Οι ρίζες της Ευρώπης

Η Ενωμένη Ευρώπη ετοιμάζει το κοινό Σύνταγμα των κρατών που την απαρτίζουν και που θα αποτελέσει και Σύνταγμα όλων εκείνων των κρατών που, αργά ή γρήγορα, θα ενσωματωθούν σ’ αυτήν και θα αποτελέσουν το «κοινό σπίτι» όλων των λαών της γηραιάς ηπείρου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αναπτυχθεί ένας ευρύς διάλογος ανάμεσα στους πολίτες και τους ειδήμονες Ευρωπαίους για τις διάφορες θέσεις που θα εκφράζει το κείμενο ενός τέτοιου κειμένου, που θα αποτελεί το ιδεολογικό θεμέλιο της ενότητας των ευρωπαϊκών λαών στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον. Μια από τις πρώτες αντιπαραθέσεις, όπως ήταν φυσικό,  εκφράστηκε στο ιδεολογικό πεδίο που αναφέρεται στις χριστιανικές ρίζες αυτού του σχηματισμού.

Ένα Σύνταγμα, παρατήρησε ένας από τους πιο σπουδαίους ευρωπαίους ιστορικούς της εποχής μας, ο Jacques Le Goff, δεν είναι ορθό να συμπεριλαμβάνει διακηρύξεις θρησκευτικού χαρακτήρα. Και από την πλευρά του έχει δίκιο. Πράγματι, ένα Σύνταγμα είναι ένα νομικό κείμενο, απ’ το οποίο θα πηγάζουν όλοι οι νόμοι και όλοι οι κανονισμοί που θα διέπουν την ευρωπαϊκή υπερεθνική κοινωνία. Θρησκευτικές διακηρύξεις και, μάλιστα, με χαρακτήρα υπέρ μιας θρησκείας, της χριστιανικής, θα έδιναν μια μονομέρεια σε ένα τόσο σημαντικό και θεμελιώδες κείμενο.

Όμως, τα διάφορα εθνικά Συντάγματα, δεν αποτελούν μόνο νομικά κείμενα, αλλά εκφράζουν τις ιστορικές και τις φιλοσοφικές διαστάσεις του νομικού φορέα τους. Δίνουν, με λακωνικό τρόπο και τις ιστορικές και φιλοσοφικές παραμέτρους που οδήγησαν στον ιστορικό σχηματισμό της μιας ή της άλλης κρατικής οντότητας. Αναμφίβολα και ένα νομικό κείμενο δεν μπορεί να μετατραπεί σε θρησκευτική ή φιλοσοφική διακήρυξη, αλλά πρέπει να αναφέρεται και στις ρίζες απ’ τις οποίες απ’ τις οποίες πηγάζουν οι διατάξεις και τα άρθρα του. Η Ενωμένη Ευρώπη των λαών δεν προέκυψε χθες και, βεβαίως, όχι από παρθενογένεση. Είναι το αποτέλεσμα μιας ιστορικής και πολιτιστικής διαδικασίας στην οποία ο χριστιανισμός, σε όλες του τις ομολογιακές εξωτερικεύσεις, έπαιξε ουσιώδη ρόλο, ενίοτε αρνητικό, αλλά, κυρίως, θετικό.

Και αυτό δε μπορεί να αποσιωπηθεί.

 


Το Γράμμα του Αρχιεπισκόπου

 

Αγαπητοί μου,

 

Στην αρχή της νέας ποιμαντικής χρονιάς, την οποία επισήμως θα εγκαινιάσουμε την ημέρα της θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Τήνου, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, θέλω να επικοινωνήσω μαζί σας και μέσω των Τηνιακών Μηνυμάτων για να  ενημερώσω και όσους τυχόν παρά την πρόσκλησή μας και την καλή τους θέλησή, δεν θα μπορέσουν να παραστούν στην εορτή της Προστάτισσας της Εκκλησίας της Τήνου, Παναγίας του Ροδαρίου.

Με τη συνεργασία του Πρεσβυτερίου μας, έχουμε χαράξει τις βασικές αρχές του Ποιμαντικού Προγράμματος, που θα εφαρμοστεί στην τοπική μας Εκκλησία κατά τη νέα ποιμαντική χρονιά.

Όλη η Εκκλησία μας γνωρίζει, πως από την αρχή της ποιμαντορίας μου, το έτος 1993, έχουμε θέσει, ως πρώτη προτεραιότητα, την κατήχηση, γιατί η ακρόαση του λόγου του Θεού είναι η προϋπόθεση  για να μπορέσει κάθε μέλος της Εκκλησίας, να βιώνει την πίστη του και να ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις του Βαπτίσματος του.

Παράλληλα με την προτεραιότητα αυτή και για τη φετινή χρονιά, προσθέσαμε και μία δεύτερη, εξ ίσου σημαντική, που είναι η φροντίδα μας για τους εφήβους και τους νέους.

Σήμερα η εφηβεία και η νεολαία περιορίζονται σε τέτοιες ενασχολήσεις, που δίνουν την εντύπωση, πως εξαρτούν το μέλλον τους μόνο από τη μόρφωσή τους. Δίνουν περισσότερη προσοχή στην καλλιέργεια των χαρισμάτων που αφορούν το μυαλό τους και λιγότερη εκείνων της ψυχής τους. Η Εκκλησία, που είναι ο θεματοφύλακας της χάρης του Θεού, θέλει να τους συμπαρασταθεί, και να τους βοηθήσει: να « μεγαλώνουν σε σοφία, σε ηλικία και σε χάρη, ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων».

Να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερο τον Χριστό, που δεν είναι μία θεϊκή δύναμη αλλά ένα Θείο Πρόσωπο και ένας τέλειος κατά πάντα άνθρωπος, που γίνεται ο συνοδοιπόρος μας και η εγγύηση της αληθινής ευτυχίας μας.

 

Αγαπητοί μου νέοι και νέες:

Εμπιστευθείτε την Εκκλησία , είναι η καλή σας «Μητέρα και Δασκάλα», σας αγαπά και σας φροντίζει, όπως τη φυσική σας μητέρα. Θέλει να είστε πάντα ευτυχείς. Μια ευτυχία όμως αληθινή και παντοτινή που δεν μπορεί να τη βρει κανείς μακριά από το Χριστό και την Εκκλησία του.

Συμπορευθείτε με τον Χριστό. Αφήστε τον να σας ερμηνεύσει τις Γραφές και να σας κάψει τις καρδιές. Είναι ο μόνος αληθινός φίλος και σύντροφος της ζωής μας.

Κατά τη νέα αυτή ποιμαντική χρονιά θα σας αναζητήσουμε μαζί με τον Κύριο, μην κρυφθείτε. Δώστε ένα υπεύθυνο παρόν στην Εκκλησία του που είναι ο χώρος όπου ο Χριστός κάνει έντονη την παρουσία του γιατί ταυτίζεται μαζί της. Ο Κύριος θέλει να σας αποδείξει, μέσο της Εκκλησίας του, πόσο σας αγαπά.

Προσπαθήστε να το αντιληφθείτε και ετοιμαστείτε να ανταποκριθείτε.

Το ίδιο θα κάνουμε όλοι μας.

Η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είναι μαζί σας.

 

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-ΜυκόνουΚαθεδρικός Ναός

v      Την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της τοπικής μας Εκκλησίας, αφιερωμένος στην Παναγία του Ροδαρίου. Όλη η τοπική μας Εκκλησία ήταν συναγμένη κατά την επίσημη Αρχιερατική Θ. Συλλειτουργία: ο αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, ο πρώην αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης, ο ιερός κλήρος και οι μοναχές, οι τοπικές αρχές και πλήθος πιστών από όλες τις ενορίες του νησιού μας. Την προπαραμονή, 4 Οκτωβρίου τελέστηκε η Ακολουθία προς τιμήν της Παναγίας, εμπρός στο ομοίωμα της Θεοτόκου στον ενοριακό ναό της Ξινάρας. Την παραμονή τελέστηκε λιτάνευση του ομοιώματος της Παναγίας από τον Άγιο Πέτρο μέχρι τον Καθεδρικό, όπου και εψάλλη ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός. Κατά τη διάρκεια της Θ. Συλλειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπός μας κήρυξε την έναρξη του νέου ποιμαντικού και κατηχητικού έτους, τονίζοντας τις προτεραιότητες που θα δώσει φέτος η τοπική Εκκλησία, προς τους εφήβους και τη νεολαία.

 

Καρδιανή

v      Τελέστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου το λεγάτο της Αγ. Μαρίνας στο ομώνυμο ιδιωτικό εξωκλήσι της οικογένειας Αντωνίας Απέργη, στη θέση Σπάρτοι.

v      Απεβίωσε στην Καρδιανή, ενώ απολάμβανε τη θάλασσά της, ο Γάλλος υπήκοος Marcel Truquet, ηλικίας 72 ετών, σύζυγος Μαίρης Απέργη και κηδεύτηκε την επομένη από την ενορία μας. Συλλυπούμενοι τους οικείους του ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!

Σμαρδάκιτο

v      Στις 4 Σεπτεμβρίου η οικογένεια του Πέτρου Ρεμόνδου τέλεσε την ετήσια Θ. Λειτουργία στη μνήμη του στο αγαπημένο του εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη. Αιωνία του η μνήμη!

v      Στις 9 Σεπτεμβρίου τελέστηκε το ιδιωτικό λεγάτο της Γέννησης της Θεοτόκου στην Κάτω Κιουρά.

v      Στις 20 Σεπτεμβρίου τελέσαμε τα θυρανοίξια της εκκλησίας της αφιερωμένης στον Άγ. Γρηγόριο Α’ πάπα.  Το ιδιωτικό αυτό εξωκκλήσι, ανάμεσα στο Σμαρδάκιτο και τα Λουτρά, είχε εγκαταλειφθεί πριν από πολλές δεκαετίες από τους ιδιοκτήτες και είχε ερημώσει και ερειπώσει. Τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο ιερέας Δον Ιωάννης Φιοράντης. Ανέλαβε την ανόρθωσή της, την επισκευή της και τον εξοπλισμό της με όλα τα απαραίτητα (νέα εικόνα, ιερά και μη σκεύη κλπ) ο πρόεδρος της ΕΚΝΕ κ. Μάριος Φώσκολος. Μετά την ευλογία του Αγιασμού και του θυμιάματος έγινε και πάλι ο εξαγιασμός των χώρων και στη συνέχεια τελέστηκε η επίσημη Θ. Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου, πάπα και πατέρα της Εκκλησίας μας. Μετά ο νέος λεγατάριος κ. Μ. Φώσκολος, ο οποίος ανέλαβε την συντήρησή της και την τέλεση της Θ. Λειτουργίας κατά την εορτή του Αγίου (4 Σεπτεμβρίου) και η οικογένειά του πρόσφεραν άφθονα εδέσματα σε όλους τους παρόντες πιστούς, οι οποίοι είχαν έρθει και από άλλες ενορίες. Είθε να είναι σε βοήθεια και ευλογία του ίδιου, της οικογενείας του και όσων θα εκκλησιαστούν εκεί.

v      Τελέστηκαν τα ενοριακά λεγάτα των Αγ. Αναργύρων (Σιρόχοι) και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Γκντας και χωριό). Οι πιστοί που έχουν τη φροντίδα των εκκλησιών αυτών πρόσφεραν εδέσματα και γλυκίσματα σε όλους τους πολυπληθείς ευλαβείς των Αγίων.

Κέχρος

Τέλεσαν στην ενορία μας τους γάμους των ο Παντελής Αραστσιάρης και η Ζωζεφίνα Φωσκόλου. Ευχόμαστε να ζήσουν και να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια!

Μυρσίνη

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου απεβίωσε στον οικισμό της Λιβάδας, όπου από δεκαετίες τώρα κατοικούσε ο Μάρκος Λειβαδάρης,σε ηλικία 82 ετών και την επομένη κηδεύτηκε από τον ενοριακό ναό της Μυρσίνης.

Ταραμπάδος

v      Στις 29 Σεπτεμβρίου πανηγύρισε ο ενοριακός μας ναός αφιερωμένος προς τιμήν του Αγ. Αρχάγγελου Μιχαήλ. Αποβραδίς τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός από τον εφημέριο π. Μάρκο Φώσκολο,  ενώ την επομένη τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο ο εφημέριος και ο π. Ριχάρδος Ταράσκιεβιτς.

v     Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου πανηγύρισε ο ναός του Αγ. Φραγκίσκου, ιδιοκτησίας του κ. Μάριου Δελλατόλα. Συλλειτούργησαν οι ππ. Μάρκος Φώσκολος, Γεώργιος Ανδριώτης και Ριχάρδος Ταράσκιεβιτς, ενώ έλαβαν μέρος πλήθος ευλαβών από πολλές ενορίες της Τήνου, τους οποίους .

Κάτω Μέρη

v      Τελέστηκαν τα παρακάτω ιδιωτικά και ενοριακά λεγάτα: της Ιεράς Καρδίας στο εκκλησάκι στη Βρύση (Αετοφωλιά), της Αγ. Μαρίνας (Κ. Κλείσμα), Παναγίας Καρμήλου (Πασσάρα), της Αγίας Άννας στη Σαμάντλα, του Αγ. Παντελεήμονα (Μονές), του Σωτήρα (Καρκάδος και Κοιμητήριο Αετοφωλιάς), του Αγ. Κυριακού (παλαιό κοιμητήριο Κάτω Κλείσματος),  Αγ. Λαυρεντίου (Πυργιά), Μετάσταση Παναγίας (ενοριακή στο Κάτω Κλείσμα) -Παναγίας Βασίλισσας του Κόσμου, στη σπηλιά της Παναγίας (Αετοφωλιά) και στο εκκλησάκι της Παναγίας στα Πηγαδάκια Καλλονής,  Αγίων Αναργύρων, Αγ. Μιχαήλ (Απ' Αρφανού και Αετοφωλιά, Πασσάρα (Σπηλιώτης), Αγ. Φραγκίσκου

v      Το Ενοριακό συμβούλιο του Αγ. Ζαχαρία Καλλονής, ευχαριστεί την οικογένεια του Ιωάννου Αρμάου (Καπέλα), που έχει "υιοθετήσει" αυτή την εκκλησία και όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος, επισκεύασε την εκκλησία και πρόσφερε πλούσιο κέρασμα στους πάρα πολλούς ευλαβείς της Παναγίας. Ελπίζουμε πως θα βρεθούν και άλλοι μιμητές για άλλα εξωκκλήσια!

v     Τελέστηκαν στις ενορίες μας οι παρακάτω Βαπτίσεις: στις 20/7/002 στην Καλλονή ο Χρήστος και η Ζωζεφίνα Εξελντζέ βάφτισαν το τρίτο τους παιδί και το ονόμασαν Νικόλαο. Στις 11/8/002 στο Κάτω Κλείσμα ο Νικηφόρος και η Σταυρούλα Ρεμούνδου βάφτισαν τα δίδυμα παιδιά τους και τα ονόμασαν Ιάκωβο-Ιωάννη και Αθανάσιο-Ραφαήλ. Στις 17/8/2002 στο Κάτω Κλείσμα ο Ιωάννης και η Λουκία Φωσκόλου βάφτισαν το δεύτερο παιδί τους και το ονόμασαν Μάριο. Στις 24/8/2002 στην Καλλονή ο Ιωσήφ και η Μαρία Αρμάου βάφτισαν το παιδί τους και το ονόμασαν Γεώργιο. Στις 28/9/02 στην Αετοφωλιά ο Λαυρέντιος και η Ειρήνη Αρμάου βάφτισαν τη κόρη τους και την ονόμασαν Νικολέτα. Σε όλους τους γονείς ευχόμαστε να τους ζήσουν τα παιδιά τους και να τα δουν μια μέρα καλούς χριστιανούς.

Κώμη

v      Τελέστηκε η πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου με ένα εορταστικό Διήμερο. Την Τετάρτη 3 Ιουλίου το απόγευμα έγινε η Έκθεση του παναχράντου Μυστηρίου για προσκύνηση έως το βράδυ όπου και τελέστηκε ο πρώτος εσπερινός της πανήγυρης. Την Πέμπτη 4 Ιουλίου, ημέρα της πανήγυρης, το πρωί τελέστηκαν οι Αίνοι της Αγίας Δωρεάς και το απόγευμα η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Ακολούθησε η περιφορά του Παναχράντου Μυστηρίου από τον Ενοριακό Ναό της Κώμης προς τον Ενοριακό Ναό της Περάστρας. Οι ενορίτες της Περάστρας με μεγάλη αγάπη προετοίμασαν την πλατεία γύρω από το πηγάδι για την ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο.

v      Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 26 Ιουλίου στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας, στις 16 Αυγούστου στο Παρεκλήσιο του Αγίου Ρόκκου, στις 9 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι του Παναγίας Λουριανής, στις 15 Σεπτεμβρίου, προς τιμή της Παναγίας της Πονεμένης στον Ενοριακό Ναό, στις 16 Σεπτεμβρίου στο Ιδ. Εξωκλήσι του Γενεθλίου της Θεοτόκου και στις 26 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων.

v      Στις 12 Αυγούστου τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Φώσκολο με την ευκαιρία της 29ης επετείου της Επισκοπικής του Χειροτονίας.

v      Έλαβαν το Μυστήριο του Βαπτίσματος στις 24 Αυγούστου, η Μαρία Πόντη του Νικολάου και της Φραγκίσκας, και στις 14 Σεπτεμβρίου ο Ιωάννης Σάββαρης του Ιωσήφ και της Μαρίας.

v      Πανηγύρισε με κάθε επισημότητα στις 29 Αυγούστου η ενοριακή κοινότητα το μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη. Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Πρίντεζη. Το βράδυ διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, με μεγάλη επιτυχία από το Σύλλογο του χωριού χοροεσπερίδα. Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη το έργο τους για το καλό όλων.

v      Πανηγύρισε στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ναός αφιερωμένος στο Όνομα της Θεοτόκου. Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.

v      Στις 31 Μαΐου κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας στο Βρυσί, ξεκίνησε την περιοδεία του το άγαλμα της Παναγίας «της Επισκέπτριας» στις Ενορίες της Τοπικής μας Εκκλησίας. Πρώτος σταθμός η Ενορία της Κώμης, όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά τη Λιτάνευση του αγάλματος της Παναγίας στους δρόμους του χωριού και αφού παρέμεινε για μία εβδομάδα στο Ναό της Παναγίας, οι οικογένειες την υποδέχονταν στο σπίτι τους. Παρέμεινε στην Ενορία έως την 1η Αυγούστου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βρυσί για τις εκεί εορταστικές εκδηλώσεις.

v      Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Ναού του Ονόματος της Παναγίας: διαμορφώθηκε η αυλή στην πλαϊνή πλευρά του Ναού, νέοι σοβάδες στην αυλή του Πρεσβυτερίου, στον πλαϊνό τοίχο του Ναού, νέοι βοηθητικοί χώροι, με χώρο υγιεινής, διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου και των γύρω χώρων κάτω της αυλής, όπου σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο τοποθετήθηκε το άγαλμα της Παναγίας. Επίσης με προσωπική εργασία των ενοριτών αφαιρέθηκαν τα μάρμαρα της κεντρικής αυλής, επειδή όλα τα όμβρια ύδατα εισέρεαν στα υπόγειους χώρους του Ναού, και έπεσε οπλισμένη πλάκα. Αργότερα θα τοποθετηθούν τα παλιά μάρμαρα. Το Ενοριακό Συμβούλιο ευχαριστεί όσους συνέβαλαν με την προσφορά τους.

v      Ξεκίνησαν επίσης οι εργασίες για την ριζική ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Φύλακτου στην περιοχή της Κολυμπήθρας.

Αγάπη

v      Τελέστηκε η πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου με ένα εορταστικό διήμερο. Την Τρίτη 9 Ιουλίου τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού με την Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου. Την Τετάρτη 10 Ιουλίου η Θ. Λειτουργία. Ακολούθησε η περιφορά του Παναχράντου Μυστηρίου στους δρόμους του χωριού.

v      Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 17 Ιουλίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στις 19 Ιουλίου στο Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στις 16 Αυγούστου προς τιμή του Αγίου Ρόκκου στο Εξωκλήσι της Κιουράς, στις 19 Αυγούστου στο Εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο Βέλανα, στις 27 Αυγούστου στο Εξωκλήσι της Αγίας Ελένης, στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου Γρίζας, στις 11 Σεπτεμβρίου στο Ιδιωτικό Εξωκλήσι της Παναγίας στη Γρασή, στις 17 Σεπτεμβρίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Σοφίας και στις 27 Σεπτεμβρίου προς τιμή των Αγίων Αναργύρων στο Εξωκλήσι της Αγίας Ιουλιανής

v      Πανηγύρισε η Ενοριακή Κοινότητα τον Άγιο Προστάτη της. Την παραμονή τελέστηκε ο 1ος Εσπερινός και την ημέρα της Πανήγυρης Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Πρίντεζη. Το βράδυ όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος των Απανταχού Αγαπιανών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία γλέντι. Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του Συλλόγου για τις μεγάλες προσπάθειες που συνεχώς καταβάλουν για το καλό όλων.

v      Απεβίωσε και κηδεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου η Πολυξένης Δελατόλα. Προσευχόμαστε για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

v      Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε από το Βρυσί το άγαλμα της Παναγίας «της Επισκέπτριας» και παρέμεινε στον Ενοριακό Ναό έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα μετά τη Θ. Λειτουργία προς τιμή της Παναγίας της Φανερωμένης ξεκίνησε την επίσκεψή του στις οικογένειες της Ενορίας.

v      Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του Εξωκλησίου της Αγίας Ελένης στα Βουρνά. Νέοι σοβάδες, νέα κουφώματα, ελαιοχρωματισμοί, καθαρισμός στεγαδιών και μαρμάρων, διαμόρφωση του αύλιου χώρου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους στήριξαν με τον οβολό τους την προσπάθεια αυτή.

Περάστρα

v      Έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος στις 6 Ιουλίου ο Γεώργιος Πόντης του Αντωνίου και της Ιωσηφίνας-Μαρίας.

v      Στις 14 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και με την παρουσία της μοναχικής κοινότητας των Αδ. Μαριανών απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον αδ. Χρυσόλογο Βαλλαρή για την προσφορά κτήματος στην Ενοριακή κοινότητα.

Μοναστήρια

Στις 21 Αυγούστου τελέστηκε Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου, αφιερωμένο στον άγιο Ιωάννη το Ευαγγελιστή, για όλους τους κεκοιμημένους Μοναστηριανούς. Μετά από επίπονες προσπάθειες ανακαινίσθηκε ριζικά το Παρεκκλήσιο και ο αύλιος χώρος του. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στα έξοδα της ανακαίνισής του.

 

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΟΛΥΜΠΗΘΡΑΣ 5ΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΦΗΒΩΝ

v Πραγματοποιήθηκε ακόμη για μία χρονιά η κατασκήνωση που διοργανώνουν οι Αδελφοί Μαριανοί στην Κολυμπήθρα. Στη κατασκήνωση αυτή συμμετείχαν φέτος 47 παιδιά πέμπτης και έκτης Δημοτικού, πρώτης και δευτέρας Γυμνασίου, από την Τήνο, Σύρο και Αθήνα, από τις 29 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου. Υπεύθυνος ο αδ. Ματθαίος Λεβαντίνος με βοηθούς συνεργάτες καθηγητές των Μαριανών Σχολείων, που θέλησαν να προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους για να τον βοηθήσουν στην κατασκήνωση αυτή. Το πρόγραμμα της κάθε ημέρας περιελάμβανε στιγμές προσευχής, ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, διάφορων εργασιών, προσπαθώντας καθημερινά να ζήσουμε ορισμένα χριστιανικά συνθήματα (Μια καρδιά χωρίς σύνορα – Με το χαμόγελο αλλάζω τη δική μου ζωή αλλά και τη ζωή των άλλων. Πηγή χαράς ο Χριστός – Συγχωρώ, συγχωρούμαι, μετανιώνω, συμφιλιώνομαι, Δεν μπορώ να δω ένα παιδί χωρίς να αντισταθώ στην επιθυμία να του πω πως ο Θεός το αγαπά). Τελέστηκε στις 30 Ιουνίου η πανήγυρη της Αγίας Τριάδας, στις 2 Ιουλίου το Μυστήριο της Συμφιλίωσης στο προσκύνημα της Παναγίας στο Βρυσί και στη συνέχεια εξόρμηση στον Πάνορμο, στις 9 Ιουλίου η ημέρα για τις Κλήσεις με τη Θ. Λειτουργία στον Κουμάρο προς τιμή του Αγίου Μαρκελλίνου Σαμπανιά σε συνδυασμό με τον γύρο του νησιού, και στις 11 Ιουλίου η τελετή λήξης της κατασκήνωσης. Επίσης είχαμε τη χαρά να μας επισκεφτεί ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Πρίντεζης, που φέτος συμπλήρωνε τα 9 χρόνια από την επισκοπική του χειροτονία. Την παραμονή της αναχώρησης όπως και κάθε χρόνο μοιράστηκαν σε όλους αναμνηστικά δώρα και ενθύμια.  Όλοι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αποκτώντας πνευματικές δυνάμεις, ευχόμενοι ο ένας στον άλλο να ξαναβρεθούμε και πάλι του χρόνου όλοι μαζί.

v Από την 1η έως στις 5 Αυγούστου στην κολυμπήθρα πραγματοποιήθηκε μία πενθήμερη συνάντηση στοχασμού και επικοινωνίας με τη συμμετοχή 17 εφήβων. Καθημερινές ομιλίες-συζητήσεις από τον π. Φραγκίσκο Βιδάλη, Αδ. Ματθαίο Λεβαντίνο, και Ιγνάτιο Καπετάνιο, είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην εμβάθυνση του θέματος της επικοινωνίας με τον εαυτό μου, με τους άλλους και με το Θεό. Πραγματοποιήθηκε και πορεία προσκύνημα προς το Εξωκλήσι της Παναγίας του Ροδαρίου στο Σκλαβοχωριό όπου μελετήθηκε η ευαγγελική περικοπή που περιγράφει τον Ιησού να περπατά πάνω στα νερά της λίμνης, στη συνέχεια φτάνοντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωσήφ στα Μοναστήρια νέοι της ομάδας που πήγαν στην Παγκόσμια συνάντηση των νέων στο Τορόντο μας μετέφεραν το πνεύμα και τις εντυπώσεις τους από αυτή τη συνάντηση. Επίσης καθηγητής της Λεοντείου μίλησε για το θέμα της επικοινωνίας. Στην επιτυχία αυτής της συνάντησης συνέβαλε ακόμη το όμορφο πνεύμα που καλλιεργήθηκε από όλους. Η προσευχή, η συζήτηση, ο προβληματισμός, οι απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, οι εξορμήσεις σε διάφορα μέρη της Τήνου, η ψυχαγωγία συνέβαλαν ώστε οι πέντε αυτές ημέρες να αποβούν κατά κοινή ομολογία όλων καρποφόρες.

Νεολαία

Μια ξεχωριστή ακολουθία του λόγου, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν, όσοι παρευρέθηκαν την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Αντώνη στη Παλλάδα. Οι νέοι που βρέθηκαν στο Τορόντο, στο προσκύνημα με τον Άγιο Πατέρα, μας έδειξαν ένα διαφορετικό τρόπο προσευχής. Μια προσευχή φτιαγμένη από νέους, για τους νέους! Οι νέοι της Τήνου, με ενωμένα τα χέρια παρακάλεσαν το Θεό, του εξέφρασαν την αγάπη τους. Η εκκλησία ξεχείλισε από χαρούμενους νεανικούς ύμνους, χειροκροτήματα και πολλές κινήσεις χεριών που δοξολογούσαν τον Ύψιστο. Σε αυτό, σημαντική ήταν η  βοήθεια του διακόνου μας Στανίσλαου ο οποίος τέλεσε την ιερή Ακολουθία και που όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιότατος μας Νικόλαος, "ήρθε και έδεσε". Ο διάκονος μας έδεσε με την νεολαία!

    Μετά το τέλος της Ακολουθίας, τα παιδιά είχαν ετοιμάσει μια έκθεση φωτογραφίας και προβολή βιντεοταινίας από τη συμμετοχή τους στο  προσκύνημα. Μας μίλησαν γεμάτοι ενθουσιασμό για τις μοναδικές εμπειρίες τους. Όσοι νέοι είχαν βρεθεί πριν από 2 χρόνια στο προσκύνημα στην Ρώμη, ξανάζησαν τις στιγμές. Όλοι Όσοι μείναμε πίσω, το μετανιώσαμε. Τα παιδιά, όμως, κατάφεραν να μας δώσουν μια γερή γεύση από τα όσα έζησαν. Για όσους βρέθηκαν στον Αντώνη, σίγουρα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Αυτό που καταλάβαμε εμείς, είναι ότι τέτοιες ακολουθίες θα επαναληφθούν! Η αρχή έγινε...Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’

για την Ελλάδα

 

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2002 παρουσίασε στον πάπα Ιωάννη-Παύλο Β’ τα διαπιστευτήριά του ο νέος πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Αγία Έδρα κ. Χρήστος Μπότζιος. Όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο νέος πρέσβης απηύθυνε προς τον πάπα προσφώνηση στην οποία παρουσίαζε την εικόνα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Αγίας Έδρας από την πλευρά της χώρας μας. Στην αντιφώνησή του ο πάπας παρουσίασε με τη σειρά του τις βασικές γραμμές που διέπουν αυτές τις σχέσεις από την πλευρά της Αγίας Έδρας. Τα κείμενα αυτά έχουν επίσημο χαρακτήρα και με διπλωματική γλώσσα εκφράζουν τις πεποιθήσεις της μιας και της άλλης πλευράς. Λαβαίνοντας υπόψη τον θρησκευτικό χαρακτήρα της Αγίας Έδρας και τον σκοπό για τον οποίο διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, οι σχετικές προσφωνήσεις περιστρέφονται και γύρω από θρησκευτικά θέματα, καθώς και θέματα που αφορούν τα δυο μέρη στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.

Παρακάτω παραθέτουμε μια σύντομη εισαγωγή αναφορικά με τα θέματα που απασχόλησαν και τις δυο πλευρές που προέρχεται από διεθνές πρακτορείο θρησκευτικών ειδήσεων (SIR), αποσπάσματα της προσφώνησης του κ. πρέβη και την αντιφώνηση του Αγίου Πατέρα. 

 


Με την υποδοχή του κ. Χρήστου Μπότζιου, του νέου πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Άγια Έδρα στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επανέλαβε την πρόταση για "μια μόνιμη ανακωχή κάθε βίας" κατά την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων, που πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τους στην Αθήνα το 2004. Ο νέος πρεσβευτής  τόνισε ότι "μεγάλη προσοχή" πρέπει να δοθεί στη "Κοινή Δήλωση που υπογράφεται από την Αγιότητα του και τη Μακαριότητά του τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, στην οποία οι δύο εκκλησίες δηλώνουν τη θέλησή τους για να συνεργαστούν πολύ στα θέματα του αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εκφράζουν την ελπίδα ότι όλοι οι πόλεμοι και οι μορφές της βίας παύουν για την περίπτωση των ολυμπιακών αγώνων το 2004, όπως συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα".

Ο κ. Μπότζιος συνέχισε: "Είναι επίσης σημαντικό ότι οι δύο εκκλησίες μίλησαν με μια φωνή υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τονίζοντας ότι οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης πρέπει να διατηρηθούν". Σε αυτό το θέμα, ο Πάπας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια "χώρα πολύ προσηλωμένη στη χριστιανική πίστη" και είναι ενήμερος του πόσο "η θρησκευτική κληρονομιά είναι ζωντανή στην καρδιά της Ευρώπης".

 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β εκ νέου εξέφρασε τη θλίψη και "την ανησυχία του" για το γεγονός ότι "οι κοινότητες των πιστευόντων δεν αναφέρονται μεταξύ των εταίρων οι οποίοι οφείλουν να συμβάλουν στη «Συνέλευση» που συστήθηκε στο Λαίκεν, για το ενδεχόμενο Σύνταγμα της Ευρώπης". Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρεσβευτή, ο ποντίφικας πρόσθεσε: "Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας μπορεί να παίξει έναν σπουδαίο ρόλο στους θεσμούς της ευρωπαϊκής Κοινότητας, για να αναγνωρισθεί και εκφρασθεί σωστά η θρησκευτική αυτή διάσταση".

 Η παρουσίαση των διαπιστευτηρίων επιστολών του νέου Έλληνα πρεσβευτή, έδωσε στον Πάπα την ευκαιρία να κάνει μια έκκληση υπέρ της Καθολικής μειονότητας στην Ελλάδα. "διαμέσου σας, επιθυμώ να χαιρετίσω ολόθερμα τους Καθολικούς πιστούς που ζουν στην Ελλάδα", είπε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β, που θυμάται την ιστορική επίσκεψή του στην χώρα το Μάιο 2001. Οι Έλληνες Καθολικοί, συνέχισε ο Πάπας, "είναι ολιγάριθμοι και συχνά διεσπαρμένοι σε μικρές κοινότητες. Υποφέρουν ακόμη από τη δύσκολη κατάσταση στο επίπεδο της αναγνωρίσεως των δικαιωμάτων τους μέσα στο Έθνος και σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας. Επωφελούμαι λοιπόν αυτής της ευκαιρίας για να επιστήσω την προσοχή της κυβερνήσεώς σας στην ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων υπευθύνων, για τη νομική υπόσταση της Καθολικής Εκκλησίας". Κατά την άποψη του Πάπα, "όπως συμβαίνει στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσεως, αρμόζει ένας πλήρης σεβασμός προς την έμπρακτη θρησκευτική ελευθερία την Καθολικών, όπως και των άλλων πιστών, παραχωρώντας στις εκκλησιαστικές επαρχίες και τις τοπικές κοινότητες τα μέσα που είναι απαραίτητα στην αποστολή τους".

 Με δηλωσή του που δόθηκε στο SIR Europa, ο κ. Νικόλαος Γασπαράκης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος υπογράμμισε: «Στην ακρόαση του νέου Έλληνα πρεσβευτή στην Αγία Έδρα ο Άγιος Πατέρας βρήκε την ευκαιρία να τονίσει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος και οι Καθολικοί  πιστοί, από νομικής και ηθικής άποψης. Είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας ζητεί ρητά μια βελτίωση της κατάστασης". "Στην πραγματικότητα", συνεχίζει ο κ. Γασπαρακης, "το ελληνικό κράτος ακόμα δεν αναγνωρίζει τη νομική προσωπικότητα όλων των εκκλησιαστικών θεσμών. Το νομοθετικό σώμα δεν έχει προσαρμοστεί στην ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 16 Δεκεμβρίου 1997 που καταδίκασε την Ελλάδα για τις μορφές της διάκρισης ενάντια στην Καθολική Εκκλησία. Οι Έλληνες πολίτες που είναι Καθολικοί, όπως και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα, υπάγονται ακόμα στον περιοριστικό νόμο που χρονολογείται από τα έτη της δικτατορίας το 1939-1940, και χωρίς τροποποιήσεις από τότε. Από τότε, η θρησκευτική ελευθερία μη-ορθόδοξου ελέγχεται σοβαρά με διάφορους τρόπους. Επιπλέον, το θρήσκευμα αναγράφεται ακόμα σε πολλά πιστοποιητικά και διοικητικά έγγραφα ".

"Το προσκυνηματικό ταξίδι του Πάπα στην Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Γασπαράκης "βελτίωσε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και στην Καθολική Εκκλησία. Δυστυχώς το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και ως προς τις σχέσεις με το κράτος".  

 

* * *

Από την προσφώνηση του κ. Μπότζιου:

 

Αγιότατε,

Νιώθω μεγάλη τιμή που η Κυβέρνηση μου μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστευτώ ως Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα.

Έχω την τιμή να μεταφέρω στην Αγιότητά σας του θερμούς χαιρετισμούς του Εξοχοτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου καθώς και να σας εκφράσω τα αισθήματα μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης της Ελληνικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη του Εξοχοτάτου Προέδρου Στεφανόπουλου στο Βατικανό τον Ιανουάριο 2001 και η ιστορική επίσκεψη της Αγιότητάς σας στην Ελλάδα τον Μάιο 2001, δημιούργησαν μια νέα ιστορική περίοδο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγία Έδρα. Ο Ελληνικός λαός κρατά πολύ θερμή ανάμνηση αυτής της επίσκεψης.

Εκτιμήσαμε που συμπεριλάβατε την Αθήνα και τον Άρειο Πάγο στο Προσκυνηματικό σας ταξίδι στους τόπους όπου το μήνυμα και η αλήθεια του Χριστιανισμού εκφράσθηκαν από τον Απόστολο των Εθνών, στον ίδιο τόπο όπου 2000 χρόνια πριν, συνάντησε το ανήσυχο αρχαίο Ελληνικό πνεύμα.

 

Αγιότατε,

Το Βατικανό είναι το πνευματικό κέντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ενώ Αθήνα, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη, η τελευταία ως κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έβαλαν τα θεμέλια της Χριστιανικής Ευρώπης και του Χριστιανισμού. 

Αυτή η μεγάλη παράδοση διατηρείται ζωντανή και εμπλουτίσθηκε με τις εμπειρίες των ημερών μας. Το 1965 δύο μεγάλοι εκκλησιαστικοί ηγέτες, ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας είχαν το σπουδαίο όραμα ενός ενωμένου Χριστιανισμού και εγκαινίασαν μια νέα εποχή αδελφικού διάλογου, ο οποίος συνεχίζεται.

Όλοι ευχόμαστε ο θεολογικός διάλογος ανάμεσα στην Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία να ξεπεράσει τα εμπόδια και σε ένα πνεύμα σεβασμού στις μακρόχρονες παραδόσεις και αξίες, όπως η Αγιότητά σας κηρύσσει, να συνεχισθεί, και τελικά να οδηγήσει στην ενότητα της πίστης και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους Χριστιανούς.

Η διεθνής διαθρησκειακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες τον Δεκέμβριο του 2002, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πιο πρόσφατη στην Ασίζη υπό την πρωτοβουλία της Αγιότητάς σας, η Κοινή Διακήρυξη που συνυπογράψατε η Αγιότητα σας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Βενετία «Κώδικας Περιβαντολογικής Ηθικής», καθιστούν βήματα προς τα εμπρός για την ενίσχυση του οικουμενικού διαλόγου.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προσήλωση την σπουδαίας σημασίας πρόοδο στην επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο όταν αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας επισκέφθηκε το Βατικανό.

Η Κοινή Διακήρυξη που υπογράφηκε από την Αγιότητά σας και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στην οποία οι δύο Εκκλησίες διακηρύττουν την προθυμία τους να συνεργαστούν στενά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζουν και την ελπίδα ότι με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όλοι οι πόλεμοι και όλες οι μορφές βίας πρέπει να παύσουν, όπως συνέβαινε και στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, αξίζουν μεγάλης προσοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο Εκκλησίες ένωσαν τις φωνές τους προς χάριν της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας ότι οι Χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης πρέπει να διατηρηθούν άθικτες.

Η χώρα μου αναγνωρίζει τον ρόλο της Αγίας Έδρας καθώς και την δική Σας προσωπική συνεισφορά σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην αναγέννηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην ήπειρό μας. Εκτιμούμε βαθιά τις ακαταπόνητες προσπάθειές Σας να προάγετε την δικαιοσύνη, την παγκόσμια ειρήνη και την σταθερότητα, και το συνεχές Σας ενδιαφέρον για την ελευθερία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. (...)

Αυτό πρέπει επίσης να εφαρμοστεί στην Κύπρο, την οποία μια στυγνή εισβολή κρατά χωρισμένη τη Δημοκρατία από το 1974. Εκτιμούμε πάρα πολύ την σταθερή στάση της Αγίας Έδρας και την υποστήριξή της για μια πλήρη, δίκαιη, μόνιμη και λειτουργική διευθέτηση στο Κυπριακό βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι η Αγιότητά Σας δεν μπόρεσε να πραγματοποίηση επίσκεψη στην Κύπρο, η οποία θα είχε μεγάλη ηθική επίδραση στην ενότητα και την ειρηνική συνύπαρξη της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς και άλλων εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων. (...)

 

Η εξ ανατολών γείτονας Τουρκία, έχει ήδη περάσει στο status της προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός το οποίο στηρίζει πλήρως η χώρα μου. Παρόλα αυτά, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις πολιτικές συνθήκες και όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμμετοχή της, περιλαμβανόμενων του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της δημοκρατίας. Η θρησκευτική ελευθέρια, η ελεύθερη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και η λειτουργία Ιεροσπουδαστηρίου είναι, επίσης υψίστης σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η δυνατότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ετοιμάσει τον κλήρο του με την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, που πρέπει να σταματήσει να εμποδίζεται.

Στο μήνυμα της Αγιότητάς Σας με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την ειρήνη, κάνατε αναφορά στον διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς σαν μέσον για την κατανόηση του «πολιτισμού της αγάπης και της ειρήνης». Αυτές τις αξίες, τις άμεσα συνδεδεμένες με τις αξίες της ζωής και της μόρφωσης, τις συμμεριζόμαστε πλήρως.

 

Αγιότατε,

Καθώς αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου ως Πρέσβης στην Αγία Έδρα θα ήθελα να διαβεβαιώσω την Αγιότητά Σας ότι ήλθα στο Βατικανό με ξεκάθαρες οδηγίες από την κυβέρνηση μου και την καλή θέληση να προωθήσω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και σε όλα τα επίπεδα τις αμφίπλευρες σχέσεις μας και την συνεργασία σε διεθνές επίπεδο σε ένα πνεύμα αμοιβαίας αλληλοκατανόησης και σεβασμού. Θα ήθελα επίσης να διαβεβαιώσω την Αγιότητά Σας, ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την Αγία Έδρα, πάντα υπολογίζοντας στην δική Σας ευγενική βοήθεια.  

 


 

Η αντιφώνηση του Αγίου Πατέρα:

 

Κύριε Πρέσβη,

1.- Είμαι ευτυχής που δέχομαι την Εξοχότητά σας στο Βατικανό, για την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων σας ως εκτάκτου Πρέσβεως και ως Πληρεξουσίου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα.

Σας ευχαριστώ θερμά για τον ευγενικό χαιρετισμό που μου μεταφέρατε από τον Εξοχότατο κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενθυμούμαι με ευχαρίστηση την επίσκεψη που μου έκανε εδώ στο Βατικανό, τον περασμένο Ιανουάριο και θα σας είμαι ευγνώμων αν θελήσετε να του εκφράσετε τις εγκάρδιες ευχές μου προς το πρόσωπό του, όπως και προς το σύνολον του ελληνικού λαού.

 

2.- Επιτρέψτε μου κ. πρέσβη να υπενθυμίσω στην αρχή της συζητήσεώς μας, το ταξίδι που έκανα πέρυσι στη χώρα σας, κατά το προσκύνημά μου στα πλαίσια του Μεγάλου Ιωβηλαίου, ακολουθώντας τα ίχνη του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Ευγνωμονώντας τον Θεό, ο οποίος μου επέτρεψε να πραγματοποιήσω το τόσο ποθητό αυτό ταξίδι, διατηρώ μια ζωντανή ανάμνηση της ολόθερμης υποδοχής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλων των ελληνικών αρχών. Ενθυμούμαι με συγκίνηση την συνάντησή μου με τον Μακαριότατο Χριστόδουλο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στον τόσο επιβλητικό χώρο του Αρείου Πάγου, θυμηθήκαμε τις οδυνηρές αναμνήσεις του παρελθόντος, αλλά προπάντων δηλώσαμε την κοινή θέλησή μας να πράξουμε το παν για να προχωρήσουμε  στο δρόμο της χριστιανικής αδελφοσύνης και επανευρέσεως της ενότητας. Ελπίζω ότι η συνάντηση της Αθήνας θα αποτελέσει σπουδαίο σταθμό στον δρόμο που παραμένει ακόμη μακρύς. Η πρόσφατη επίσκεψη στη Ρώμη μιας Αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας με στερεώνει σ’ αυτήν την ελπίδα.

 

3.- Η χώρα σας είναι πολύ προσηλωμένη στη χριστιανική πίστη, η οποία είναι ένα από τα ουσιαστικά στοιχεία του Έθνους. Ο λαός σας γνωρίζει πως η θρησκευτική αυτή κληρονομιά είναι ζωντανή στην καρδιά της Ευρώπης, όχι μόνο ως ανάμνηση του παρελθόντος της, η οποία αποτελεί ένα σπουδαίο στοιχεία του πολιτισμού της, αλλά και ως πηγή που μπορεί να δώσει δυναμισμό και προοπτικές του μέλλοντος στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Εξέφρασα πολλές φορές την ανησυχία μου σ’ αυτό το θέμα, και κυρίως τη θλίψη μου  να βλέπω ότι οι κοινότητες των πιστευόντων δεν αναφέρονται μεταξύ των εταίρων οι οποίοι οφείλουν να συμβάλουν στη «Συνέλευση» που συστήθηκε στο Λαίκεν, για το ενδεχόμενο Σύνταγμα της Ευρώπης. Όπως υπενθύμισα προς το Διπλωματικό Σώμα «η περιθωριοποίηση των θρησκειών, οι οποίες συνέβαλαν και συμβάλλουν ακόμη στον πολιτισμό και στον ουμανισμό για τους οποίους δίκαια καυχάται η Ευρώπη, μου φαίνεται ταυτόχρονα ως  αδικία και ως σφάλμα προοπτικής. Να αναγνωρίσουμε ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν αναγνωρίζουμε την σύγχρονη απαίτηση του σωστού λαϊκού χαρακτήρα των εθνών, και όλης της Ευρώπης» (Προς το Διπλωματικό Σώμα, 10 Ιανουαρίου 2002). Είμαι βέβαιος, κ. Πρέσβη, ότι η χώρα σας μπορεί να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, για να αναγνωρισθεί και εκφρασθεί σωστά η θρησκευτική αυτή διάσταση στην οποία η Αγία Έδρα και η ελληνική Δημοκρατία είναι το ίδιο προσηλωμένες.

 

4.-Από είκοσι και περισσότερα χρόνια η χώρα σας μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με αυτόν τον τρόπο αναγνώρισε ότι η Ελλάδα προσφέρει μια ειδική συμβολή στην ήπειρο από τα χρόνια της ιδρύσεως της πρώτης αθηναϊκής δημοκρατίας, κυρίως στο κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο, που αποτελούν μέρος των μακρών της παραδόσεων. Χαίρομαι για την προσοχή που δείχνουν οι ελληνικές αρχές στη διεύρυνση της Ευρώπης, ιδιαίτερα στις Βαλκανικές χώρες. Είναι φανερό ότι το άνοιγμα προς τα διάφορα ευρωπαϊκά έθνη θα επιτρέψει να διαρρεύσει μόνιμα κάθε κίνδυνος συγκρούσεων σ’ αυτήν την περιοχή, για να μην ανανεωθούν οι δραματικές συγκρούσεις που αιμάτωσαν τις χώρες αυτές στα τέλη του εικοστού αιώνα.

Η βαθμιαία υποδοχή άλλων χωρών θα εδραιώσει στους λαούς αυτούς τον πολιτισμό της ειρήνης και της αλληλεγγύης, έναν πολιτισμό που αποτελεί μια από τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού οράματος. Η Αγία Έδρα, όπως γνωρίζετε, επικαλείται από τα βάθη της καρδιάς της μια στέρεη και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των εθνών και υποστηρίζει όλα εκείνα που μπορούν να επιτρέψουν σε διαφορετικούς λαούς να συναντηθούν, να διαλέγονται και να προχωρήσουν σε κοινά προγράμματα για το καλό όλων των κατοίκων τους.

Μέσα σ’ αυτήν την προοπτική, οι προσεχείς  Ολυμπιακές Συναντήσεις, που θα γίνουν στην Αθήνα το 2004, θα προσφέρουν τη δυνατότητα μιας νέας εμπειρίας στην αλληλεγγύη, για να νικηθεί το μίσος και να προσεγγίσουν μεταξύ τους οι άνθρωποι και οι λαοί. Γι’ αυτήν την ευκαιρία εύχομαι ολόψυχα μια μόνιμη ανακωχή κάθε  βίας, ώστε το ειρηνικό πνεύμα  ενός υγιούς συναγωνισμού, που είναι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, να διαδοθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και σε όλες τις ηπείρους.

Εύχομαι όπως μέσα στον ανήσυχο και ενίοτε αβέβαιο κόσμο μας, το αθλητικό αυτό γεγονός να είναι μια χαρούμενη εκδήλωση του γεγονότος ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια πανανθρώπινη κοινότητα, με αδελφοσύνη και αλληλεγγύη, όπως το εκδήλωσαν πρόσφατα και άλλα παρόμοια γεγονότα του ίδιου είδους.

 

5.-Διαμέσου σας, επιθυμώ να χαιρετίσω ολόθερμα τους Καθολικούς πιστούς που ζουν στην Ελλάδα. Είναι ολιγάριθμοι και συχνά διεσπαρμένοι σε μικρές κοινότητες. Υποφέρουν ακόμη από τη δύσκολη κατάσταση στο επίπεδο της αναγνωρίσεως των δικαιωμάτων τους μέσα στο ΄Έθνος και σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας. Επωφελούμαι  λοιπόν αυτής της ευκαιρίας για να επιστήσω την προσοχή της Κυβερνήσεώς σας στην ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων υπευθύνων, για τη νομική υπόσταση της Καθολικής Εκκλησίας. Πραγματικά, όπως συμβαίνει στο σύνολον των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αρμόζει ένας πλήρης σεβασμός προς την έμπρακτη θρησκευτική ελευθερία των Καθολικών, όπως και των άλλων πιστών, παραχωρώντας στις εκκλησιαστικές επαρχίες και τις τοπικές κοινότητες τα μέσα που είναι απαραίτητα στην αποστολή τους. Εκ μέρους τους οι Καθολικοί εύχονται να διατηρήσουν με τους Ορθοδόξους αδελφούς τους ένα αληθινό διάλογο και δεν έχουν άλλη φροντίδα από το να συμμετέχουν ολοκληρωτικά, από τη θέση του ο καθένας, στην οικονομική, πολιτική και κοινωνικής ζωή της χώρας, στην οποία ήδη επιδίδονται. Ενθαρρύνω την καθολική κοινότητα, τους πνευματικούς ποιμένες της, Επισκόπους και Ιερείς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές που βρίσκονται στην υπηρεσία της, και σε όλους του πιστούς  που την αποτελούν, να συνεχίσουν  προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας είναι όλοι βέβαιοι για την υποστήριξη και την αδελφική προσευχή του Επισκόπου Ρώμης, Διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου.

 

Χαιρετίζω επίσης ολόθερμα τους Ποιμένες και τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζοντας και πάλι τις ευχαριστίες μου για την υποδοχή τους κατά το ταξίδι μου. Ανανεώνω προς αυτούς τη βεβαίωση της θελήσεως της Καθολικής Εκκλησίας υπέρ του διαλόγου, του διαλόγου ο οποίος, όπως επανέλαβα πρόσφατα, πρέπει να συνεχισθεί, όχι μόνον στο επίπεδο της αδελφικής αγάπης, αλλά και προπάντων στο θεολογικό επίπεδο.

 

6.-Στη στιγμή κατά την οποία εγκαινιάζετε την ευγενή αποστολή να αντιπροσωπεύετε τη χώρα σας στην Αγία Έδρα, δεχθείτε Κύριε Πρέσβη, τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για την επιτυχία της αποστολής σας και να είσθε βέβαιος ότι θα βρίσκετε πάντοτε στους συνεργάτες μου την απαραίτητη κατανόηση και υποστήριξη

 

Στην Εξοχότητά Σας, στην οικογένειά σας και σε όλους τους συνεργάτες σας και όλους  τους συμπατριώτες σας από τα βάθη της καρδιάς μου επικαλούμαι τον πλούτο της θεϊκής Ευλογίας.

 

 

home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.