Μερικοί Μεγάλοι Σταθμοί από τη Ιστορία
του Κάστρου και του Προσκυνητηρίου

1207 Η Τήνος περνάει στην βενετσιάνικη κατοχή.
1390 Πεθαίνει ο τελευταίος των Γκίζηδων, ο Βαρθολομαίος Γ΄, χωρίς κληρονόμους. Τέλος της δυναστείας των Γκίζηδων. Η Τήνος περνάει στην άμεση προστασία της Βενετίας.
1430 Εγκατάσταση στην Τήνο νέου βενετού διοικητή, με την επωνυμία «Ρέκτορας Τήνου και Μυκόνου».
1537 Ο Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσας κυριεύει την Τήνο και άλλα νησιά των Κυκλάδων για λογαριασμό του Σουλτάνου. Ένα χρόνο μετά, οι βενετοί επιστρέφουν και πάλι κυρίαρχοι στην Τήνο.
17ο αι. Μέσα στο Κάστρο μαρτυρούνται διάφοροι ναοί: η καθολική Μητρόπολη (της Παναγίας), η Αγία Παρασκευή (έδρα του ορθόδοξου Πρωτόπαπα), η Αγία Τριάδα, η Αγία Σοφία και η Πανάχραντος.
1663 Εγκατάσταση των Πατέρων Ιησουϊτών στην Τήνο. Πρώτος ιησουΐτης στην Τήνο, είναι ο τήνιος π. Μιχαήλ Αλβερτίνι.
1682 Με έγγραφό του (1.7.1682), ο Βαπτιστής Σκούταρης παραχωρεί στους Πατέρες Ιησουΐτες για χρήση τον ιδιωτικό του ναό της Αγίας Σοφίας.
1697 Ο ίδιος Βαπτιστής Σκούταρης, με νέο έγγραφό του (21.2.1967), δωρίζει στους Πατέρες Ιησουΐτες το ναό της Αγίας Σοφίας.
1722 Ο καθολικός επίσκοπος Τήνου παραχωρεί στους Ιησουΐτες (26.1.1722) το ναό της Αγίας Αικατερίνης, στο Borgo, και εγκαθίστανται εκεί, ενώ δεν αποδέχτηκαν το ναό που η Ρώμη τους παραχωρούσε για να εγκατασταθούν στα Λουτρά.
1724 Δίπλα στο ναό της Αγίας Αικατερίνης κτίζεται ο ναός που υπάρχει σήμερα.
1725 Κτίζεται ο καθεδρικός ναός στο Εξώμβουργο, αφιερωμένος στον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή
1828 Καταγράφεται για πρώτη φορά η ύπαρξη του ορθόδοξου ναού της Αγίας Ελεούσας (ανήκε στον Ιωάννη Μαριζέλο, σήμερα ανήκει στο Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας). Δεν καταγράφεται ακόμη ο ναΐσκος του Αγίου Μηνά
1837 Οι πατέρες Ιησουΐτες εγκαθίστανται στο ιδιόκτητο μοναστήρι, στα Λουτρά. Μοναστήρι και ναός είναι αφιερωμένα στον άγιο Ιωσήφ. Τελευταίος ιησουΐτης στο Εξώμβουργο είναι ο π. Κουτσίνσκι (κατέβηκε στα Λουτρά το 1846).
1865 Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, στο Εξώμβουργο, παύει να λειτουργεί ως μητροπολιτικός ναός του επισκόπου Τήνου, ο οποίος έχει πλέον εγκατασταθεί οριστικά στην Ξινάρα.
1895 Από τους πατέρες Ιησουΐτες επισκευάζεται ο ναός της Αγίας Αικατερίνης και μετονομάζεται: ναός της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Πρωτεργάτες της νέας αυτής επισκευής είναι οι ππ. Ρωμάνο και Δέστρο.
1900 Από τον επίσκοπο Φραγκίσκο di Mento και με μεγάλη συρροή πιστών, εγκαινιάζεται (4 Νοεμβρίου 1900) ο μαρμάρινος σταυρός που στήθηκε, με τη φροντίδα των Ιησουϊτών, στην κορυφή του βουνού.
1920 Πεθαίνει ο π. Αλοΰσιος Δέστρο και ο ναός της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο, εγκαταλείπεται.
1940 Φθάνει στην Τήνο ο π. Δομίνικος Βουτσίνος.
1941 Η κοινότητα των Ιησουϊτών της Τήνου (Λουτρά) αποφασίζει την ανακαίνιση του ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο και αναθέτουν το έργο στον π. Δομίνικο Βουτσίνο. Πρωτεργάτης της ανακαίνισης είναι ο Βλάσιος Πέτοβιτς. Τα εγκαίνια γίνονται κατά την εορτή του Χριστού Βασιλέα, του ιδίου έτους (τελευταία Κυριακή Οκτωβρίου).
1947 Κατάρρευσε ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Εξώμβουργο, πρώην καθεδρικός ναός του καθολικού επισκόπου Τήνου.
1951 Κατά την πανήγυρη του ναού, γίνονται τα εγκαίνια του Ηρώου των Πεσόντων Ελλήνων Καθολικών κατά τους Α΄ και Β΄ παγκοσμίους πολέμους καθώς και κατά τον εμφύλιο πόλεμο (συνολική περίοδος 1912-1950). Περιλαμβάνει 327 ονόματα. Το μνημείο είναι έργο του τήνιου γλύπτη Ιωάννη Φιλιππότη.
1958 Με φροντίδα και έξοδα της Εκκλησίας, φτιάχνεται ο δρόμος και το πρώτο αυτοκίνητο έφθασε στην αυλή του ναού (το ταξί του Αντωνίου Κορινθίου).
1968 Η ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ φθάνει στο Εξώμβουργο.
1970 Φθάνει στο Εξώμβουργο το πρώτο λεω-φορείο.
1972 Το Εξώμβουργο συνδέεται με το τηλέφωνο (ΟΤΕ).

Σήμερα, το Προσκυνητήριο της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, με πλήρη εγκατάσταση κουζίνας / Τραπεζαρίας όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα πάνω από 50 άτομα, με ευρύχωρους κοιτώνες και τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαριότητας, με δωμάτια δίκλινα και τρίκλινα, οι χώροι του προσκυνητηρίου εξασφαλίζουν μια ευχάριστη διαμονή που προσφέρεται σε όσους αναζητούν ένα χώρο για προσευχή ή ένα συνδυασμό πνευματικής ανάτασης και σωματικής ξεκούρασης. Ιδιαίτερα προσφέρονται σε ομάδες νέων για μικρά Συνέδρια, Συσκέψεις, πνευματική αναζήτηση και προσευχή.Αρμόδιος : π. Σεβαστιανός Φρέρης
Λουτρά - 842 00 ΤΗΝΟΣ
Τηλ. (0283) 51 492
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ
ΤΗΝΟΣ

back

next