράδυ, πανηγύρισε ο Ι. Ναός του Αγίου Ρόκκου, με πρωτοφανή συρροή πιστών. Η Θ. Λειτουργία τελέσθηκε στο προαύλιο του ναού, ώστε όλοι οι πιστοί να συμμετάσχουν στο Ιερό Μυστήριο. Ο λειτουργός μετάδωσε τη Θ. Κοινωνία σε ασθενείς που ήρθαν στους πρόποδες του λόφου. Μετά τη Θ. Λειτουργία ακολούθησε κέρασμα για όλους που επιμελήθηκε η οικογένεια Αντωνίου Απέργη, η οποία ανέλαβε και την φωταγώγηση και τον στολισμό του Ναού.

Αετοφωλιά

v       Στις 17 Ιουνίου αποβίωσε ο Γεώργιος Σκλάβος ή Κασαρέλης, σε ηλικία 88 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!

v        Στις 6 Αυγούστου, το πρωί, τελέσθηκε Θ.Λειτουργία στο Κοιμητήριο της Ενορίας, που είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

v        Στις 18 Αυγούστου, το βράδυ, τελέσθηκε η Θ .Λειτουργία στο «Σπήλαιο της Παναγίας της Λούρδης» στην αρχή του χωριού, με τη συμμετοχή όλων των ενοριτών.

v        Στις 28 Αυγούστου τελέσθηκε επίσημος Εσπερινός στον ενοριακό ναό, και την επομένη πανηγυρική Θ. Λειτουργία, για την εορτή του μαρτυρίου του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή.

Κάμπος

v        Στις 22 Ιουνίου τελέστηκε το πανηγύρι της ενορίας μας προς τιμήν της Αγιοτάτης Τριάδας.  Την πανηγυρική Θ. Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος π. Γεώργιος Ανδριώτης ο οποίος και κήρυξε τον Θ. Λόγο. Συλλειτούργησαν οι ππ. Νικ. Ψάλτης και Αντ. Φόνσος.

v        Στις 2 Ιουλίου αποβίωσε στη σεβαστή ηλικία των 93 ετών ο Νικηφόρος Δενικαρίας και την επόμενη έγινε η κηδεία του. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!

Χατζηράδος

v        Στις 5 Αυγούστου πανηγύρισε ο παλαιός ενοριακός ναός της Παναγίας των χιόνων. Αποβραδίς τελέστηκε Εσπερινός από τον εφημέριο π. Γ. Ανδριώτη και συμμετείχε ο π. Στέφανος Αρμακόλλας. Ανήμερα τελέστηκε η αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπό μας ο οποίος και κήρυξε τον Θ. Λόγο. Συλλειτούργησαν οι ππ. Μάρκος Βιδάλης, Αντ. Φόνσος και ο εφημέριος. Παραβρέθηκαν οι ιερείς π. Μάρκος Θεοδοσίου και Θεόδωρος Κρητικός.

Κτικάδος

v        Στις 26 Ιουνίου τελέστηκε η εορτή της Αγίας Δωρεάς. Τέλεσε τη Θ. Λειτουργία και τη λιτανεία ο π. Μάρκος Φώσκολος, ο οποίος και κήρυξε τον Θ. Λόγο.

v        Στις 6 Αυγούστου τελέστηκε επίσημα η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον ομώνυμο ναό του χωριού μας.

Κιόνια

v        Στις 8 Ιουνίου έλαβαν το Μυστήριο του Βαπτίσματος η Χριστίνα του Λεωνίδα Παπαγιάννη και της Μαρίας Κορινθίου, καθώς και η Ιωσηφίνα Βιδάλη του Ιωάννη και της Φανερωμένης Σερπεντίνη. Στους ευτυχείς γονείς ευχόμαστε να δουν τα παιδιά τους καλούς χριστιανούς!

v        Στις 23 Αυγούστου τέλεσαν τους γάμους των στον Άγ. Φωτοδότη ο Ιωάννης-Πασχάλης Βιδάλης και η Ελένη Πέππα. Τους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια!

 

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ

ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΦΗΒΩΝ

v        Πραγματοποιήθηκε ακόμη για μία χρονιά η κατασκήνωση που διοργανώνουν οι Αδελφοί Μαριανοί στην Κολυμπήθρα. Στη κατασκήνωση αυτή συμμετείχαν φέτος 61 παιδιά πέμπτης και έκτης Δημοτικού, πρώτης και δευτέρας Γυμνασίου, από την Τήνο, Σύρο και Αθήνα, από τις 25 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου. Υπεύθυνος ο αδ. Ματθαίος Λεβαντίνος με βοηθούς συνεργάτες καθηγητές των Μαριανών Σχολείων, που θέλησαν να προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους για να τον βοηθήσουν στην κατασκήνωση αυτή. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν και 7 παιδιά από την Ρουμανία με την καθοδήγηση του αδ. Γεωργίου Βιδάλη τα οποία και εντάχθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα στην ομάδα. Το πρόγραμμα της κάθε ημέρας περιελάμβανε στιγμές προσευχής, ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, διάφορων εργασιών, προσπαθώντας καθημερινά να ζήσουμε ορισμένα χριστιανικά συνθήματα (κάνω μικρές απλές πράξεις αγάπης προς το φίλο μου για το Χριστό, με τα χαμόγελο αλλάζω τη δική μου ζωή αλλά και τη ζωή των άλλων, ζω σημαίνει διαλέγω, Κύριε εγώ έχω καιρό, μια καρδιά χωρίς σύνορα, σε χρειάζομαι Κύριε, κ.α.). Τελέστηκε στις 29 Ιουνίου η πανήγυρη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, την 1η Ιουλίου το Μυστήριο της Συμφιλίωσης στο προσκύνημα της Παναγίας στο Βρυσί και στη συνέχεια εξόρμηση στον Πάνορμο, στις 6 Ιουλίου η ημέρα για τις Κλήσεις με τη Θ. Λειτουργία στον Κουμάρο προς τιμή του Αγίου Μαρκελλίνου Σαμπανιά σε συνδυασμό με τον γύρο του νησιού, στις 10 Ιουλίου προσκύνημα στην Παναγία τη Φανερωμένη Σύρου με εξόρμιση στο νησί, και στις 12 Ιουλίου η τελετή λήξης της κατασκήνωσης. Επίσης είχαμε τη χαρά να μας επισκεφτεί ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Πρίντεζης, που φέτος συμπλήρωνε τα 10 χρόνια από την επισκοπική του χειροτονία. Την παραμονή της αναχώρησης όπως και κάθε χρόνο μοιράστηκαν σε όλους αναμνηστικά δώρα και ενθύμια. Όλοι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αποκτώντας πνευματικές δυνάμεις, ευχόμενοι ο ένας στον άλλο να ξαναβρεθούμε και πάλι του χρόνου όλοι μαζί.

v        Από τις 16 έως στις 21 Αυγούστου στην Κολυμπήθρα πραγματοποιήθηκε μία πενθήμερη συνάντηση στοχασμού και επικοινωνίας με τη συμμετοχή 14 εφήβων. Καθημερινές ομιλίες-συζητήσεις από τον π. Φραγκίσκο Βιδάλη, Αδ. Ματθαίο Λεβαντίνο, και Ιγνάτιο Καπετάνιο, είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην εμβάθυνση του θέματος των Μακαρισμών, της φιλίας, της προσευχής. Επίσης ο π. Στανίσλαος μίλησε πάνω στο κάλεσμα που ο Θεός του απηύθυνε. Ο κ. Γιώργος Φιλιππούσης, με τη συμβολή της κ. Άντζελας Σεστρίνη, πραγματοποίησε μία καλά προετοιμασμένη προβολή που αναφερόταν στη ζωή και τη δράση του Αγίου Μαρκελλίνου Σαμπανιά, στην παρουσία των αδελφών Μαριανών στον κόσμο και στην πατρίδα μας και στην αποστολή τους. Την Κυριακή 17 Ιουλίου συμμετείχαν στη Θ. Λειτουργία της Κυριακής στην Ενορία Μυρσίνης όπου στη συνέχεια ο Σύλλογος του χωριού πρόσφερε κέρασμα, και στη συνέχεια δείπνησαν σε εστιατόριο της Στενής. Στις 20 Αυγούστου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία στο Προσκύνημα του Βρυσιού και δόθηκαν στη συνέχεια οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο σχετικά με το έργο του αγίου Μαρκελλίνου και τη δική μας αποστολή σήμερα. Στην επιτυχία αυτής της συνάντησης συνέβαλε ακόμη το όμορφο πνεύμα που καλλιεργήθηκε από όλους. Η προσευχή, η συζήτηση, ο προβληματισμός, οι απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, οι εξορμήσεις σε διάφορα μέρη της Τήνου, η ψυχαγωγία συνέβαλαν ώστε οι πέντε αυτές ημέρες να αποβούν κατά κοινή ομολογία όλων καρποφόρες.

 

 


ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Στην Ιερατική Χειροτονία

Του π. ΣΤΑΝΙΣΛΑΟΥ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ

Ξινάρα, 3 Αυγούστου 2003

 

Αγαπητέ μου Στανίσλαε,

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που η τοπική μας Εκκλησία και ο ποιμένας της έζησαν παρόμοιες στιγμές, όταν στις 17 Ιουλίου του έτους 1993 στον ίδιο αυτό Καθεδρικό μας Ναό χειροτόνησα Πρεσβύτερο, τον εδώ παρόντα σήμερα, π. Φραγκίσκο Βιδάλη. Είναι αληθινά μεγάλη η χαρά που αισθάνεται ένας Επίσκοπος, όταν χειροτονεί έναν Ιερέα και μάλιστα της Εκκλησιαστικής του Επαρχίας.

Είχαν περάσει τότε λίγες μόλις μέρες από τη δική μου αρχιερατική χειροτονία και με πολλές ελπίδες, αισιοδοξία και με σύνθημα το «μείνε Μαζί μας Κύριε», το πλοιάριο της τοπικής μας Εκκλησίας ξεκινούσε ένα καινούριο του ταξίδι με ποιμαντική προσέγγιση στα οκτώ νησιά του Αιγαίου, που αποτελούν την Εκκλησιαστική μας Επαρχία. Κοιτάζοντας σήμερα το ημερολόγιο της γέφυρας διαπιστώνω πως ήταν ένα ταξίδι δύσκολο, που έγινε άλλοτε με νηνεμία και άλλες φορές με θαλασσοταραχή. Ο Κύριος όμως ήταν ο αόρατος κυβερνήτης του, γι’ αυτό και συνεχίζει την πορεία που ο ίδιος του έχει χαράξει.

 Εκείνος κατεύθυνε την ιστορία μας έτσι, ώστε η δεύτερη χειροτονία Πρεσβυτέρου, να γίνεται  σε μια εποχή που και πάλι με πολλές ελπίδες, και την ίδια αισιοδοξία του 1993, ξεκινάμε για καινούριες ποιμαντικές και πνευματικές περιπέτειες. Από τις 7 Ιουλίου 2003 στην Εκκλησία μας πνέει νέος ούριος άνεμος και πιστοί στην εντολή του Κυρίου: «ρίξτε τα δίκτυα στα βαθιά» ανοιχτήκαμε και πάλι κατ’ εντολή του για να συνεχίσουμε την αποστολή μας με νέες διαθέσεις, νέα προγράμματα και οράματα, νέες προϋποθέσεις και νέες πρωτοβουλίες.

Και εσύ αγαπητέ Στανίσλαε, έρχεσαι στην πιο κατάλληλη στιγμή. Προσβλέπουμε σε σένα «με χαρά και ελπίδα». Η ιερατική σου παρουσία περιμένουμε να δώσει στην τοπική μας Εκκλησία νέες δυνάμεις, νέο πνεύμα, νέες ποιμαντικές ιδέες, νέα και συμπληρωματικά χαρίσματα. Αισθανθήκαμε αληθινή αγαλλίαση όταν λίγο πριν είδαμε τους νέους και τις νέες, τις πραγματικές ελπίδες μας, να σε συνοδεύουν ενώπιόν μας και να σε εμπιστεύονται στον Κύριο.

Αγαπητέ μου Στανίσλαε, μην ξεχνάς πως ο Πρεσβύτερος δεν είναι υπάλληλος μιας δημόσιας ή ιδιωτικής υπηρεσίας ή επιχείρησης, αλλά χειροτονημένος κατά το πρότυπο του Χριστού του αιώνιου και μεγάλου Αρχιερέα, είναι αφιερωμένος στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, στη διαποίμανση των πιστών, στην τέλεση της θείας Λατρείας.

Κι εσύ σε λίγο με την ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος και την επίθεση των χειρών μας, θα γίνεις συμμέτοχος του αξιώματος του μόνου Μεσίτη Χριστού και θα σταλείς:

Να κηρύττεις σε όλους το λόγο του Θεού. Να ασκείς το ιερό του αξίωμα προπάντων στην ευχαριστιακή σύναξη, όπου θα ενεργείς στο πρόσωπο του Χριστού. Να τελείς τη διακονία της συμφιλίωσης και της ενίσχυσης των μετανοούντων ή των ασθενών και  να παρουσιάζεις στο Θεό Πατέρα τις ανάγκες και τις παρακλήσεις των πιστών.

Σου ζητώ λοιπόν να μοχθείς για το κήρυγμα και τη διδασκαλία (Α.Τιμ.5,17), να μελετάς στο νόμο του Κυρίου, και να διδάσκεις αυτά που πιστεύεις, εφαρμόζοντας αυτά που κηρύττεις. (Presb.ord.28)

Να αγαπάς και να θυσιάζεσαι για όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Μην προσκολλάσαι σε άτομα, αλλά σε όλο το λαό που σου ανήκει. Η πόρτα της καρδιάς σου και η πόρτα του Πρεσβυτερίου σου να είναι πάντα ανοικτές και σε όλους.

Να αγαπάς εξ ίσου όλα τα πνευματικά παιδιά σου, να χαίρεσαι μαζί τους και αν χρειαστεί να μοιράζεσαι μαζί τους τον πόνο και το δάκρυ τους.

Μη μετράς στη ζωή σου πόσοι σε αγαπούν αλλά πόσους αγαπάς.

Μην αναζητάς να σε υπηρετούν αλλά προσπάθησε να υπηρετείς.

Μην απογοητεύεσαι όταν δεν σε κατανοούν αλλά μην παύσεις ποτέ να δείχνεις κατανόηση. Έτσι θα είσαι ευτυχής και δεν θα πονάς, γιατί όπου κι αν βρεθείς, όποιον κι αν υπηρετείς, θα είναι για σένα μάννα, αδελφός και αδελφή.

Αγαπητοί γονείς του πατέρα Στανισλάου, το παιδί σας  σήμερα δεν σας εγκαταλείπει. Κρατήσατε το Χρήστο και προσφέρατε το Στανίσλαο στο Χριστό. Είναι η ευλογία του Θεού για σας για την οικογένειά σας. Ο Κύριος σήμερα ανταμείβει τις θυσίες σας, τους κόπους και τις στερήσεις σας και τον καθιστά Ιερέα αιώνια κατά την τάξη του Μελχισεδέκ. Η χαρά σας που σήμερα είναι τόσο φανερή και στα πρόσωπά σας, είναι και χαρά μας και εύχομαι να καταστεί κίνητρο για την ευαισθητοποίηση και άλλων γονέων που θα θελήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα του Κυρίου.

Σεβασμιότατε αδελφέ και Αρχιεπίσκοπε των Καθολικών της Αθήνας, Νικόλαε, Πανοσιολογιότατε πατέρα Εμμανουήλ, Διευθυντή του Ελληνικού Κολλεγίου της Ρώμης, Οσιολογιότατοι Πρωθηγούμενοι και Ηγούμενοι των Μοναχικών Ταγμάτων, Πανοσιολογιότατοι και Σεβαστοί πατέρες της τοπικής μας Εκκλησίας και των άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών που συλλειτουργείτε μαζί μας σήμερα, σεβαστοί αδελφοί και αδελφές, η εδώ παρουσία σας επιβεβαιώνει την αγάπη και το σεβασμό σας στο Μυστήριο της Ιεροσύνης και σας ευχαριστούμε.

Εκλεκτοί και εκλεγμένοι άρχοντες των Κυκλάδων και του τόπου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, εκπρόσωποι μορφωτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων θεσμών, εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η εδώ παρουσία σας επιβεβαιώνει την κοινή συνείδηση ότι  Εκκλησία και Πολιτεία και ιδιωτική πρωτοβουλία επιτελούν συμπληρωματική υπηρεσία στον άνθρωπο κάθε εποχής.

Αγαπητή μου Εκκλησία που σήμερα χαίρεσαι εν Χριστώ για το νέο δώρο του Θεού Πατέρα που μας γίνεται με την ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος, σου ζητώ να αγαπάς όλους τους Πρεσβυτέρους σου, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προτιμήσεις όλοι σου ανήκουν, όλοι σε υπηρετούν, όλοι σε αγαπούν. Να προσεύχεσαι γι’ αυτούς, γιατί έχουν τεθεί με το σώμα και την ψυχή στην υπηρεσία σου και εργάζονται για τη σωτηρία σου. Στήριζε κάθε μέρα το νέο Πρεσβύτερό σου, να εύχεσαι και να προσεύχεσαι να είναι δυνατός, υγιής και πλήρης Πνεύματος Αγίου, για να ανταποκριθεί με πιστότητα στα ποιμαντικά και άλλα καθήκοντα που η τοπική μας Εκκλησία  ήδη του ετοίμασε ενώ τον περίμενε με ανοιχτή την αγκαλιά της.

Και εσύ πεφιλημένε πατέρα Στανίσλαε, μην παύεις να ευχαριστείς το Κύριο ο οποίος σε λίγο θα σε καταστήσει «οικονόμο των μυστηρίων του», να προσεύχεσαι, να προσέρχεσαι καθημερινά στο Άγιο Θυσιαστήριο του Θεού, να είσαι απλός και ταπεινός, να αγαπάς και να συνεργάζεσαι με όλους τους συμπρεσβυτέρους σου, τους μοναχούς και τις μοναχές, να θυσιάζεσαι καθημερινά για τα πνευματικά σου παιδιά που η Εκκλησία σου εμπιστεύεται, να σέβεσαι και να τιμάς τους αγαπητούς  γονείς σου, τα φυσικά και τα πνευματικά σου αδέλφια, να έχεις την ευλογία της Παναγίας Προστάτισσας της τοπικής μας Εκκλησίας και να μην παραλείπεις να προσεύχεσαι και για μένα, για να είμαι ολιγότερο ανάξιος να υπηρετώ τον Κύριο και την Εκκλησία του. Αμήν.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΑ

 

ΤΗΝΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

 

Τόμος 5ος

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.                     π. Μάρκου Φώσκολου, Θάνατοι στην Τήνο 1700 -1715.

2.                      Οι αυτοβιογραφικές περιπέτειες ενός Καπουκίνου στο Αιγαίο του 17ου αιώνα 

3.                     Γεωργίου Δημητροκάλλη, Μια παλαιοχριστιανική βασιλική στην Τήνο

4.                     Κώστα Δανούση, Η καθολική διανόηση στην Τήνο
του 19ου αιώνα

5.                     Σίμου Συμεωνίδη, Αιτήσεις Τηνίων να μαθητεύσουν στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή

6.                     π. Αντώνη Φόνσου - π. Μάρκου Φώσκολου, Βιβλιοκρισία

 

Ένας τόμος 500 περίπου σελίδων αφιερωμένων στην ιστορία του νησιού μας.

Ζητείστε τον στο τηλ. 2283051813

 

Έκδοση του Αποστολικού Κέντρου

«Πίστη και Πολιτισμός»

της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου


 

home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.