Με υγιή προοπτική 

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη των αρχών του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει από καιρό και φτάνουν στην ολοκλήρωσή τους αυτές τις μέρες με τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων. Παλαιά και νέα πρόσωπα κατέρχονται στον στίβο της διεκδίκησης της ψήφου των πολιτών. Είναι η υγιής δημοκρατική διαδικασία, που κινδυνεύει να χάσει το νόημά της και να καταστεί τυπική διαδικασία, αν οι καταρτιζόμενοι συνδυασμοί δεν εμφορούνται από συγκεκριμένη και υγιή προοπτική, που να εκφράζεται από συγκεκριμένα προγράμματα και σχεδιασμούς.

Όλοι μας ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο και γνωρίζουμε επακριβώς τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί του, σε καθημερινή βάση. Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να μην αναγνωρίσουμε πως σημαντικά προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωσή μας και με την ποιότητα της ζωής μας χρονίζουν από δεκαετίες άλυτα και στα συρτάρια. Συχνά οι συνεδριάσεις των πάσης φύσεως Συμβουλίων καταναλίσκονται σε ατέρμονες συζητήσεις χωρίς προοπτική. Και αυτό επειδή η προοπτική απουσιάζει ή είναι κοντόφθαλμη και περιορισμένη και δεν αντιλαμβάνεται πως οι καιροί έχουν αλλάξει και πως οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και διαμορφώνονται διαφορετικά.

Όλοι μας αγωνιούμε και όχι σπάνια επειδή βλέπουμε και ακούμε τους τρόπους αναζήτησης και ανάδειξης των υποψηφίων. Ο κομματισμός είναι έντονος, ο στενόμυαλος τοπικισμός μετατρέπεται σε θεωρία (για όποιους δεν έχουν άλλη), οι ατομικές φιλοδοξίες κυριαρχούν και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο απουσιάζει από πολλούς και σε μεγάλο βαθμό. Και, δυστυχώς, οι ψηφοφόροι συμπαρασύρονται από αυτές τις κακοδαιμονίες.

Ο καιρός που απομένει είναι λίγος. Τα πράγματα φτάνουν σε εκρηκτικό σημείο και δεν επιτρέπεται άλλη απώλεια χρόνου. Όποιος είναι διατεθειμένος να εργαστεί για το κοινό καλό και την πρόοδο, πρέπει να κάμει μπροστά και οι ψηφοφόροι να τον επιλέξουν με αυτό και μόνο ως κριτήριο. Άλλες δικαιολογίες δεν χωρούν και δεν χρησιμεύουν σε κανένα.

  Βρυσί

Πανηγύρισε με κάθε επισημότητα και με μεγάλη συρροή πιστών το Θεομητορικό προσκύνημα της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, κατά την εορτή της Κοίμησης και Μετάστασης της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο. Από την αρχή του μηνός Αυγούστου και σε καθημερινή βάση, ιερείς από όλες τις ενορίες της Τήνου τελούσαν τη Θ. Λειτουργία και την Ακολουθία προς τιμήν της Παναγίας και οι πιστοί από διάφορες ενορίες συνέρεαν για να εκδηλώσουν την αγάπη τους προς τη Μητέρα του Θεού και να ικετεύσουν την παντοδύναμη μεσιτεία της. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε η Επιτροπή, ο εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός και στις 11 μ.μ. άρχισε η καθιερωμένη Αγρυπνία της εορτής στην οποία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπός μας και την οποία είχε ετοιμάσει ο διευθυντής του Προσκυνητηρίου π. Φρ. Βιδάλης, ενώ συμμετείχαν πολλοί ιερείς. Η Αγρυπνία ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Θ. Ευχαριστίας, στον υπαίθριο ναό. Ανήμερα της εορτής τελέστηκαν, κατά το έθιμο, τρεις Θ. Λειτουργίες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμοι προσκυνητές. Την επίσημη Θ. Λειτουργία της Εορτής τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας και συλλειτούργησαν όλοι οι εφημέριοι της Τήνου και άλλοι παρεπηδημούντες ιερείς. 

Χώρα

v      Στις 7 Ιουλίου τελέστηκε πανηγυρικά η Εορτή της Αγίας Δωρεάς στην ενορία μας. Μετά την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο Αρχι-επίσκοπός μας π. Νικόλαος, πραγματοποιήθηκε η επίσημη περιφορά του Σώματος του Κυρίου από τον ενοριακό ναό μέχρι την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε εμπνευσμένη ομιλία προς τους πολυπληθείς πιστούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία. Στην τελετή έλαβαν μέρος οι εφημέριοι όλων των ενοριών και οι τοπικές αρχές. Τους ύμνους της εορτής έψαλε μελωδικότατα η Χορωδία «Αγία Καικιλία» υπό τη διεύθυνση του π. Νικολάου Γαβαθά. Μετά την τελετή δόθηκε δεξίωση στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής στον Αγ. Αντώνιο.

v      Στις 7 Αυγούστου απεβίωσε ο Μάρκος Πόντης σε ηλικία 20 ετών, μετά από θανατηφόρο τροχείο δυστύχημα. Όλη η Τήνος συμπαραστάθηκε στους πονεμένους γονείς, με πρώτους τους συμμαθητές και τους φίλους. Την εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας, ο οποίος απηύθυνε λόγια παρηγοριάς και ελπίδας προς τους τεθλιμμένους γονείς. Παραβρέθηκαν ορθόδοξοι και καθολικοί ιερείς και οι τοπικές αρχές. Ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του νεαρού Μάρκου στη Βασιλεία του Θεού.

v     Ο εφημέριος π. Ρόκκος Ψάλτης θα απουσιάσει από την ενορία του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, όπου μετέβη για λόγους υγείας. Όλοι μας του ευχόμαστε περαστικά!

Στενή

Την Κυριακή 18 Αυγούστου πανηγύρισε το ενοριακό θεομητορικό προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης (Τσικνιάς). Αποβραδίς τελέστηκε η Ακολουθία προς τιμήν της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Παναγίας και την επομένη ο π. Μάρκος Φώσκολος τέλεσε την επίσημη πανηγυρική Θ. Λειτουργία, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από διάφορες ενορίες της Τήνου και από την Αθήνα. Τη Δευτέρα τελέστηκε επιμνημόσυνη Θ. Λειτουργία για την ανάπαυση των ψυχών όλων των κεκοιμημένων ενοριτών και ευλαβών της Παναγίας, ενώ τις επόμενες μέρες ο εφημέριος π. Νικ. Ψάλτης τέλεσε τη Θ. Ευχαριστία υπέρ υγείας των προσφερόντων.

Καρδιανή

v      Στις 29 Ιουνίου τέλεσαν στην ενορία μας τους γάμους τους ο Γεώργιος Φιλιππού-σης και η Ειρήνη Χριστοφή. Στο νέο ζευγάρι ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια!

v      Στις 7 Ιουλίου κηδεύτηκε στην ενορία μας ο Ευάγγελος Φιλιππούσης που είχε αποβιώσει στην Αθήνα. Συλλυπούμαστε τους οικείους του, ευχόμενοι την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του στους ουρανούς.

v      Στις 13 Ιουλίου τέλεσαν στον ενοριακό μας ναό τους γάμους των ο Μάριος Απέργης και η Αικατερίνη Ηλιοπούλου. Τους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια!

v     Από τις 21 έως 27 Ιουλίου ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος κήρυξε τις Πνευματικές Ασκήσεις σε μοναχές και μοναχούς διαφόρων ταγμάτων στην Κηφισιά, στη μονή των Αδελφών της Παμμακαρίστου. Κατά την απουσία του εξυπηρέτησε τις ενορίες ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.

v     Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου, πανηγύρισε ο ενοριακός μας ναός, τιμώμενος με την επωνυμία «Κιουρά Καρδιανή». Προηγήθηκε πνευματική προετοιμασία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και την παραμονή ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος τέλεσε τον επίσημο Εσπερινό της εορτής. Την ημέρα της Εορτής, τελέστηκε το πρωί το λεγάτο της Θ. Λειτουργίας των εγκαινίων του ναού και στην οποία, από αρχαία παράδοση συμμετέχουν όχι λίγοι πιστοί από την ενορία της Αγάπης, αποδεικνύοντας έτσι τους στενούς δεσμούς που υπήρχαν μεταξύ των δυο ενοριών στο μακρινό παρελθόν. Στις 11 πμ ο Αρχιεπίσκοπός μας τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία, ενώ συλλειτούργησε ο εφημέριος, ο π. Αντώνιος Φόνσος και ο διάκονος κ. Στανίσλαος Στουραϊτης. Στη Θ. Λειτουργία συμμετείχε, επικεφαλής του ποιμνίου του, και ο σεβ. π. Ευστάθιος Σαντοριναίος, εφημέριος της αδελφής ενορίας της Αγ. Τριάδας Καρδιανής. Ο εφημέριος αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους ενορίτες οι οποίοι με την προσωπική τους εργασία και με τον οβολό τους συνεισέφεραν ενεργά στην καλύτερη προετοιμασία του ιστορικού ναού για να εορτάσει τη Γέννηση της Θεοτόκου.

v     Τελέστηκε το λεγάτο της Αγ. Μαρίνας στο ομώνυμο ιδιωτικό εξωκλήσι της οικογένειας Νικηφόρου Δελλατόλα, στη θέση Πρόβαλμα. 

Σκαλάδος

v      Πολλά γεγονότα συνέβηκαν από την τελευταία φορά που το χωριό μας παρουσιάστηκε στα Τηνιακά Μηνύματα. Χαρές και λύπες μαζί. Όλα όμως τα περάσαμε μαζί, αδελφωμένοι και αγαπημένοι. Και, πρέπει να το πούμε κι αυτό, πολύ συνέβαλαν και οι «ξενιτεμένοι» μας που πήγαιναν και έρχονταν όλο αυτό τον τελευταίο καιρό. Και να αρχίσουμε από τα ευχάριστα.

v      Την Κυριακή, 23 Ιουνίου, ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, στη Μητρόπολη, μαζί με τα άλλα συνομήλικα παιδιά της εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, η Μαρία Λειβαδάρη έλαβε το Μυστήριο του Χρίσματος από τον επίσκοπό μας π. Νικόλαο.

v      Την επομένη, Δευτέρα, 24 Ιουνίου, εορτή της Γέννησης του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, γιόρταζε η ενορία μας. Ήδη από μέρες πριν είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες για τον επίσημο εορτασμός. Μέχρι και γλέντι στην πλατεία θα γινόταν, αν δεν είχαν συμβεί, τις παραμονές, δυσάρεστα γεγονότα. Το πένθος όμως κάποιων, το οποίο σεβάστηκαν όλοι, δε σταμάτησε το κέφι γενικά. Η επίσημη θεία Λειτουργία τελέστηκε κανονικά στις 11 το πρωί από τον επίσκοπό μας. Από τα χέρια του ποιμενάρχη μας έλαβαν το Μυστήριο της Ευχαριστίας τρία παιδιά της ενορίας μας. Είναι οι: Μαριέττα Αρμακόλα, η Εμανουέλλα Δελατόλα και ο Χριστόφορος Δελατόλας.

v      Την ημέρα εκείνη, το χωριό μας ήταν πεντακάθαρο χάρη στην ιδιαίτερη φροντίδα μελών του Συλλόγου. Εκείνος ο Πρόεδρος μαζί με το «βοηθό Ταμία» (τίτλος κι αυτός!) κυριολεκτικά καταναλώθηκαν για να είναι όμορφο το χωριό. Μετά τη θεία Λειτουργία, όλα τα σπίτια του χωριού άνοιξαν τις πόρτες για να δεχθούν τον οποιοδήποτε θα ήθελε να τις διαβεί. Και τις διάβηκαν πολλοί, ντόπιοι και ξένοι. Ήταν μια χαρούμενη γιορτή, κι αν κάποιος Γιάννης, που γιόρταζε κιόλας, ξεχάστηκε από μια παρέα που δεν πήγε να τον χαιρετήσει, υπεύθυνη είναι μόνο η πολλή ευθυμία που επικρατούσε γενικά. Πάντως, καλόκαρδα, ο Γιάννης τους το συγχώρησε, και όλοι είπαν: και του χρόνου.

v      Δύο θάνατοι μέσα σε ένα μήνα συγκλόνισαν το Σκαλάδο. Πρόκειται για τους Ιωσήφ Δελλατόλα και Ανδρέα Ζαλώνη, οι οποίοι απεδήμησαν εις Κύριο ο πρώτος παραμονές του Αγίου Ιωάννη και ο δεύτερος παραμονές του Αγίου Παντελεήμονα. Με σεβασμό τους αποχαιρετήσαμε και προσευχηθήκαμε γι’ αυτούς.

v      Και τα παιδιά είχαν τις δικές τους δραστηριότητες: Ο Γιάννης Βιδάλης, ο Κώστας και Αλέξανδρος Ξενόπουλοι συμμετείχαν στην κατασκήνωση των Αδελφών Μαριανών, στην Κολυμπήθρα. Έτσι έδωσε όρεξη στα υπόλοιπα μεγάλα παιδιά, μαζί με τον εφημέριο, να πάνε να τους επισκεφτούν. Με την ευκαιρία, ευχαριστούμε τους Αδελφούς Μαριανούς για τη φιλοξενία που μας πρόσφεραν. Αλλά και μια άλλη εξόρμηση έγινε για όλα τα παιδιά αυτή τη φορά. Μια μονοήμερη εκδρομή στη Σύρο. Μπορέσαμε να κινηθούμε σ’ όλο το νησί, να κάνουμε μπάνιο στις Αγκαθοπές, να επισκεφθούμε τη βιοτεχνία που κατασκευάζει τις πλαστικές σακούλες, να παρακολουθήσουμε μια προπόνηση πόλο στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης και να περπατήσουμε στους όμορφους δρόμους της πόλης. Ήταν μια όμορφη μέρα. Ευχαριστούμε το ΚΤΕΛ ΣΥΡΟΥ που μας πρόσφερε δωρεάν μετακίνηση για όλη την ομάδα όλη την ημέρα με τα λεωφορεία της γραμμής. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Γιάννη Πρίντεζη που φρόντισε για το πρόγραμμα όλης της ημέρας, και όχι μόνο.

v      Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα έγινε κανονικά. Φέτος, μάλιστα, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κοσμοσυρροή. Ο π. Σάββας υπόσχεται από τώρα ότι του χρόνου δε θα περιοριστεί σ’ αυτούς που βλέπει μπροστά του (αφού όλα τα γύρω από το παρεκκλήσιο δρομάκια ήταν γεμάτα πιστούς) και θα έχει αρκετές όστιες για τη Θ. Κοινωνία. Μετά την κατανυκτική Θ. Λειτουργία, συνεχίστηκε ο πανηγυρισμός στα σπίτια και το βράδυ κατέληξαν όλοι στην Πλατεία του χωριού. αι πάλι ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν.

v      Θα πρέπει να μιλήσουμε επίσης για κάποια έργα που γίνονται στο χώρο της ενορίας: Στο Κοιμητήριο, γίνονται καινούριες οστεοθυρίδες και τακτοποιείται όλος ο χώρος του οικοπέδου του Κοιμητηρίου. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και γίνονται με δωρεές τόσο χρημάτων όσο και εργασίας. Θα επανέλθουμε όμως, για δώσουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση και να ευχαριστήσουμε όπως πρέπει.

v      Επιδιώξαμε να ηλεκτροδοτήσουμε από τη ΔΕΗ το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Κάπου σκάλωσε η υπόθεση στην πολεοδομία και δεν έχουμε ακόμη την άδεια. Όμως το παρεκκλήσιο ασπρίστηκε και το εορτάσαμε στις 15 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τη συνέχεια.

v     Πριν κλείσουμε την σημερινή ενημέρωση, χρέος μας είναι επίσης να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν με την προσφορά τους για την αγορά της μικροφωνικής εγκατάστασης της εκκλησίας. Την εγκαινιάσαμε κατά την εορτή του Αγ. Ιωάννη.

Λουτρά

v      Η διαδικασία άρχισε επί εφημερίας του π. Δημητρίου Δαλεζίου. Έγινε γενική επισκευή του εσωτερικού της εκκλησίας του αγίου Ιγνατίου. Με καινούριους σουβάδες, καινούρια ηλεκτρική εγκατάσταση, καινούριες βαφές, καινούρια όλα. Η εκκλησία και το σκευοφυλάκιο ήταν τέλεια και ολοκληρωμένη μέσα και έξω. Χρειαζόταν να γίνει κάτι αντίστοιχο και στις αυλές.

v      Από την αυλή του σκευοφυλακίου μέχρι το καμπαναριό η αυλή στρώθηκε με πλάκες. Με μάρμαρο στρώθηκαν η αυλή μπροστά στην εκκλησία και τα σκαλοπάτια, δεξιά και αριστερά. Και συνέχισαν οι πλάκες σ’ όλη τη αυλή του παπαδικού. Όλος ο χώρος νοικοκυρεύτηκε. Με καλούς τεχνίτες, τι δεν μπορείς να κάνεις; Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε για να διατηρηθεί η παλιά σιδερένια πόρτα που κλείνει το προαύλιο, καθώς τα παλαιά μάρμαρα που επικαλύπτουν τα τοιχία της αυλής.

v      Η επόμενη σειρά, που ελπίζουμε να μην αργήσει, θα είναι μια καλή επισκευή του παπαδικού. Πράγματι, οι Αδελφές του Ελέους, που είχαν σταθμεύσει για κάποια χρόνια στην Κώμη, δεν μπορούν πια, λόγω αριθμού αλλά και ηλικίας, να μένουν μόνιμα στο νησί της Τήνου. Αναζητήθηκε μια ενδιάμεση λύση, ένα στέκι όπου θα μπορούσαν να μένουν πότε-πότε όταν θα έρχονταν στην Τήνο για να περιποιηθούν αρρώστους και γέροντες. Εδώ και κάποιους μήνες, η ενορία των Λουτρών με χαρά και αγάπη τους παραχωρεί το παπαδικό, και θέλουμε να το περιποιηθούμε ακόμη περισσότερο, με την ελπίδα ότι θα το αγαπήσουν και θα έρχονται στο χωριό μας όλο και πιο συχνά, για να μένουν μαζί μας όλο και περισσότερο.

v      Κατά την εορτή του αγίου Ιγνατίου, 31 Ιουλίου, γιορτάζει το χωριό μας. Εφέτος έπεσε ημέρα Τρίτη, ημέρα εργάσιμη. Είναι αλήθεια, δεν είχαμε πολύ κόσμο. Όμως η αρχιερατική Θ. Λειτουργία δε στερήθηκε επισημότητας. Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος μας πρόσφερε την αρχιερατική λαμπρότητα. Η συμμετοχή του ενοριακού Κλήρου μας εκδήλωσε την αγάπη του. Δύο γάλλοι πατέρες Ιησουΐτες που βρέθηκαν στο νησί εκείνες τις μέρες υπενθύμισαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στο Τάγμα και το χωριό των Λουτρών. Και οι φιλέορτοι ήταν οπωσδήποτε αρκετοί για να γεμίσουν το ναό. Επισημότητα όμως πρόσθεσαν και μεγαλοπρέπεια, οι μελωδικές φωνές των καλλίφωνων της παρέας του μουσικού Νίκου Βενιέρη. Δύο γυναικείες φωνές, μια ανδρική, ένα φλάουτο και ένα αρμόνιο. Χωρίς να απομακρυνθούμε πολύ από τα γνωστά άσματα, ακούστηκαν και νέες μελωδίες. Κατανυκτικός ήταν ιδιαίτερα ο ύμνος κατά την ώρα της θείας Κοινωνίας. Ευχαριστούμε ολόκληρη τη παρέα και τους ευχόμαστε να είναι καλά και να μπορούν πάντοτε να υμνούν τα μεγαλεία του Υψίστου.

v     Στις 25 Αυγούστου, στις 7 το βράδυ, τιμήσαμε την Παναγία την Πηγαδιώτισσα, με μεγάλη συμμετοχή των ενοριτών, των παρεπιδημούντων από την Αθήνα, ευλαβών και φίλων του χωριού.

Ξινάρα

v      Στις 29 Ιουνίου πανηγύρισε ο ενοριακός μας ναός αφιερωμένος στην ένδοξη μνήμη των Αγίων Κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αποβραδίς ο π. Μάρκος Φώσκολος τέλεσε τον εόρτιο εσπερινό και την επομένη ο Αρχιεπίσκοπός μας,  περιστοιχιζόμενος από τον εφημέριο π. Ριχάρδο και ιερείς της Τήνου τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση του Σώματος του Κυρίου μέχρι τον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου.

Κάμπος

v      Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τελέστηκαν τα παρακάτω ενοριακά και ιδιωτικά λεγάτα και πανηγύρια: Αγ. Ισιδώρου (15 Μάη), Αγ. Μαρίνας (17 Ιουλίου), Αγ. Ιακώβου (25 Ιουλίου), Αγ. Ρωμανού (9 Αυγούστου), με αποκορύφωμα την εορτή του ενοριακού μας ναού αφιερωμένου στην Αγ. Τριάδα. Προηγήθηκε τριήμερο προετοιμασίας και ο Αρχιεπίσκοπός μας τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία.

v      Στις 19 Ιουλίου απεβίωσε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στην ενορία μας η Ασσούντα Δαπόλα, σε ηλικία 61 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους της και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της. 

Κτικάδος

v      Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τελέστηκαν τα παρακάτω ενοριακά και ιδιωτικά λεγάτα και πανηγύρια: Αγ. Γεωργίου Κρεμαστού (22 Μαϊου), της Αγ. Δωρεάς (4 Ιουλίου), της Μεταμόρφωσης (6 Αυγούστου), με αποκορύφωμα την εορτή της Παναγίας των Χιόνων στον Χατζηράδο (5 Αυγούστου), όπου τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία ο αρχιεπίσκοπος μας και συλλειτούργησαν τρεις παρεπιδημούντες ιερείς.

v      Έλαβαν την Πρώτη τους Κοινωνία στον Άγιο Φωτοδότη ο Λορέντσος και η Μαρία Αρμάου του Γεωργίου και της Μαρκέλλας. Τους ευχόμαστε να γίνουν δυο καλοί χριστιανοί.

v      Στις 7 Ιουνίου απεβίωσε στα Κιόνια και κηδεύτηκε από τον ενοριακό μας ναό ο Αντώνιος Δασύρας, σε ηλικία 92 ετών. Συλ-λυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του. 

Κρόκος

Στις 26 Ιουλίου με κάθε επισημότητα τελέστηκε το πανηγύρι των Αγ. Ιωακείμ και Άννας στην ομώνυμη εκκλησία στον Λάζαρο, ιδιοκτησίας κ. Μάρκου Δελλατόλα, η οποία και πρόσφερε πλούσιο πρόγευμα σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.

Κουμάρος

Με πολύ κόσμο και κάτω από συνθήκες αφόρητου καύσωνα τελέστηκε ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Αποβραδίς τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής και ανήμερα η επίσημη Θ. Λειτουργία με την παρουσία και Γάλλων ιερέων.

Αδ. Ουρσουλίνες

v Στο Πασακρωτήρι πραγματοποιήθηκε φέτος η κατασκήνωση των παιδιών του Δημοτικού και της Α και Β Γυμνασίου από τις 25 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου. Έλαβαν μέρος παιδιά από την Τήνο, την Αθήνα, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Σαλαμίνα και την Κρήτη. Μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, όλα τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη χαρά που χαρίζει ο Θεός όταν υπάρχει αγάπη, συγχώρεση, κατανόηση και συνεργασία.

v Στις 15 Ιουλίου οι Αδελφές, προσκυνητές, φίλοι και γείτονες έλαβαν μέρος στη Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στο παρεκκλήσι της μονής στα Λουτρά, αφιερωμένο στην Ιερά Καρδία. Κοντά μας και μια ομάδα φίλων Γερμανών παραθεριστών, οι οποίοι εμψύχωσαν την  τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε με μια λιτανεία σε όλα τα παρεκκλήσια που βρίσκονται στους χώρους της μονής και τα οποία πρόσφατα ανακαινίστηκαν.

v Από τις 19 ως τις 29 Ιουλίου συναντήθηκαν στη Μονή του Κάστρου της Νάξου μια παρέα φίλων, με επικεφαλής την Αδ. Θηρεσία και την Αδ. Μαγδαλένα και συνεργάστηκαν για μια δυναμική παρουσία στην ενορία της Νάξου.

v Από τις 23 ως τις 26 Αυγούστου 20 παλαιές μαθήτριες και μέλη των «Φίλων της Αγ. Άγγελας» συναντήθηκαν στη Μονή του Κάστρου της Νάξου, μέσα σε θερμό κλίμα αγάπης και αδελφοσύνης,  για προσευχή και μελέτη. Σκοπός η μελέτη των κειμένων και της παιδαγωγικής της Αγ. Ιδρύτριας του τάγματος.

v Από τις 15 Ιουλίου ως τις 30 Αυγούστου η ιστορική μονή των Λουτρών ήταν ανοικτή στους πολυάριθμους επισκέπτες και τις παλαιές μαθήτριες της Σχολής και ξεναγήθηκαν στους χώρους της και θαύμασαν τα όμορφα εκθέματα. Ευχαριστούμε τους νέους και τις νέες που προσφέρθηκαν να ξεναγήσουν τους επισκέπτες. Να σημειώσουμε, πως όλο το καλοκαίρι, στους χώρους της Μονής διεξήχθησαν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

 


Προς τις κυρίες και τους κυρίους  υποψήφιους

της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις εκλογές του Οκτωβρίου 2002

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Του Σεβασμιότατου π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ,

Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτου Παντός Αιγαίου:

 

 

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

 

Ενώ πλησιάζει ο καιρός που ο λαός θα κληθεί να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, αυτό που του εξασφαλίζει το Σύνταγμα, για να εκλέξει τους  αιρετούς υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου, επιθυμώ να σας παρουσιάσω μερικές σκέψεις μου, που μοναδικό σκοπό έχουν να συμβάλλουν στο να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των ενεργών δυνάμεων και να δημιουργηθεί μία καρποφόρα σύνθεση προς όφελος όλων. Περιδιαβαίνοντας τα όμορφα Κυκλαδονήσια μας, λόγω των ποιμαντικών ευθυνών μου, έχω τη δυνατότητα  να κάνω κάποιες καλοπροαίρετες συγκρίσεις μεταξύ διαφόρων τοπικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ανθρώπινη και σύγχρονη ζωή των κατοίκων τους.

Έχω διαπιστώσει πως μερικοί τοπικοί άρχοντες, βοηθούμενοι από το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν εντός και εκτός των τειχών, έχουν εξασφαλίσει αρκετά μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην σωστή πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου τους. Άλλοι όμως, δεν ξέρω για ποιο λόγο, περιορίζονται στη δημιουργία μερικών ασήμαντων έργων, με αποτέλεσμα να δίνουν την εντύπωση ότι στερούνται γενικού προγραμματισμού και δεν κάνουν άλλο από το να καλύπτουν κάποιες άμεσες ανάγκες και να εξασφαλίζουν κάποια μεροκάματα σε ορισμένους άνεργους εργάτες. Το πρώτο το επαινώ, το δεύτερο δεν το υποτιμώ, αλλά και δεν το επαινώ.

Σε μια ελεύθερη και συνεχώς αναπτυσσόμενη  κοινωνία, είναι βέβαιο, πως πριν από τα έργα της υποδομής, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια σωστή κοινωνική συνείδηση μεταξύ των μελών της. Πρέπει να καταλάβουν όλα τα μέλη της πως η ανάπτυξη ενός τόπου, δεν εξασφαλίζεται μόνο με ευθύνη των υπευθύνων, αλλά και των συνυπεύθυνων. Οι πρώτοι είναι οι αιρετοί άρχοντες, οι δεύτεροι είναι όλος ο λαός, που δεν πρέπει να περιορίζεται στο  ρόλο του παρατηρητή ή του επικριτή ή έστω και του δίκαιου κριτή, αλλά του ειλικρινούς συνεργάτη. Για να οργανωθεί μία κοινωνία, χρειάζονται πάνω από όλα γερές βάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί. Χρειάζονται διαχρονικές αρχές και αξίες  τις οποίες «οι κυβερνώντες» δηλ. οι υπηρετούντες, οφείλουν, αφού τις εξασφαλίσουν, στη συνέχεια να τις υπηρετήσουν και να τις υπερασπίσουν.

Οι άρχοντες μιας τοπικής κοινωνίας οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον και να σέβονται κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν και το δόγμα που ακολουθούν. Οι αρχές πάνω στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε τη δική μας κοινωνία είναι αυτές του Ευαγγελίου. Είναι πράγματι διαχρονικές, αλλά και δοκιμασμένες. Αυτές, επειδή είναι και αιώνιες, τις συνιστώ χωρίς καμία επιφύλαξη.

Όταν δημιουργηθεί η σωστή δημοκρατική συνείδηση των πολιτών και ξεπεραστούν οι τοπικισμοί κάθε μορφής και διαμορφωθεί ένα οργανωμένο σύνολο που κοιτάζει περισσότερο στο σήμερα και στο αύριο, παρά στο χθες, τότε είναι η ώρα να εξασφαλιστεί σ’ αυτήν την κοινωνία μια σειρά από έργα υποδομής για να μπορεί, όχι απλώς να επιβιώνει, αλλά και να ευημερεί, απολαμβάνοντας τα αγαθά που ο Δημιουργός έδωσε στον άνθρωπο αναθέτοντάς του την διαχείριση του υλικού κόσμου.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα κυριότερα έργα υποδομής πρέπει να είναι:

α.- Η εξασφάλιση σωστής νηπιακής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε νησί, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τις συγκεκριμένες ανάγκες. Η δημιουργία πολυθέσιων Δημοτικών Σχολείων με την συνένωση όλων των μονοθέσιων της περιοχής, αποτελεί  τη σύγχρονη και αποτελεσματική μορφή εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι,

- η ύπαρξη μοντέρνων κτιριακών εγκαταστάσεων, με σύγχρονες προδιαγραφές και αποκλειστικά για να υπηρετήσουν το σκοπό αυτό.

- η εξασφάλιση από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους του απαραίτητου αριθμού καθηγητών και βιβλίων, ώστε οι μαθητές να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για τη μόρφωσή τους και όχι να βρίσκονται, επί μήνες σε αναμονή καθηγητών και βιβλίων.

- η εξασφάλιση σε κάθε νησί, των απαραιτήτων θέσεων εργασίας. Παρατηρείται, δυστυχώς, το εξής δυσάρεστο φαινόμενο: Ενώ οι νέοι μας βοηθούνται ηθικά και υλικά, από διάφορους θεσμούς, για τις σπουδές τους στις ανώτερες ή ανώτατες σχολές, όταν με το καλό τις ολοκληρώσουν, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν μακριά από το νησί τους, διότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Αν θελήσουν να επιστρέψουν οπωσδήποτε στο νησί τους, γιατί το αγαπούν πολύ, τότε είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν την επιστήμη τους ή την τέχνη τους και να ασχοληθούν με άλλο επάγγελμα, ξένο προς την ειδικότητά τους, που αναγκαστικά το ακολουθούν για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Χωρίς τη νεολαία τα νησιά μας είναι καταδικασμένα στον πάσης φύσεως μαρασμό.

 

β.- Στη σημερινή εποχή αποτελεί βασική ανάγκη να υπάρχει ένα καλά εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας και γιατί όχι ένα άρτια οργανωμένο Νοσοκομείο, τουλάχιστο σε κάθε μεγάλο νησί των Κυκλάδων.

 

γ.- Κανένα νησί δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά αν του λείπει ένα σύγχρονο λιμάνι που να μπορεί να εξασφαλίζει την προσέγγιση των εκσυγχρονισμένων συμβατικών ή ταχύπλοων πλοίων.

 

δ.- Σήμερα η ύπαρξη αεροδρομίου στα μεγάλα νησιά δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, όσο κοντά και αν βρίσκεται το κάθε νησί από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Σπάτων. Τα αεροπλάνα εξ άλλου θα έρχονται και από άλλα αεροδρόμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, μεταφέροντας τους επισκέπτες και τους τουρίστες στα νησιά μας και εξαφανίζοντας για όλο το χρόνο την απομόνωση του νησιού από το κέντρο.

Εναλλακτική προσωρινή λύση μπορεί να είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου ελικοδρομίου, με δυνατότητα ασφαλούς λειτουργίας καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

 

ε.- Επειδή τα νησιά των Κυκλάδων υποφέρουν από την έλλειψη νερού, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, μία ή περισσότερες μονάδες αφαλάτωσης, χρησιμοποιώντας μάλιστα σύγχρονες μορφές ενέργειας, μπορούν να εξασφαλίσουν άριστης ποιότητας νερό για την ύδρευση και άφθονο για την άρδευση. Είναι, τουλάχιστο, περίεργο, τα νησιά μας να υποφέρουν από έλλειψη νερού, τη στιγμή που βρέχονται γύρω-γύρω από νερό έστω και αρμυρό.

στ. Δεν επιτρέπεται σήμερα να υπάρχουν νησιά, στα οποία να προκαλείται περισσότερες από σαράντα φορές την ημέρα διακοπή ρεύματος, λόγω υγρασίας ή λόγω υπερφόρτωσης των γραμμών. Το «σαράντα» δεν είναι αριθμός φανταστικός, αλλά πραγματικός. Η εξασφάλιση, λοιπόν, επαρκούς ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα χρησιμοποιώντας και τις σύγχρονες ήπιες μορφές ενέργειας, είναι θέμα πρώτης ανάγκης.

ζ. Η αντιμετώπιση, με ρεαλισμό, του προβλήματος του κυκλοφοριακού της πρωτεύουσας και του λιμανιού κάθε νησιού, με την εξασφάλιση ενός περιφερειακού δρόμου, που δεν είναι απλώς χρήσιμος, αλλά αναγκαίος. Ο περιφερειακός δρόμος πρέπει να οδηγεί σε ένα καλό οδικό δίκτυο, ώστε, τουλάχιστο για τους συνετούς και φρόνιμους οδηγούς, να μην  είναι επικίνδυνο. Έχουμε πολλά τροχοφόρα ατυχήματα στα νησιά μας και φαίνεται ότι πολύ σύντομα τα ξεχνούμε και πως ο πόνος που προκαλείται κάθε φορά, πολύ γρήγορα ξεχνιέται από μερικούς υπεύθυνους.

η.- Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Επομένως, η εξασφάλιση σωστών και σύγχρονων τόπων απόρριψης των απορριμμάτων, θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσει κάθε τοπική Δημοτική Αρχή.

 

Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός. Είναι έργα, που, ευτυχώς, κάποιοι Δημοτικοί ή Κοινοτικοί Άρχοντες τα έχουν ήδη εξασφαλίσει στους τόπους ευθύνης τους. Όπου έγιναν τα έργα αυτά ή τουλάχιστο τα περισσότερα από αυτά, αποδείχτηκε πως ήταν καρπός σκληρής εργασίας, αλλά και σωστής «εκμετάλλευσης» των τριών γνωστών «ευρωπαϊκών πακέτων». Ήταν μια συνέχεια και μία συνέπεια στις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Η υλοποίησή τους δημιούργησε συνθήκες τόσο ελκυστικές, που ο κόσμος, χάριν σ’ αυτές, άρχισε να κάνει διαφορετικές επιλογές για τον τόπο παραθερισμού του και έχει αποδειχθεί πως δεν είναι η σειρά επιλογής που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Όλα αυτά, αγαπητές και αγαπητοί υποψήφιοι των προσεχών εκλογών πρώτου και δευτέρου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα προτείνω όχι απλώς να τα μελετήσετε αλλά να τα προωθήσετε. Γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε νησί, τα έργα που έχουν γίνει και τα έργα που δεν έχουν γίνει. Κάνετε ένα απλό ερώτημα στον εαυτό σας και δείτε γιατί ενδεχομένως στον τόπο σας δεν έχουν γίνει μερικά από αυτά; Ή και τίποτε από όλα αυτά;

 Εμείς οι απλοί πολίτες δεν ικανοποιούμαστε με κάποια «εργάκια» που γίνονται και που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές ανάγκες. Αυτά δηλώνουν προχειρότητες και δημιουργούν πολλές σκέψεις. Τα έργα υποδομής και όλα τα σημαντικά έργα πρέπει να είναι καρπός συλλογικής σκέψης και απόφασης. Πρέπει να γίνονται με βάση κάποιο σοβαρό σχεδιασμό, με σωστές μελέτες, με αντικειμενικές προτεραιότητες.

Είναι αποδεδειγμένο πως υπάρχουν νησιά και μάλιστα μεγάλα που στερούνται ακόμη πολλών βασικών έργων υποδομής και διερωτάται κανείς ποιος φταίει. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που γίνεται αυτή η ερώτηση, η απάντηση είναι τυποποιημένη: φταίτε εσείς οι ίδιοι.

Αγαπητοί υποψήφιοι, ενώστε τις δυνάμεις σας, αποδείξτε έτσι πως σας ενδιαφέρει η πρόοδος του τόπου σας. Αποφύγετε με κάθε τρόπο τον ολέθριο τοπικισμό. Συνεργαστείτε όλοι μαζί. Κάνετε μια υπέρβαση στις διαφορετικές τοποθετήσεις σας.  Κοιτάξτε μόνο το κοινό συμφέρον. Δώστε τα χέρια ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί αγκαλιάστε το λαό που θα σας εμπιστευθεί την εξέλιξη και πρόοδο της ζωής τους. Σκεφθείτε και εργαστείτε για το νησί σας, για τις Κυκλάδες. Συνεργαστείτε με όσους έχουν την καλή διάθεση να σας βοηθήσουν, υπάρχουν και μη πολιτευόμενοι που θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Υπερβείτε τον εαυτό σας. Δώστε δείγματα ότι το μόνο που επιθυμείτε είναι να πάει πιο μπροστά ο τόπος σας. Δημιουργείστε και ψηφοδέλτιο «τοπικής σωτηρίας». Μην ξεχνάτε πως τα ευρωπαϊκά  πακέτα τελειώνουν και πολύ σύντομα το κάθε νησί θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί το δικό του πακέτο. Κι αν του δικού σας νησιού το πακέτο είναι άδειο, τι θα κάνετε;

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η αναγκαία πνευματική ζωή του τόπου που ευτυχώς δεν λείπει, διότι τόσο η Εκκλησία όσο και άλλοι θεσμοί έχουν τάξει στη ζωή τους στο να βοηθήσουν τον άνθρωπο να καταλάβει πως δεν είναι μόνο «ζώο λογικό»,  αλλά ένα ανώτερο ον, αντικείμενο της υπέρτατης αγάπης του Θεού. Η συνεργασία λοιπόν της τοπικής κοινωνίας με την τοπική Εκκλησία είναι απαραίτητη, διότι μπορεί να εξασφαλίσει στον άνθρωπο την βεβαιότητα για την αξία του που δεν εξαρτάται από το πορτοφόλι του, αλλά από το ότι η ζωή του είναι η πνοή του Θεού.

 

Σε όσους, ενδεχομένως, θα με κατηγορήσουν πως κάνω πολιτική, δεν θα τους απαντήσω, απλώς θέλω να καταλάβουν τουλάχιστο πως δεν είναι κομματικοποιημένη. Ως Καθολικός Επίσκοπος κάποιων νησιών των Κυκλάδων και όχι μόνο, δεν ενδιαφέρομαι μόνο για την ψυχή του ανθρώπου, με ενδιαφέρει ολόκληρος ο άνθρωπος, που είναι ψυχή και σώμα. Αυτό το ενδιαφέρον μου θέλει να δείξει η ανοικτή αυτή επιστολή μου και τίποτε παραπάνω.

Σας ευχαριστώ που θέτετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Είστε όλοι αξιέπαινοι και θα είστε ακόμη πιο πολύ, αν θελήσετε να ενώσετε τις δυνάμεις σας, πριν ή έστω και μετά τις προσεχείς εκλογές, για το κοινό καλό.

Καλή επιτυχία.

 

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

 


«Εσείς είστε το αλάτι της γης…

Εσείς είστε το φως του κόσμου…»

 

Αυτό ήταν το θέμα που διάλεξε ο Άγιος Πατέρας για την 17η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά από 22-28 Ιουλίου 2002.

Η επιλογή της πολυπολιτισμικής και πολυδογματικής μεγαλούπολης του Τορόντο όπου συνυπάρχουν ως μόνιμοι κάτοικοι, άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικές φυλές, θρησκείες και γλώσσες συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Η καθημερινή μαρτυρία των νέων που δήλωναν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό ζωντανό, αλλά και οι συνεχείς αναφορές για ειρήνη και ομόνοια στον κόσμο, πραγματικά προκάλεσαν αίσθηση και περιέργεια στην πλειοψηφία των Καναδών που ζουν σ’ ένα υλιστικό, καταναλωτικό περιβάλλον χωρίς αναφορές στο Θεό.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής μας δόθηκαν αρκετές αφορμές για προσευχή. Το απόγευμα της Τρίτης 23/7 ο Καρδινάλιος Αλοϋσιος Ambrozic τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία και καλωσόρισε τους νέους απ’ όλο τον κόσμο. Ακολούθησε συναυλία με νεανικά συγκροτήματα και οι πρώτες επαφές μας με νέους από άλλες χώρες.

Τα πρωινά συγκεντρωνόμασταν στην Ενορία της περιοχής μας και αναλύαμε με τη βοήθεια Επισκόπων το νόημα του κεντρικού θέματος. Οι κατηχήσεις συνοδευόταν από προσευχή πλαισιωμένη με κιθάρα και ύμνους γεμάτους από νεανικό παλμό.

Κατανυκτικές στιγμές επίσης ζήσαμε την Παρασκευή 26/7 κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Δρόμου του Σταυρού στο κέντρο της πόλης. Η ζωντανή αναπαράσταση της πορείας του Ιησού, από τη στιγμή που φορτώθηκε το Σταυρό μέχρι και τη Σταύρωση, έκανε το συγκεντρωμένο πλήθος να νιώσει τις στιγμές του μαρτυρίου του Ιησού.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου όλους τους προσκυνητές τους ένωσε η κοινή πορεία προς το Downsview, ένα μεγάλο πάρκο λίγο έξω από την πόλη του Τορόντο όπου και περιμέναμε ως το απόγευμα για την άφιξη του Αγίου Πατέρα και την τέλεση της Αγρυπνίας. Κορύφωση των εκδηλώσεων ήταν η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και παρά το απρόοπτο της δυνατής βροχής κανείς δεν αποχώρησε αλλά αντίθετα προστέθηκαν ακόμα μερικές χιλιάδες έτσι ώστε ο αριθμός μας να πλησιάσει το ένα εκατομμύριο.

Στο κήρυγμά του ο Αγ. Πατέρας μας παρότρυνε να επιλέξουμε τη ζωή από το θάνατο, την αλήθεια από το ψέμα που μόνο ο Χριστός δίνει και να γίνουμε η αντανάκλαση του Ιησού στο σύγχρονο κόσμο και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σίγουρα για τους 19 νέους, από Αθήνα, Σύρο, Τήνο, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, που επιλέξαμε να συμμετέχουμε σ’ αυτή τη γιορτή νέων, ζωής, ποικιλομορφίας και πίστης αυτή η εμπειρία θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε στις ελληνικής καταγωγής οικογένειες που μας περίμεναν και μας αγκάλιασαν με μεγάλη αγάπη, κάνοντας ό,τι μπορούσαν ώστε κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στα σπίτια τους να μη μας λείψει τίποτα.

Η δική τους πρωτοβουλία και καλή διάθεση μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα σε γραφικά χωριουδάκια εκτός Τορόντο και στους μαγευτικούς καταρράκτες του Νιαγάρα.

Ευχαριστούμε τον π. Ιωσήφ Πρίντεζη που μας συνόδευσε και όσους συνέβαλαν στο να μειωθεί το ποσό συμμετοχής.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κολωνία της Γερμανίας το 2005. Αρχίστε να επιδιώκετε από τώρα τη συμμετοχή σας κι ας δώσουμε ραντεβού εκεί, ώστε να ζήσουμε όλοι μαζί αυτή την ξεχωριστή εμπειρία μέσα στο κλίμα αλληλεγγύης που υπάρχει στις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας γνωρίζοντας νέα μέρη, νέους απ’ όλο τον κόσμο ζώντας μια βδομάδα γεμάτη από ενθουσιασμό και νεανικό παλμό τόσο στους δρόμους, στα λεωφορεία, στα μετρό όσο και στους χώρους λατρείας. Σας περιμένουμε!

Όσοι συμμετείχαμε στην 17η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας συναντηθήκαμε και πάλι στην Τήνο το Σάββατο 17 Αυγούστου όπου μέσα σ’ ένα φιλικό κι αδελφικό κλίμα προσπαθήσαμε να ξαναθυμηθούμε εκείνες τις ωραίες στιγμές.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου όλοι μαζί πήγαμε στη Σύρο για να δούμε και όσους μας περίμεναν εκεί. Συγκεντρωθήκαμε στο Κίνι, φάγαμε όλοι μαζί, ανταλλάξαμε φωτογραφίες, εμπειρίες και περάσαμε μια όμορφη Κυριακή με την υπόσχεση να μεταδώσουμε και στους άλλους τα όσα πήραμε αυτή την εβδομάδα και δίνοντας το μεγάλο ραντεβού για την επόμενη συνάντηση στη Κολωνία της Γερμανίας το 2005.

Αντώνης Ελένη Ιωσήφ Ελένη Μάριος Αντωνία Ειρήνη


Από το απόγευμα της Παρασκευής 30 Αυγούστου 2002 μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Άνω Σύρο, στο Σπίτι των Πνευματικών Ασκήσεων των Αδελφών του Ελέους συνάντηση των υπευθύνων για την Ποιμαντική της Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος. Σ’ αυτήν είχαν προσκαλεστεί να λάβουν μέρος εκτός από τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής, ο εκκλησιαστικός παραστάτης και δύο νέοι, ενεργά μέλη της κάθε εκκλησιαστικής επαρχίας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επαρχία Σύρου. Σκοπός ήταν η μελέτη της Εφαρμογής του Σχεδίου για την Ποιμαντική της Νεολαίας που η επιτροπή έχει συντάξει και έχει δημοσιευτεί στο Δελτίο της Ιεραρχίας του Νοεμβρίου 2001 αρ.65.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Η τριμελής ομάδα προετοιμασίας του σεμιναρίου (π. Κοντίδης, αδ. Μαϊδιώτου κ. Γιάννης Κώστας) είχαν θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινούνταν οι εργασίες. Έτσι την Παρασκευή οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε 3 ομάδες με βάση τις ερωτήσεις πάνω στον τρόπο προσέγγισης του Σχεδίου, τις προτεραιότητες που θέτει και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εκκλησιαστικής επαρχίας μπόρεσαν να κατανοήσουν το θέμα καλύτερα. Ο προβληματισμός ήταν έντονος και στις 3 ομάδες και αυτό φάνηκε στην παρουσίαση στην ολομέλεια.

Το Σάββατο που ήταν και η κύρια ημέρα εργασιών οι συμμετέχοντες πάλι χωρισμένοι σε 3 ομάδες με τη διαδικασία του βλέπω-κρίνω-πράττω  μπόρεσαν να προχωρήσουν στη διαπίστωση και στην περιγραφή της κατάστασης, στην ανάλυση και κατανόηση των αιτιών και στις προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον πάνω σε 3 θέματα:

- Πρώτο μέλημα της ποιμαντικής της νεολαίας είναι η καλλιέργεια της πίστης των καθολικών νέων έστω κι αν το περιβάλλον είναι αντίξοο για την έμπρακτη συμμετοχή των νέων στην λατρευτική ζωή.

- Οι καθολικοί νέοι επιδιώκουν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, μέσα από τις δραστηριότητές τους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο και την κοινωνία και να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόοδό της.

- Ο κάθε νέος πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και είναι ανάγκη να υπάρξει επικοινωνία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ προσώπων και ομάδων στα πλαίσια της Καθολικής Εκκλησίας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής με την παράδοση των εργασιών της κάθε ομάδας και με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην ενορία του Αγίου Σεβαστιανού την οποία και εμψυχώσαμε.Σημαντικά συνέβαλε στην επιτυχία της διοργάνωσης το ότι οι 25 συμμετέχοντες ήταν άτομα που έχουν εργαστεί και συνεχίζουν να εργάζονται στον τομέα της νεολαίας, έχουν έντονο προβληματισμό και ενδιαφέρον για την παρουσία των νέων στην εκκλησία και την ωρίμανση της πίστης τους.

Τελειώνοντας ευχαριστούμε θερμά τον π. Νίκο Ρούσσο και την Ανδριανή Δαλεζίου για την προετοιμασία, τις Αδελφές του Ελέους για την παραχώρηση του κτιρίου, τις δύο κυρίες που ευγενικά φρόντισαν για τη διατροφή μας και γενικότερα την εκκλησιαστική επαρχία Σύρου για τη φιλοξενία.  

 

Ειρήνη Κρητικού

home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.