Οι Ιησουΐτες στην Τήνο


Οι Ιησουΐτες πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1663, στο μεσαιωνικό κάστρο του Εξωμβούργου. Ύστερα από την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους και την καταστροφή του κάστρου, εγκατέλειψαν κι αυτοί την παλιά τους κατοικία και εγκαταστάθηκαν στο γύρω χώρο, όπου σήμερα υπάρχει το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Εκεί έμειναν περισσότερο από 100 χρόνια. Όταν, όμως, οι άλλοι κάτοικοι του Εξωμβούργου άρχισαν να το εγκαταλείπουν και να εγκαθίστανται στη σημερινή πόλη, τη Χώρα, και τα γύρω χωριά, οι μοναχοί υποχρεώθηκαν από τη νέα αυτή κατάσταση να εγκατασταθούν σε άλλο χώρο.

back


Η Ιερά μονή των Ιησουϊτών

Οι Ιησουΐτες εγκαταστάθηκαν στη δεκαετία του 1840, στο χωριό Λουτρά, όπου βρίσκεται σήμερα η Μονή, ο ναός της οποίας συγκέντρωνε πλήθη πιστών, μικρών και μεγάλων. Οι μοναχοί ασχολήθηκαν με τη διαπαιδαγώγηση των νέων και την κατήχηση των παιδιών, αλλά και με διάφορες άλλες ποιμαντικές εργασίες. Για όλα αυτά χρειάζονταν διάφορα εργαλεία οπτικοακουστικής διδασκαλίας αλλά και απασχόλησης των παιδιών.

back


To Μουσείο


Πριν από δέκα περίπου χρόνια, στη διάρκεια μιας μεγάλης επισκευής στο κτίριο της Μονής των Ιησουϊτών, στα Λουτρά της Τήνου, έγινε αντιληπτό ότι εδώ υπήρχαν πολλά αντικείμενα, που οι μοναχοί είχαν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν για την εργασία τους τα οποία, όμως τώρα πια βρίσκονται σε αχρηστία. Κρίθηκε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να εκτεθούν και να είναι επισκέψιμα, αφού μέσα από αυτά αποκαλύπτεται, επίσης, ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Έτσι, άρχισαν οι εργασίες για την τακτοποίηση τους, με πρωτοβουλία ενός από τους μοναχούς. Ευτυχώς, κάποιοι φίλοι της Μονής βοήθησαν και οι εργασίες προχώρησαν.

Στις 6 Αυγούστου 1994 έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου, αλλά οι εργασίες της εγκατάστασης συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, χάρη στις προσφορές των επισκεπτών.

Στο Μουσείο, υπάρχουν πολύτιμα σκεύη λατρείας, αλλά και μια ενδιαφέρουσα συλλογή μηχανών προβολής, από τις ζωγραφισμένες γυάλινες πλάκες μέχρι τα σύγχρονα σλάιτς και κινηματογραφικής προβολής. Εφόσον ένα μέρος των μοναχών ασχολείτο με τους αγρούς της Μονής, καθώς επίσης και σε άλλες εργασίες συντήρησης, όπως επιπλοποιία, υποδηματοποιία, ρολογάς και άλλα. Ακόμα, μπορεί να θαυμάσει κανείς το λιοτρίβι στη φυσική του μορφή για την επεξεργασία του λαδιού με όλα τα εξαρτήματα, το πατητήρι για την παραγωγή του κρασιού, τον αποστακτήρα για το ρακί, διάφορα άλλα αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία από άλλα επαγγέλματα. Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί η αίθουσα με κάποια μάρμαρα από την αρχαία ελληνική εποχή και άλλα από την περίοδο της ενετικής παρουσίας στο νησί.

Photo Gallery
back


home

 

Vincenzo Family Hotel Rooms and accomodation in Tinos island, Cyclades, Greece