ΕΞΩΜΠΟΥΡΓΟ ΓΕΝΙΚΑ

 


Υψόμετρο: Κορυφή από επιφάνεια της θάλασσας 640 μ.

Ονομασία: Δε φαίνεται να υπήρχε άλλη παλαιότερη ονομασία, από εκείνη του «Κάστρου». Κατά τους βυζαντινούς χρόνους φαίνεται ότι στην κορυφή του βράχου υπήρχε μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην αγία Ελένη, από το οποίο είχε πάρει και την πιο ειδική ονομασία: «Κάστρο της Αγίας Ελένης», ονομασία που διατηρεί και μέχρι σήμερα.

Μετά την καταστροφή του Κάστρου από τους Τούρκους, το 1715, η γύρω περιοχή έξω από το Μπούργο (=μικρή πόλη), όπου εγκαταστάθηκαν για ένα περίπου αιώνα οι πρόσφυγες του κάστρου, έδωσε τη ονομασία Εξώμπουργκο, πολύ κοντινή εξάλλου με την άλλη εκδοχή της προέλευσης του ονόματος από την καθεαυτού ιταλική λέξη Soborgo (= προάστιο), που έδωσε τη λέξη Ξώμπουργο.

Σήμερα, όλη η περιοχή, από το σημείο που εγκαταλείπει κανείς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για να ακολουθήσει εκείνον που ανεβαίνει, μέχρι την κορυφή και
γύρω-γύρω, ονομάζεται Εξώμβουργο, καθαρά ελληνικοποιημένη λέξη. Από την ονομασία αυτή πήρε και την ονομασία του ο νεοσύστατος Δήμος που εκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού και με Έδρα την Ξινάρα (εκτός από την περιοχή της Χώρας – Δήμος Τήνου, και της περιοχής του Πύργου – Κοινότητα Πανόρμου).


back

next