Αρχή στη νέα εποχή

 

Όπως είχε οριστεί, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2001 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Συνόδου της τοπικής Εκκλησίας Νάξου-Τήνου, με την παρουσίαση των πορισμάτων της Συνόδου στον Αρχιεπίσκοπο προς έγκριση. Από την επομένη αποτελεί καθήκον του Αρχιεπισκόπου να θέσει σε κίνηση όλους εκείνους τους μηχανισμούς για την εφαρμογή των αποφάσεων εκείνων που θα εγκρίνει, καθώς και του πνεύματος των εισηγήσεων, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της τοπικής μας Εκκλησίας στη νέα εποχή που εισήλθε ο κόσμος και η Εκκλησία

Όπως είχε λεχθεί από τις πρώτες συνάξεις της Συνόδου, δυο ήταν οι σκοποί της σκοπός σύγκλισής της: ο πρώτος ήταν η «κωδικοποίηση» όλων εκείνων των ποιμαντικών πρακτικών που προέρχονται από την δισχιλιετή παράδοση της τοπικής Εκκλησίας και που άντεξαν στον χρόνο παρά τις αλλαγές και τις μεταπτώσεις που συνέβηκαν, ενώ ο δεύτερος θα απέβλεπε στην ανανέωση των θεσμών και της ποιμαντικής πρακτικής, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πνεύμα της Β’ Βατικανής Συνόδου και να ληφθούν υπόψη τα νέα «σημεία των καιρών» με τα οποία μίλησε και συνεχίζει να μιλά το Άγιο Πνεύμα στην τοπική μας Εκκλησία.

Σε μεγάλο βαθμό η εργασία αυτή έγινε. Η Σύνοδος εξέτασε όλες τις μορφές της ζωής της τοπικής Εκκλησίας, άλλοτε πολύ βαθιά και άλλοτε λιγότερο. Μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και τις συζητήσεις αναδύθηκε ανάγλυφη η ζωή της τοπικής Εκκλησίας, με τους προβληματισμούς και τις αγωνίες που δημιουργεί το παρόν και το μέλλον. Καταγράφτηκαν πάρα πολλά πράγματα που αποτελούν ένα σημαντικό υλικό για σκέψη και μελέτη. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα, αλλά δεν θα έχει κανένα όφελος αν ασχοληθούμε με όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει και δεν έγιναν ή δεν λέχθηκαν. Όσα έγιναν και όσα λέχθηκαν είναι αρκετά για να δώσουν δουλειά για το άμεσο μέλλον. 

Το έργο δεν είναι εύκολο, αφού και νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν (ιδίως ο τοπικός επαρχιωτισμός) και κόπος να καταβληθεί για τη διατήρηση και την ανανέωση της πίστης. Ας μη ξεχνούμε πως «νέα και παλαιά» πρέπει να βγαίνουν από το θησαυροφυλάκιο (Μτ 13,52)! 8ηΣύνοδος Νάξου-Τήνου

Το απόγευμα της 28 Ιανουαρίου 2001 με μια πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Συνόδου της τοπικής Εκκλησίας Νάξου-Τήνου. Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το λόγο στον πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής π. Μάρκο Φώσκολο, ο οποίος και διάβασε το «Τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου» κάνοντας, ταυτόχρονα, και τον γενικό απολογισμό των συνοδικών εργασιών. Στη συνέχεια παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο το οριστικό «Κείμενο της Συνόδου», το οποίο αποτελείται από 162 πυκνογραμμένες σελίδες, οι οποίες εμπεριέχουν την εναρκτήρια και τελευταία ομιλία της Συνοδικής Επιτροπής, 16 εισηγήσεις και τα αντίστοιχα πορίσματα και προτάσεις που τις συνοδεύουν και που είναι καρπός της όλης συνοδικής εργασίας, καθώς και οι στατιστικοί πίνακες της τοπικής Εκκλησίας. Το «Κείμενο της Συνόδου» συνόδευαν και δυο ογκώδεις φάκελοι που περιέχουν όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά, που θα τοποθετηθούν στο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής, ως υλικό που θα μελετήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος αφού ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό για τη χάρη που έκαμε στην τοπική Εκκλησία, να μπορέσει να κλείσει μια εποχή και να ανοίξει μια νέα με την τέλεση μιας Συνόδου, παρέλαβε το Συνοδικό Κείμενο και υποσχέθηκε πως θα μελετήσει όλες τις προτάσεις και σύντομα θα αρχίσει η εφαρμογή εκείνων που θα εγκριθούν. Διαβεβαίωσε ακόμα πως η όλη προσπάθεια που θα καταβληθεί στο άμεσο μέλλον θα χαρακτηρίζεται τόσο από την αγάπη προς τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι προηγούμενες γενεές μας, όσο και από το ανανεωτικό πνεύμα της Β’ Βατικανής Συνόδου.

Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη δοξολογία «Σε τον Θεό αινούμε». Έλαβαν μέρος ο σεβ/τος πρώην Νάξου-Τήνου κ. κ. Ιωάννης, όλος ο κλήρος και οι μοναχοί, τα συνοδικά μέλη και αρκετοί πιστοί από διάφορες ενορίες. Το «Τελικό Ανακοινωθέν της Συνόδου» θα δημοσιευθεί στα ΤΜ στο επόμενο τεύχος του μηνός Μαρτίου. 

Ξινάρα

Την παραμονή της εορτής των Φώτων, όπως και σε όλη την Καθολική Εκκλησία, και η Εκκλησία Νάξου-Τήνου έκλεισε κατά τρόπο πανηγυρικό το Μεγάλο Ιωβηλαίο του έτους 2000,  όπως είχε ανοίξει τα Χριστούγεννα του 1999. Στις 5 μμ πραγματοποιήθηκε Σύναξη στον ενοριακό ναό της Ξινάρας. Ήταν παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου π. Νικόλαος, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην  Νάξου-Τήνου κ. κ. Ιωάννης, όλος ο κλήρος και μεγάλος αριθμός πιστών από όλες τις ενορίες της Τήνου. Μετά την εισαγωγή στην σπουδαιότητα και τη διάρθρωση της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε την ειδική ευχή της ημέρας και έδωσε αρχή στη λιτανεία προς τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, ενώ ψάλλονταν οι Λιτανείες των Αγίων. Μετά την Είσοδο στον Καθεδρικό Ναό έγινε η Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας της Τήνου και ακολούθησε η Θ. Λειτουργία των Φώτων. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σπουδαιότητα του Ιωβηλαίου που έκλεισε και έδωσε τις βασικές γραμμές στις οποίες θα ακολουθήσει η τοπική Εκκλησία στη νέα εποχή που σημαδεύεται από την αρχή του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Σήμερα αισίως φθάσαμε στο τέλος αλλά και στην αρχή του μεγάλου αυτού Ιωβηλαίου έτους. Στο τέλος του χρονολογικού Ιωβηλαίου και στην αρχή του πνευματικού που πρέπει να διαρκέσει όσο θα διαρκέσει και η ζωή μας. Η χάρη του Κυρίου, την οποία αναζητή­σαμε μέσα από κάθε ευκαιρία που μας πρόσφερε η τοπική μας Εκκλησία, θα είναι εκείνη που θα κατευθύνει τα βήματα μας, τόσο ως άτομα, όσο και ως Εκκλησία του Χριστού. Αυτή θα μας ενισχύει σε κάθε απόφαση μας, για να συνεχίσουμε την αποστολή της Εκκλη­σίας, δίνοντας μαρτυρία πίστης ελπίδας και αγάπης μέσα στη νέα χιλιετία που ο Κύριος μας αξίωσε να δούμε την ανατολή της. Αυτή η μαρτυρία όμως για να είναι πειστική, οφείλει να είναι συλλογική, καθημερινή και πραγματική». Στο τέλος της όλης τελετής δόθηκε η ευλογία και αμέσως μετά ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Ρόκκος Ψάλτης διάβασε τις δεσμεύσεις της τοπικής Εκκλησίας, που απορρέουν από την τέλεση του Ιωβηλαίου. Το κείμενο των δεσμεύσεων αυτών έχει ως εξής:

Αγαπητοί Αδελφοί, όπως είπε και στην σημερινή του ομιλία, ο Σεβασμιότατος επίσκοπος μας, το μεγάλο Ιωβηλαίο έτος τελειώνει σήμερα, αλλά δεν τελειώνει το έτος της χάριτος που ο Ιησούς εγκαινίασε στη Συναγωγή της Ναζαρέτ.

Όσοι αποτελούμε την Εκκλησιαστική Επαρχία Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και ως έκφραση εσωτερικής μεταστροφής και δέσμευσης για χριστιανική ζωή και μαρτυρία μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, για τα ερχόμενα χρόνια, αποφασίζουμε:

-Να υποταχθούμε στο θείο θέλημα, αγάπη και ταπεινοφροσύνη στην Εκκλησία, να τηρήσουμε πιστά όσα το Πνεύμα του Θεού ενέπνευσε διαμέσου της 8ης Συνόδου μας.

-Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε στις ενοριακές κοινότητες μας, σε όλους τους θεσμούς της τοπικής μας Εκκλησίας αλλά και στην οικογένεια μας και στην ατομική ζωή μας:

- Όσα, με τη χάρη του Θεού, θα εγκρίνει ο Επίσκοπος μας και

- Όσα εκείνος θα ορίσει, ως διατάξεις και οδη­γίες για την τοπική μας Εκκλησία, με μόνο σκοπό τη δόξα του θεού, το πνευματικό όφελος όλων μας και την πρόοδο της Εκκλησίας μας για τους νέους καιρούς που έρχονται. Για να μείνουμε πιστοί στις υποσχέσεις μας απευθυνόμαστε στον Κύριο και του λέμε: ΜΕΙΝΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ.

Στενή

v      Στις 21 Νοεμβρίου απεβίωσε στην ενορία μας ο Αντώνιος Βιδάλης. Συλλυπούμαστε τους συγγενείς του ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!

v      Κατά τη διάρκεια του τριήμερου 25-27 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος τέλεσε τις καθιερωμένες τελετές της προσκύνησης του Αγιοτάτου Μυστηρίου

v      Στις 12 Ιανουαρίου 2001 έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Λορέντζος Ζαλώνης του Ραφαήλ και της Χριστίνας. Ευχόμαστε να τους ζήσει και να δουν το παιδί τους ένα καλό χριστιανό.

Κώμη

v      Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 18 Οκτωβρίου προς τιμή του Αγίου Λουκά στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου, στις 6 Δεκεμβρίου στο Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Σπηλιάς, στις 13 Δεκεμβρίου στο Εξωκλήσι της Αγίας Λουκίας.

v      Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο με την συμβολή της νεολαίας η Λιτανεία με το ομοίωμα της Παναγίας από τον Ενοριακό Ναό της Κώμης προς τον Ενοριακό Ναό της Περάστρας, απαγγέλλοντας το Άγιο Ροδάριο, όπου τελέστηκε η Θ. Λειτουργία. Προσευχηθήκαμε για την Ειρήνη στον κόσμο και την καλή καρποφορία της γης.

v      Τις Κυριακές της Παρουσίας τελούνταν στον Ενοριακό Ναό η Ακολουθία των Αίνων.

v      Στις 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο συνάντηση του εφημερίου με τους ενορίτες με σκοπό την προετοιμασία όλων για τη Γέννηση του Χριστού.

v     Ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση του προαυλίου των Αγ. Αναργύρων, προσφορά του κ. Πέτρου Πρελορέντζου του Γεωργίου.

Αγάπη

v      Τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 26 Οκτωβρίου στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ελευθερίου και Δημητρίου, στις 3 Νοεμβρίου στο Εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στον Πάσαλο, στις 30 Νοεμβρίου προς τιμή του Αγίου Ανδρέα στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου στη Γρίζα, στις 5 Δεκεμβρίου προς τιμή του Αγίου Νικολάου στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου, στις 8 Δεκεμβρίου στο Εξωκλήσι της Αμίαντης Σύλληψης της Θεοτόκου (Κιουρά), στις 29 Δεκεμβρίου προς τιμή του Αγίου Ιωάννη στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου στη Γρίζα.

v      Απεβίωσε στις 21 Δεκεμβρίου και κηδεύτηκε την επομένη η Ροζαλία Φιλιππούση, σε ηλικία 80 ετών. Προσευχόμαστε για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

v      Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών στα Εξωκλήσια της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Νικηφόρου με συνεργείο Ιταλών συντηρητών.

v      Ολοκληρώθηκε και ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του Εξωκλησιού της Αμίαντης Σύλληψης της Θεοτόκου (Κιουράς) καθώς και των κουφωμάτων, αφού πρώτα διαμορφώθηκε ο χώρος γύρω από το Ναό.

v      Στις 16 Δεκεμβρίου ο π. Μιχάλης Ρούσσος παρουσίασε στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο μία σειρά από διαφάνειες, επιμέλειας Ιωάννη Αρμακόλλα, που απεικόνιζαν το μεγάλο γεγονός της Γέννησης όπως τον εμπνεύστηκαν οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί της οικουμένης.

v      Προχωρούν οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης του κτιριακού συγκροτήματος δίπλα στον Ενοριακό Ναό. Νέες οπλισμένες πλάκες, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, κουφώματα, σοβάδες, κ.α. Προς το παρών θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Ισόγειο του κτιρίου ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος διαφύλαξης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που η Ενορία διαθέτει. Το Ενοριακό Συμβούλιο ευχαριστεί όλους για την οικονομική προσφορά τους.

Περάστρα

v      Τελέστηκε στις 27 Δεκεμβρίου πανηγυρική Θ. Λειτουργία στο Εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη (Μάρμαρο).

v      Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες ανοικοδόμησης Οστεοφυλακίου στο χώρο του Κοιμητηρίου. Το Ενοριακό Συμβούλιο ευχαριστεί την οικογένεια του Φραγκίσκου Δελατόλα (Ξινάρα) και τον Γεώργιο Πρελορέντζο του Ματθαίου (Κώμη) για την προσφορά μέρους από το κτήμα τους καθώς και όλους για την οικονομική προσφορά τους.

 

Αγάπη-Κώμη

v      Στις 28 Οκτωβρίου τελέστηκε στους Ενοριακούς Ναούς η Δοξολογία για την Εθνική εορτή και στη συνέχεια η Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των πεσόντων.

v      Την 1η Ιανουαρίου στη Κώμη, μετά τη Θ. Λειτουργία και τη Δοξολογία για το Νέο Έτος πραγματοποιήθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ενωτικού συλλόγου Κώμης, Περάστρας και Μοναστηριών στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο. Στις 7 Ιανουαρίου στο αγάπη και στην Ενοριακή αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Αγαπιανών. Και οι δύο Σύλλογοι, μετά την κοπή της πίττας, μοίρασαν δώρα σε όλα τα παιδιά.

v      Με μεγάλη επιτυχία οι νέοι των Ενοριών Κώμης και Αγάπης ετοίμασαν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους τη φάτνη της Ενορίας τους, προσφέροντας τον πολύτιμο χρόνο τους για τον σκοπό αυτό. Ευχόμαστε το Θείο Βρέφος να τους προστατεύει και το άστρο της βηθλεέμ να τους δείχνει πάντα την πορεία προς τον Ενσαρκωμένο Λόγο.

 

ΔΙΕΝΟΡΙΑΚΗ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΓΑΠΗΣ - ΚΩΜΗΣ - ΠΕΡΑΣΤΡΑ

Η Διενοριακή Επιτροπή Κάριτας Αγάπης, Κώμης και Περάστρας, εκτύπωσε και τη φετινή χρονιά το Ημερολογίου για το 2001. Τις προηγούμενες χρονιές έγινε μία προσπάθεια να παρουσιαστούν μέσω του Ημερολογίου τα διάφορα ανθρωπιστικά μηνύματα της Κάριτας (1997), και να εκφραστεί με τη φωνή της φύσης ο ύμνος της δημιουργίας μέσα από τα διάφορα τοπία της περιοχής (1996 και 2000). Φέτος παρουσιάζονται ορισμένες Εικόνες της Θεοτόκου και των Αγίων που κοσμούν Ναούς των περιοχών αυτών. Οι εικονογραφίες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του εφημερίου π. Φραγκίσκου Βιδάλη.

Κάτω Μέρη

v      Τελέσθηκαν με κάθε επισημότητα τα «Λεγάτα»-πανηγύρια: Αγ. Νικολάου (Πηγαδάκια), Αγ. Αναστασίας (Ρέντια), Αγ. Ιωάννη Ευαγγελιστή (Πασάρα), Αγ. Αντωνίου στο παλαιό μοναστήρι της Αγ. Υπακοής, Αγ. Σεβαστιανού (Κουνάδος).

v      Πολλοί ενορίτες παρακολούθησαν τις θεολογικές ομιλίες πάνω στα Μυστήρια που έγιναν από τον π. Γιάννη Μαραγκό, τον π. Σεβαστιανό Φρέρη και τον εφημέριο. Ήταν μια θετική εμπειρία που εκτιμήθηκε από πολλούς.

v      Κατά τη περίοδο της λειτουργικής περιόδου της Παρουσίας, οι ενορίτες των Κάτω Μερών, πραγματοποίησαν προσκύνημα μετανοίας στη Μητρόπολη της Ξινάρας.

v      Όπως κάθε χρόνο, στην Ευχαριστιακή εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία Καλλονής, έγινε η τριήμερη «έκθεση-προσκύνηση» (40 ώρες) του Αγιότατου Μυστήριου της Αγίας Ευχαριστίας.

v      Οι νέοι της περιοχής κατασκεύασαν τα «σπήλαια» (φάτνες) στους ενοριακούς ναούς της περιοχής. Πολύ επιβλητικές ήταν κυρίως εκείνες της Καλλονής και της Αετοφωλιάς.

v      Στην αλλαγή του έτους (μεσάνυχτα), οι νέοι, μετά από τα κάλαντα, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

v      Ανήμερα τα Φώτα, μετά από τον αγιασμό των υδάτων, σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησίας της Τήνου, ο Εφημέριος, ο «ανάδοχος Άγ. Ιωάννης» και το τοπικό συμβούλιο του διαμερίσματος Καλλονής, δέχθηκαν τις ευχές των πολυπληθών ευλαβών στην ενοριακή αίθουσα όπου παρέμειναν και διασκέδασαν μέχρι αργά. 

v      Στην Ενορία του Σωτήρα Καρκάδου τον τελευταίο έτος έγιναν πολλές αναγκαίες (επείγουσες ) εργασίες, όπως νέες οστοθυρίδες. Στοίχισαν αρκετά. Δυστυχώς το ταμείο της Εκκλησίας είναι ακόμα χρεωμένο. Περιμένουμε ευεργέτες. Αντικατα-στάθηκαν η πόρτα και τα παράθυρα του σκευοφυλακίου (που ήταν σάπια). Τα έξοδα τα επιβαρύνθηκε ο δικηγόρος κ. Μάριος Αρμάος. Αντικαταστάθηκε η σάπια πόρτα της Εκκλησίας με χρήματα που πρόσφερε η οικογένεια του Πέτρου Ζ. Αρμάου. Κατασκευάσθηκε νέου μαρμάρινο προσκυνητάρι δωρεά των συζύγων Νικηφόρου και Λουκίας Κορινθίου.

v      Επίσης, μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε η διαμόρφωση του προαυλίου της ενοριακής αίθουσας Καλλονής.

Κάμπος

v       Τελέστηκαν τα λεγάτα του Αγ. Ματθαίου (Νερατζιά), Αγ. Αναργύρων (Αγ. Ρωμανός), Αγ. Μιχαήλ Ασώτος, Αγ. Ελευθερίου (Ανώγια).

v      Στις 13 Ιανουαρίου κηδεύτηκε στην ενορία μας. ο Νικηφόρος Φιοράντης 80 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του!

Κτικάδος-Χατζηράδος

v      Στις 28 Οκτωβρίου έλαβε το Μυστήριο του Βαπτίσματος η Κωνσταντίνα-Μαρία του Λορέντσου και της Φραγκίσκας Φωσκόλου. Ευχόμαστε να τους ζήσει. 

v      Στις 6 Νοεμβρίου απεβίωσε στην ενορία μας η Μαργαρίτα Φλώρου (Αγρέλα) σε ηλικία 89 ετών. Συλλυπούμαστε τους οικείους της και ευχόμαστε την αιώνια ανάπαυση της ψυχής της!

v      Στις 30 Νοεμβρίου τα μέλη του Σωματείου ταξί της Τήνου τίμησαν τον προστάτη τους Αγ. Ανδρέα στον Αγ. Φωτοδότη των Κιονίων. Μετά τη Θ. Λειτουργία ακολούθησε οικογενειακή διασκέδαση στην ενοριακή αίθουσα.

Χώρα

v     Στις 6 Δεκεμβρίου πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα το ενοριακός μας ναός. Προηγήθηκε πνευματικό τριήμερο προετοιμασίας. Τον Εόρτιος Εσπερινό τέλεσε ο Σεβ/τατος Ιωάννης και την πανηγυρική Θ. Λειτουργία ο εορτάζων Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος προς τον οποίο εξέφρασε τις ευχές του εκκλησιάσματος και της ενορίας ο εφημέριος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε τις ευχές των ενοριτών στην ενοριακή αίθουσα.

Σκαλάδος

v      Στις 15 Οκτωβρίου τέλεσαν τους γάμους των ο Μαραγκός Γεώργιος και η Ελευθερία Δελλατόλα. Τους ευχόμαστε να σχηματίσουν μια χριστιανική οικογένεια!

v      Στις 17 Δεκεμβρίου έλαβε το μυστήριο του Βαπτίσματος ο Στέφανος-Μάριος Δελλατόλας του Ματθαίου και της Μαρίας Δενεκαρία. Να τους ζήσει!

Άνδρος

v      Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου επισκέφτηκε την ενορία Αγ. Ανδρέα της Άνδρου ο π. Ριχάρδος Ταράσκιεβιτς και τέλεσε τη Θ. Λειτουργία των Φώτων. Επίσης την ενορία επισκέφτηκε στις 21 Ιανουαρίου ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος.

Μύκονος

v      Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή και τοποθέτηση της μαρμάρινης αψίδας και του πλαισίου της Εικόνας της Παναγίας του Ροδαρίου, πιστό αντίγραφο του ξύλινου που είχε καταστραφεί στην πυρκαγιά του 1992. Ευχαριστούμε όλους τους ευεργέτες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.

Νάξος-Πάρος

v      Η Σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Μητρόπολης μεταφέρθηκε στην Αθήνα με μεγάλα μέτρα ασφάλειας και εκτέθηκε ανάμεσα σε άλλες πολύτιμες Εικόνες της Παναγίας στην Έκθεση «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ» που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη.

v      Ο εφημέριος Νάξου π. Εμ. Ρεμούνδος έλαβε μέρος στη Ρώμη σε παγκόσμιο συνέδριο για τις Ιεραποστολές. Οι 1300 σύνεδροι που προέρχονταν από 127 χώρες του κόσμου, έλαβαν μέρος στις 22 Οκτωβρίου σε Θ. Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ στην πλατεία του Αγ. Πέτρου. Ο εφημέριος έλαβε μέρος και στην αδελφοποίηση της Νάξου με την ομώνυμη πόλη της Σικελίας.

v      Τακτοποιήθηκε η Πινακοθήκη της Μητρόπολης Νάξου με 100 έργα που πρόσφεραν διάφοροι καλλιτέχνες που κατά καιρούς είχαν εκθέσει τα έργα τους.

 

(Ü σ. 6)ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου

 

Αρ.πρωτ. 12/2001

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

 

Συνεχώς διαπιστώνουμε πως η Εκκλησία της Χίου, την οποία ο Κύριος μας ανάθεσε να ποιμαίνουμε, έχει ανάγκη από μεγαλύτερη πνευματική διακονία. Καθημερινώς αναζητούμε τρόπους για να της προσφέρουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για πνευματική ανανέωση και ενεργό δράση στην αποστολή της.

 

Για το λόγο αυτό μετά από περίσκεψη πολλή και προσευχή επίσης,

α. - παρατείνουμε την ισχύ του Επισκοπικού μας Διατάγματος που έχει ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2000 και αρ. Πρ. 469/2000, μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής του έτους 2001, οπότε προβλέπεται να εκδοθεί νεότερο.

β. - ζητούμε από τον Γενικό Βικάριο της Επισκοπής Χίου Παν/τατο π. Νικόλαο Ψάλτη να αφήσει, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το νησί της Τήνου και να μεταβεί στην Εκκλησία της Χίου, προκειμένου να προσφέρει αποκλειστικά εκεί την ιερατική του διακονία.

γ. - ορίζουμε ως Εκκλησιαστικό Παραστάτη της νεολαίας της Εκκλησίας Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου τον Σεβαστό π. Μάρκο Φώσκολο, τον οποίο και απαλλάσσουμε προσωρινά από τα καθήκοντα του Εφημερίου εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Σμαρδάκιτο, από τις 4 Φεβρουαρίου και μέχρι εκδόσεως νεοτέρου Διατάγματος,

δ. - ορίζουμε αναπληρωτή εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου στο χωρίο Σμαρδάκιτο Τήνου τον Σεβαστό π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς.

Το παρόν Επισκοπικό Διάταγμα δόθηκε στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής στην Πόλη της Τήνου στις 12 Ιανουαρίου 2001 και θα ισχύσει από την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2001.

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου

©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©


ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΜΑΣ (σελ. 5)


v     Στις 9 Δεκεμβρίου έλαβαν το Μυστήριο του Χρίσματος ο Paulin Marashi και η Valentina Shprendi οι οποίοι στη συνέχεια τέλεσαν τον γάμο τους και βάπτισαν το παιδί τους, που το ονόμασαν Χριστίνα. Τους ευχόμαστε κάθε καλό και ευλογία!

v     Στις 13 Οκτωβρίου απεβίωσε στην ενορία μας η Rosa Fonseca από το Περού σε ηλικία 92 ετών. Την επομένη κηδεύτηκε από την ενορία του Αγ. Γεωργίου της Νάουσας στο κοιμητήριο του χωριού. 

Χίος - Μυτιλήνη 

v      Τις Ακολουθίες των Χριστουγέννων τέλεσε στη Χίο ο Αρχιεπίσκοπός μας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου π. Νικόλαος. Επίσης, το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιανουαρίου επισκέφτηκε τις ενορίες του Αγ. Νικολάου και της Μετάστασης της Παναγίας ο εφημέριος π. Αντ. Φόνσος, παρά την κακοκαιρία που δημιούργησε τόσα προβλήματα στο Αιγαίο. Όπως αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος (βλ. σελ. 6) ο Βικάριος Επισκοπής Χίου π. Νικ. Ψάλτης θα βρίσκεται στις δυο ενορίες για μερικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο, για μια  πιο συστηματική ποιμαντική φροντίδα των ενοριών των ακριτικών νησιών μας.Μήνυμα των Επισκόπων

προς τους Καθολικούς νέους

 

Αγαπητοί φίλοι νέοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά απευθυνόμαστε προς εσάς στο τέλος μιας ιερής χρονιάς Ιωβηλαίου αλλά και στην αρχή μίας νέας χιλιετίας για τον Χριστιανισμό και τον "νέο άνθρωπο"!

Πράγματι ο Θεός Πατέρας έστειλε τον Μονογενή Υιό Του στη Γη θέλοντας να ανανεώσει, να αναζωογονήσει, να μεταμορφώσει τον "παλιό άνθρωπο" σε "νέο άνθρωπο". Με θάρρος και τόλμη, με δύναμη και αποφασιστικότητα, με διάθεση για δημιουργία μίας νέας κοινωνίας ανθρώπων, με πίστη στις αξίες του, ο "νέος άνθρωπος" αναγγέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα της Σωτηρίας στην οικογένεια του, στους φίλους του, σε όλους τους ανθρώπους. Όλοι μαζί τότε ενωμένοι, σε πνεύμα αγάπης δημιουργούν την κοινωνία των φίλων του Ιησού, και συμβάλλουν στην πορεία της ζωής των ανθρώπων.

Από την ημέρα που ο Υιός του Θεού παρουσιάστηκε με ανθρώπινη μορφή στους ανθρώπους, μέχρι και σήμερα η Εκκλησία γράφει τη δική της ιστορία: συνάντηση με τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, διωγμοί, αναγνώριση, αιρέσεις, διαίρεση, Μεσαίωνας, Σχίσμα, Αναγέννηση, Μεταρρύθμιση, Αντιμεταρρύθμιση, ιεραποστολές σε όλη τη γη συνάντηση με το επιστημονικό πνεύμα, βιομηχανική εποχή, μέχρι τη σημερινή εποχή της πληροφορικής και της παγκοσμιοποίησης... Παράλληλα ο Άνθρωπος, έχοντας βαθιά στην καρδιά του την ελπίδα μιας νέας καλύτερης ζωής, αναζητεί νέους τόπους, νέες μεθόδους, νέες τεχνικές, νέα πρότυπα ζωής, που θα γεμίσουν με δόξα και τιμή την πρόσκαιρη ζωή του.

Σήμερα, η ανθρώπινη κοινωνία, περισσότερο από ποτέ ίσως, έχει ανάγκη από την δύναμη και το θάρρος των "μαθητών του Ιησού". Ανεβαίνει τον Γολγοθά της, σταυρώνεται από την παραλυσία που προσφέρει ο υλιστικός ατομικισμός. Χωρίς να το γνωρίζει, αναζητεί την ανανέωση σε πρόσωπα και την αναζωογόνηση σε ιδέες και πρακτικές, την δυναμική αντίσταση σε καθετί που σκοτώνει το πνεύμα και τη ψυχή, περιμένει την Αντίσταση του Ανθρώπου.

Αγαπητοί φίλοι νέοι!

Η ανθρώπινη κοινωνία, περιμένει από εμάς, τους βαπτισμένους, που αποτελούμε την Κοινότητα των Χριστιανών, την Εκκλησία, να της δώσουμε την πνευματική ώθηση που χρειάζεται για να προχωρήσει στον 21 ο αιώνα, στη νέα χιλιετία. Εσείς οι νέοι που είσαστε τα νεαρά άτομα της Εκκλησίας έχετε πολλές δυνάμεις και άφθονες δυνατότητες για να ανανεώσετε τον κόσμο.

Γνωρίζουμε την επιθυμία σας για μια καλύτερη πιο δίκαιη κοινωνία, που είναι και δική μας επιθυμία, τη θέληση σας να δημιουργήσετε κάτι καλύτερο από εμάς. Να είστε σίγουροι ότι σ' αυτά τα ιδεώδη σας θα μας βρείτε συμπαραστάτες σας. Πάρτε την απόφαση να ασχοληθείτε άμεσα με τις ολοένα αυξανόμενες  ανάγκες της Εκκλησίας, προς όφελος του ανθρώπου για να του δώσετε κουράγιο και να τον στηρίξετε.

Με την βάπτιση σας, η κοινότητα των Χριστιανών γιόρτασε την είσοδο σας στην Εκκλησία. Σήμερα, αφού ανατραφήκατε με τις αξίες της πίστης στον Ιησού Χριστό, σας καλεί να παραλάβετε την πνευματική κληρονομιά της. Όλοι, γονείς και Εκκλησία, επιθυμούν την δική σας ευτυχία, όλοι περιμένουν να πετύχετε περισσότερα από ό,τι πέτυχαν οι προηγούμενες γενιές, όλοι ελπίζουν πως θα αντισταθείτε στις σύγχρονες Σειρήνες, όπως αντιστάθηκαν οι πρόγονοί σας, διατηρώντας τα υλικά και πνευματικά αγαθά που κληρονομείτε.

Με σεβασμό στην προσωπικότητα και στην ελευθερία της συνείδησης σας, αλλά και στην υποχρέωση που εμείς αναλάβαμε ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων για διατήρηση των πνευματικών και ηθικών αξιών του Χριστιανισμού, σας καλούμε να εμψυχώσετε, με την παρουσία σας, τις τάξεις της Εκκλησίας μας μεταδίδοντας την ζωντάνια σας και το νεανικό ενθουσιασμό σας.

Αγαπητοί φίλοι νέοι!

Εμείς οι ενήλικοι πρέπει να ομολογήσουμε ότι δυστυχώς δεν σας προσφέρουμε μία κοινωνία που να είναι το ιδεώδες για μια ευχάριστη και ευτυχισμένη ζωή. Και ακόμη χειρότερα, η κοινωνία μας, με τα συστήματα της, δεν σας προσφέρει τις συνθήκες και τα εφόδια για να είναι πιο πλούσια η ζωή σας. Υποθηκεύει το μέλλον σας.

Το μέλλον όμως, σας ανήκει. Είναι δικό σας. Εσείς θα πρέπει να το οικοδομήσετε. Από εσάς εξαρτάται πως θα ζήσετε στο μέλλον Μην επιτρέψετε λοιπόν να σας το φτιάξουν οι άλλοι.

Για να φτιάξουμε κάτι χρειάζεται κόπος, χρειάζονται θυσίες. Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτελείται μόνο από ευχάριστες στιγμές, αλλά γίνεται ευχάριστη όταν είναι όλη υγιής.

Ο Ιησούς Χριστός ως νεογέννητο βρέφος μέσα στη φάτνη αποκαλύπτεται ως πηγή της ζωής. Λίγα χρόνια αργότερα σταυρώνεται προσφέροντας την ζωή του για τον άνθρωπο από αγάπη. Η Ανάσταση Του, τρεις μέρες αργότερα, θα αποτελέσει την κορυφαία στιγμή του ανθρώπου στη Γη και την απαρχή της Νέας Ζωής για όλους μας .

 

Οι Επίσκοποί σας.

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΛΑΪΚΟΥΣ

Συνεχίζει τη λειτουργία του

Το Ινστιτούτο Θεολογίας για Λαϊκούς στην τοπική μας Εκκλησία. 

Από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2001 και κάθε Δευτέρα, 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Αγ. Νικολάου Χώρας

ο π. Μάρκος Φώσκολος θα συνεχίσει να παραδίδει μαθήματα

Ιστορίας της Εκκλησίας. 

 

Επίσης με το ίδιο θέμα θα παραδίδει μαθήματα Ιστορίας της Εκκλησίας και στην Ενοριακή Αίθουσα Καλλονής

Η θρησκευτική μόρφωση είναι καθήκον κάθε χριστιανού ! ! !


Και μετά το Ιωβηλαίο, τι;

 

Πέρασε και το Μεγάλο Ιωβηλαίο του 2000. Έκλεισαν οι Άγιες Πόρτες στη Ρώμη, στα προσκυνήματα και στους Καθεδρικούς Ναούς, απ’ τις οποίες πέρασαν εκατοντάδες εκατομμύρια πιστών κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Οι υπεύθυνοι της Αγίας Έδρας για την τέλεση του Ιωβηλαίου βρίσκονται στη φάση της πνευματικής αλλά και της υλικής απογραφής ενός έργου που πραγματικά σφράγισε το τέλος του 20ου αιώνα και την αρχή του 21ου. Σημαντικότερες στιγμές αυτού του Ιωβηλαίου που συζητήθηκαν εκτενέστατα και από τα ΜΜΕ ήταν το ταξίδι του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στους Αγίους Τόπους, η αίτηση συγγνώμης για τις αμαρτίες και τα σφάλματα των πιστών στο παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο, το Ιωβηλαίο των νέων τον Αύγουστο με την τέλεση της Παγκόσμια Ημέρας της Νεολαίας, το Ιωβηλαίο των πολιτικών και των ανθρώπων του αθλητισμού. Εκατομμύρια πιστών επισκέφτηκαν τους Αγίους Τόπους και την Αιώνια πόλη της Ρώμης, προσκύνησαν τους τάφους των Αποστόλων και των Μαρτύρων. Πολλοί περισσότεροι, βέβαια, εκείνοι που πήγαν ταπεινοί προσκυνητές στα μεγάλα προσκυνήματα των πέντε ηπείρων, αλλά και στα μικρά προσκυνήματα των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Επαρχιών. Εκεί βρήκαν την άφεση των αμαρτιών τους, κοινώνησαν στα Άχραντα Μυστήρια και συμφιλιώθηκαν με τον πλησίον τους, απόλαυσαν τις ευλογίες του Θεού και τα συγχωρήματα της Εκκλησίας.

Τώρα που οι μεγάλες συνάξεις τελείωσαν, που τα φώτα της επικαιρότητας έσβησαν και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία βρήκαν τον συνήθη τους ρυθμό, τι γίνεται; Το στίγμα το δίνει ο ίδιος ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ με τη δημοσίευση μιας Αποστολικής Επιστολής «Novo Millennio ineunte», δηλ. «Ενώ αρχίζει η νέα χιλιετία». Στο επίσημο αυτό κείμενο ο πάπας προσκαλεί τους πιστούς να αναλογιστούν όλα τα γεγονότα του Ιωβηλαίου και γι’ αυτά να αποδώσουν δόξα στον Θεό για τα μεγαλεία που συνεχίζει στον λαό του. Στη συνέχεια μας προσκαλεί να προσηλώσουμε το βλέμμα και την καρδιά μας στο πρόσωπο και στο μυστήριο του Ιησού Χριστού,  Θεού και ανθρώπου, Υιού του ζωντανού Θεού, όπως τον ομολόγησε ο Απ. Πέτρος. Στο 3ο κεφάλαιο της Επιστολής, ο πάπας προσκαλεί τις τοπικές Εκκλησίες να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τον ποιμαντικό τους προγραμματισμό, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τόπου. Μακριά από το να δώσει ένα γενικευμένο ποιμαντικό πρόγραμμα, ο πάπας προσκαλεί τη χριστιανική ποιμαντική φροντίδα να στραφεί προς μια εμπειρία σταθερής πίστεως, ικανής να κάνει την αγιοσύνη και πάλι να ανθίσει. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάγκη ανακάλυψης της προσευχής στο βάθος που μπορεί να την οδηγήσει η χριστιανική εμπειρία του Θεού, έχοντας πάντοτε υπόψη μας την πλούσια ποιμαντική και μυστική κληρονομιά δυο χιλιάδων ετών ιστορίας (παράδοση). Προσευχή προσωπική, αλλά κυρίως κοινοτική, ξεκινώντας από την Ευχαριστία που αποτελεί την πηγή αλλά και την αποκορύφωση της ζωής της Εκκλησίας. Μια άλλη ανακάλυψη που οφείλει να κάμει η Εκκλησία στον 21ο αιώνα είναι η «Ημέρα της Κυριακής», το Πάσχα της κάθε εβδομάδας, της οποίας καρδιά είναι η συμμετοχή και η κοινωνία στην Ευχαριστία.

Ο πάπας προσκαλεί ακόμα την Εκκλησία να προτείνει με δύναμη το Μυστήριο της Συμφιλίωσης. Υπενθυμίζει ακόμα πως βάση για όλα αυτά είναι ο «νέος ευαγγελισμός», δηλαδή η εκμάθηση από τον πιστό να ακούει με ταπεινοσύνη τον Λόγο του Θεού.

Στο τέλος ο πάπας προσκαλεί στην έμπρακτη απόδειξη της χριστιανικής αγάπης με την οποία ο Θεός μας αγάπησε, έτσι ώστε να στείλει ανάμεσά μας τον Υιό του. Η έμπρακτη αγάπη αποτελεί σημείο κοινωνίας, αγάπης και χριστιανικής μαρτυρίας μέσα στον κόσμο που ζούμε. Εκφράσεις αυτής της αγάπης είναι η κοινωνία μεταξύ των μελών της Εκκλησίας ανεξάρτητα από το ιεραρχικό σημείο στο οποίο βρίσκονται. ο οικουμενισμός με τους άλλους χριστιανούς, ώστε αυτή η κοινωνία και η ενότητα των πιστών να φτάσουν στην πληρότητά τους. η στήριξη και η αλληλεγγύη προς τους κάθε είδους φτωχούς που μας περιβάλλουν. Προς αυτό τον σκοπό η Εκκλησία της Ρώμης αποφάσισε να προσφέρει από τις δωρεές των προσκυνητών του Ιωβηλαίου όλο το ποσόν που χρειάζεται ώστε να ανεγερθεί ένα μεγάλο ίδρυμα για την ανακούφιση μιας κατηγορίας ασθενών.

Η Αγία Πύλη του Ιωβηλαίου έκλεισε, αλλά ο Χριστός, η μοναδική πύλη από την οποία μπορούν να εισέλθουν τα νοητά πρόβατα της ποίμνης του, παραμένει πάντοτε ανοικτός και συνεχίζει την αποστολή του και μέσα στην 3η χιλιετία, καλώντας τους ανθρώπους στη ζωή και στη σωτηρία. Αναμένει, λοιπόν, την Εκκλησία που συνεχίζει την αποστολή του Ιησού στον κόσμο, μια νέα αποστολική εξόρμηση, που να εμψυχώνεται και να στηρίζεται από την εμπιστοσύνη στην παρουσία του Χριστού και με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

 

* * *

Η τοπική μας Εκκλησία, όπως και όλες οι τοπικές Εκκλησίες ανά τον κόσμο, ανέλαβαν κάποιες ηθικές και υλικές δεσμεύσεις που πηγάζουν από τη μεγάλη πνευματική εμπειρία όλου του Ιωβηλαίου. Υπάρχουν Εκκλησιαστικές Επαρχίες οι οποίες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν οικονομικά,  αλλά και με προσωπικό Εκκλησίες που στερούνται μέσων και ανθρώπων, άλλες που δεσμεύτηκαν να οικοδομήσουν φιλανθρωπικά ιδρύματα κ.ο.κ.

Η δική μας τοπική Εκκλησία δεσμεύτηκε (όπως γράφουμε στη σελ. 2) να υλοποιήσει τις προτάσεις που προτείνει η 8η τοπική μας Σύνοδος και που θα εγκρίνει ο Αρχιεπίσκοπός μας για την αναδιοργάνωση της και την πρόοδό της σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων καιρών. Για την υλοποίηση αυτή απαιτείται πολλή πίστη και σταθερή θέληση ώστε το πνεύμα της Β’ Βατικανής Συνόδου να διεισδύσει μέσα στους θεσμούς, τις ενοριακές κοινότητες, τις οικογένειες και τα άτομα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση, αφού δεν απαιτεί παθητική, αλλά μια ενεργή στάση και συνειδητή συμμετοχή στην εξέλιξη των αντιλήψεών μας περί Εκκλησίας. Έτσι και η Παράδοση της τοπικής Εκκλησίας θα διαφυλαχθεί, αλλά και νέο πνεύμα θα διεισδύσει εκεί όπου ο χρόνος και η συνήθεια δημιούργησαν (όπως ήταν φυσικό και συμβαίνει πάντοτε) αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις και καταστάσεις.

Το πνεύμα του Ιωβηλαίου του 2000 δεν έκλεισε με την Αγία Πύλη. Αντίθετα, όπως μιας εξαρχής λέχθηκε, πρέπει να είναι το σφράγισμα μιας χιλιετίας και το άνοιγμα μιας νέας εποχής εμποτισμένης από το Πνεύμα του Θεού. Και οι καρ­ποί του Πνεύ­μα­τος είναι η α­γά­πη, η χα­ρά, η ει­ρή­νη, η μα­κρο­θυ­μί­α, η χρη­στό­τη­τα, η α­γα­θό­τη­τα, η πί­στη, η πρα­ό­τη­τα, η ε­γκρά­τεια (Γαλ 5, 22).

Ας δώσουμε, λοιπόν, μια νέα ώθηση στην αποστολική και ποιμαντική δραστηριότητα της Εκκλησίας μας, ώστε, πράγματι, το Μεγάλο Ιωβηλαίο, να αποβεί σωτήρια ευκαιρία και για μας.

 


Κυκλοφόρησαν τα

ΤΗΝΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

 

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

"ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ

 

Τόμος 4 (2000)

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

1)       Κώστα Δανούση, Η Οικονομία της Τήνου επί τουρκοκρατίας

2)       Κώστα Δανούση, Η Παιδεία στην Τήνο επί Καποδίστρια

3)       Κώστα Δανούση,  10 χρόνια Χορελπότ

4)       Χάρη Κουτελάκη, Η Ελεούσα του Σκλαβοχωριού

5)       Χάρη Κουτελάκη, Το Σπήλαιο των Γαστριών

6)       Γεωπονική Έκθεση για την Γεωργοκτηνοτροφική κατάσταση της Τήνου στα 1945

7)       Γεωργικά και κτηνοτροφικά στατιστικά της Τήνου (1978)

8)       Π. Αντώνιος Φόνσος,  Οι Μοναχές Ουρσουλίνες των σπιτιών στην Τήνο  (Β’ μέρος)

9)       Π. Μάρκος Φώσκολος, Ένα «αρχαίος» ποιητής του 19ου αιώνα στην Τήνο: ο ιερέας Νικόλαος Περπινιάν από το Σκαλάδο

10)   Π. Μάρκος Φώσκολος, Καθολικοί και Ορθόδοξοι στην Τήνο τον 18ο αιώνα

11)   Π. Μάρκος Φώσκολος, Ορθόδοξοι Αρχιεπίσκοποι Τήνου (1715-1821)

12)   Π. Μάρκος Φώσκολος,  Οι Απογραφές της Τήνου: 1470-1990

13)   Π. Μάρκος Φώσκολος,  Η Τήνος από τη γκιζοκρατία στη βενετοκρατία (1390-1411)

14)   Π. Ρόκκος Ψάλτης, Τρία Λαογραφικά της Τήνου: Η «Καλή βραδιά», Τα χοιροσφάγια, Οι Ανεμόμυλοι της Τήνου

 

Ένας εικονογραφημένος τόμος 400 σελίδων

όλος αφιερωμένος στην Ιστορία της Τήνου.

 

Ζητείστε τον στους εφημερίους σας

και στα τηλ.31359 και 51813, έναντι 5000 δρχ.

Είναι ένα καλό και χρήσιμο δώρο!!!

home

main

The climate of the island is very healthy. This is because the blowing of the northern winds prevents the development of germs. It is reported that some people that were sick and visited the island were healed without medicine.
Tinos is basically an island with religious and worshipping tourists. The finding of the icon, the erection of the temple, the improvement of the transportation had a great impact to the social and economic evolution of the island. The fact that it attracted tourism developed the city of Tinos, in contrast with the villages. Nevertheless it helped to reduce migration and kept the residents of the island on their land. From 1940 to 1981 approximately 32% of the population immigrated. In 1940 the town of Tinos concentrated 25% of the population.
Today urbanism has taken over and 75% of the population in concentrated in the town of Tinos. Today approximately 40 villages are inhabited. Their establishing history goes back to the middle ages and the Byzantine years. There are also many settlements, which are basically younger and were developed near the sea.
 The fact that many tourist centers were developed at many locations, the creation of greenhouses, n location canning of various vegetables, the systematic and advanced utilization of marble, played a major role in the keeping of the population on the island and especially at the villages. These developments have increased the occupation in various parts of the island having as a result to fight back of immigration.
The mixed religious population of Tinos, gives the island a special folklore character. A Tinian dialect is noticed, with the extraction of the vowels, the alteration of consonants and names of persons that have a western influence.
 At Tinos we come across two Christian dogmas that harmoniously coexist. The Temple of Evangelistria is a very important demotic worshipping area for the Orthodox and people from all over Greece assemble throughout the whole year to worship here. However at the same time Tinos is a very important center for the Catholics, basically for the Greek Catholics. All you need to do is to take a look around at all the churches in order to substantiate that you are at a religious center. When Panagia/ the Virgin Mary is celebrated, worshippers from all over the world swarm the island. Tinos belongs to the Cyclades and is the third in size island of this complex. Its area is 194 square kilometers. The total length of its coastline is estimated to approx 114 kilometers. It is situated south east of Andros and north west of Mykonos. It highest mountain is named Tsiknias and is 725 meters high. According to mythology Aelos, the god of the winds lived at the channel of Tsiknias. This explains the fact that the area is veAt Tinos irrespective of being Catholic or Orthodox, all the people have a deep love for the Virgin Mary. The Orthodox celebrates Panagia (Virgin Mary) on the 25th of March and on the 15th of August and the Catholics on the 1st Sunday of May and also on the 15th of August. The residents of Tinos are very hospitable and they open heartedly offer food and board to the worshippers during the festivities. The Tinians in order to sustain the ground from suffering intense deterioration, have created on the sides of the mountains the so called pezoules, which are small fields with a resistance made of rocks in order for the ground not to get corroded and are used to cultivate their products. The reduction of the agricultural population slowly left some of these areas uncultivated. Today cereals, citrus fruit, fruits and also oil, wine and raki are cultivated. The products are consumed basically within internal market but some are also exported. Another beneficial product of Tinos, is its honey. In the past they also had silk growing.