Εισαγωγή

Από αρκετούς αιώνες, Η Παναγία του Βρυσιού είναι το καθεαυτού Προσκυνητήριο της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, το αφιερωμένο στη Μητέρα του Θεού και της Εκκλησίας. Το κάθε χωριό της Τήνου έχει κάποια εκκλησιά ή εξωκκλήσι αφιερωμένο στη Μητέρα του Χριστού, που συγκεντρώνει την αγάπη και την ευλάβεια των πιστών της περιοχής (η Φανερωμένη για τη Στενή, η Παναγία της Λειβάδας για τη Μυρσίνη, η Κιουρά των Αγγέλων για την Ποταμιά, η Σπηλιώτισσα για την Κώμη, η Αγ. Υπακοή για την Καλλονή, η Παναγία η Καλαμάν για τη Βωλάξ, η Κιουρά για την Καρδιανή κλπ), αλλά καμμιά απ’ αυτές τις εκκλησιές δεν απόχτησε το χαρακτήρα του γενικού προσκυνήματος για όλους τους καθολικούς του νησιού. Κι η «Παναγία του Βρυσιού» ήταν αρχικά ένα εξωκκλήσι της ενορίας του Ταραμπάδου, αλλά τελικά καθιερώθηκε σαν το καθεαυτού θεομητορικό προσκυνητήριο των καθολικών της Τήνου. Για το Λόγο αυτό, περισσότερες από δυο φορές το χρόνο συγκεντρώνονται στα πόδια της Μητέρας του Θεού και της Εκκλησίας πιστοί απ’ όλα τα χωριά του νησιού για να εκδηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους, τις ευχαριστίες τους και τις προσευχές αιτήσεως, προς Εκείνη που μεσιτεύει στο Γιο της για τα παιδιά της Αυτής «της κοιλάδας των δακρύων».

Ήταν θέληση του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ..κ Ι. Περρή να συνταχθεί ένα μικρό βιβλίο, όχι για επιστημονικό σκοπό αλλά με ποιμαντικό χαρακτήρα κι όπου θα περιγραφόνταν η ιστορία του Προσκυνητηρίου, θα καταγράφονταν μερικοί από τους λαϊκούς θρύλους που γεννήθηκαν σε κείνους τους χώρους και θα δίνονταν μια μικρή εικόνα (όση μπορούν να δώσουν γραπτές λέξεις) για τις ευλάβειες των πιστών στις μέρες μας.
Έτσι γεννήθηκε αυτό το τεύχος. Δεν αποβλέπει πουθενά αλλού, παρά μόνο στο να κάμει γνωστό το παρελθόν στους νεώτερους που δεν το γνώρισαν κι εύχεται ο συντάκτης να συμβάλλει, με τις δυνατότητές του, στην επαύξηση της αγάπης όλων εκείνων που, για διάφορους λόγους, συντρέχουν εκεί που ελπίζουν, στο Βρυσί.